ID.nl logo
Zonnestroom uit je gevel: zo werkt het!
Energie

Zonnestroom uit je gevel: zo werkt het!

Bij projecten waar het dak omwille van de oriëntatie, de belasting, de beschikbare oppervlakte of de esthetiek niet geschikt is voor traditionele zonnepanelen, is het mogelijk om energie uit de gevelafwerking te halen. Behalve dat je zo groene energie opwekt, geven deze panelen het gebouw ook een strakke uitstraling.

In het kort … Het is mogelijk om zonnestroom via gevelpanelen om te zetten naar elektriciteit. Deze panelen absorberen niet alleen de zonne-energie, ze zorgen ook voor een strakke uitstraling door hun afwerking. Bovendien is hetzelfde procédé mogelijk voor balustrades.

We hebben het hier niet over ‘zonnepanelen voor de gevel’ (je mag trouwens niet zomaar zonnepanelen aan je gevel bevestigen). De panelen die hier aan bod komen, zijn gecertificeerd als gevelbekleding én als zonnebekleding. Het gaat om een zogeheten BIPV-toepassing, Building Integrated Photovoltaics, waarbij de zonnecellen geïntegreerd zijn in de schil van het gebouw. BIPV zijn de zonnepanelen van de toekomst, want ze wekken niet enkel energie op, maar combineren verschillende functies.  

Veilige gevelafwerking

Deze gevelpanelen zijn volledig conform de Europese bouwvoorschriften en voldoen aan strenge veiligheidsvoorschriften. De panelen zijn bijvoorbeeld beschermd door veiligheidsglas dat bij breuk in kleine stukjes versplintert het glas zonder scherpe randen. Het glas is bovendien volledig omhuld door PVB-folie dat de stukjes en splinters bij eventuele breuk samenhoudt. Bovendien werden de panelen getest in extreme weersomstandigheden. Bij traditionele zonnepanelen is de opbouw anders en daar wordt ook een andere folie gebruikt. Alle bedrijven die we over deze gevelpanelen spraken werken met de producten van Pixasolar, een fabrikant uit Taiwan. 

©Hermans Technisolar

40 zonnepanelen met marmerstructuur tegen de zijgevel van het SPA ONE welnesscenter in Oosterhout. (Foto: Hermans Technisolar )

Keramische printlaag

Er is een assortiment printpatronen beschikbaar om architecten te inspireren, maar daarnaast kan een architect zelf ook een uniek ontwerp in full-color en in hoge resolutie laten uitwerken dat dan wordt aangebracht. De afdruk wordt niet op het zonnepaneel gelijmd, maar komt tussen twee glaslagen, zodat de keramische printlaag beschermd is. Het gaat om keramische inkjetprinting waarmee texturen nagebootst worden als hout, baksteen, marmer, natuursteen enzovoort … De glasbescherming zorgt ervoor dat de print bestand is tegen weerinvloeden en Uv-licht. 

Ook interessant: Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Er zijn verschillende standaard texturen beschikbaar, maar ook een gepersonaliseerd ontwerp is mogelijk. (Foto: www.externa.be)

Op maat en randloos

De gevelpanelen zijn randloos. Je ziet dus geen frame. De lengte van de panelen is variabel tussen 60 cm en 240 centimeter en dit schuift telkens op in veelvouden van 30 centimeter. De breedte is variabel tussen 60 en 120 centimeter, opnieuw uitbreidbaar per 30 centimeter. Naast designpanelen produceert Pixasolar full black- en monokleur-panelen op maat. Het duurt ongeveer zes maanden voordat deze panelen geleverd zijn. Bovendien is er een mogelijkheid om wandpanelen en zelfs dummies in eigen maten te maken. De dummies dienen dan om de constructie aan te vullen, maar ze produceren geen elektriciteit. Op die manier worden moeilijke hoekjes afgewerkt met panelen die er hetzelfde uitzien, maar die geen zonnecellen bevatten.

©www.externa.be

De clips houden de randloze panelen op hun plaats. (Foto: www.externa.be)

VERMOGEN De opbrengst van gewone zonnepanelen is afhankelijk van vier factoren: het gemiddelde aantal zonuren, de ligging van de zonnepalen, de hellingshoek en eventueel schaduwobjecten rond het huis. Door de combinatie van deze factoren kun je nooit precies voorspellen wat de opbrengst van zonnepanelen per vierkante meter zal worden. Wel kun je een gemiddelde opbrengst voorhouden. Een standaard zonnepaneel van 1,13 meter breed en 1,72 meter hoog meet dus 1,94 vierkante meter. De opbrengst wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Eén standaard zonnepaneel is 1,94 vierkante meter. De opbrengst per (geheel) zonnepaneel is óf 327 óf 344 kWh. Dat betekent dat één zonnepaneel óf 169 kWh per m² oplevert ofwel 177 kWh per vierkante meter. Bij de gevelpanelen bepaalt nog een extra factor het rendement: de print. Deze gevelpanelen hebben een lager vermogen dan de traditionele zonnepanelen. Neem bijvoorbeeld de uitvoering in jade-structuur, dat paneel heeft 115 Wp per vierkante meter, of de uitvoering ‘Zeenevel’ daar is de opbrengst 145 Wp per vierkante meter.

Lager vermogen dan bij gewone zonnepanelen

Het vermogen aan elektriciteit dat deze gevelbekleding kan opwekken, is sterk afhankelijk van afwerking en meestal is dat de bedrukking. Zo zijn er wel vermogens tot 200 Wp/m² mogelijk, bijvoorbeeld de uitvoering Pixablack en Lucide. Maar de panelen met de bedrukking leveren een lager vermogen dan gewone zonnepanelen. Het nieuwe Pixasolar Metalic haalt bijvoorbeeld een vermogen tot 165 Wp/m² en is een van de meest efficiënte gekleurde panelen op de markt.

Lees ook: Hoeveel stroom wekken mijn zonnepanelen op? Deze apps vertellen het je

©www.externa.be

Ook een houtstructuur is mogelijk. (Foto www.externa.be)

Weten = meten, zeker bij energie

Check zelf welke apparaten in jouw huis stroom slurpen...

Prijzen

Wat de prijszetting betreft, mag je de gevelpanelen niet vergelijken met afzonderlijke zonnepanelen die op het dak worden geplaatst, omdat ze meteen als afwerking van de gevel dienstdoen. De woordvoerder van Externa houdt vol dat als je in de prijsvergelijking rekening houdt met de kosten van de gevelbekleding en dat de panelen zich na vijf jaar hebben terugverdiend.  

WAT MAG EN WAT MAG NIET De panelen waarover we hier spreken, vallen onder de categorie bouwelementen en niet onder zonnepanelen.  Mag je trouwens zomaar zonnepanelen tegen een gevel plaatsen? Voor zonnepanelen op het dak is er geen omgevingsvergunning nodig. De wet Omgevingsrecht artikel 2.1 bepaalt voor welke bouwwerken en veranderingen een omgevingsvergunning nodig is. En het Ministerieel besluit omgevingsrecht, bijlage II, artikelen 2 en 3somt de uitzonderingen op waarvoor geen vergunning nodig is. De zonnepanelen op het dak behoren tot de uitzonderingen waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is, maar zonnepanelen aan de gevel worden niet expliciet behandeld. Dat betekent dat als puntje bij paaltje komt, dit zal afhangen van de interpretatie van deze regelgeving. Voor zover we konden terugvinden zijn hierover geen uitspraken van een rechter of een bevoegd gezag.   Aan de andere kant mogen veranderingen aan gebouwen ook niet in strijd zijn met de ‘redelijke eisen van welstand‘ volgens artikel 12 van de Woningwet. Dat betekent dat je steeds een risico loopt wanneer je zonnepanelen aan de voorgevel van je huis hangt, want de gemeente kan aanvoeren dat dit in strijd is met de welstandeisen. Dit zal afhangen van de hoeveelheid panelen, of ze zichtbaar zijn vanaf openbaar gebied en of ze uit de toon vallen met de omgeving. Je kunt wel een aanvraag voor een vergunning doen waarbij de welstandscommissie de zaak zal bekijken. Of je kunt het risico nemen dat de gemeente er geen probleem van maakt.  Het komt erop neer dat je aan de achterkant van je woning meestal wel panelen mag hangen, maar aan de voorkant maakt de welstandscommissie er vaak bezwaar tegen. Voor alle duidelijkheid, hierboven hebben we het over ‘gewone zonnepanelen’, deze bezwaren gelden niet voor deze gevelpanelen.

Solar-balustrade

Het is mogelijk om zelfs meerkleurige, op maat gemaakte patronen, of semi-transparante afwerkingen als borstwering te gebruiken. De fotovoltaïsche cellen zitten dan verwerkt in het glas. De solar-balustrades hebben een speciaal montageprofiel datervoor zorgt dat de borstwering robuust uitgelijnd wordt en dat alle kabels en connectoren uit het zicht verdwijnen. De balustrades in het zwart hebben een hoog vermogen van 175Wp/stuk en komen in een glossy, semi-glossy en matte uitvoering. Bij de semi-transparante uitvoering zitten de monokristallijnen zonnecellen tussen het glas verwerkt. Het lijken fijne zwarte lamellen, waardoor de panelen 45 procent transparant zijn. De esthetiek van de balustrade en het zicht blijven hierdoor bewaard. Ten derde is de balustrade ook beschikbaar in printuitvoering. 

Leestip: Transparante zonnepanelen: dit zijn de voor- en nadelen

©www.externa.be

Ook bij solar-balustrades zitten de zonnecellen in het glas verwerkt. (Foto: www.externa.be)

🔋 Hoe bespaar jij energie?

Doe mee met de Nationale Energiemonitor
Ook interesse in zonnepanelen? Vraag advies van een expert!👇🏻

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen:

▼ Volgende artikel
Snel en simpel: mailgroepen maken in Outlook
© Andreas Prott
Huis

Snel en simpel: mailgroepen maken in Outlook

Moet je regelmatig e-mail verzenden naar meerdere contacten, dan win je veel tijd door in Outlook met contactgroepen te werken. Hierdoor hoef je niet telkens de namen van de afzonderlijke ontvangers typen. Bovendien loop je op die manier nooit het risico dat je iemand per ongeluk vergeet.

In drie stappen laten we zien hoe je eenvoudig e-mailgroepen aanmaakt in Outlook:

  • Voeg de contacten toe aan je adresboek
  • Stel een e-mailgroep samen en voeg leden toe
  • Verstuur de mail aan de groep

Handig om te weten: Contactenchaos? Zo breng je je adresboek weer op orde

Toevoegen aan contactpersonen

Met een e-mailgroep kun je bijvoorbeeld de volledige leesclub, de collega’s van de afdeling, of een vriendengroep bundelen. Zo’n mailgroep is ook superhandig voor wie regelmatig een nieuwsbrief verstuurt.

Zorg eerst dat de mensen die deel zullen uitmaken van de e-mailgroep in de lijst Contactpersonen van je mailprogramma staan. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een e-mail te openen waarin het e-mailadres van deze persoon staat. Klik met de rechtermuisknop op dit e-mailadres. Hierdoor opent de fiche van deze persoon. Onder de naam van deze persoon klik je op de drie puntjes en dan selecteer je Toevoegen aan contactpersonen.

Voeg het e-mailadres toe aan de lijst met contactpersonen.

Groep samenstellen

Daarna kun je een groep maken. Klik op het pictogram Groepen in de linkerkolom van Outlook. Linksboven zie je de knop Nieuwe e-mail, maar als je op het pijltje daarnaast klikt, kun je Nieuwe groep selecteren. In de pop-up geef je deze groep een duidelijke naam. Bij Beschrijving vul je het doel van de groep in. De groepsleden zullen een e-mail ontvangen waarin dit aan hen wordt meegedeeld. Daarna klik je op de blauwe knop Maken. In de volgende stap kun je de leden van de groep toevoegen. Aan de linkerkant bij Groepen verschijnen alle groepen die je op die manier hebt aangemaakt. Om extra leden toe te voegen selecteer je eerst de groep en daarna klik je op Leden toevoegen. Dat kan door het e-mailadres in te typen.

Je kunt eindeloos veel leden aan een groep toevoegen.

E-mail sturen naar de groep

Om vanuit naar een groep in één keer een e-mail te versturen naar alle leden, selecteer je de betreffende groep aan de linkerkant en klik je rechtsboven op de knop E-mail verzenden. In het Aan-vak zal automatisch de naam van de groep verschijnen. Je kunt de muisaanwijzer boven de groepsnaam houden en even wachten; dan verschijnen de beschrijving van de groep en de namen van de leden.

Een groep verwijder je door met rechts op de naam van de mailgroep te klikken en te kiezen voor Verwijderen. Links in het menu onder Verwijderd staan alle verwijderde items. Hier kun je later de mailgroep nog uit terughalen.

Hou de muisaanwijzer boven de groepsnaam, dan verschijnen de details.

▼ Volgende artikel
Nieuwe Bespoke AI-wasmachine van Samsung met aangepast ontwerp
© Samsung Electronics
Huis

Nieuwe Bespoke AI-wasmachine van Samsung met aangepast ontwerp

Samsung Electronics heeft een nieuwe wasmachine en droger uitgebracht, de Bespoke AI Laundry met AI Home. Deze apparaten zijn voorzien van 7-inch displays en Bespoke-design.

De nieuwe Bespoke AI Laundry-producten zijn uitgerust met AI Home-displays, wat past binnen de 'Screens Everywhere'-visie die Samsung eerder dit jaar op CES presenteerde. Deze displays bieden niet alleen een intuïtieve bediening, maar houden ook essentiële informatie bij zoals wasprogramma's en resterende wasmiddelniveaus. De apparaten kunnen gebruikersgewoonten onthouden en houden rekening met seizoensgebonden behoeften, waardoor ze passende programma's kunnen voorstellen. De AI Home functioneert tevens als centrale hub voor het bedienen van aangesloten apparaten, terwijl gebruikers tegelijkertijd online content kunnen bekijken.

De Bespoke AI-set bestaat uit een wasmachine en droger die gebruik maken van AI-algoritmes en sensoren voor optimale werking en energiezuinigheid. De functies AI Wash en AI Dry zijn verbeterd naar AI Wash+ en AI Dry+, met verbeterde textieldetectie voor efficiënter wassen en drogen van verschillende soorten textiel. 

Samsung brengt ook een was-droogcombinatiemodel met hoge capaciteit uit, bedoeld voor gebruikers die een compact, alles-in-één apparaat zoeken. Deze combineert functies zoals AI Home, AI Wash+ en AI Ecobubble, en droogt kleding via condensatie.

9 Kilo-variant

In Europa komt een wasmachine en droger met 9kg capaciteit beschikbaar. De wasmachine is energiezuinig ontworpen en verbruikt tot 55% minder energie dan de minimale vereisten voor een klasse A-classificatie. Het apparaat ondersteunt een grondige reiniging door optimalisatie van water- en wasmiddelgebruik met AI Wash, terwijl AI Ecobubble zorgt voor betere vuilverwijdering. Met QuickDrive kan de wastijd tot 50% verkort worden zonder verlies van wasprestaties.

De bijpassende droger werkt met AI Dry+, dat vier soorten textiel kan detecteren (normaal, denim, handdoek en synthetisch) voor nauwkeuriger drogen. Dit verlaagt het energieverbruik tot 10% en verkort de droogtijd tot 15%. De QuickDrive-functie kan de droogtijd zelfs tot 35% verminderen door automatische aanpassingen van de invertercompressor.

Samsung heeft nog geen adviesprijzen genoemd voor de nieuwe producten.

Bekijk andere Samsung-wasmachines op Kieskeurig.nl: