Welke aanbieders van thuisbatterijen zijn er in Nederland?
Wie onafhankelijker wil zijn van het elektriciteitsnet, denkt mogelijk aan het installeren van een thuisbatterij. Hoewel het nog maar de vraag is of je de grote investering momenteel makkelijk terugverdient, komen er steeds meer aanbieders van thuisbatterijen bij. We zetten voor je op een rij bij welke aanbieders van thuisbatterijen je terechtkunt.
In dit artikel vertellen we je: • Bij welke fabrikanten en verkopers je een thuisbatterij kunt kopen. • Welke functies je veelal kan verwachten. • Dat je de installatie het beste kunt laten uitvoeren door een expert.
Lees ook: Haal meer uit je zonnepanelen met een thuisbatterij
⭐ De prijs van een thuisbatterij verschilt per aanbieder en hangt af van verschillende factoren. Niet alleen de opslagcapaciteit is van invloed, maar ook de accutechnologie, de aanwezigheid van slimme functies en of de accu wordt geleverd met een omvormer. Weet je niet zeker welke thuisbatterij het beste bij jouw situatie past? Lees dan eerst: ⚡ Thuisbatterij kopen: waar moet je op letten? Als je weet wat je nodig hebt, kun je bij de volgende aanbieders terecht voor een thuisbatterij. ⭐
Waar koop ik een thuisbatterij?
Sessy
In Nederland kun je terecht bij fabrikant Sessy. Een thuisbatterij kost hier 3.550 euro. Deze heeft een capaciteit van 5 kWh, maar het is mogelijk om meerdere accu’s aan elkaar te koppelen. Bij Sessy kun je kiezen uit verschillende modi. Zo is er een modus waarbij de thuisbatterij automatisch wordt ingezet als je zonnepanelen weinig tot geen stroom meer opwekken. Er is ook een dynamische modus voor gebruikers met een dynamisch energiecontract. Op basis van de uurprijzen maakt de thuisbatterij een berekening op welke momenten laden en ontladen het voordeligst is. Dan is er nog een open modus, waarbij de thuisbatterij te koppelen is aan een thuisautomatiseringssysteem zoals Home Assistant.
Enphase
Bij Enphase kun je naast zonnepanelen en micro-omvormers terecht voor thuisbatterijen. De IQ Battery is te monitoren en te bedienen met de Enphase-app. De thuisbatterijen van Enphase zijn verkrijgbaar in 3,5 kWh en in 10,5 kWh. Ook zijn ze modulair, waardoor je ze (op een later moment) kunt uitbreiden. Het bedrijf zegt op zijn site niet wat de aanschaf en installatie van een IQ Battery kost.
©piter2121
SolarEdge
SolarEdge biedt zijn Home-thuisbatterij aan. Deze energieopslagunit slaat de overtollige stroom van je zonnepanelen op voor een later moment, bijvoorbeeld in de avonduren of in het geval van een stroomstoring. Het automatisch laden en ontladen is te volgen en te beheren via de mySolarEdge-app. SolarEdge biedt verschillende oplossingen aan, maar noemt op zijn site geen prijzen.
Zonneplan
Ook bij Zonneplan kun je terecht. Het bedrijf biedt zijn thuisbatterij Nexus in verschillende configuraties aan. Zo kun je een thuisbatterij kiezen met een capaciteit van 10 kWh, 15 kWh of 20 kWh. Voor het goedkoopste model ben je ruim 7000 euro kwijt. De thuisbatterijen van Zonneplan kunnen overweg met het slimme aansturingsysteem van het bedrijf, waardoor de thuisaccu op goedkope momenten stroom kan opslaan, om die op dure momenten te verkopen. Zonneplan belooft daarbij ook rekening te houden met de productie van je zonnepanelen en steeds de voordeligste strategie te kiezen. Via de app van Zonneplan krijg je inzicht in onder andere de automatische inkoop en verkoop van je thuisbatterij.
©Zonneplan
Tesla
Tesla is niet alleen bekend van zijn elektrische auto’s en topman Elon Musk, maar ook van de Powerwall. Deze thuisbatterij kan detecteren wanneer de stroom in huis uitvalt en daarop automatisch stroom leveren aan je apparaten in huis. Daarnaast slaat het de stroom van je zonnepanelen op voor gebruik later op de dag. Een Tesla Powerwall heeft een capaciteit van 13,5 kWh en kan ook worden uitgebreid met meerdere Powerwalls. Voor een nieuwste generatie Powerwall ben je rond de 9000 euro kwijt. Momenteel is de thuisbatterij van Tesla nog niet officieel verkrijgbaar in Nederland, maar de Powerwall 3 wordt uiteindelijk wel in ons land verwacht.
©Tada Images - stock.adobe.com
Ook interessant: Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij?
Bliq
Bliq biedt thuisbatterijen aan in verschillende capaciteiten en met twee soorten omvormers. Er zijn thuisbatterijen van 5 kWh, 10 kWh, 15 kWh, 20 kWh en 25 kWh beschikbaar. Daarnaast heb je de keuze uit een 1- of 3-fase-omvormer. De kosten van een thuisbatterij variëren van 4828 tot 12.935 euro. Bliq levert ook een slim algoritme bij de thuisbatterij, waar je een maandelijks bedrag voor betaalt, afhankelijk van de capaciteit van je thuisbatterij. Voor een accu van maximaal 15 kWh betaal je bijvoorbeeld 7 euro per maand.
Andere aanbieders
Niet alleen bij fabrikanten zelf is het mogelijk om een thuisbatterij te kopen. Je kunt ook terecht bij Gaslicht.com, ThuisbatterijNederland.nl, Slimme Batterijopslag, Lithiumaccus.nl, VikingChoice en zelfs Bol.com.
Houd er rekening mee dat je een thuisbatterij niet zomaar bij de eerste de beste webwinkel koopt. Zoek eerst uit of de aanbieder betrouwbaar is, lees reviews over zowel de thuisbatterij als de leverancier en ga daarna pas over tot aankoop.
Laat de plaatsing en installatie van de thuisbatterij het liefst over aan een erkend installateur. Vanwege de hoge elektrische spanningen van de accu kunnen er risico’s ontstaan als de installatie niet goed wordt uitgevoerd. Bovendien is niet iedere meterkast direct geschikt voor een thuisbatterij. Via het Centraal Register Techniek kun je een betrouwbare vakman vinden.