Hoe vaak moet je de opzetborstel van je elektrische tandenborstel vervangen?
Vraag het je tandarts en hij of zij zal zeggen dat poetsen met een elektrische tandenborstel beter is voor je gebit dan poetsen met een gewone tandenborstel. Tenminste … zolang je regelmatig de opzetborstel vervangt. In dit artikel lees je hoe vaak je dat moet doen en waar je op moet letten.
Dit artikel geeft antwoord op de volgende vragen: 🦷 Hoe vaak moet je je opzetborstel vervangen? 🦷 Waarom moet je regelmatig je opzetborstel vervangen? 🦷 Wat is het verschil tussen handmatig en elektrisch poetsen? 🦷 Hoe weet je wanneer je opzetborstel aan vervanging toe is? 🦷 Hoe maak je je elektrische tandenborstel schoon? 🦷 Welke verschillende opzetborstels zijn er?
Lees ook: 5 veelgemaakte fouten tijdens het tandenpoetsen
Houd je ook zo van het schone gevoel dat je krijgt van elektrisch tandenpoetsen? Door je opzetborstel regelmatig te vervangen, blijf je dat gevoel houden!
Hoe vaak moet je je opzetborstel vervangen?
Het algemene advies is om de opzetborstel elke drie tot vier maanden te vervangen. Hoe vaak precies hangt af van je gebruik en de slijtage van de borstel. Als je merkt dat de borstelharen uit elkaar gaan staan of vervormd raken, is het tijd voor een nieuwe.
Waarom moet je regelmatig je opzetborstel vervangen?
Het tijdig vervangen van de opzetborstel zorgt niet alleen voor een betere reiniging van je tanden, maar helpt ook bij het voorkomen van tandvleesproblemen en slijtage aan je tanden. Alles voor die frisse glimlach!
©Dmitry Morgan Photography
Wat is het verschil tussen handmatig en elektrisch poetsen?
😃 Handmatig:
• Verwijdert gemiddeld 42 procent van de tandplak
• Lastig om overal goed bij te komen (moeilijk bereikbare plekken)
• Minder effectief in stimulatie van tandvlees
• Hard poetsen kan tandvlees beschadigen
😁 Elektrische tandenborstel:
• Verwijdert gemiddeld 63 procent van de tandplak
• Komt ook op moeilijk bereikbare plekken; minder kans op gemiste plekjes
• Grondige en zachte massages voor gezond tandvlees
• Vaak instelbare poetstanden voor meer verzorging van tandvlees
Hoe weet je wanneer je opzetborstel aan vervanging toe is?
Eigenlijk zijn er drie dingen waaraan je kunt zien en/of merken dat het tijd is voor een nieuwe:
1: Vervormde borstelharen
Als de haren niet meer recht staan, reinigen ze minder goed.
2. Algehele verkleuring
Dit kan duiden op ophoping van bacteriën.
3. Verminderde effectiviteit
Als je het gevoel hebt dat je tanden niet meer zo schoon worden.
Vaak kun je ook aan de kleur van de borstelharen zien dat het tijd is voor een nieuwe opzetborstel. Bij Philips Sonicare-borstels worden de blauwe haren dan lichter van kleur. Ook veel borstels van Oral-B hebben vergelijkbare indicatorharen: de groene haartjes worden, naarmate je de borstel langer gebruikt, langzaam geel.
Daarnaast hebben met name slimme tandenborstels ook functies ingebouwd om je erop te wijzen dat het tijd is voor vervanging. Zo hebben sommige Philips Sonicare-tandenborstels een vervangingspictogram op het handvat, dat begint te knipperen wanneer je een nieuwe opzet borstel moet plaatsen. En heb je een slimme tandenborstel van Oral-B, dan kun je bijvoorbeeld in de Oral-B App de datum invoeren waarop je de borstel vervangen hebt. Je kunt dan in de app precies bijhouden hoelang je je nieuwe opzetborstel in gebruik hebt en hoeveel minuten je hem al gebruikt hebt. Je krijgt dan een geschatte datum te zien waarop je weer een nieuw borsteltje moet gaan gebruiken.
©Philips Sonicare
TIP: KOPEN IN BULK Drogisterijen stunten regelmatig met aanbiedingen voor opzetborstels. Door meteen een verpakking met meerdere borstels te kopen, weet je zeker dat je weer even vooruit kunt. Overigens hoef je niet per se een opzetborstel te kopen van hetzelfde merk als je elektrische tandenborstel; er zijn ook allerlei alternatieve merken en huismerken opzetborstels. Check wel goed op de verpakking of ze passen bij jouw specifieke tandenborstel.
Borstelen in bulk?
Grootverpakkingen opzetborstels
Hoe maak je je elektrische tandenborstel schoon?
Naast het tijdig vervangen van de opzetborstels kun je nog meer doen om zo lang mogelijk plezier te hebben van je elektrische tandenborstel. Zorg dat je de borstel na elk gebruik goed naspoelt onder de kraan (tip: doe dit terwijl het kopje nog roteert). Tandpasta kan de borstelharen namelijk aantasten en doen verkleuren.
Berg een natte borstel verder nooit luchtdicht op in bijvoorbeeld een reisetui, maar laat hem eerst volledig aan de lucht drogen. Anders bestaat de kans dat bacteriën en schimmels zich nestelen in de vochtige borstelharen.
Reinig ook regelmatig het handvat met een vochtig doekje en wrijf daarna goed droog en schoon. Op die manier voorkom je bacteriegroei en houd je de elektrische tandenborstel schoner.
Welke verschillende opzetborstels zijn er?
Conclusie
Door regelmatige de opzetborstel te vervangen, doe je je gebit (en dus jezelf) echt een plezier. Kies een opzetborstel die past bij je persoonlijke behoeften voor het beste resultaat. Kom maar door met die smile!