Gladde praatjes: je scheerapparaat schoonmaken en onderhouden

© Stasknop

Gladde praatjes: je scheerapparaat schoonmaken en onderhouden

Geplaatst: 23 mei 2024 - 08:12

Redactie ID.nl

Misschien sta je er niet zo bij stil, maar maak jij je elektrische scheerapparaat weleens schoon? Doen, want anders kunnen haartjes en huidschilfers zich ophopen. En da’s niet fris. Hoe je dat het beste doet en hoe je je scheerapparaat verder onderhoudt, lees je in dit artikel.

Lees ook: 🪒 Traditioneel of elektrisch scheren: dit moet je weten

Een schoon scheerapparaat zorgt voor een hygiënische en efficiënte scheerbeurt. Begin altijd met het uitschakelen en loskoppelen van het apparaat om ongelukken te voorkomen. Zowel roterende scheerkoppen als vibrerende scheerkoppen (folie-scheerapparaten) hebben specifieke onderdelen die verwijderd en gereinigd moeten worden.

0

Powered by

logo

Scheerapparaat met roterende scheerkoppen schoonmaken

Bij roterende scheerkoppen verwijder je de complete scheerkop om bij de roterende mesjes te kunnen komen. Spoel de afzonderlijke koppen grondig af onder lauw stromend water. Gebruik een schoonmaakborsteltje om haren en vuil tussen de roterende mesjes te verwijderen. Zorg ervoor dat alle onderdelen goed drogen voordat je ze weer in elkaar zet.

Roterend scheerapparaat met open kop

© Stasknop

Folie-scheerapparaat schoonmaken

Bij vibrerende scheerkoppen, of folie-scheerapparaten, verwijder je de folie om toegang te krijgen tot de mesjes. Spoel zowel de folie als de mesjes af onder lauw stromend water. Gebruik ook hier een schoonmaakborsteltje om vuil en haar weg te halen. Zorg ervoor dat de folie en de mesjes volledig droog zijn voordat je ze weer in elkaar zet om roestvorming te voorkomen.

Scheerapparaat schoonborstelen

© 木村 亨

Ga je voor de eerste keer schoonmaken? Kijk dan in de handleiding om te kijken wat je precies moet doen. Dat geldt ook wanneer je een scheerapparaat met een reinigingsstation hebt.

Dat is makkelijk!

Scheerapparaten met reinigingsstation

Je elektrische scheerapparaat onderhouden

Goed onderhoud verlengt de levensduur van je scheerapparaat en zorgt voor een optimaal scheerresultaat. Bij sommige scheerapparaten moet je regelmatig de mesjes en de scheerkop smeren. Gebruik de door de fabrikant aanbevolen smeerolie en volg de instructies voor de juiste frequentie en hoeveelheid. Mesjes slijten na verloop van tijd en moeten ongeveer eens per jaar worden vervangen, afhankelijk van het gebruik. Je merkt dat dat mesjes aan het slijten zijn wanneer het scheerresultaat minder glad wordt of dat er tijdens het scheren aan baardhaartjes wordt ‘getrokken’.

Als je scheerapparaat op een oplaadbare batterij werkt, zorg er dan voor dat je die correct oplaadt en ontlaadt. Stel zowel het scheerapparaat als de batterij niet bloot aan extreem hoge temperaturen. Niet in de volle zon laten liggen dus, of in een hete auto laten liggen. Zorg er ook voor dat de batterij niet volledig leegloopt. Vervang de batterij als je merkt dat de oplaadtijd korter wordt of als het apparaat sneller leeg raakt. Als je scheerapparaat een reinigingsstation heeft, moet je dit ook regelmatig schoonmaken. Vervang de reinigingsvloeistof zoals aangegeven door de fabrikant en maak het station zelf schoon om ophoping van vuil en bacteriën te voorkomen.

Ook interessant: Wat is jouw ideale baardstijl en welk apparaat heb je daarvoor nodig?

Zo vaak is onderhoud nodig

Voor optimaal gebruik en een langere levensduur is het belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen. Spoel de scheerkop na elke scheerbeurt af onder stromend water en maak het apparaat wekelijks grondig schoon. Smeer de mesjes indien nodig. Controleer maandelijks de staat van de mesjes en vervang ze als dat nodig is. Vervang jaarlijks de mesjes en controleer de batterij.

Mesjes van scheerapparaat vervangen

© Popova Olga

Veelvoorkomende problemen oplossen

• Ondanks goed onderhoud kunnen er toch problemen ontstaan. Een veelvoorkomend probleem is dat het scheerapparaat niet goed scheert. Dit kan komen door vervuilde of versleten mesjes. Reinigen en vervangen mocht dat nodig zijn dus. Controleer ook of de scheerkop correct is geplaatst.

• Een ander veelvoorkomend probleem is dat het scheerapparaat meer lawaai maakt dan normaal. Dit kan worden veroorzaakt door opgehoopt vuil of een losse scheerkop. Maak het apparaat schoon en zorg ervoor dat alle onderdelen goed vastzitten.

• Als je scheerapparaat snel leeg gaat, kan dit wijzen op een verouderde of defecte batterij. Vervang de batterij en controleer de oplaadcyclus. Zorg ervoor dat je de batterij correct oplaadt en ontlaadt.

• Als het scheerapparaat heet wordt tijdens gebruik, kan dit komen door een gebrek aan smering of verstopping. Smeer de mesjes en scheerkop zoals aanbevolen en zorg ervoor dat het apparaat goed schoon is.

Frisse start

Door je elektrische scheerapparaat regelmatig schoon te maken en goed te onderhouden, heb je er jarenlang plezier van en kun je elke dag starten met een perfect gladde scheerbeurt. Dus waar wacht je op?

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten