⚡ Thuisaccu's: de weg naar een energieonafhankelijke toekomst?
Energieonafhankelijk zijn is een doel dat we anno nu maar wat graag nastreven. Het vermogen om je eigen stroom op te wekken én te gebruiken wanneer je het nodig hebt: het is niet alleen een bevredigend idee, maar kan ook bijdragen aan een duurzamere toekomst. Een van de manieren om dat te bereiken is het gebruik van thuisaccu's. Maar wat zijn dat eigenlijk, en zijn deze accu's dan de toekomst?
In dit artikel zoeken we uit wat thuisaccu's zijn, hoe ze werken en hoe ze kunnen bijdragen aan een energieonafhankelijke toekomst. In het kort:
= Wat is een thuisaccu? = De voordelen van een thuisaccu = Welke soorten thuisaccu's zijn er? = Kost dat nou? = Tips als je een thuisaccu wilt aanschaffen = Installatie: zelf doen of liever niet?
Ook lezen: Welke invloed hebben zonnepanelen op het energielabel van je huis?
Een thuisaccu, ook wel een thuisbatterij genoemd, is in feite een grote oplaadbare batterij die je in staat stelt om de energie die je opwekt op te slaan voor later gebruik. Dat kan erg nuttig zijn als je zonnepanelen hebt, omdat je energie opwekt als de zon schijnt. Maar je hebt op die momenten misschien niet altijd direct energie nodig. Met een thuisaccu kun je deze energie opslaan en gebruiken wanneer je het nodig hebt, bijvoorbeeld 's nachts of op bewolkte dagen.
☀ Overweeg je zonnepanelen?
Bekijk hier wat de beste oplossing is voor jouw woning!Een thuisaccu werkt dus door de energie op te slaan die je zonnepanelen opwekken. Als je meer energie opwekt dan je verbruikt, wordt deze energie naar de thuisaccu gestuurd. Als de accu vol is, gaat de overtollige energie alsnog naar het elektriciteitsnet. Als je energie verbruikt en je zonnepanelen geen energie opwekken (bijvoorbeeld 's nachts), verbruik je eerst de energie uit je thuisaccu. Als deze leeg is, neem je automatisch stroom af van het elektriciteitsnet. Dat is in een notendop de werking van een thuisaccu.
©VisualProduction
De voordelen van een thuisaccu
Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het hebben van een thuisaccu. Allereerst kan het je helpen om meer van je eigen zonnestroom te verbruiken. Gemiddeld verbruik je ongeveer 30 procent van de energie die je zonnepanelen opwekken. Met een thuisaccu kan dat oplopen tot meer dan 60 procent. Dat betekent dat je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet en dus meer energieonafhankelijkheid hebt.
Ook lezen: Van slimme meter tot dynamisch energiecontract: zo benut je je zonnepanelen optimaal
Ten tweede kan een thuisaccu helpen om het elektriciteitsnet te ontlasten. Door minder energie aan het net te leveren, verminder je de belasting van het net, wat kan helpen om bijvoorbeeld stroomstoringen te voorkomen.
Tot slot kan een thuisaccu je helpen om energiekosten te besparen. Hoewel de aanschaf van een thuisaccu even slikken is, kan zo'n apparaat je op de lange termijn geld besparen door je energierekening te verlagen. Dat is vooral het geval als de prijzen voor elektriciteit blijven stijgen.
Soorten thuisaccu's
Er zijn verschillende soorten thuisaccu's beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen.
Lithium-ion-accu: Dit is de meest voorkomende soort thuisaccu. Ze zijn licht en compact, hebben een hoge opslagcapaciteit en een lange levensduur. Het nadeel is dat ze duurder zijn dan andere soorten accu's.
Zoutwater-accu: Deze accu's zijn milieuvriendelijker omdat ze geen zware metalen, giftige of zeldzame stoffen bevatten. Ze hebben echter een lager piekvermogen en laden langzamer op dan lithium-ion-accu's.
Loodzuur-accu: Deze accu's zijn goedkoper dan andere soorten accu's en kunnen een hoge stroomsterkte aan. Ze hebben echter een kortere levensduur en zijn zwaarder dan andere soorten accu's.
Thuisaccu's en het milieu Hoewel thuisaccu's kunnen bijdragen aan energieonafhankelijkheid en mogelijk financiële besparingen, hebben ze ook een impact op het milieu. De productie van thuisaccu's vereist immers een hoop energie en niet altijd even frisse grondstoffen, wat bijdraagt aan klimaatverandering en vervuiling. Bovendien zijn sommige grondstoffen, zoals lithium, behoorlijk schaars en kunnen ze leiden tot conflicten in mijngebieden.
Er zijn echter ook milieuvriendelijkere alternatieven voor thuisaccu's, zoals zoutwaterbatterijen. Daarnaast zijn er ook collectieve technieken voor energieopslag, zoals buurtbatterijen, die het milieu minder belasten.
©sizsus
De kosten van een thuisaccu
De kosten voor een thuisaccu kunnen enorm variëren en zijn volledig afhankelijk van het type en de grootte van de accu. Gemiddeld betaal je tussen de 800 en 1000 euro per kWh aan capaciteit, waardoor een thuisaccu van 6 kWh je tussen de 4.000 en 6.000 zal gaan kosten (exclusief btw, inclusief installatiekosten). Onthoud dus dat de initiële kosten hoog kunnen zijn en de besparingen op je energierekening kunnen deze kosten pas op de lange termijn weer compenseren. Afhankelijk van je energieverbruik en de prijs van elektriciteit, duurt dat zomaar 10 tot 15 jaar. Dat is best een lange tijd dus.
Bovendien zijn er in Nederland geen subsidies gangbaar als het gaat om de aanschaf van een thuisaccu, maar misschien dat die er met de tijd nog komen. Naarmate de technologie verbetert en meer mainstream wordt, zullen de prijzen van thuisaccu's naar verwachting dalen. Bovendien neemt de capaciteit van thuisaccu's ongetwijfeld toe, waardoor ze efficiënter worden in het opslaan en leveren van energie.
Ook lezen: Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?
Geen zonnepanelen? Hoewel thuisaccu's vaak worden geassocieerd met zonnepanelen, kunnen ze ook nuttig zijn voor huishoudens zonder zonnepanelen. Een thuisaccu kan energie opslaan tijdens daluren, wanneer de energieprijzen vaak lager zijn. Je geeft deze energie vervolgens vrij tijdens piekuren, wanneer de energieprijzen juist hoger zijn. Dat kan leiden tot een besparing op je energierekening.
Daarnaast kan een thuisaccu dienen als een noodstroomvoorziening. In het geval van een stroomstoring kan de accu energie leveren aan je huis, waardoor je verlichting en essentiële apparaten kunnen blijven werken.
Tips bij de keuze voor een thuisaccu
Ben je toch overtuigd en wil je zo onafhankelijk mogelijk bezig zijn? Houd bij het kiezen van een thuisaccu dan met een aantal zaken rekening. We hebben in elk geval een drietal tips:
Stem de capaciteit van je thuisaccu af op je energieverbruik en de productie van je zonnepanelen. Een te grote accu kan onnodig duur zijn, terwijl een te kleine accu niet voldoende energie kan opslaan voor je behoeften.
De levensduur van een accu wordt bepaald door het aantal laadcycli dat hij kan ondergaan. Een accu met te weinig laadcycli kan snel verslijten en moet dan worden vervangen, en dat is een dure grap. Dan kun je beter investeren in een duurder, maar beter exemplaar dat langer meegaat.
In navolging op het vorige punt: kies voor een betrouwbaar merk dat bekendstaat om de kwaliteit van zijn producten. Goedkope, onbekende merken kunnen minder betrouwbaar zijn en op de lange termijn juist méér kosten door onderhoud en vervanging.
Alternatieven voor thuisaccu's Naast heb gebruik van thuisaccu's zijn er ook andere manieren om je energieonafhankelijkheid te vergroten en je energierekening juist de kop in te drukken. Een van deze manieren is door je energieverbruik af te stemmen op je energieproductie. Dat betekent dat je de echte energieslurpers, zoals je wasmachine of vaatwasser, alleen gebruikt wanneer je zonnepanelen energie opwekken.
Een andere manier is door gebruik te maken van een elektrische auto. De accu van een elektrische auto kan worden ingezet om zonne-energie op te slaan en later te gebruiken, wat een efficiëntere oplossing kan zijn dan een thuisaccu. De accucapaciteit van je EV is zomaar tien keer zo groot als die van de gemiddelde thuisaccu, dus als je zo'n auto thuis hebt staan, is dat sowieso de slimmere keuze.
De installatie van een thuisaccu
Het installeren van een thuisaccu is een taak die je het best kan overlaten aan een professional. Hoewel het technisch mogelijk is om zelf aan de slag te gaan, vereist het proces een serieuze kennis van elektrische systemen, en kan het gevaarlijk zijn als het niet correct wordt uitgevoerd.
Het installatieproces begint met een beoordeling van je huis en je energiebehoeften. De installateur kijkt naar je huidige energieverbruik, de productie van je zonnepanelen (als je die hebt), en de ruimte die beschikbaar is voor de installatie van de accu. Op basis van deze informatie zal de installateur een accu aanbevelen die bij jouw behoeften past.
De installatie zelf omvat het fysiek plaatsen van de accu en eventueel een omvormer, het aansluiten van de accu op je elektriciteitssysteem en het instellen van de accu om optimaal samen te werken met je zonnepanelen. Dat kan enkele uren tot een hele dag in beslag nemen, afhankelijk van de complexiteit van de installatie.
Na de installatie zal de installateur je uitleggen hoe je de accu kunt gebruiken en onderhouden. Dat omvat het monitoren van de prestaties van de accu, het regelmatig controleren van de accu op problemen en het weten wanneer en hoe de accu moet worden opgeladen en ontladen.