Beginnen met zwemmen, zo doe je dat

© Sergey Novikov/serrnovik

Beginnen met zwemmen, zo doe je dat

Geplaatst: 10 januari 2023 - 08:31

Aangepast: 15 maart 2023 - 12:59

Daan Doedens

Zwemmen is een van de beste sporten die je kunt gaan doen, wat je uiteindelijke doel ook is. Je traint zo ongeveer elke spier in je lichaam, en omdat je het op relatief lage intensiteit doet, verbrand je razendsnel vet. Maar hoe begin je met zwemmen, en wat heb je nodig? ID.nl legt het uit.

Ook interessant voor jou: Afvallen en sporten met behulp van je Apple Watch: deze tips helpen jou!

Zwemmen is een van de weinige duursporten waarbij je ook nog eens spiermassa opbouwt, en dat over je hele lichaam. Natuurlijk je armen en schouders, maar ook de rest van je bovenlichaam, buik, billen en benen moeten flink aan het werk. Bovendien is zwemmen een van de minst blessuregevoelige sporten: als het goed is kun je niet omvallen, je nergens tegenaan stoten en je niet vertillen. Ideaal, dus. Maar waar moet je beginnen?

Welke zwemslag moet je kiezen?

Ook als je allang je zwemdiploma hebt, moet je niet verwachten dat je zomaar even vijftig baantjes borstcrawl zwemt. Zwemmen is een zware sport, zelfs als je het rustig aan doet. Begin dus vooral met de schoolslag, en kijk hoe het gaat. Heb je energie over? Dan kun je wat gaan afwisselen: heen schoolslag, en terug borstcrawl. Tussendoor even op je rug naar de overkant is ook heerlijk om de druk even van je spieren te halen.

Het gaat even duren, maar binnen een paar weken of maanden kun je zo drie kwartier tot een uur heen-en-weren zonder dat je hoeft te pauzeren. Heb je nog steeds energie over? Vlinderslag staat alom bekend als de zwaarste slag van allemaal, omdat je een groot deel van je lichaam boven het water uit laat springen. Niet voor beginners, wel heel gaaf om na een tijdje eens te proberen.

Zwemmen

© Stevica Mrdja

Wat is de beste outfit om in te zwemmen?

Goedbeschouwd hoef je je natuurlijk alleen maar aan de regels van het zwembad te houden. Dat wil zeggen: zwemkleding aan. Maar daar valt nog wel wat op af te dingen. Natuurlijk staat zo’n fleurige bikini met touwtjes en tierelantijntjes hartstikke leuk, en zo’n wijde zwembroek zit erg lekker. Als je echter serieus gaat zwemmen, moet je je outfit misschien even heroverwegen.

Voor vrouwen is een eendelig badpak de logische keuze. Dat geeft de minste weerstand in het water, en zwemmen is natuurlijk weinig meer dan een wedstrijdje weerstand overwinnen. Mannen kunnen het af met de welbekende Speedo, maar een strakke broek tot je knieën is ook helemaal prima.

Een badmuts is ook zeker geen overbodige luxe. Vooral als je lang haar hebt, houdt een badmuts je coupe mooi in een knotje. Bovendien is het chloor dat het zwembad schoon houdt sowieso niet zo goed voor je haardos. Met een badmuts houd je je haar gezond.

Investeer ook in een goede duikbril. Ook als je niet meteen van plan bent de hele tijd met je hoofd onder water te liggen, kan het vervelend zijn als medezwemmers continu in je gezicht spetteren. En je kunt hem maar hebben voor als je wél gaat crawlen. Verder zou je ook nog kunnen denken aan een snorkel en flippers.

Vrouw in zwembad

© Monkey Business Images - stock.adobe.com

Je zwemprestaties bijhouden

Je outfit is klaar, maar je bent er nog niet helemaal. Althans, als je achteraf ook wil weten hoe je presteert. Je kunt natuurlijk de klok in het zwembad in de gaten houden en één voor één je baantjes tellen, maar we verklappen alvast dat dát niet gaat lukken.

Als je echt alles uit je zwemsessie wil halen, is een fitnesstracker of smartwatch onmisbaar. Die apparaten zijn er in alle soorten en maten..

Afvallen: met deze tech-gadgets ...

vliegen de kilo's eraf

Zwem-bandje

Nee, we bedoelen geen opblaasbaar drijfkussentje, maar een gewoon sportbandje. Er zijn namelijk bandjes die speciaal zijn gemaakt om mee te zwemmen. Ze zijn natuurlijk sowieso waterdicht, maar ze hebben een paar andere leuke functies. Zo hebben sommige trackers zelf door hoe lang een baan is, al kun je dat bij andere apparaten ook prima zelf instellen. Als je niet te veel wil uitgeven, is zo’n onderwaterpolsbandje ideaal.

Fitnesstracker

Fitnesstrackers zijn niet speciaal gemaakt om te zwemmen, maar vaak hebben ze er wel de functies voor. Het belangrijkste is natuurlijk dat een tracker waterdicht moet zijn. Als we de internationale standaard nemen, de IP-rating, let er dan op dat het tweede cijfer achter de letters IP een 7 of 8 is, dan kun je met een gerust hart het water in springen. Waterdichte fitnesstrackers hebben vaak een (al dan niet automatische) functie voor het opnemen van zwemsessies, compleet met banenteller, tijdopname en hartslagmeter. Zo hou je precies in de gaten hoe snel je vooruitgaat, zowel in het water als met je trainingen.

Smartwatch

Als je in het bezit bent van een echte uitgebreide smartwatch – en die smartwatch kan onder water – houdt niets je tegen om ‘m te gebruiken als je gaat zwemmen. Vaak staan er al apps of functies op de smartwatch waarmee je je zwemsessie goed kunt bijhouden. Het grote voordeel van een smartwatch is dat je hem sowieso al om hebt, dus je hoeft er niets extra’s voor mee te nemen.

Sporthorloge onder water

© Anastasiia Krivenok - stock.adobe.com

Wanneer en hoe lang?

Zwemmen is niet de goedkoopste sport, helemaal niet met de huidige energieprijzen (want het kost wat hoor, zo'n zwembad op temperatuur houden - en dat zie je waarschijnlijk terug in de prijzen van je kaartje) dus maak er vooral het beste van als je er bent. Je kunt natuurlijk even een halfuurtje knallen, maar een uur of zelfs nog langer rustig aan naar de overkant en terug is erg goed voor de vetverbranding.

Wannéér je gaat zwemmen is een keuze die je zelf moet maken, maar we willen best een balletje opgooien. ’s Avonds is namelijk de populairste tijd, omdat veel mensen dan klaar zijn met hun werk en hebben gegeten. Leuk, maar dan is het dus ook behoorlijk druk in het zwembad. Misschien voel je je daar hartstikke prettig bij, maar als je liever een rustiger tijdstip kiest, is ’s middags overdag (als het kan, natuurlijk) of ’s ochtends vroeg een goed idee.

Dat laatste heeft als bijkomend voordeel dat je al een fijne workout hebt gehad voor je aan je dag begint, iets wat door vrijwel alle medici als een goed idee gezien wordt. Je voelt je fit, je bent fris, en je lichaam én geest zijn alvast lekker op gang.

Voedsel en afvallen

Voedsel is altijd belangrijk als je gaat sporten, maar bij zwemmen is het een klein beetje tricky. Zwemmen op een te volle maag is namelijk niet zo slim, en de kramp die je kunt krijgen kan zelfs gevaarlijk zijn. Houd het dus bij een lichte maaltijd voordat je gaat zwemmen. Yoghurt met granola en wat fruit is een goed idee, of een paar licht belegde boterhammen. Een half bordje pasta van de dag ervoor werkt ook prima. Zorg dat je jezelf in elk geval niet ongans eet voor je het water in duikt.

Ga je juist zwemmen om af te vallen? Goede keuze! Omdat je bij zwemmen bijna al je spieren gebruikt, en op een relatief lage intensiteit, is het uitermate geschikt om gewicht te verliezen. Houd dan wel rekening met wat je voor en na je zwempartijtje eet: je wil natuurlijk niet voor niks in het water liggen.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten