Elektrische tandenborstel: alles over sonisch poetsen

© PXimport

Elektrische tandenborstel: alles over sonisch poetsen

Mondverzorging

Geplaatst: 8 oktober 2019 - 15:42

Aangepast: 29 oktober 2022 - 08:08

Remmelt Mastebroek

Wil je overstappen van handmatig poetsen naar elektrisch poetsen, maar weet je niet welke elektrische tandenborstel je moet hebben? De eerste keus die je moet maken is tussen de twee voornaamste poetstechnieken die er zijn: roterend (oscillerend) en sonisch. In dit artikel beantwoorden we de vraag: wat is sonisch tandenpoetsen? Ook kun je hier lezen wat de voordelen van deze techniek zijn. Zo kun je makkelijker bepalen of sonisch poetsen iets voor jou is!

Sonische tandenborstel: poetstechniek

Bij sonisch tandenpoetsen trilt het opzetborsteltje, in een superhoge frequentie (tienduizenden trillingen per minuut ¬– een Philips Sonicare tandenborstel haalt bijvoorbeeld 62.000 poetsbewegingen per minuut!). De trillingen zorgen ervoor dat niet alleen je tanden en kiezen zelf grondig worden gereinigd, maar dat tandplak tussen je tanden ook wordt aangepakt. Water en tandpasta worden door de pulsaties namelijk tussen je tanden door gestuwd, zodat je hele gebit goed schoon wordt.

Voordelen van een sonische tandenborstel

Je kon hierboven al lezen dat de pulsaties van de elektrische tandenborstel zorgen dat heel je gebit goed schoon wordt. Ook worden je tanden lekker glad. Ten opzichte van poetsen met een roterende tandenborstel heeft sonisch poetsen nog een voordeel: het maakt minder geluid.

Sonische tandenborstel: vorm

De borstel van een sonische tandenborstel is ovaal en lijkt dus veel op een gewone handtandenborstel. Het is slim om voor je een sonische tandenborstel aanschaft, te kijken wat er aan extra opzetborstels beschikbaar is. Zo heeft Philips Sonicare opzetstukken speciaal voor bijvoorbeeld gezonder tandvlees en voor wittere tanden. Er is ook een opzetborstel voor Philips Sonicare die ontworpen is voor het gebit van je kleintje.

© PXimport

Sonische tandenborstel: batterij

De meeste elektrische tandenborstels koop je met een oplader: na het poetsen zet je borstel op de lader (die ook wel basisstation wordt genoemd); daardoor is de elektrische tandenborstel-batterij altijd vol genoeg voor je poetsbeurt. Er zijn ook tandenborstels te koop die op losse batterijen werken. Dit soort borstels zijn vaak goedkoper dan exemplaren met een basisstation. Ga je op vakantie, dan zijn dit soort tandenborstels handig om mee te nemen: je hoeft niet met opladers te zeulen. Wel kan het gebeuren dat de batterijen net op zijn op een moment dat het je niet uitkomt.

Handig is dat je basisstations vaak ook los kunt kopen. Zoek maar eens op ‘Philips Sonicare oplader’ bijvoorbeeld. Mocht de lader defect raken, dan hoef je ook je tandenborstel zelf te vervangen, maar alleen het laadgedeelte.

Welke merken maken sonische tandenborstels?

Er zijn verschillende merken die sonische tandenborstels aanbieden. Hoewel de kans groot is dat je een Philips Sonicare kopen zult – dit merk heeft het grootste assortiment – zijn er wel degelijk nog andere merken. Zo voert Oral-B Pulsonic en bieden onder andere AEG en Everbright ook sonische tandenborstels aan. Maar het zijn dus met name Philips en Oral-B die het meeste aanbod hebben.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000