ID.nl logo
Zonnestroom uit je gevel: zo werkt het!
Energie

Zonnestroom uit je gevel: zo werkt het!

Bij projecten waar het dak omwille van de oriëntatie, de belasting, de beschikbare oppervlakte of de esthetiek niet geschikt is voor traditionele zonnepanelen, is het mogelijk om energie uit de gevelafwerking te halen. Behalve dat je zo groene energie opwekt, geven deze panelen het gebouw ook een strakke uitstraling.

In het kort … Het is mogelijk om zonnestroom via gevelpanelen om te zetten naar elektriciteit. Deze panelen absorberen niet alleen de zonne-energie, ze zorgen ook voor een strakke uitstraling door hun afwerking. Bovendien is hetzelfde procédé mogelijk voor balustrades.

We hebben het hier niet over ‘zonnepanelen voor de gevel’ (je mag trouwens niet zomaar zonnepanelen aan je gevel bevestigen). De panelen die hier aan bod komen, zijn gecertificeerd als gevelbekleding én als zonnebekleding. Het gaat om een zogeheten BIPV-toepassing, Building Integrated Photovoltaics, waarbij de zonnecellen geïntegreerd zijn in de schil van het gebouw. BIPV zijn de zonnepanelen van de toekomst, want ze wekken niet enkel energie op, maar combineren verschillende functies.  

Veilige gevelafwerking

Deze gevelpanelen zijn volledig conform de Europese bouwvoorschriften en voldoen aan strenge veiligheidsvoorschriften. De panelen zijn bijvoorbeeld beschermd door veiligheidsglas dat bij breuk in kleine stukjes versplintert het glas zonder scherpe randen. Het glas is bovendien volledig omhuld door PVB-folie dat de stukjes en splinters bij eventuele breuk samenhoudt. Bovendien werden de panelen getest in extreme weersomstandigheden. Bij traditionele zonnepanelen is de opbouw anders en daar wordt ook een andere folie gebruikt. Alle bedrijven die we over deze gevelpanelen spraken werken met de producten van Pixasolar, een fabrikant uit Taiwan. 

©Hermans Technisolar

40 zonnepanelen met marmerstructuur tegen de zijgevel van het SPA ONE welnesscenter in Oosterhout. (Foto: Hermans Technisolar )

Keramische printlaag

Er is een assortiment printpatronen beschikbaar om architecten te inspireren, maar daarnaast kan een architect zelf ook een uniek ontwerp in full-color en in hoge resolutie laten uitwerken dat dan wordt aangebracht. De afdruk wordt niet op het zonnepaneel gelijmd, maar komt tussen twee glaslagen, zodat de keramische printlaag beschermd is. Het gaat om keramische inkjetprinting waarmee texturen nagebootst worden als hout, baksteen, marmer, natuursteen enzovoort … De glasbescherming zorgt ervoor dat de print bestand is tegen weerinvloeden en Uv-licht. 

Ook interessant: Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Er zijn verschillende standaard texturen beschikbaar, maar ook een gepersonaliseerd ontwerp is mogelijk. (Foto: www.externa.be)

Op maat en randloos

De gevelpanelen zijn randloos. Je ziet dus geen frame. De lengte van de panelen is variabel tussen 60 cm en 240 centimeter en dit schuift telkens op in veelvouden van 30 centimeter. De breedte is variabel tussen 60 en 120 centimeter, opnieuw uitbreidbaar per 30 centimeter. Naast designpanelen produceert Pixasolar full black- en monokleur-panelen op maat. Het duurt ongeveer zes maanden voordat deze panelen geleverd zijn. Bovendien is er een mogelijkheid om wandpanelen en zelfs dummies in eigen maten te maken. De dummies dienen dan om de constructie aan te vullen, maar ze produceren geen elektriciteit. Op die manier worden moeilijke hoekjes afgewerkt met panelen die er hetzelfde uitzien, maar die geen zonnecellen bevatten.

©www.externa.be

De clips houden de randloze panelen op hun plaats. (Foto: www.externa.be)

VERMOGEN De opbrengst van gewone zonnepanelen is afhankelijk van vier factoren: het gemiddelde aantal zonuren, de ligging van de zonnepalen, de hellingshoek en eventueel schaduwobjecten rond het huis. Door de combinatie van deze factoren kun je nooit precies voorspellen wat de opbrengst van zonnepanelen per vierkante meter zal worden. Wel kun je een gemiddelde opbrengst voorhouden. Een standaard zonnepaneel van 1,13 meter breed en 1,72 meter hoog meet dus 1,94 vierkante meter. De opbrengst wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Eén standaard zonnepaneel is 1,94 vierkante meter. De opbrengst per (geheel) zonnepaneel is óf 327 óf 344 kWh. Dat betekent dat één zonnepaneel óf 169 kWh per m² oplevert ofwel 177 kWh per vierkante meter. Bij de gevelpanelen bepaalt nog een extra factor het rendement: de print. Deze gevelpanelen hebben een lager vermogen dan de traditionele zonnepanelen. Neem bijvoorbeeld de uitvoering in jade-structuur, dat paneel heeft 115 Wp per vierkante meter, of de uitvoering ‘Zeenevel’ daar is de opbrengst 145 Wp per vierkante meter.

Lager vermogen dan bij gewone zonnepanelen

Het vermogen aan elektriciteit dat deze gevelbekleding kan opwekken, is sterk afhankelijk van afwerking en meestal is dat de bedrukking. Zo zijn er wel vermogens tot 200 Wp/m² mogelijk, bijvoorbeeld de uitvoering Pixablack en Lucide. Maar de panelen met de bedrukking leveren een lager vermogen dan gewone zonnepanelen. Het nieuwe Pixasolar Metalic haalt bijvoorbeeld een vermogen tot 165 Wp/m² en is een van de meest efficiënte gekleurde panelen op de markt.

Lees ook: Hoeveel stroom wekken mijn zonnepanelen op? Deze apps vertellen het je

©www.externa.be

Ook een houtstructuur is mogelijk. (Foto www.externa.be)

Weten = meten, zeker bij energie

Check zelf welke apparaten in jouw huis stroom slurpen...

Prijzen

Wat de prijszetting betreft, mag je de gevelpanelen niet vergelijken met afzonderlijke zonnepanelen die op het dak worden geplaatst, omdat ze meteen als afwerking van de gevel dienstdoen. De woordvoerder van Externa houdt vol dat als je in de prijsvergelijking rekening houdt met de kosten van de gevelbekleding en dat de panelen zich na vijf jaar hebben terugverdiend.  

WAT MAG EN WAT MAG NIET De panelen waarover we hier spreken, vallen onder de categorie bouwelementen en niet onder zonnepanelen.  Mag je trouwens zomaar zonnepanelen tegen een gevel plaatsen? Voor zonnepanelen op het dak is er geen omgevingsvergunning nodig. De wet Omgevingsrecht artikel 2.1 bepaalt voor welke bouwwerken en veranderingen een omgevingsvergunning nodig is. En het Ministerieel besluit omgevingsrecht, bijlage II, artikelen 2 en 3somt de uitzonderingen op waarvoor geen vergunning nodig is. De zonnepanelen op het dak behoren tot de uitzonderingen waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is, maar zonnepanelen aan de gevel worden niet expliciet behandeld. Dat betekent dat als puntje bij paaltje komt, dit zal afhangen van de interpretatie van deze regelgeving. Voor zover we konden terugvinden zijn hierover geen uitspraken van een rechter of een bevoegd gezag.   Aan de andere kant mogen veranderingen aan gebouwen ook niet in strijd zijn met de ‘redelijke eisen van welstand‘ volgens artikel 12 van de Woningwet. Dat betekent dat je steeds een risico loopt wanneer je zonnepanelen aan de voorgevel van je huis hangt, want de gemeente kan aanvoeren dat dit in strijd is met de welstandeisen. Dit zal afhangen van de hoeveelheid panelen, of ze zichtbaar zijn vanaf openbaar gebied en of ze uit de toon vallen met de omgeving. Je kunt wel een aanvraag voor een vergunning doen waarbij de welstandscommissie de zaak zal bekijken. Of je kunt het risico nemen dat de gemeente er geen probleem van maakt.  Het komt erop neer dat je aan de achterkant van je woning meestal wel panelen mag hangen, maar aan de voorkant maakt de welstandscommissie er vaak bezwaar tegen. Voor alle duidelijkheid, hierboven hebben we het over ‘gewone zonnepanelen’, deze bezwaren gelden niet voor deze gevelpanelen.

Solar-balustrade

Het is mogelijk om zelfs meerkleurige, op maat gemaakte patronen, of semi-transparante afwerkingen als borstwering te gebruiken. De fotovoltaïsche cellen zitten dan verwerkt in het glas. De solar-balustrades hebben een speciaal montageprofiel datervoor zorgt dat de borstwering robuust uitgelijnd wordt en dat alle kabels en connectoren uit het zicht verdwijnen. De balustrades in het zwart hebben een hoog vermogen van 175Wp/stuk en komen in een glossy, semi-glossy en matte uitvoering. Bij de semi-transparante uitvoering zitten de monokristallijnen zonnecellen tussen het glas verwerkt. Het lijken fijne zwarte lamellen, waardoor de panelen 45 procent transparant zijn. De esthetiek van de balustrade en het zicht blijven hierdoor bewaard. Ten derde is de balustrade ook beschikbaar in printuitvoering. 

Leestip: Transparante zonnepanelen: dit zijn de voor- en nadelen

©www.externa.be

Ook bij solar-balustrades zitten de zonnecellen in het glas verwerkt. (Foto: www.externa.be)

🔋 Hoe bespaar jij energie?

Doe mee met de Nationale Energiemonitor
Ook interesse in zonnepanelen? Vraag advies van een expert!👇🏻

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen:

▼ Volgende artikel
Waar moet je op letten bij het kiezen van een inbouwvriezer?
© MG | ID.nl
Huis

Waar moet je op letten bij het kiezen van een inbouwvriezer?

Wanneer je kiest voor een inbouwvriezer werk je deze natuurlijk het liefst netjes weg achter een mooie keukendeur. Je vindt ze in hoogtes van 72 tot 178 cm, maar ook als onderbouw diepvrieskast die onder je aanrechtblad passen. Waar moet je allemaal nog meer op letten bij een inbouwvriezer voordat je deze aanschaft?

Een inbouwvriezer biedt als voornaamste voordeel dat de kast mooi is weggewerkt in je keuken. Juist daarom is het belangrijk om vooraf goed op een aantal zaken te letten als je zo’n vriezer wilt kopen.

Formaten

Inbouwvriezers zijn te koop in een aantal vaste maten. Die maten zijn gestandaardiseerd, zodat het eenvoudig is om de juiste inbouwvriezer bij de juiste inbouwkast te kopen en andersom. De ruimte in een inbouwkeuken waar de inbouwvriezer komt, is ietsje groter dan de inbouwvriezer zelf. Logisch, omdat zo'n inbouwvriezer wel makkelijk geplaatst moet kunnen worden, maar er ook weer eenvoudig uit moet kunnen in geval van reparatie of vervanging.

Bij een inbouwvriezer kun je kiezen uit de volgende hoogtes: 72, 88, 102, 122, 140, 178 en 180 cm. De breedte van inbouwvriezers ligt doorgaans tussen de 54 en 56 cm, het is dus belangrijk dat de breedte van de nis hierop is afgestemd. De diepte van een inbouwvriezer kan ook iets variëren, maar 54,5 cm is doorgaans de gemiddelde diepte. Je kunt ook kiezen voor een ondervriezer; een losse kleinere kast van zo'n 80 cm hoog die past onder het aanrechtblad.

Bij de aanschaf van een inbouwvriezer of elke inbouwapparatuur vind je altijd de informatie over de grootte van de nis. De nis is de plek in de inbouwkeuken waarin de inbouwapparatuur wordt geplaatst. Deze informatie is dus erg belangrijk bij het kiezen voor de juiste inbouwvriezer en de gewenste keuken.

©MG | ID.nl

Scharnier- en deursystemen

Bij de aanschaf van een inbouwvriezer houd je rekening met het soort scharniersysteem dat je wil gebruiken. Er zijn twee soorten deursystemen: deur-op-deurscharnieren en sleepdeursystemen. Bij een deur-op-deursysteem wordt de deur van de keuken direct op de deur van de vriezer geplaatst en is er geen speling tussen beide deuren.

Bij een sleepsysteem wordt de vriezerdeur met een glijd- of sleepsysteem bevestigd aan de keukendeur. Hierdoor schuift de deur van de keuken over de koelkastdeur. De deuren bewegen dan afzonderlijk van elkaar. Zo'n systeem komt het vaakst voor en is ook het eenvoudigst te installeren.

Watch on YouTube

Bij een deur-op-deursysteem wordt het paneel van de keukendeur direct op de deur van de vriezer gemonteerd. Het keukenpaneel draait dus op hetzelfde moment als de vriezerdeur. Voor een deur-op-deursysteem heeft de vriezer andere scharnieren die het gewicht van zowel de deur van de vriezer als het keukenpaneel moeten kunnen dragen. Bij een inbouwvriezer die geschikt is voor een deur-op-deursysteem, wordt het buitenste gedeelte van de vriezerdeur los geleverd.

Ventilatie

Een vriezer produceert aan de achterzijde warmte. Deze warmte moet goed kunnen worden afgevoerd en dat kan alleen als de nis waar de inbouwvriezer in wordt geplaatst, voldoende ruimte aan de achterkant heeft. De achterkant van de nis houd je vanzelfsprekend open en moet aan de achterkant tussen de muur en de vriezer minstens 10 centimeter vrijgehouden worden. Bij sommige inbouwvriezers krijg je aparte spacers mee die je op de achterkant van de vriezer kunt monteren om de juiste afstand te behouden, zodat je de vriezer ook niet te ver richting muur kunt plaatsen.

©MG | ID.nl

Geluidsdemping

Het geluid van een inbouwvriezer kan soms als storend worden ervaren. Dit geluid bestaat doorgaans uit twee componenten: luchtgeluid, zoals het brommen van de compressor, en contactgeluid, veroorzaakt door trillingen die via het meubel kunnen worden doorgegeven. Zowel vrijstaande- als inbouwmodellen kunnen hier last van hebben, maar met wat aanpassingen kun je het geluid reduceren. Zorg voor voldoende ventilatieruimte rondom de vriezer. Ga je gebruik maken van geluidsabsorberende materialen , houd er dan rekening mee dat deze warmte vasthouden.

Om luchtgeluid te dempen, kan aan de achterkant en eventueel zijkanten van de nis of de muur geluidsabsorberend materiaal worden bevestigd. Dit materiaal vangt het geluid van de compressor op en voorkomt dat het zich verder door de ruimte verspreidt. Er zijn hier verschillende soorten platen en strips voor verkrijgbaar.

Zoek een stil exemplaar

Omdat het lastig is om een inbouwapparaat van tevoren te testen op geluidsproductie, kun je natuurlijk in ieder geval alvast kijken naar de specificaties van een inbouwvriezer. Bij doorgaans alle online winkels vind je de relevante informatie over geluidsproductie bij de specificaties. Het maximaal hoorbare geluid wordt weergegeven in Decibel, afgekort als dB. Gemiddeld produceren inbouwvriezers een geluid van rond de 35 en 40 dB, maar dit zijn natuurlijk alleen piekmomenten, bijvoorbeeld als de compressor aanslaat. De informatie over de geluidsproductie vind je overigens ook op het energielabel, zie hieronder.

Zuinigheid

Tot slot moeten we het energieverbruik natuurlijk niet vergeten. Hoe zuiniger een inbouwvriezer is, hoe meer geld je op het gebruik ervan bespaart. Dankzij de specificaties en het welbekende energielabel koop je eenvoudig een energiezuinig model. Je ziet dan bij de specificaties ook wat een inbouwvriezer op jaarbasis aan energie verbruikt.

©EPREL

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 krachtige hogedrukreinigers voor minder dan 275 euro
© MG | ID.nl
Huis

Waar voor je geld: 5 krachtige hogedrukreinigers voor minder dan 275 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Met een hogedrukreiniger maak je je oprit, terras en tuinbestrating grondig schoon. Wij vonden vijf krachtige modellen voor je.

Een hogedrukreiniger is ideaal voor het schoonmaken van terrassen, opritten, tuinmeubels, auto’s en schuttingen. Je hebt minder schoonmaakmiddelen nodig en bespaart tijd en moeite. Dankzij verstelbare spuitkoppen pas je de waterstraal aan per klus. Zo maak je efficiënt en veilig schoon, zelfs op lastig bereikbare plekken. Met behulp van handige accessoires zoals een autowasborstel kun je een hogedrukreiniger ook gebruiken voor auto's, aanhangers, caravans en campers. Wij hebben een vijftal betaalbare hogedrukreinigers voor je gevonden.

DISCLAIMER

De genoemde maximum prijs van 275 euro was correct tijdens het schrijven van dit artikel. De prijzen van producten op Kieskeurig.nl kunnen echter varieren, en kunnen inmiddels dus hoger of lager zijn.

Bosch UniversalAquatak 135

Deze compacte machine van Bosch zet moeiteloos 410 l/uur water af dankzij zijn krachtige 1900 W motor. De slang van 7 meter geeft je een groot bereik. Met een werkdruk tot 135 bar verwijdert hij eenvoudig hardnekkig vuil van fiets, oprit of terras. De geïntegreerde slanghaspel en opbergruimte voor accessoires maken hem erg gebruiksvriendelijk. Ondanks zijn lichte gewicht (7,9 kg), staat de Aquatak 135 stevig dankzij wielen en een telescopisch handvat. Hij is geschikt tot een watertemperatuur van 40 °C en geleverd inclusief nozzle‑set. Zijn compacte profiel en degelijke prestaties maken ‘m ideaal voor dagelijks gebruik in en om het huis.

Maximale druk: 135bar
Vermogen: 1900 Watt
Slanglengte: 7m
Opslagtank: 0,45 liter
Meegeleverde accessoires: lans, vuilfrees

Wat is een vuilfrees?

Een vuilfrees is een speciaal opzetstuk voor een hogedrukreiniger dat wordt gebruikt om hardnekkig vuil effectief te verwijderen. De vuilfrees bestaat uit een roterende waterstraal met hoge druk, waardoor het reinigingsvermogen aanzienlijk wordt verhoogd. Dit maakt het heel geschikt voor het schoonmaken van sterk vervuilde oppervlakken zoals bestrating, terrastegels en andere harde buitenoppervlakken. Een vuilvrees is echter niet geschikt voor auto's, campers of caravans. Het kan namelijk de lak of deur- en raamrubbers beschadigen.

Nilfisk Excellent 170

De Nilfisk Excellent 170 is een stevige krachtpatser met een inductiemotor en metalen pomp, ontworpen voor intensief gebruik. Hij levert maar liefst 170 bar en rond de 498 l/uur aan waterflow en dat is ideaal voor grote oppervlakken zoals terrassen of gevels . De SteelFlex-slang van 10 meter in combinatie met de interne haspel zorgt voor moeiteloze bereikbaarheid en opberging. Uniek is de Power Foam Blaster (700 ml) die zorgt voor rijke schuimlaag voor grondige reiniging, bijvoorbeeld van auto’s of tuinmeubilair. De machine schakelt bij spuitstop automatisch uit, en gaat weer aan bij gebruik, waarmee je dus energie kunt besparen. Met een gewicht van zo'n 21,5 kg is hij wat zwaarder dan gemiddeld, maar staat stevig op wielen en een telescoopgreep voor verplaatsing.

Maximale druk: 170 bar
Vermogen: 2100 Watt
Slanglengte: 10m
Opslagtank: 0,7 liter (voor foam)
Meegeleverde accessoires: Vuilfrees, oppervlakreiniger

Kärcher K 2 Basic

De K 2 Basic van Kärcher is een degelijk instapmodel voor eenvoudigere reiningsklusjes, zoals voor fietsen, tuinmeubels of lichte vervuiling. Deze machine levert tot 110 bar werkdruk en 360 l/uur waterflow vanuit een 1400 W motor. Hij is compact, weegt slechts 4 kg (zonder accessoires) en voorzien van twee wieltjes voor eenvoudige verplaatsing. De slang is 3 m lang, wat minder bereik biedt, maar praktisch is voor het dichtbij reinigen. Inclusief waterfilter en Quick Connect-systeem, plus diverse spuitstukken zoals een lans en vuilfrees. Dit toestel is ideaal voor gebruikers die een effectief, budgetvriendelijk toestel zoeken voor eenvoudig onderhoud rondom huis.

Maximale druk: 110 bar
Vermogen: 1400 Watt
Slanglengte: 3m
Opslagtank: geen
Meegeleverde accessoires: lans, vuilfrees

Powerplus POWXG90410

De Powerplus POWXG90410 combineert kracht en flexibiliteit in één: zijn 1800 W motor levert tot 140 bar en 420 l/uur waterflow, perfect voor het grondig reinigen van oprit, tuin of voertuigen. De slang van 8 m en een soepel oprolmechanisme maken werken zonder gedoe makkelijk. De tank van 0,75 liter voor reinigingsmiddel is ideaal voor gecombineerde schoonmaakbeurten. Hij beschikt over turbospuit, patio-cleaner en verstelbare lans en is uitgerust met wieltjes en auto start/stop voor bedieningsgemak en veiligheid. Weegt ongeveer 7,7 kg — handzaam en goed te manoeuvreren.

Maximale druk: 140 bar
Vermogen: 1800 Watt
Slanglengte: 8m
Opslagtank: 0,75 liter
Meegeleverde accessoires: lans, vuilfrees

EZIclean Hydroforce 165

Deze Eziclean Hydroforce 165 is uitgerust met een krachtige 2200 W motor waarmee hij tot 165 bar haalt — ideaal voor intensieve klussen zoals terras en auto’s schoonmaken . De slang van 5 meter biedt voldoende reikwijdte dichtbij de kraan. Inclusief 0,75 l reinigingstank en een ruime selectie aan spuitmonden, waaronder een turbomondstuk met 180° draaibare straal en 360°-draaifunctie – handig voor diverse oppervlakken. Het lage gewicht van zo'n 9,2 kg en wieltjes plus haspel maken het verplaatsen eenvoudig. Robuust, veelzijdig en ideaal voor huishoudelijk en zwaar buitengebruik.

Maximale druk: 165 bar
Vermogen: 2200 Watt
Slanglengte: 5m
Opslagtank: 0,75 liter
Meegeleverde accessoires: autowasborstel, lans, oppervlakreiniger