Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken? Natuurlijk kan dat!
Het is warm en je hebt trek in een ijsje. Maar geen zin om naar de ijsboer te wandelen. En je hebt ook geen ijsmachine in huis. Dan maar geen ijsje? Natuurlijk wel: in dit artikel leggen we uit hoe je ook zonder ijsmaker toch zelf het lekkerste waterijs en yoghurtijs kunt maken.
In dit artikel: Dit heb je nodig om zelf ijs te maken | Basisrecept waterijs | Basisrecept sorbetijs | Smaakvariaties | Zelfgemaakt ijs bewaren
Lees ook: Zelf ijs maken: roomijs en sorbet met de ijsmachine
Dit heb je nodig om zelf ijs te maken
Heb je ineens trek in ijs? Het goede nieuws is dat je dan niet eerst naar de winkel hoeft om spullen aan te schaffen. De meeste benodigdheden heb je waarschijnlijk gewoon al in huis!
• Vriezer: Dit is natuurlijk essentieel voor het maken van ijs. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor je ijsvormen. Heb je geen losse vriezer maar een koelkast met een vriesvak? Dat kan natuurlijk ook!
• IJsvormpjes of plastic bekers: Voor waterijs heb je ijsvormen nodig. Als je die niet hebt, kun je ook plastic bekers en houten stokjes gebruiken.
• Blender of staafmixer: Dit is nodig om de ingrediënten te mengen.
• Lepel of spatel: Om alles goed te mengen en in de vormen te scheppen.
Met of zonder ijsmachine? IJs maken met een ijsmaker heeft een aantal voordelen. Je doet de ingrediënten erin en je hebt er geen omkijken meer naar. Bovendien is ijs relatief snel klaar (binnen 20 tot 60 minuten). Maak je ijs zoals we in dit artikel beschrijven, dan kost dat je wel meer tijd (3 tot 4 uur). Maar daar staat tegenover dat het een erg leuke bezigheid is om met de kinderen te doen, vooral als je allerlei leuke vormpjes gebruikt. Echt iets voor de zomervakantie dus!
©Maksims_Liene | fotoduets - stock.adobe.com
Basisrecept waterijs
Waterijs is lekker en verfrissend, vooral op warme zomerdagen. Het is ook ongelooflijk eenvoudig te maken. Hier is een basisrecept:
Ingrediënten
• 500 ml water
• 200 gram suiker
• Sap van 2 citroenen
Stappen
• Meng het water, de suiker en het citroensap in een pan en breng het aan de kook. Roer tot de suiker volledig is opgelost.
• Laat het mengsel afkoelen.
• Giet het mengsel in de ijsvormen of plastic bekers.
• Zet de vormen in de vriezer en wacht tot het ijs volledig is bevroren. Dit duurt meestal ongeveer 4-6 uur.
Smaakvariaties waterijs: fris en (vooral) fruitig
Je kunt allerlei soorten fruit gebruiken om verschillende smaken waterijs te maken. Probeer bijvoorbeeld aardbeien, frambozen, mango of ananas. Pureer het fruit of snijd het in kleine stukjes of plakjes. Dat ziet er vaak ook nog eens heel spectaculair uit! Je kunt ook siroop gebruiken voor extra zoetheid en smaak.
Kies uit ruim 350 verschillende vormjes
En maak de meest bijzondere ijsjes!
Basisrecept yoghurtijs
Yoghurtijs (dat je waarschijnlijk ook wel kent onder de naam frozen yoghurt) is romig, heerlijk en een beetje gezonder dan traditioneel roomijs. Hier is een eenvoudig recept:
Ingrediënten
• 500 ml yoghurt
• 100 gram suiker
• 1 theelepel vanille-extract
Stappen
• Meng de yoghurt, suiker en vanille-extract in een kom.
• Giet het mengsel in een ondiepe, vriezerbestendige bak.
• Zet de bak in de vriezer. Roer het mengsel elke 30 minuten door met een vork, tot het volledig bevroren is. Dit duurt meestal ongeveer 3-4 uur.
Welke yoghurt voor yoghurtijs? Hoe voller de yoghurt is die je gebruikt, hoe romiger je ijs zal worden. Griekse yoghurt, roomyoghurt en Turkse yoghurt bevatten meer vet dan halfvolle of magere yoghurt. Maar deze yoghurtsoorten bevatten ook meer calorieën. Wil je toch ‘slank’ yoghertijs? Gebruik dan een variant die wat magerder is. In 100 gram Griekse of Turkse yoghurt zitten bijvoorbeeld 119 calorieën, in magere yoghurt maar 37. Doe je daar een eetlepel ongeklopte slagroom bij (34 calorieën) om je ijs toch net wat voller te krijgen, dan ben je toch nog relatief slank bezig!
Smaakvariaties yoghurtijs: van pindakaas tot wodka
Net als bij waterijs, kun je verschillende soorten fruit gebruiken om je yoghurtijs op smaak te brengen. Je kunt ook honing, noten of chocoladeschilfers toevoegen voor extra smaak en textuur. Een lepeltje pindakaas en stukjes banaan vormt ook een heel fijne yoghurtijscombinatie. Of gepureerde frambozen met een scheutje wodka. Alcohol toevoegen (met mate natuurlijk, en niet als je ijs voor kinderen maakt) zorgt er bovendien voor dat het ijs net wat schepbaarder wordt. Ook leuk: je yoghurtijs versieren met allerlei toppings 👇.
©Esther Hildebrandt - stock.adobe.com
Zo bewaar je je zelfgemaakte ijs het best
Zelfgemaakt ijs is het lekkerst als het vers is, maar je kunt het (mocht er iets overblijven) ook bewaren. Bewaar het in een luchtdichte bak in de vriezer. Zo voorkom je dat het ijs uitdroogt en ook kan het dan geen vreemde smaken of luchtjes van andere voedingsmiddelen in de vriezer opnemen. Je ijs blijft meestal ongeveer 2-3 weken goed in de vriezer. Het is echter het beste om het binnen een week te eten, want na een week gaan smaak en textuur toch een beetje achteruit.
Conclusie
Zoals je ziet, is het maken van je eigen ijs zonder ijsmachine niet alleen mogelijk, maar ook verrassend eenvoudig. Of je nu kiest voor verfrissend waterijs of romig yoghurtijs, je hebt de vrijheid om te experimenteren met smaken en ingrediënten om je perfecte ijs te creëren. Dus waar wacht je nog op? Duik de keuken in en begin met het maken van je eigen heerlijke ijs!