De mooiste Fietsroute door de duinen

De mooiste Fietsroute door de duinen

Elektrische fiets

Geplaatst: 25 juni 2019 - 07:18

Aangepast: 15 september 2022 - 07:33

Deze fietsroute door de duinen is een route waarop je heerlijk kan uitwaaien. Vanaf Egmond fiets je naar Petten. De liefhebber kan via een andere route ook terug fietsen. Je bepaalt dus zelf of je deze fietsroute door de duinen 30 kilometer of 60,2 kilometer maakt.

We starten deze fietsroute bij knooppunt 30, vlakbij Egmond aan Zee. In Egmond aan Zee zijn er een aantal leuke bezienswaardigheden en activiteiten, gefocust op het leven aan zee. Hoog op de duinen staat de vuurtoren J.C.J. van Speijk Egmond. De vuurtoren is 37 meter hoog en werd gebouwd in 1833. Elke vrijdag in juli en augustus is de vuurtoren tussen 19:00 uur en 21:00 uur geopend voor publiek. In Egmond aan Zee kun je ook terecht voor een lekker kopje koffie bij een van de vele strandpaviljoens. Ga bijvoorbeeld naar Beachrestaurant Zeepaardje of de Zilte Zoen.

De duinen van Noord-Holland

Vanaf Egmond aan Zee gaan we via de knooppunten 5, 8, 46, 29 en 39 de duinen in. Het Noord-Hollands duinreservaat is met 7,300 hectare een van de grootste natuurgebieden in ons land. Door de hoogteverschillen, verschillende soorten grondlagen en het gebruik van de mens is hier een afwisselende flora en fauna te vinden. Je komt hier dus niet alleen door duingebieden maar ook langs heidevelden en uitgestrekte zandvlaktes. Daarnaast behoud je vrijwel constant uitzicht op de zee. Dit gebied is dan ook niet alleen ideaal om doorheen te fietsen maar ook om te wandelen of bijvoorbeeld te paardrijden.

De Putten

Tussen knooppunt 20 en 39 kom je wederom langs een natuurreservaat. Ditmaal is het De Putten. Dit natuurreservaat is ontstaan in de 19de eeuw en de grond werd afgegraven om de dijken te versterken. Hier vind je ook zogenaamd ‘brak water’: zoet regenwater gemengd met zout zeewater. In dit water is veel voedsel te vinden en daarom is De Putten dan ook een populaire locatie voor allerlei soorten vogels. De vogelspotter kan hier dus even uitrusten en op zoek gaan naar onze gevederde vrienden.

Petten

Vanaf knooppunt 33 komen we aan bij Petten. Hier kun je even op adem komen van de inmiddels 30 kilometer lange fietstocht. Geniet bijvoorbeeld van een hapje en een drankje bij Strandpaviljoen Zee en Zo. Hier heb je een mooi uitzicht op het onlangs geheel vernieuwde strand van Petten. Gigantische hoeveelheden nieuw gestort zand beschermen Petten tegen overstromingen. Natuurlijk leent dit strand zich ook perfect voor meer recreatieve bezigheden zoals watersporten. Voor wie het wel welletjes vindt, kan de fietsroute door de duinen van Noord-Holland hier beëindigen. De liefhebber mag aan de terugweg naar Egmond aan Zee beginnen.

Terug naar Egmond aan Zee

Op de terugweg komen we onder andere door het dorpje Groet. Omdat het even duurt voordat de volgende gelegenheid zich aandoet, is het aan te raden hier een korte pauze in te lassen. Een versnapering en kopje koffie drink je in het gezellige ‘Lekker Puh’ voordat je via knooppunt 21 verder gaat. Hier fietsen we langs een restje duinen en een dicht bosgebied dat we helemaal tot knooppunt 48 volgen. Vanaf hier komen weer de bewoonde gebieden als Bergen en Egmond aan Zee in zicht. Vanaf knooppunt 7 volg je dezelfde weg als die je gekomen bent, totdat je uiteindelijk weer uitkomt in Egmond aan Zee bij knooppunt 30.

FIETSEN MET KNOOPPUNTEN

Heb je geen zin om ingewikkelde routebeschrijvingen te onthouden? Fiets dan via fietsknooppunten: witgroene ronde borden met een nummer erop. Samen bestrijken ze praktisch het complete fietspadennetwerk van Nederland. Je hoeft dan niet meer te onthouden waar je precies linksaf of rechtsaf moet slaan: je fiets gewoon van nummer naar nummer. Heel makkelijk dus! Je kunt een route uitzetten via de ANWB of Fietsknoop. Er is ook een bijbehorende app voor iOS en voor Android. Nog niet uitgefietst? Meer fietsroutes vind je in het overzicht.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000