Is een dure elektrische tandenborstel beter dan een gewone?

Is een dure elektrische tandenborstel beter dan een gewone?

Geplaatst: 1 februari 2024 - 11:31

Aangepast: 5 april 2024 - 12:03

Demi Schoenmakers

Kun je met de hand blijven poetsen of is het tijd om over te stappen naar een elektrische tandenborstel? Is de elektrische variant daadwerkelijk beter in het reinigen van lastige plekjes? En als je voor elektrisch kiest, wat is dan de beste keuze: sonisch of roterend? En moet je gaan voor een ronde of ovale borstelkop?

Elektrische tandenborstel versus handmatig

Laten we beginnen met het vergelijken van de twee verschillende tandenborstels: de handtandenborstel versus de elektrische.


Diverse onderzoeken wijzen uit dat mensen over het algemeen beter poetsen met een elektrische tandenborstel vanwege de simpele poetstechniek. Elektrische tandenborstels zijn over het algemeen effectiever in het verwijderen van tandplak en het verbeteren van tandvleesgezondheid. “En zeg nou eerlijk, elektrische tandenborstels maken veel meer poetsbewegingen dan jij ooit met de hand zou kunnen”, legt tandarts Ai Lien Oei van De Amsterdamse Tandarts uit. “Het roterende en oscillerende (trillende) karakter van elektrische borstelkoppen maakt het gemakkelijker om die lastige plekjes te bereiken waar tandplak zich verbergt. Zelfs de achterste kiezen worden niet vergeten. Dat werkt een stuk effectiever dan een beetje schrobben.”


Een bijkomend voordeel is volgens de tandarts de poetsdruksensor die de meeste elektrische tandenborstels hebben. “Deze sensor zorgt ervoor dat je niet te hard en niet te zacht poetst, waardoor je het optimale niveau van druk behoudt voor een effectieve reiniging.” Maar betekent dit dat elke elektrische tandenborstel, ongeacht de prijs, je gebit naar een hoger niveau tilt?

Slimme tandenborstel met app

© Philips Sonicare

Dure elektrische tandenborstels versus goedkope exemplaren

Als je dan de keuze hebt gemaakt om voor een elektrische tandenborstel te gaan, begint het gevecht tussen de budgetvriendelijke en de high-end elektrische tandenborstels. Je vraagt je misschien af of die dure tandenborstel met alle toeters en bellen echt de moeite waard is. Het antwoord? Dat hangt ervan af.


Duurdere elektrische tandenborstels bieden vaak geavanceerde functies, zoals druksensoren, verschillende standen en sommige borstels kun je verbinden met je smartphone. Maar eigenlijk heb je geen app nodig om je tanden te poetsen.
Volgens Ai Lien voldoet een betaalbare elektrische tandenborstel voor de meeste mensen prima. “Een goede borstel kun je al aanschaffen vanaf ongeveer 70 euro. Goedkoper zou ik niet gaan zoeken, dan hebben ze vaak een slechte batterij of niet voldoende power”, adviseert zij.


Toch zitten er enkele voordelen aan de duurdere opties. Ze hebben vaak geavanceerdere technologieën die zorgen voor een meer gepersonaliseerde poetservaring. Dus als je dol bent op de nieuwste snufjes en graag een ‘luxe’ poetservaring wilt, is een dure elektrische tandenborstel het overwegen waard. Maar het betekent niet dat jouw tanden er schoner door worden.

0

Powered by

logo

Wat zijn de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van elektrische tandenborstel?

Bij het kiezen van een elektrische tandenborstel moet je rekening houden met verschillende overwegingen. Allereerst is het type borstelkop van belang, omdat deze kan variëren in vorm en grootte. Tandarts Ai Lien heeft een duidelijke voorkeur. “Een ronde, kleine kop is beter dan een langwerpige”, zegt ze. Deze volgt het beste de contouren van je tanden en kiezen.


Verder spelen de poetskracht en technologie van de tandenborstel ook een rol, waarbij sommige modellen oscillerende, roterende, sonische of pulserende bewegingen combineren. “En vergeet de poetsdruksensor niet, ook die is onmisbaar”, zegt ze. Deze voorkomt dat je te hard poetst. Tot slot kan de batterijduur en oplaadmogelijkheden volgens haar van belang zijn voor extra gebruikersgemak.


Kortom: “In principe moet de borstel gewoon poetsen, het liefst in de combinatie oscillerend, roterend en sonisch. Alle andere functies zijn eigenlijk overbodig.” Al kunnen die extra’s jouw ervaring met poetsen eventueel wel prettiger maken.

Ook interessant: 5 veelgemaakte fouten tijdens het tandenpoetsen

Opzetkopjes elektrische tandenborstel

© Dmitry Morgan Photography

Wat is de beste tandenborstel voor jou?

Dus, is een elektrische tandenborstel beter dan een gewone tandenborstel? Ja, zeker! Is een duurdere variant beter dan een goedkope? Niet per se. Het hangt af van je behoeften en voorkeuren. Elektrische tandenborstels bieden over het algemeen voordelen ten opzichte van handmatig poetsen, maar je hoeft zeker niet de hoofdprijs te betalen voor een stralende glimlach.


Wel heeft tandarts Ai Lien voorkeur voor één specifieke tandenborstel. “Elektrische tandenborstels van de Oral B IO-serie hebben op dit moment de beste borstel. Deze hebben alle functies om je tanden grondig schoon te krijgen.” De prijzen van deze modellen verschillen, dus voor elke portemonnee is er wel een goed exemplaar te vinden. En vergeet niet: of je nu kiest voor een elektrische tandenborstel van een paar tientjes of eentje van honderden euro’s, het belangrijkste is dat je consistent poetst en de aanbevolen poetstechnieken volgt.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten