ID.nl logo
🪒 Traditioneel of elektrisch scheren: dit moet je weten
© africa-studio.com
Gezond leven

🪒 Traditioneel of elektrisch scheren: dit moet je weten

Het is een dagelijkse routine voor veel mannen: scheren. Of je nu een gladgeschoren look verkiest of je baard netjes getrimd houdt, de kans is groot dat je een scheermes of een elektrisch scheerapparaat gebruikt. Maar welke van de twee is nu echt beter?

🪒 In dit artikel onderzoeken we de geschiedenis van het scheren, met een focus op de overstap van traditioneel naar elektrisch scheren. We bespreken de voor- en nadelen van beide methoden en geven tips over waar je op moet letten als je overweegt om over te stappen. Daarnaast duiken we dieper in de verschillende soorten elektrische scheerapparaten, met een gedetailleerde vergelijking van folie- en roterende scheerapparaten.

Ook lezen: Wat is jouw ideale baardstijl en welk apparaat heb je daarvoor nodig

Scheren is een eeuwenoude praktijk, maar de technologie die we gebruiken om dit klusje uit te voeren, is in de loop der jaren aanzienlijk geëvolueerd. Van de eerste scheermessen tot de moderne elektrische scheerapparaten – de technologie heeft een lange weg afgelegd.

De eerste scheerapparaten waren eenvoudige werktuigen, zoals scherpe stenen en schelpen, die door onze voorouders werden gebruikt. Met de komst van de bronstijd werden scheermessen gemaakt van brons en later van ijzer. In de 18de eeuw werden de eerste veiligheidsscheermessen geïntroduceerd, waarmee het risico op snijwonden drastisch werd teruggedrongen.

De echte revolutie in het scheren kwam echter pas in de 20ste eeuw met de uitvinding van het elektrische scheerapparaat. De eerste elektrische varianten waren roterende modellen, uitgevonden door Jacob Schick in de jaren 30. Deze apparaten waren voorzien van een roterend mes dat door een motor werd aangedreven, waardoor het scheren een stuk sneller en gemakkelijker ging.

©goodluz

Ons eigen Philips!

In 1966 veranderde Philips het spel door een derde kop aan het roterende model toe te voegen, een systeem dat nog steeds de standaard is. In de vroege jaren 90 zagen we alle grote bedrijven flexibele koppen introduceren om de bladen de nodige flexibiliteit te geven om dichter bij je gezicht te komen.

Een andere belangrijke ontwikkeling in de vroege jaren 90 was de introductie van visuele indicators, die ons lieten weten over de laadstatus van de batterij. Tegenwoordig kunnen scheerapparaten volledige functionaliteit leveren, zelfs als de accu-capaciteit afneemt (en als-ie eenmaal leeg is, is-ie ook écht leeg en doet het apparaat niks meer). Dat zorgt voor een consistente lading gedurende de levenscyclus.

In het nieuwe millennium verschenen de eerste waterdichte modellen. Daardoor kon je de scheerkop van het apparaat voortaan gewoon onder stromend water reinigen. Bovendien had je nu de optie om het scheerapparaat mee onder de douche te nemen, om je daar te scheren.

Innovaties

In 2001 leverde Braun een baanbrekende vooruitgang met het eerste zelfreinigende elektrische scheerapparaat. Een geschenk uit de hemel, want het schoonmaken van een scheerapparaat is een vervelend en tijdrovend klusje. Dankzij de vinding van Braun plaatste je het scheerapparaat in het basisstation om het niet alleen op te laden, maar ook schoon te maken.

De meest recente innovatie is de Braun Series 9, die vijf speciaal ontworpen snij-elementen bevat, waaronder de hyperlift & cut-trimmer (voor platte haren), de direct & cut-trimmer (voor lange, multidirectionele haren) en de twee OptiFoil-elementen, die de scheerbeurt afronden. Het is niet alleen het meest efficiënte, maar momenteel ook het snelste scheerapparaat op de markt.

©Konstantin Kolosov

Traditioneel scheren: een tijdloze techniek

Traditioneel scheren, dus met een scheermes en scheerschuim, is een techniek die al eeuwenlang wordt gebruikt. Het biedt een zeer nauwkeurige scheerbeurt en kan – mits correct uitgevoerd – een zeer glad resultaat opleveren. Maar het vergt ook tijd en behoorlijk wat vaardigheid. Het is in elk geval niet iets dat je al te haastig kunt doen op een toch al zo chaotische ochtend. Bovendien kan het, vooral bij mensen met een gevoelige huid, leiden tot irritatie en ingegroeide haartjes.

Elektrisch scheren: snel en efficiënt

Elektrische scheerapparaten bieden snelheid en gemak. Ze zijn ontworpen om haartjes snel en efficiënt te verwijderen, zonder de noodzaak van water of scheerschuim. Dat maakt deze apparaten ideaal voor mensen die 's ochtends weinig tijd hebben of die hun baard onderweg willen bijwerken. Bovendien zijn ze, omdat ze de huid minder irriteren, vaak een betere keuze voor mensen met een gevoelige huid. Het scheerresultaat is (zeker bij de wat goedkopere modellen) niet zo glad als bij traditioneel scheren.

©LoloStock

Waar moet je op letten bij het overstappen?

Als je overweegt om over te stappen van traditioneel naar elektrisch scheren, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste: verwacht niet dat je meteen dezelfde resultaten krijgt als met een scheermes. Elektrische scheerapparaten kunnen een zeer glad resultaat geven, maar het kan even duren voordat je huid zich aanpast aan de nieuwe methode.

Ten tweede: houd er rekening mee dat niet alle elektrische scheerapparaten hetzelfde zijn. Er zijn verschillende soorten beschikbaar, waaronder folie- en roterende scheerapparaten, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Het kan de moeite waard zijn om verschillende modellen uit te proberen om te zien welke het best bij je past.

En tot slot, ook niet onbelangrijk: hoewel elektrische scheerapparaten in eerste instantie duurder kunnen zijn dan scheermessen, kunnen ze op de lange termijn goedkoper uitvallen. Ze gaan over het algemeen langer mee dan scheermessen en je hoeft geen geld uit te geven aan scheerschuim of -gel.

Nieuw scheerapparaat nodig?

Kijk hier welk model aan jouw wensen voldoet!

Is de overstap de moeite waard?

Of de overstap van traditioneel naar elektrisch scheren de moeite waard is, hangt natuurlijk helemaal af van je persoonlijke voorkeuren en behoeften. Als je waarde hecht aan snelheid en gemak, en je hebt een gevoelige huid die geïrriteerd raakt door traditioneel scheren, dan kan een elektrisch scheerapparaat een goede keuze zijn.

Aan de andere kant, als je de tijd en vaardigheid hebt om je te scheren met een scheermes, en je geeft de voorkeur aan de gladheid die deze techniek je kan bieden, dan is er misschien geen reden om te veranderen.

Wat het belangrijkste is, is dat je een methode kiest die het best bij je past en die je huid gezond en gelukkig houdt. En misschien vind je het wel leuk om beide methoden te gebruiken, afhankelijk van de situatie.

©zinkevych

Huidverzorging bij het scheren
Of je nu kiest voor traditioneel of elektrisch scheren, huidverzorging is een essentieel onderdeel van het proces. Het scheren kan de huid irriteren en uitdrogen, dus het is belangrijk om je huid zowel voor als na het scheren goed te verzorgen.
Vóór het scheren is het belangrijk om je huid te reinigen en te hydrateren. Dat kan helpen om de huid soepel te maken en het scheermes of scheerapparaat gemakkelijker over de huid te laten glijden. Het kan ook helpen om ingegroeide haartjes en huidirritatie te voorkomen.
Na het scheren is het belangrijk om je huid te kalmeren en te hydrateren. Dat kan weer helpen eventuele irritatie te verminderen en de huid te helpen herstellen. Het gebruik van een aftershave-product kan ook helpen om de huid te kalmeren en te verfrissen.
Als je een gevoelige huid hebt, kan het de moeite waard zijn om producten te kiezen die speciaal zijn ontwikkeld voor de gevoelige huid. Deze producten zijn vaak vrij van parfum en andere irriterende stoffen en bevatten ingrediënten die de huid kalmeren en hydrateren.
Ongeacht de methode die je kiest, onthoud dat het belangrijkste is om een routine te vinden die voor jou werkt en die je huid gezond en gelukkig houdt.

Verschillende soorten elektrische scheerapparaten

Als je eenmaal hebt besloten om de overstap naar elektrisch scheren te maken, is de volgende stap het kiezen van het juiste type scheerapparaat. Er zijn twee hoofdtypen elektrische scheerapparaten: folie en roterend (ook wel scheerblad en scheerkop genoemd). Hoewel ze beide efficiënt en irritatievrij kunnen scheren, zijn ze technisch gezien bedoeld voor verschillende soorten haargroei.

Folie-scheerapparaten

Een folie-scheerapparaat heeft één of meer horizontale metalen balken (vaak gemaakt van nikkel) met kleine gaatjes. Deze gaatjes vangen de haren op terwijl het scheerhoofd over de huid glijdt, waardoor de haren naar het mes onder de folies worden geleid. De meeste moderne opties laten het scheerhoofd in meerdere richtingen buigen terwijl het apparaat over je gezicht beweegt. Ze zijn vaak gemakkelijk schoon te maken en onderdelen zijn eenvoudig te vervangen, en de meeste gebruikers melden een dichtere scheerbeurt met een foliehoofd. Het ultradunne foliehoofd creëert net genoeg afstand tussen het mes eronder en de huid zelf, waardoor de gebruiker wordt beschermd tegen irritatie.

Roterende scheerapparaten

Roterende scheerapparaten hebben kleine ronde foliepods boven op het scheerhoofd van het apparaat (meestal twee of drie pods). Het idee hier is dat haren onder elke hoek kunnen worden afgesneden, aangezien het scheerhoofd zichzelf naar binnen, naar buiten en alle kanten op buigt, terwijl meerdere messen onafhankelijk onder het hoofd werken om de haren te knippen. Dat maakt roterende scheerapparaten vooral geschikt voor mensen met grof en weerbarstig haar met vreemde groeipatronen, en iedereen die zijn hoofd of lichaam scheert (in principe alle vreemde hoeken die profiteren van willekeurige bewegingen in plaats van zorgvuldige streken). Als je scherpe gelaatstrekken hebt, profiteer je misschien ook meer van een roterend scheerapparaat, zelfs als het niet zo glad scheert als het folieblad.

▼ Volgende artikel
⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding
© Olga Yastremska, New Africa, Afr
Huis

⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Een handdruk, een deurklink, even ergens tegenaan leunen, en ZAP! Voor je het weet, krijg je een elektrische schok. Statische kleding is behoorlijk irritant, maar gelukkig kun je er wat aan doen. In dit artikel ontdek je hoe. Let op: het antwoord kan schokkend zijn!

In dit artikel lees je: ⚡ Wat statische elektriciteit is ⚡ Waarom je kleding zo snel statisch wordt ⚡ Hoe aluminiumfolie, wasverzachter en lepels je kunnen helpen

Lees ook: 8 veelgemaakte fouten bij het wassen van kleding

Waarom is mijn kleding statisch? 

Een statische schok is een vorm van elektriciteit. Het komt door wrijving van kleding tegen andere kleding, tegen je huid, of gewoon door de (droge) lucht om je heen. Vooral synthetische stoffen als nylon en polyester hebben er last van. Ook wol staat erom bekend. Bij katoen en linnen merk je het amper, omdat die de statische elektriciteit weer makkelijk afgeven aan de omgeving. Bij synthetische stoffen wordt de kleding pas ontladen als je iets aanraakt – een deurklink, of de hand van iemand anders, bijvoorbeeld. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om het schokeffect te verminderen. 

©komta

Tip 1: Slim wassen en drogen

Je kunt al veel problemen voorkomen door op een slimme manier te wassen en drogen. Het gebruik van wasverzachter zorgt er al voor dat je kleding minder snel statisch geladen wordt als je het aantrekt. Je kunt ook een bolletje aluminiumfolie in de trommel doen bij het wassen, dat zorgt ervoor dat de statische elektriciteit meteen wordt afgegeven aan de trommel. Let op: doe geen aluminiumfolie in de droger! 

©Tanya Rozhnovskaya

Kleding die snel statisch wordt kun je sowieso beter niet in de droger doen, ook als dat volgens het label wel kan. Er bestaan antistatische drogerdoekjes die je bij je wasgoed in de droger kunt stoppen, en die de statische elektriciteit verminderen. 

Tip 2: Metaal

Contact met metaal zorgt ervoor dat de statische elektriciteit wordt afgegeven aan de lucht. Pak voor je je kleding aantrekt een metalen kledinghanger of een ander stuk metaal (een sleutel, een lepel), en wrijf even over de binnen- en buitenkant van je kleding. Zo wordt de elektriciteit ontladen, en kun je je kleding in elk geval zonder schok aantrekken. 

Een andere veelgebruikte manier is een metalen veiligheidsspeld aan je kleding bevestigen. Die zorgt er gedurende de dag voor dat de statische elektriciteit sneller wordt afgegeven, en je hebt minder last van schokken en plakkende kleding. 

Tip 3: De vriezer

De vriezer? Jazeker! Als je je kleding voor je het gaat dragen een halfuurtje in de vriezer legt, wordt de statische elektriciteit ook ontladen, en het bouwt bovendien minder snel weer op. Zorg wel dat je kleding kurkdroog is voor je het in de vriezer legt, anders loop je straks met ijspegels in je nek naar buiten. 

Tip 4: Sprayen

Een beetje sprayen is ook geen slecht idee. Er zijn anti-statische sprays op de markt, die ervoor zorgen dat de lading verdwijnt en minder snel weer opbouwt, maar er zijn ook doe-het-zelf-oplossingen: een beetje haarlak aan de binnenkant van je kleding of een beetje wasverzachter in een plantenspuit heeft ongeveer hetzelfde effect. 

Conclusie

Statische elektriciteit in je kleding is niet fijn, niet voor jou en niet voor degene die je een hand geeft. Vooral wol en synthetische stoffen hebben er last van; katoen en linnen juist helemaal niet. Op een slimme manier wassen en drogen scheelt al een hoop, en aanraking met metaal kan de ergste statische elektriciteit ook oplossen. Besprenkel de binnenkant van je kleding met anti-statische spray, haarlak of wasverzachter, of stop je kleren na het drogen even in de vriezer, en je hebt in elk geval voorlopig nergens meer last van.

▼ Volgende artikel
Griep? Dit kun je doen om je (snel) weer beter te voelen
© wayhome.studio
Energie

Griep? Dit kun je doen om je (snel) weer beter te voelen

De jaarlijkse griepepidemie lijkt weer te zijn begonnen. Lig jij ook koortsig en rillerig op de bank? Gelukkig kun je zelf wel wat doen om je zo snel mogelijk beter te voelen. In dit artikel zetten we op een rij wat kunt doen – en wat je beter kunt laten.

🤒 Te ziek om heel het artikel te lezen? Deze vijf dingen zijn goed om te doen: • Rust nemen • Voldoende drinken • Gezond eten • Luchtvochtigheid in huis verhogen (bij droge keel of verstopte neus) • Paracetamol slikken

🚫 Wat je beter niet kunt doen: te snel weer gaan werken of sporten, roken en drinken, suikerrijk voedsel eten.

Lees ook: Verkoudheid of griep: wat is het verschil? Alle symptomen op een rij

Arme jij. Je voelt je waarschijnlijk hondsberoerd en wilt maar één ding: helemaal niets. En dat is goed, want juist rust nemen is nu het belangrijkst. Griep vraagt veel van je lichaam, en de beste manier om die energie beschikbaar te maken is door simpelweg thuis te blijven en rust te nemen. Dit betekent niet alleen dat je niet moet werken, maar ook dat je zware fysieke inspanning, zoals sporten, even moet uitstellen. Probeer daarnaast ook regelmatig te liggen, maar zorg er wel voor dat je af en toe even opstaat en wat lichte beweging krijgt. Dit voorkomt dat je spieren helemaal stijf worden.

Veel drinken, gezond eten

Voldoende drinken is een ander belangrijk punt. Bij griep verlies je vaak meer vocht dan je doorhebt, bijvoorbeeld door koorts of zweten. Om uitdroging te voorkomen, is het goed om regelmatig kleine slokjes water, kruidenthee of bouillon te drinken. Bouillon heeft daarbij het voordeel dat het niet alleen vocht aanvult, maar je ook een beetje zout en voedingsstoffen geeft.

Naast drinken is het belangrijk om gezond en licht verteerbaar te eten. Hoewel je misschien minder trek hebt, helpt het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines en mineralen, zoals groente, fruit en soep, je lichaam om sneller te herstellen. Een kop kippensoep is niet voor niets een klassieker: het is licht verteerbaar, verwarmend en zit vol goede stoffen.

©natchas

🍊 Helpt extra vitamine C bij griep?

Het idee dat veel vitamine C griep kan genezen, is een fabeltje. Vitamine C ondersteunt je immuunsysteem, maar hoge doses hebben geen bewezen effect op sneller herstel. Regelmatig voldoende vitamine C binnenkrijgen via bijvoorbeeld citrusfruit, kiwi’s of paprika is goed voor je weerstand, maar het slikken van extra supplementen als je al ziek bent, maakt weinig verschil.

De juiste luchtvochtigheid

Een droge keel of verstopte neus is een veelvoorkomend ongemak bij griep. Om dit te verlichten, kun je de luchtvochtigheid in huis verhogen. Dit kan eenvoudig door een bakje water op de verwarming te zetten of een luchtbevochtiger te gebruiken. Een andere optie is om stoom in te ademen. Zet een kom heet water voor je neer, hang een handdoek over je hoofd en adem rustig in. Dit helpt niet alleen je luchtwegen vrij te maken, maar kan ook verlichting geven bij een pijnlijke keel.

Paracetamol slikken

Mocht je last hebben van pijn of hoge koorts, dan kun je overwegen om een pijnstiller zoals paracetamol te nemen. Dit verlaagt je koorts niet direct, maar het maakt de klachten vaak wel draaglijker, zodat je beter kunt rusten. Medicatie geneest de griep niet, maar het kan je wel helpen om je iets comfortabeler te voelen.

🌡️ Verhoging of koorts?

Koorts wordt meestal ingedeeld in drie categorieën: verhoging, koorts en hoge koorts. Bij verhoging ligt de lichaamstemperatuur tussen 37,5°C en 38,0°C. Dit wijst vaak op een lichte reactie van het lichaam, bijvoorbeeld door een infectie of fysieke inspanning. Als de temperatuur stijgt naar 38,1°C tot 39,9°C, spreken we van koorts. Dit betekent meestal dat je lichaam actief een infectie bestrijdt. Wanneer de temperatuur verder oploopt tot 40,0°C of hoger, is er sprake van hoge koorts.

Wat je beter níet kunt doen

Er zijn ook een paar dingen die je beter níet kunt doen als je griep hebt. Probeer bijvoorbeeld niet te vroeg weer aan het werk te gaan of te gaan sporten. Dit kan je herstel juist vertragen en de kans op een terugval vergroten. Daarnaast is het verstandig om alcohol en roken te vermijden. Ook eten met veel suiker kun je beter links laten liggen. Suiker kan ontstekingsreacties in je lichaam versterken, wat je herstel mogelijk in de weg zit. Tot slot is het belangrijk om contact met anderen te vermijden, vooral in de eerste paar dagen van je ziekte. Griep is erg besmettelijk, en door thuis te blijven voorkom je dat je anderen aansteekt.

Wanneer moet je naar de huisarts?

In de meeste gevallen is griep goed te behandelen door rust te nemen en bovenstaande adviezen op te volgen. Merk je echter dat je klachten na een week niet verbeteren, dat je heel hoge koorts houdt of dat je ademhaling zwaar wordt? Neem dan contact op met je huisarts. Dit kan wijzen op een complicatie, zoals een longontsteking, waarvoor medische hulp nodig is.

Met voldoende rust, goede voeding en voldoende drinken kan je lichaam het vaak prima zelf aan. Geef het de tijd die het nodig heeft, en je zult merken dat je langzaam weer opknapt.


🤧 🤧 🤧 🤧 🤧 🤧

Papieren zakdoekjes in bulk