ID.nl logo
⚡ Thuisaccu's: de weg naar een energieonafhankelijke toekomst?
© ER - ID.nl
Energie

⚡ Thuisaccu's: de weg naar een energieonafhankelijke toekomst?

Energieonafhankelijk zijn is een doel dat we anno nu maar wat graag nastreven. Het vermogen om je eigen stroom op te wekken én te gebruiken wanneer je het nodig hebt: het is niet alleen een bevredigend idee, maar kan ook bijdragen aan een duurzamere toekomst. Een van de manieren om dat te bereiken is het gebruik van thuisaccu's. Maar wat zijn dat eigenlijk, en zijn deze accu's dan de toekomst?

In dit artikel zoeken we uit wat thuisaccu's zijn, hoe ze werken en hoe ze kunnen bijdragen aan een energieonafhankelijke toekomst. In het kort:

= Wat is een thuisaccu? = De voordelen van een thuisaccu = Welke soorten thuisaccu's zijn er? = Kost dat nou? = Tips als je een thuisaccu wilt aanschaffen = Installatie: zelf doen of liever niet?

Ook lezen: Welke invloed hebben zonnepanelen op het energielabel van je huis?

Een thuisaccu, ook wel een thuisbatterij genoemd, is in feite een grote oplaadbare batterij die je in staat stelt om de energie die je opwekt op te slaan voor later gebruik. Dat kan erg nuttig zijn als je zonnepanelen hebt, omdat je energie opwekt als de zon schijnt. Maar je hebt op die momenten misschien niet altijd direct energie nodig. Met een thuisaccu kun je deze energie opslaan en gebruiken wanneer je het nodig hebt, bijvoorbeeld 's nachts of op bewolkte dagen.

☀ Overweeg je zonnepanelen?

Bekijk hier wat de beste oplossing is voor jouw woning!

Een thuisaccu werkt dus door de energie op te slaan die je zonnepanelen opwekken. Als je meer energie opwekt dan je verbruikt, wordt deze energie naar de thuisaccu gestuurd. Als de accu vol is, gaat de overtollige energie alsnog naar het elektriciteitsnet. Als je energie verbruikt en je zonnepanelen geen energie opwekken (bijvoorbeeld 's nachts), verbruik je eerst de energie uit je thuisaccu. Als deze leeg is, neem je automatisch stroom af van het elektriciteitsnet. Dat is in een notendop de werking van een thuisaccu.

©VisualProduction

Stroom opslaan in plaats van teruggeven aan het net? Dat kan met een thuisaccu.

De voordelen van een thuisaccu

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het hebben van een thuisaccu. Allereerst kan het je helpen om meer van je eigen zonnestroom te verbruiken. Gemiddeld verbruik je ongeveer 30 procent van de energie die je zonnepanelen opwekken. Met een thuisaccu kan dat oplopen tot meer dan 60 procent. Dat betekent dat je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet en dus meer energieonafhankelijkheid hebt.

Ook lezen: Van slimme meter tot dynamisch energiecontract: zo benut je je zonnepanelen optimaal

Ten tweede kan een thuisaccu helpen om het elektriciteitsnet te ontlasten. Door minder energie aan het net te leveren, verminder je de belasting van het net, wat kan helpen om bijvoorbeeld stroomstoringen te voorkomen.

Tot slot kan een thuisaccu je helpen om energiekosten te besparen. Hoewel de aanschaf van een thuisaccu even slikken is, kan zo'n apparaat je op de lange termijn geld besparen door je energierekening te verlagen. Dat is vooral het geval als de prijzen voor elektriciteit blijven stijgen.

Soorten thuisaccu's

Er zijn verschillende soorten thuisaccu's beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen.

  • Lithium-ion-accu: Dit is de meest voorkomende soort thuisaccu. Ze zijn licht en compact, hebben een hoge opslagcapaciteit en een lange levensduur. Het nadeel is dat ze duurder zijn dan andere soorten accu's.

  • Zoutwater-accu: Deze accu's zijn milieuvriendelijker omdat ze geen zware metalen, giftige of zeldzame stoffen bevatten. Ze hebben echter een lager piekvermogen en laden langzamer op dan lithium-ion-accu's.

  • Loodzuur-accu: Deze accu's zijn goedkoper dan andere soorten accu's en kunnen een hoge stroomsterkte aan. Ze hebben echter een kortere levensduur en zijn zwaarder dan andere soorten accu's.

Thuisaccu's en het milieu Hoewel thuisaccu's kunnen bijdragen aan energieonafhankelijkheid en mogelijk financiële besparingen, hebben ze ook een impact op het milieu. De productie van thuisaccu's vereist immers een hoop energie en niet altijd even frisse grondstoffen, wat bijdraagt aan klimaatverandering en vervuiling. Bovendien zijn sommige grondstoffen, zoals lithium, behoorlijk schaars en kunnen ze leiden tot conflicten in mijngebieden.

Er zijn echter ook milieuvriendelijkere alternatieven voor thuisaccu's, zoals zoutwaterbatterijen. Daarnaast zijn er ook collectieve technieken voor energieopslag, zoals buurtbatterijen, die het milieu minder belasten.

©sizsus

Zelf energie opwekken en opslaan voor wanneer jij het nodig hebt.

De kosten van een thuisaccu

De kosten voor een thuisaccu kunnen enorm variëren en zijn volledig afhankelijk van het type en de grootte van de accu. Gemiddeld betaal je tussen de 800 en 1000 euro per kWh aan capaciteit, waardoor een thuisaccu van 6 kWh je tussen de 4.000 en 6.000 zal gaan kosten (exclusief btw, inclusief installatiekosten). Onthoud dus dat de initiële kosten hoog kunnen zijn en de besparingen op je energierekening kunnen deze kosten pas op de lange termijn weer compenseren. Afhankelijk van je energieverbruik en de prijs van elektriciteit, duurt dat zomaar 10 tot 15 jaar. Dat is best een lange tijd dus.

Bovendien zijn er in Nederland geen subsidies gangbaar als het gaat om de aanschaf van een thuisaccu, maar misschien dat die er met de tijd nog komen. Naarmate de technologie verbetert en meer mainstream wordt, zullen de prijzen van thuisaccu's naar verwachting dalen. Bovendien neemt de capaciteit van thuisaccu's ongetwijfeld toe, waardoor ze efficiënter worden in het opslaan en leveren van energie.

Ook lezen: Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Geen zonnepanelen? Hoewel thuisaccu's vaak worden geassocieerd met zonnepanelen, kunnen ze ook nuttig zijn voor huishoudens zonder zonnepanelen. Een thuisaccu kan energie opslaan tijdens daluren, wanneer de energieprijzen vaak lager zijn. Je geeft deze energie vervolgens vrij tijdens piekuren, wanneer de energieprijzen juist hoger zijn. Dat kan leiden tot een besparing op je energierekening.

Daarnaast kan een thuisaccu dienen als een noodstroomvoorziening. In het geval van een stroomstoring kan de accu energie leveren aan je huis, waardoor je verlichting en essentiële apparaten kunnen blijven werken.

Tips bij de keuze voor een thuisaccu

Ben je toch overtuigd en wil je zo onafhankelijk mogelijk bezig zijn? Houd bij het kiezen van een thuisaccu dan met een aantal zaken rekening. We hebben in elk geval een drietal tips:

  • Stem de capaciteit van je thuisaccu af op je energieverbruik en de productie van je zonnepanelen. Een te grote accu kan onnodig duur zijn, terwijl een te kleine accu niet voldoende energie kan opslaan voor je behoeften.

  • De levensduur van een accu wordt bepaald door het aantal laadcycli dat hij kan ondergaan. Een accu met te weinig laadcycli kan snel verslijten en moet dan worden vervangen, en dat is een dure grap. Dan kun je beter investeren in een duurder, maar beter exemplaar dat langer meegaat.

  • In navolging op het vorige punt: kies voor een betrouwbaar merk dat bekendstaat om de kwaliteit van zijn producten. Goedkope, onbekende merken kunnen minder betrouwbaar zijn en op de lange termijn juist méér kosten door onderhoud en vervanging.

Alternatieven voor thuisaccu's Naast heb gebruik van thuisaccu's zijn er ook andere manieren om je energieonafhankelijkheid te vergroten en je energierekening juist de kop in te drukken. Een van deze manieren is door je energieverbruik af te stemmen op je energieproductie. Dat betekent dat je de echte energieslurpers, zoals je wasmachine of vaatwasser, alleen gebruikt wanneer je zonnepanelen energie opwekken.

Een andere manier is door gebruik te maken van een elektrische auto. De accu van een elektrische auto kan worden ingezet om zonne-energie op te slaan en later te gebruiken, wat een efficiëntere oplossing kan zijn dan een thuisaccu. De accucapaciteit van je EV is zomaar tien keer zo groot als die van de gemiddelde thuisaccu, dus als je zo'n auto thuis hebt staan, is dat sowieso de slimmere keuze.

Je kunt een elektrische auto ook inzetten als energieopslag.

De installatie van een thuisaccu

Het installeren van een thuisaccu is een taak die je het best kan overlaten aan een professional. Hoewel het technisch mogelijk is om zelf aan de slag te gaan, vereist het proces een serieuze kennis van elektrische systemen, en kan het gevaarlijk zijn als het niet correct wordt uitgevoerd.

Het installatieproces begint met een beoordeling van je huis en je energiebehoeften. De installateur kijkt naar je huidige energieverbruik, de productie van je zonnepanelen (als je die hebt), en de ruimte die beschikbaar is voor de installatie van de accu. Op basis van deze informatie zal de installateur een accu aanbevelen die bij jouw behoeften past.

De installatie zelf omvat het fysiek plaatsen van de accu en eventueel een omvormer, het aansluiten van de accu op je elektriciteitssysteem en het instellen van de accu om optimaal samen te werken met je zonnepanelen. Dat kan enkele uren tot een hele dag in beslag nemen, afhankelijk van de complexiteit van de installatie.

Na de installatie zal de installateur je uitleggen hoe je de accu kunt gebruiken en onderhouden. Dat omvat het monitoren van de prestaties van de accu, het regelmatig controleren van de accu op problemen en het weten wanneer en hoe de accu moet worden opgeladen en ontladen.

Vraag een offerte aan voor thuisbatterij:

▼ Volgende artikel
Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit
Huis

Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit

Samsung Electronics heeft de wereldwijde uitrol van de Bespoke AI Jet Ultra aangekondigd. Deze snoerloze steelstofzuiger wordt omschreven als een zeer krachtig model, en werd eerder onthuld tijdens het Welcome to Bespoke AI-evenement.

Het apparaat beschikt over een verbeterde AI Cleaning Mode 2.0 en een geavanceerd HEPA-filtratiesysteem. De Bespoke AI Jet Ultra heeft volgens tests een zuigkracht tot 400 W. De HexaJet-motor speelt hierbij een belangrijke rol: de zeshoekige statorstructuur met een tweefasige diffuser en dunnere waaier verbeteren de luchtstroom en verhogen de efficiëntie. In de minimale vermogensstand kan de stofzuiger tot ongeveer 100 minuten werken op één accu. 

"Dit nieuwe model bouwt voort op het eerdere succes van de Bespoke AI Jet," aldus Jeong Seung Moon, EVP en hoofd van het R&D-team voor Digital Appliances Business bij Samsung Electronics.

Intelligente schoonmaakondersteuning

Het toestel is uitgerust met de verbeterde AI Cleaning Mode 2.0. In deze modus worden de druk op de borstel en de luchtdruk tijdens het stofzuigen gedetecteerd, waarna zes verschillende schoonmaakomgevingen kunnen worden herkend. De schoonmaakprestaties worden vervolgens automatisch aangepast. De Active Dual Brush kan onderscheid maken tussen normale en hoogpolige tapijten, terwijl de Slim LED Brush+ hoeken kan detecteren. 

Door het vermogen en de borstelsnelheid aan verschillende schoonmaakomgevingen aan te passen, verbruikt de batterij volgens Samsung tot 21 procent minder energie en neemt de wendbaarheid tot 8 procent toe met prestaties die vergelijkbaar zijn met de middelste vermogensstand. 

Verbeterd filtratiesysteem

Samsung heeft het filtratiesysteem verbeterd om stofdeeltjes op te vangen wanneer de lucht uit de stofzuiger wordt geblazen. De Bespoke AI Jet Ultra beschikt over een meerlaags filtersysteem dat fijnstof effectief opvangt. Binnenkomende lucht passeert interne compartimenten zoals de cycloon en een filter van metaalgaas die achtereenvolgens stofdeeltjes opvangen, wat volgens het bedrijf resulteert in een filtratie-efficiëntie van 99,999 procent. 

Het HEPA-filtersysteem vangt stofdeeltjes op tot 0,3 µm, waardoor er minder stof in de lucht terechtkomt. 

Prijzen en beschikbaarheid

De Bespoke AI Jet Ultra is verkrijgbaar in twee kleuren: Satin Black en Satin Mint. De adviesprijs voor beide modellen is 1349 euro. De stofzuiger zal vanaf eind april te koop zijn in de Benelux.

▼ Volgende artikel
Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app
© Алексей Закиров - stock.adobe.com
Huis

Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app

Nu de parkeer-app EasyPark onder vuur ligt vanwege de fors hogere servicekosten die vanaf 1 mei 2025 in rekening worden gebracht, is het tijd om eens te kijken naar alternatieven. De app van Q-Park bijvoorbeeld: stukken goedkoper en ook nog eens makkelijk in gebruik.

Om te beginnen download je de Q-Park-app via Apple App Store of Google Play Store . Open na de installatie de app en druk op Inloggen wanneer je al een account hebt, of kies voor Account aanmaken om je registratie te voltooien. Je ontvangt ook nog een bevestigingscode per mail die je moet invullen tijdens de registratie. Een werkend e-mailadres is dus belangrijk.

Voer vervolgens je e-mailadres en wachtwoord in en tik op Bevestigen. Eenmaal ingelogd krijg je toegang tot het hoofdscherm, waar je beschikbare parkeergarages in jouw buurt vindt.

View post on TikTok

Dit scherm toont in real time hoeveel plaatsen er nog vrij zijn en wat de verwachte kosten zijn. Wil je direct instructies naar een locatie? Raak dan Navigeren aan en gebruik de ingebouwde routebeschrijving van je toestel. Houd er rekening mee dat je soms toestemming moet geven voor locatiediensten, wat je bij de eerste keer gebruik in de systeeminstellingen kunt regelen. Zo ben je binnen enkele minuten klaar om overal vlot te parkeren, zonder eindeloos rondjes te hoeven rijden in drukke stadscentra. 

Betalen en tariefoverzicht

Per parkeergarage of -terrein kun je direct zien hoeveel elektrische oplaadpunten er zijn. Als je echter benieuwd bent naar de parkeerkosten, dan wordt het je in de app niet heel gemakkelijk gemaakt. Die kosten zijn namelijk niet opgenomen in de app: je wordt doorverwezen naar de website van Q-Park, waar je vervolgens alsnog handmatig de parkeerlocatie moet invoeren. Niet heel gebruikersvriendelijk.

Parkeren op straat gaat gelukkig wel iets eenvoudiger: daar hoef je alleen de parkeersessie te starten. Als je creditcard of bankrekening is gekoppeld, hoef je vervolgens verder nergens meer naar om te kijken.

De app houdt de duur van je parkeeractie bij en rekent automatisch het juiste bedrag af. Zo voorkom je onnodige boetes. Zodra je terug bij je auto bent, beëindig je de sessie via Parkeersessie stoppen. Houd er rekening mee dat sommige locaties een maximaal dagtarief hanteren. Door dit vooraf te checken, kom je nooit voor verrassingen te staan. Ook prettig is dat je geen transactiekosten betaalt als je op straat parkeert, zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij EasyPark.

Makkelijk garages inrijden

Een andere handige optie is de functie mobiel parkeren. Als je dit in de app instelt, kun je voortaan automatisch parkeergarages van Q-Park inrijden waar nummerbordherkenning is ingeschakeld. Welke dat zijn, zie je in de app. In de app geef je daartoe het nummerbord van je auto op, maak je een koppeling met iDeal of je creditcard en na het verifiëren van je rekeningnummer door middel van een machtiging van één cent wordt de betaling voortaan automatisch afgeschreven wanneer je de parkeergarage of het parkeerterrein afrijdt. Je betaalt in deze gevallen ook geen 40 cent transactiekosten. En: zowel bij het in- als uitrijden wordt de slagboom automatisch voor je geopend.

Handige tips

Het leuke aan de de Q-Park-app is dat deze meer biedt meer dan alleen het parkeren zelf. Zo kun je meldingen inschakelen door op Instellingen en vervolgens Pushmeldingen te tikken. Hierdoor ontvang je een notificatie wanneer je parkeersessie bijna afloopt of wanneer er een actietarief geldt.

Stel je voor dat je met vrienden dineert in een onbekende stad: de functie Vind mijn auto wijst je exact de weg terug naar je parkeerplek. Alles werkt intuïtief, omdat de app een overzichtelijke interface heeft en jou begeleidt bij elke stap. Mocht je tegen problemen aanlopen, dan kun je met Help direct contact opnemen met de supportafdeling. Let op dat je je gegevens up-to-date houdt, zodat je altijd toegang hebt tot de juiste betaalopties.

Meerdere auto's

Heb je meerdere auto's of wil je je account delen met anderen? Dat kan ook: in je profiel kun je namelijk meerdere nummerborden toevoegen. Logt iemand anders op een andere telefoon in met hetzelfde account, dan kan deze persoon de app dus ook gebruiken voor zijn of haar auto.

Tot slot

De Q-Park-app bespaart je kostbare tijd door parkeren makkelijk te maken en automatisch je betalingen te regelen. Dankzij de duidelijke interface en realtime informatie vind je moeiteloos beschikbare parkeerlocaties. Bovendien kun je snel je parkeeractie verlengen en betaalopties beheren, zodat je nooit meer onnodig betaalt. Prettig daarbij is dat je geen transactiekosten betaalt.