Hardlopen: de beste apps en gadgets voor je run
Hardlopen is een van de populairste sporten, ruim 1,5 miljoen Nederlanders doen het. Het is een redelijk simpele manier om aan je wekelijkse beweging te komen: je hebt geen sportschoolabonnement nodig, je krijgt frisse lucht en pikt hopelijk ook nog wat zonnestralen mee. We geven je een aantal handige hardloop-apps en tips voor hardware die bij deze apps passen.
Tip 01: Hardloop-apps
Als je wilt weten hoe snel je hebt gelopen en wat de hoogteverschillen op je route zijn geweest, heb je een heleboel keuzes. Er zijn talloze goede apps te vinden in de app stores van Apple en Google. Goede opties zijn bijvoorbeeld Runtastic, Endomondo, Strava en Runkeeper. Sommige apps laten meteen zien hoeveel calorieën je hebt verbrand. Met andere apps kun je vrienden uitnodigen om wedstrijden aan te gaan, ook al woon je honderden kilometers uit elkaar. De meeste apps hebben professionele versies waar je zelf ren-schemas kunt creëren, maar een app als Runkeeper biedt dit zelfs in de gratis versie aan. Tik op Workout en kies voor Custom. Met Add new action voeg je bijvoorbeeld toe dat je één minuut snel wilt rennen, daarna voeg je een actie toe dat je vijfhonderd meter langzaam wilt lopen. Bij Audio Stats geef je aan hoe vaak en wanneer de app je audio-feedback moet geven.
De meeste hartslagmeters communiceren via bluetooth met je smartphone
-
Tip 02: Hartslagmeter
Een hartslagmeter is een handig accessoire als je liever op hartslag wilt rennen dan op tijd of afstand. De meeste hartslagmeters (hrm) bind je om je borstkas. Ze communiceren vaak via bluetooth met je smartphone. Het beste kies je voor een hrm van een van de grotere merken: Wahoo, Polar of Garmin. Deze hebben een goede reputatie en ze werken stabiel. Je kunt een app van de fabrikant downloaden, maar de meeste hardloop-apps herkennen ook alle bekende hrm’s. Voordat je een hrm aanschaft, is het handig om even te googelen of jouw app met deze specifieke hrm werkt. Er zijn ook hrm’s die je hartslag meten via een optische sensor of sensor die luistert naar hartbewegingen, maar de ervaringen hiermee variëren nogal. Sommige professionele merken combineren een activiteitstracker en hartslagmeter in één wearable die je om je pols draagt. Voor een betrouwbare wearable moet je al wel snel 150 tot 200 euro uitgeven.
©PXimport
Tip 03: Routes vinden
Ben je het zat om elke keer dezelfde route te lopen? Download dan de app MapMyRun. Je kunt je eigen routes tracken en in de app opslaan, maar je vindt er ook routes die andere gebruikers hebben gelopen, inclusief informatie over de afstand, het hoogteverschil en eventueel foto’s van de route. Handig als je een keer wilt rennen in een stad die je nog niet kent. MapMyRun kan je trainingsplan bijhouden en je kunt zelfs aangeven wat je gedurende de dag hebt gegeten. De app is daarmee bijna een complete persoonlijke ren-assistent. Een andere handige app, die ook gesproken navigatie-instructies tijdens het rennen geeft, is RunGo.
©PXimport
Je kunt je eigen routes tracken, maar je ziet ook routes die anderen hebben gelopen
-
Tip 04: Trainen
Bevalt het lopen? Dan is het misschien tijd om eens aan een evenement mee te doen waarin je bijvoorbeeld 10 kilometer rent. Je vindt alle evenementen hier. Om een trainingsplan voor je eerste run te maken, kun je de app 5K Runner gebruiken, waarbij je het volledige trainingsschema voor ongeveer 3,50 euro aanschaft. Er wordt verwacht dat je acht weken lang drie keer per week gaat hardlopen, zodat je na twee maanden je eerste 5 kilometer aan één stuk kunt rennen. Dezelfde app bestaat ook in een 10 kilometer versie. In de pro-versie van de app vind je nog meer specifieke trainingsschema’s. Voor een marathontraining download je het beste de app MY ASICS, hier kun je zelf een trainingsschema samenstellen.
Tip 05: Hardloop-armband
Allemaal leuk en aardig, apps voor je smartphone tijdens het rennen. Maar waar laat je je smartphone? Veel renners vinden een band om de bovenarm het prettigst. Zorg er wel voor dat je een armband koopt die gemaakt is voor jouw type smartphone. Kijk even goed of je de smartphone kunt bedienen door het plastic schermpje, in de meeste gevallen is dit mogelijk. Als je een vingerafdrukscanner hebt om je smartphone te ontgrendelen, is het slim om een houder te kopen waarbij je die je door de hoes heen kunt bedienen. Je kunt je smartphone natuurlijk ook in een heuptasje te doen of een speciale rugzak kopen waar je naast je smartphone ook wat drinken en bijvoorbeeld een dun jasje in kunt doen. Het nadeel is dan natuurlijk wel dat je niets op het display van je smartphone kunt zien.
©PXimport