Fit zonder tools: de beste oefeningen voor thuis

© Gorodenkoff Productions OU

Fit zonder tools: de beste oefeningen voor thuis

Geplaatst: 5 mei 2023 - 08:32

Daan Doedens

Hoe sportief je ook bent, het kan een keer gebeuren dat je gewoon geen zin of geen tijd hebt om naar de sportschool te gaan. Helemaal niet zo erg, want je mag best af en toe een dagje overslaan. Maar als het dan toch begint te kriebelen, kun je ook prima thuis even aan de slag.

Ook thuis kun je van alles doen om fit(ter) te worden of conditie op te bouwen. In dit artikel lees je: waarom je je warming-up niet moet vergeten | welke oefeningen het effectiefst zijn | hoe je de work-out uitdagender kunt maken.

Ook leuk voor jou:
Hoe werkt spieropbouw en hoe haal je het maximale eruit?
Vijf nieuwe sporten om mee af te vallen

Trainen zonder gewichten

Zonder gewicht is het trainen van je spieren natuurlijk niet zo makkelijk, vraag dat maar aan de astronauten in het ISS. Maar je kunt prima je lichaam zélf als gewicht gebruiken. Het grote voordeel is dat je er niets anders voor nodig hebt, en dat je je lichaam (als het goed is) altijd bij de hand hebt. Het kost ook weinig tijd, want je kunt je oefeningen makkelijk even tussendoor doen. Er zijn genoeg oefeningen te bedenken die je lijf gebruiken om je spieren sterker te maken, en die zijn vaak nog hartstikke leuk ook! Met deze oefeningen blijf je fit, en je hebt er helemaal geen gewichten of apparaten voor nodig.

Niet vergeten: warming-up

Het is misschien verleidelijk om meteen te beginnen, maar ook thuis is het belangrijk dat je eerst je spieren los en warm maakt voor je aan een workout begint. Je wil natuurlijk niet je hamstring scheuren als je met veel goede moed aan je eerste setje squats begint. Doe sowieso eerst een paar keer de beweging zonder gewichten voor je er een rugzak of fles water bij pakt. Even rekken en strekken voor je begint is natuurlijk altijd een goed idee.

Push-ups

Push-ups zijn de perfecte training voor je arm- en borstspieren. Bij de push-up lig je op je buik, met je benen bij elkaar en je handen naast je schouders. Druk jezelf omhoog, en herhaal de beweging zonder de grond te raken, terwijl je je lichaam zo recht mogelijk houdt.

Bij de push-up train je vooral je triceps (de spieren aan de achterkant van je bovenarmen) en je borstspieren, maar omdat je je lichaam strak en recht houdt, neem je meteen ook je buik- en je beenspieren mee. Bijna een full body work-out dus, en dat met één oefening!

Man die push ups doet in sportschool

© Nomad_Soul - stock.adobe.com

Sit-ups

Sit-ups zijn ideaal om je buikspieren te trainen. Je ligt op je rug op de grond met je knieën opgetrokken. Leg je handen gekruist over je borstkas en trek je bovenlichaam richting je knieën. Zorg ervoor dat je je buik het werk laat doen, en dat je jezelf niet als slinger gebruikt.

Sit-ups zijn perfect als je een mooi sixpack wil. Je kunt er bovendien eindeloos mee variëren. Houd je handen achter je hoofd om het extra zwaar te maken, of houd jezelf tegen met je voeten onder de bank als het nog niet zo erg lukt. Breng ook eens je linkerschouder naar je rechterknie, en andersom, om je schuine buikspieren te trainen.

0

Powered by

logo

Ook lezen: Hoe werkt conditie en hoe train je het?

Squats

Met squats train je je (boven)benen en je billen. Ga rechtop staan, met je voeten iets uit elkaar. Laat jezelf nu langzaam zakken tot je knieën in een hoek van negentig graden staan. Blijf een seconde hangen, en druk jezelf daarna krachtig omhoog.

Squats zijn ideaal voor het trainen van je gehele onderlichaam, en je doet meteen ook wat aan je conditie. Heb je het een paar keer geprobeerd? Je kunt het steeds een tikje zwaarder maken door iets langer te blijven hangen in de kniehoek, iets verder door te zakken, of een rugzak met boeken op je rug te hangen. Zo heb je binnen de kortste keren een strakke bilpartij en sterke benen.

Vrouw die squats doet in sportschool

© Ihor Pukhnatyy - stock.adobe.com

Alles weegt iets

Sommige thuisoefeningen kun je zwaarder maken door extra gewichten te gebruiken. Maar je hoeft niet per se een setje halters of dumbbells te hebben liggen om dat voor elkaar te krijgen. Deze dingen heb je vast ergens in een kast liggen, en je kunt ze prima gebruiken:

  • Een rugzak met boeken, ideaal voor squats of burpees.

  • Flessen water

  • Een bijzettafeltje

  • Een stoel

  • Een koelbox

  • Een paar laarzen

  • … wees creatief!

Dumbells maken je training intensiever

Varieer met gewichten en houd het uitdagend

Split squat

Als de gewone squat te makkelijk wordt, kun je de split squat proberen. Ga een kleine meter voor de bank, je bed of een niet al te hoge stoel staan. Doe één been naar achter en leg je tenen ondersteboven op de stoel. Zak nu langzaam door je andere been heen, tot de knie van je eerste been de grond bijna raakt, en kom dan weer omhoog. Doe dit een aantal keer, en wissel dan naar je andere been.

Ook de split squat kun je doen met een rugzak met gewicht, of bijvoorbeeld een paar flinke waterflessen in je hand. Hoe dieper je zakt, des te beter de work-out werkt.

Hip thrust

De hip thrust is een fantastische oefening als je deze zomer trots wil zijn op je billen. De beginpositie is als volgt: je schouders leunen tegen de bank, met je voeten iets uit elkaar voor je. Druk nu je heupen omhoog tot je lichaam horizontaal in de lucht hangt (zorg dat je knieën in een hoek van negentig graden zijn), houd de positie even aan, en zak weer omlaag. Je kunt deze oefening extra zwaar maken door iets zwaars op je heupen te leggen.

Een variant op de hip thrust is de frog pump. Daarbij leun je niet tegen de bank, maar liggen je schouders op de grond. Buig je voeten zo dat je voetzolen tegen elkaar drukken, met je knieën wijd, en duw je heupen omhoog.

Vrouw met halter in sportschool

© gpointstudio - stock.adobe.com

Plank

De plank is een van de beroemdste (en beruchtste) oefeningen die je thuis kunt doen. De positie is simpel: je ‘hangt’ op je buik, met je benen gestrekt, terwijl je bovenlichaam op je ellebogen en onderarmen steunt. Die positie houd je simpelweg zo lang mogelijk aan. Geen zorgen, een minuut is al indrukwekkend!

Planken is loodzwaar, maar je kunt het op elk moment van de dag overal even doen, en je zal merken dat je snel progressie boekt – niet alleen qua buikspieren, maar je gehele core. Je kunt de plank extra zwaar maken door je benen een voor een omhoog te duwen (houd ze recht!)

De oefening plank voor fitness

© Gorodenkoff Productions OU

Burpee

De burpee is de oefening der oefeningen. Het is eigenlijk een combinatie van andere oefeningen, dus je traint je hele lichaam in één soepele beweging. Ga rechtop staan met je voeten iets uit elkaar. Zak eerst in een squatpositie. Dan zet je je handen in de grond en spring je met je voeten naar achteren, waarna je een push-up doet. Spring weer naar voren, en spring dan een keer hoog in de lucht, met je hele lichaam gestrekt.

Met de burpee train je niet alleen bijna elke spiergroep in je lichaam, het is ook nog eens ontzettend goed voor je conditie en voor je balans. Begin de dag goed met een paar minuten burpees, en we beloven dat je sportieve prestaties omhoog schieten.

Thuis aan krachttraining doen

Als je echt alles in je eigen huis wilt kunnen doen qua training, dan kun je een krachtstation overwegen. Natuurlijk wel als je er voldoende ruimte voor hebt en de motivatie om echt een paar keer per week het uiterste van jezelf te vragen!


0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten