Wat is jouw ideale baardstijl en welk apparaat heb je daarvoor nodig?

© Volodymyr - stock.adobe.com

Wat is jouw ideale baardstijl en welk apparaat heb je daarvoor nodig?

Geplaatst: 28 december 2022 - 13:01

Aangepast: 22 mei 2024 - 12:54

Daan Doedens

Als kleren de man maken, zorgt een baard in elk geval voor de finishing touch. De keuze voor een type baardstijl is een lastige, en het hangt van veel factoren af. Hoog tijd dus om eens te kijken welk baardtype geschikt is voor jou.

Ook interessant: Welke scheerapparaten zijn er en wat zijn de verschillen?

Wat is de ideale baardstijl voor jou?

Welke baard het beste bij jou past, heeft alles te maken met je type baardgroei, de vorm van je gezicht en zelfs de kleur van je haar en je huid. Ook je kledingkeuze en je persoonlijke levensstijl spelen een rol. Dat weet je allemaal natuurlijk nog niet meteen als je eerste stoppels beginnen te groeien, dus pin jezelf niet vast op een stijl uit je jeugd. Volle baarden werken beter voor mannen met rood of donkerder haar en een stevige baardgroei, terwijl relatief korte stoppels met strakke lijnen goed werken mannen met een duidelijke kaaklijn. Ook voor de oudere generatie zijn er goede stijlen beschikbaar: een goed getrimde stijl met dito snor is perfect voor een mooie, grijswitte baard, al kun je in de winter natuurlijk ook goed voor een kerstmannenbaard gaan.

Baardstijlen.

© topvectors - stock.adobe.com; bewerking ID.nl

Hoe kom je erachter?

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen welke baardstijl geschikt is voor jou, maar de beste manier is het inwinnen van professioneel advies. Elke grote stad of dorp heeft wel een barbier. Ga er eens langs, en vraag om advies. Waarschijnlijk kunnen ze met een paar vragen in één oogopslag zien wat voor jou een goede stijl is.

Er bestaan ook testjes die je online kunt doen. Je beantwoordt een paar vragen en voilà, de tool geeft je jouw ideale baardstijlen. Deze bijvoorbeeld kost je maar een minuutje!

Ben je niet zo van de testjes en adviezen? Laat je baard dan gewoon een tijdje groeien. Vaak zie je vanzelf wel welke stijl makkelijk is bij te houden en of het past bij je gezicht en bij je dagelijkse bezigheden.

Man die met een trimmer zijn baard  bijwerkt.

© WavebreakmediaMicro - stock.adobe.com

Welk apparaat heb je nodig?

Er zijn veel verschillende scheerapparaten op de markt, waarmee je veel verschillende baardstijlen kunt maken. Hieronder noemen we ze even voor je op.

  • Scheermesje. De ideale manier om je huid babyglad te scheren. Kun je geen lekkere baard laten staan, of wil je dat juist helemaal niet? Dan is een scheermesje de beste optie.

  • Scheerapparaat. Net als bij een scheermesje zorg je met een scheerapparaat voor een strakke huid, al houd je iets meer stoppels over dan bij een mesje. Het is wel een heel stuk sneller. (Tip: bij Bol.com kun je scheerapparaten filteren en zo bijvoorbeeld alla scheerapparaten zien die geschikt zijn voor zware baardgroei).

  • Baardtrimmer. Met een baardtrimmer houd je je bestaande baard bij, zonder hem helemaal af te scheren. Er zijn veel verschillende soorten, maar als je de vorm van je gezicht wel wilt accentueren met een baard, maar geen hele bos haar op je kin wilt, is een baardtrimmer ideaal.

  • Tondeuse. Voor vollere baarden kan een tondeuse een betere oplossing zijn. Omdat tondeuses ook zijn gemaakt voor hoofdhaar, heb je vaak veel meer opties als het gaat om de lengte van je baard. Ook zijn ze meestal wat krachtiger. Wil je een volle baard, maar wil je hem wel netjes bijhouden, kies dan voor een tondeuse.

Verzorg je baard

Wat voor baard je ook hebt, zorg er ook voor dat je de juiste verzorgingsproducten kiest. Ten eerste moet je je baard en je huid lekker meewassen onder de douche. Gebruik shampoo of bodylotion, net als bij je hoofdhaar en de rest van je huid. Nadien kun je gebruikmaken van een conditioner of balsem. Die zorgen er vooral voor dat de huid onder je baard goed gehydrateerd blijft. Baardolie kun je dan weer gebruiken om je baard zelf mooi, gezond en levendig te houden. Heb je een echt lange baard? Haal er dan af en toe een kam of borstel doorheen.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten