Onzekere energiemarkt versnelt overstap naar vast contract
De energiemarkt is constant in beweging en wereldwijde onrust zoals de oorlog in Oekraïne en recentelijk de strijd in Israël zorgden voor een stijging van de gasprijs. Die variabele gasprijs kan nadelig uitpakken als je een dynamisch contract hebt.
Door de onrust in Israël en de Gazastrook is de gasprijs deze week flink gestegen en kwam daarmee op het hoogste niveau sinds vier maanden. op de Amsterdamse gasbeurs kwam de prijs op 45,55 euro per megawattuur. Dit is nog wel lager dan tijdens de energiecrisis van 2022.
Gasvoorraden bijna vol
De veranderingen in het aanbod van gas zorgen eveneens voor prijsverhogingen. Het Amerikaanse energiebedrijf Chevron heeft de aardgasproductie op het Tamar-platform voor de kust van Israël bijvoorbeeld stilgelegd en heeft een staking bij de LNG-fabrieken van datzelfde bedrijf er in Australië voor gezorgd dat de productie van dat gas werd stilgelegd. De Europese gasvoorraden voor de komende winter zitten inmiddels bijna volledig vol, maar desondanks blijven de gasprijzen gevoelig voor veranderingen in het totale aanbod.
Vast energiecontract veiliger
Met de fluctuerende prijzen van gas kan het slimmer zijn om te kiezen voor een vast energiecontract. Directeur Dirk-Jan Wolfert van consumentenorganisatie Vastelastenbond adviseert dat ook: "Consumenten doen er verstandig aan om nu over te stappen naar een vast energiecontract. Met deze contracten beschermen consumenten zich tegen de onzekerheid van de winterperiode. De energiemarkt gedraagt zich nog steeds ontzettend volatiel. Het is verstandig om in deze onzekere markt te kiezen voor zekerheid.”, aldus Wolfert.
Juiste contract vinden kan lastig zijn
Volgens Wolfert is het lastig en tijdrovend om het juiste energiecontract te vinden dat past bij jouw behoeftes. Niet alleen de laagste prijs is daarbij belangrijk, maar ook de financiële gezondheid van de energiemaatschappij zelf. In 2021 waren er bijvoorbeeld al zeven energiemaatschappijen failliet verklaard en dat kan natuurlijk zomaar weer gebeuren.
Verder is het volgens Vastelastenbond ook verstandig om alle voorwaarden goed uit te pluizen en na te gaan of de aanbieding die je energiemaatschappij hebt ontvangen, ook wel echt een goed, onafhankelijk aanbod is. Vastelastenbond heeft een stappenplan gemaakt waarmee je ziet waar je op moet letten tijdens de zoektocht naar een nieuwe energieleverancier.
Goed om te weten is ook dat het prijsplafond vanaf 1 januari 2024 verdwijnt, waardoor de prijzen voor gas en elektriciteit dan waarschijnlijk ook weer zullen gaan stijgen. Ook dat is een goede trigger om na te gaan of een vast energiecontract niet slimmer is.
💡 Op de site AlleCijfers.nl kun je goed volgen wat de gasprijs doet.
Op onderstaande afbeelding zie je de gemiddelde gasprijs per maand in euro's per MWh
🔋 Hoe bespaar jij energie?
Doe mee met de Nationale Energiemonitor