Hoeveel stroom wekken mijn zonnepanelen op? Deze apps vertellen het je
Als je zonnepanelen op je dak legt, is het wel zo handig om te weten of ze het verwachte rendement ook waarmaken. Afwachten tot de jaarrekening van de energiemaatschappij op de mat valt is niet nodig. Hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken, kun je namelijk eenvoudig bijhouden via een app. We zetten verschillende opties voor je op een rij.
In dit artikel vertellen we je over:
- De apps die fabrikanten van omvormers aanbieden
- Welke andere apps interessant kunnen zijn
- Ook interessant: 7 tips om de energie van je zonnepanelen effectief te gebruiken
Standaard apps van fabrikant omvormer(s)
In veel gevallen heeft de fabrikant van de omvormer(s) van je zonnepanelen een app die je kunt gebruiken om je zonnepanelen te monitoren. Deze apps zijn meestal geoptimaliseerd voor het monitoren van de producten van het merk zelf. Wie bijvoorbeeld micro-omvormers van Enphase gebruikt, komt dan al snel uit bij de Enphase Enlighten-app. Apps van andere fabrikanten van zonnepanelen, zoals SolarEdge, Growat, SMA en Goodwe, werken dan namelijk niet of minder goed.
Welke app je kunt gebruiken, vind je eenvoudig op de website van de fabrikant van de omvormer. Over het algemeen is toegang tot deze apps gratis, al heb je bij sommige aanbieders een abonnement nodig om extra functies te kunnen gebruiken.
Hoewel de app van de fabrikant doorgaans een prima overzicht levert van je opgewekte zonne-energie, wil je mogelijk meer data inzichtelijk hebben. Je kunt dan terecht bij apps van andere partijen. Soms heb je hiervoor wel extra apparatuur nodig.
Alternatief: HomeWizard
Een populaire app om de opwekking van je zonnepanelen (én je energieverbruik) te meten is de HomeWizard Energy-app. Deze werkt met alle omvormers. Heb je een omvormer van SolarEdge, Enphase, Growat, SMA of Goodwe, dan kun je kiezen uit een directe verbinding met de app. Maar het is ook mogelijk om een kWh-meter gebruiken, bijvoorbeeld als je een omvormer van een ander merk hebt.
Voor een koppeling zonder apparatuur heb je een abonnement op Energy+ nodig. Dit abonnement kost 11,95 euro per jaar (of 0,99 euro per maand). De app geeft je inzicht in de hoeveelheid stroom die je zonnepanelen opwekken en hoeveel van je opgewekte zonne-energie je direct verbruikt. De data van je zonnepanelen worden hierbij elke vijftien minuten opgehaald.
Je kunt ook een kWh-meter installeren. Deze is verkrijgbaar voor 59,95 euro (1-fase MID) of 129,95 euro (3-fase MID). Hiermee krijg je live inzicht in de opwekking van je zonnepanelen. Ook de nauwkeurigheid van de metingen is volgens HomeWizard hier iets hoger. Als je een omvormer van een ander merk dan de vijf eerder genoemde aanbieders hebt, kun je met een kWh-meter je zonnepanelen alsnog monitoren via de HomeWizard Energy-app. Met een abonnement op Energy+ krijg je onder meer inzicht in het verbruik per fase (bij een 3-fasen-kWh-meter) en kun je je energiegeschiedenis door de jaren heen vergelijken.
Het is aan te raden om ook een HomeWizard P1 Meter te installeren. Zo monitor je niet alleen zonnepanelen, maar ook je stroom- en gasverbruik. De P1-meter is verkrijgbaar voor 29,95 euro (met optionele usb-c-adapter en kabel à 8,95 euro). Je sluit de dongel aan op je slimme meter, waardoor je inzicht hebt in je stroomverbruik, teruglevering en gasverbruik. Via deze weg heb je alle belangrijke energiedata (inclusief zonnepanelen) in één handig overzicht.
Voor gevorderden: Home Assistant
Zoek je net wat meer mogelijkheden? Dan is het ook mogelijk om de energieopwekking van je zonnepanelen te volgen via Home Assistant. Dit is een opensourceplatform voor het automatiseren van je woning. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch inschakelen van je lampen of het vanzelf openen van je slimme rolluiken. Home Assistant is echter ook erg geschikt om je energieverbruik te meten en inzicht te krijgen in de hoeveelheid zonne-energie die je panelen opwekken.
Home Assistant kun je zowel via de browser als via de app (iOS en Android) bereiken. Je installeert Home Assistant op een Raspberry Pi of een (oude) pc. Dat systeem blijft vervolgens dag en nacht aan staan om te allen tijden je slimme huis te kunnen bedienen, maar ook om 24/7 je energiestromen en energieopwekking te meten.
©ID.nl
⚡ Energiemeter nodig?
Bekijk het aanbod
In een Energie Dashboard breng je in kaart welke energiestromen je in huis hebt. Daarvoor moet je eerst het een en ander doen. Zo moet je er nog voor zorgen dat Home Assistant weet hoeveel zonne-energie je opwekt en verbruikt. Hoe je dat doet, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en de binnenkant van je meterkast.
Lees ook: Zo maak je een dashboard voor Home Assistant
De slimme meter kan ook worden uitgelezen oor middel van een ESP-bord zoals SlimmeLezer. Heb je een slimme meter zonder P1-poort, dan kan je een pulssensor, zoals Glow, gebruiken om de output van je omvormers (en daarmee ook je zonnepanelen) te monitoren. De sensor meet de tijd die tussen elke puls zit. Op basis daarvan weet het systeem hoeveel kWh gemeten is.
Lees ook: Zo zet je het Home Assistant-dashboard helemaal naar je hand
🔋 Hoe bespaar jij energie?
Doe mee met de Nationale Energiemonitor