ID.nl logo
Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken? Natuurlijk kan dat!
© Nataliia Pyzhova
Huis

Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken? Natuurlijk kan dat!

Het is warm en je hebt trek in een ijsje. Maar geen zin om naar de ijsboer te wandelen. En je hebt ook geen ijsmachine in huis. Dan maar geen ijsje? Natuurlijk wel: in dit artikel leggen we uit hoe je ook zonder ijsmaker toch zelf het lekkerste waterijs en yoghurtijs kunt maken.

In dit artikel: Dit heb je nodig om zelf ijs te maken | Basisrecept waterijs | Basisrecept sorbetijs |  Smaakvariaties | Zelfgemaakt ijs bewaren

Lees ook: Zelf ijs maken: roomijs en sorbet met de ijsmachine


Dit heb je nodig om zelf ijs te maken

Heb je ineens trek in ijs? Het goede nieuws is dat je dan niet eerst naar de winkel hoeft om spullen aan te schaffen. De meeste benodigdheden heb je waarschijnlijk gewoon al in huis!

Vriezer: Dit is natuurlijk essentieel voor het maken van ijs. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor je ijsvormen. Heb je geen losse vriezer maar een koelkast met een vriesvak? Dat kan natuurlijk ook!
IJsvormpjes of plastic bekers: Voor waterijs heb je ijsvormen nodig. Als je die niet hebt, kun je ook plastic bekers en houten stokjes gebruiken.
Blender of staafmixer: Dit is nodig om de ingrediënten te mengen.
Lepel of spatel: Om alles goed te mengen en in de vormen te scheppen.


Met of zonder ijsmachine? IJs maken met een ijsmaker heeft een aantal voordelen. Je doet de ingrediënten erin en je hebt er geen omkijken meer naar. Bovendien is ijs relatief snel klaar (binnen 20 tot 60 minuten). Maak je ijs zoals we in dit artikel beschrijven, dan kost dat je wel meer tijd (3 tot 4 uur). Maar daar staat tegenover dat het een erg leuke bezigheid is om met de kinderen te doen, vooral als je allerlei leuke vormpjes gebruikt. Echt iets voor de zomervakantie dus!

©Maksims_Liene | fotoduets - stock.adobe.com

Basisrecept waterijs

Waterijs is lekker en verfrissend, vooral op warme zomerdagen. Het is ook ongelooflijk eenvoudig te maken. Hier is een basisrecept:

Ingrediënten

• 500 ml water
• 200 gram suiker
• Sap van 2 citroenen

Stappen

• Meng het water, de suiker en het citroensap in een pan en breng het aan de kook. Roer tot de suiker volledig is opgelost.
• Laat het mengsel afkoelen.
• Giet het mengsel in de ijsvormen of plastic bekers.
• Zet de vormen in de vriezer en wacht tot het ijs volledig is bevroren. Dit duurt meestal ongeveer 4-6 uur.

Smaakvariaties waterijs: fris en (vooral) fruitig

Je kunt allerlei soorten fruit gebruiken om verschillende smaken waterijs te maken. Probeer bijvoorbeeld aardbeien, frambozen, mango of ananas. Pureer het fruit of snijd het in kleine stukjes of plakjes. Dat ziet er vaak ook nog eens heel spectaculair uit! Je kunt ook siroop gebruiken voor extra zoetheid en smaak.

Kies uit ruim 350 verschillende vormjes

En maak de meest bijzondere ijsjes!

Basisrecept yoghurtijs

Yoghurtijs (dat je waarschijnlijk ook wel kent onder de naam frozen yoghurt) is romig, heerlijk en een beetje gezonder dan traditioneel roomijs. Hier is een eenvoudig recept:

Ingrediënten

• 500 ml yoghurt
• 100 gram suiker
• 1 theelepel vanille-extract

Stappen

• Meng de yoghurt, suiker en vanille-extract in een kom.
• Giet het mengsel in een ondiepe, vriezerbestendige bak.
• Zet de bak in de vriezer. Roer het mengsel elke 30 minuten door met een vork, tot het volledig bevroren is. Dit duurt meestal ongeveer 3-4 uur.

Welke yoghurt voor yoghurtijs? Hoe voller de yoghurt is die je gebruikt, hoe romiger je ijs zal worden. Griekse yoghurt, roomyoghurt en Turkse yoghurt bevatten meer vet dan halfvolle of magere yoghurt. Maar deze yoghurtsoorten bevatten ook meer calorieën. Wil je toch ‘slank’ yoghertijs? Gebruik dan een variant die wat magerder is. In 100 gram Griekse of Turkse yoghurt zitten bijvoorbeeld 119 calorieën, in magere yoghurt maar 37. Doe je daar een eetlepel ongeklopte slagroom bij (34 calorieën) om je ijs toch net wat voller te krijgen, dan ben je toch nog relatief slank bezig!

Smaakvariaties yoghurtijs: van pindakaas tot wodka

Net als bij waterijs, kun je verschillende soorten fruit gebruiken om je yoghurtijs op smaak te brengen. Je kunt ook honing, noten of chocoladeschilfers toevoegen voor extra smaak en textuur. Een lepeltje pindakaas en stukjes banaan vormt ook een heel fijne yoghurtijscombinatie. Of gepureerde frambozen met een scheutje wodka. Alcohol toevoegen (met mate natuurlijk, en niet als je ijs voor kinderen maakt) zorgt er bovendien voor dat het ijs net wat schepbaarder wordt. Ook leuk: je yoghurtijs versieren met allerlei toppings 👇.

©Esther Hildebrandt - stock.adobe.com

Zo bewaar je je zelfgemaakte ijs het best

Zelfgemaakt ijs is het lekkerst als het vers is, maar je kunt het (mocht er iets overblijven) ook bewaren. Bewaar het in een luchtdichte bak in de vriezer. Zo voorkom je dat het ijs uitdroogt en ook kan het dan geen vreemde smaken of luchtjes van andere voedingsmiddelen in de vriezer opnemen. Je ijs blijft meestal ongeveer 2-3 weken goed in de vriezer. Het is echter het beste om het binnen een week te eten, want na een week gaan smaak en textuur toch een beetje achteruit.

Conclusie

Zoals je ziet, is het maken van je eigen ijs zonder ijsmachine niet alleen mogelijk, maar ook verrassend eenvoudig. Of je nu kiest voor verfrissend waterijs of romig yoghurtijs, je hebt de vrijheid om te experimenteren met smaken en ingrediënten om je perfecte ijs te creëren. Dus waar wacht je nog op? Duik de keuken in en begin met het maken van je eigen heerlijke ijs!

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy A56 – Weer een hit
© Rens Blom
Huis

Review Samsung Galaxy A56 – Weer een hit

De Galaxy A-serie levert Samsung al jaren verkoopknallers op, en grote kans dat ook de nieuwe Galaxy A56 een hit wordt. Dit toestel biedt namelijk een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en krijgt zes jaar updates. Lees alles over de smartphone in onze uitgebreide Samsung Galaxy A56 review.

Uitstekend
Conclusie

De Samsung Galaxy A56 is een typische smartphone voor het grote publiek. Hij laat geen steken vallen en blinkt eigenlijk ook nergens echt in uit. Het is gewoon een fijne smartphone met een goed scherm, lange accuduur en zes jaar updategarantie. Gelet op de straatprijs van circa 380 euro is de Galaxy A56 daarom een toestel met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Plus- en minpunten
  • Functioneel, luxe ontwerp
  • Mooi scherm
  • Lange accuduur
  • Zes jaar updates
  • Geen microSD-kaartslot voor uitbreiding opslag
  • Macrocamera voegt weinig toe
  • Te veel nadruk op aanmaken Samsung-account

De Galaxy A-reeks van 2025 bestaat op moment van schrijven uit de A26, A36 en A56. Hoe hoger het getal, hoe completer en duurder het toestel. De adviesprijs van de A56 bedraagt 480 euro, maar na de release medio maart is de straatprijs van de smartphone eind april al gezakt naar 380 euro. Een veel vriendelijkere prijs. Ook de versie met meer opslagcapaciteit (256 GB in plaats van 128 GB) is al tientallen euro's in prijs gezakt.

©Rens Blom

Premium ontwerp

Kijk je naar de A56, dan kijk je zonder twijfel naar een moderne Samsung-smartphone. De A56 past precies in Samsungs straatje en dat vinden we helemaal prima, want het ontwerp komt luxe over en de smartphone houdt prettig vast. Ook fijn is dat de A56 waterdicht is en wat minder weegt dan zijn voorganger, de A55. Met 198 gram is het gewicht nu gangbaar voor een toestel met 6,7 inch-scherm. Door zijn afmetingen is de A56 wel lastig met één hand te bedienen. Daar staat tegenover dat het grote scherm zich goed leent voor het bekijken van filmpjes, het typen met twee handen en het spelen van games.

©Rens Blom

Het scherm bevalt ons sowieso erg goed. Het oledscherm heeft een Full-HD-resolutie, soepele 120Hz-verversingssnelheid en kan erg fel. De zomers aanvoelende dagen medio en eind april brachten een krachtig zonnetje met zich mee, maar we konden het scherm van de Galaxy A56 buiten goed aflezen.

Complete specificaties

Zoals we gewend zijn van de Galaxy A-serie, biedt ook de A56 een mooi totaalpakket aan functies voor een sympathieke prijs. Dat begint bij de processor. De nieuwe, door Samsung zelf ontwikkelde processor, is lekker snel en werkt samen met 8 GB werkgeheugen. Er zijn wat toestellen die beter omgaan met zware games, maar voor de meeste toepassingen is de A56 goed uitgerust.

©Rens Blom

De A56 heeft daarnaast ondersteuning voor e-sim (een digitale simkaart), lekker duidelijke luidsprekers en keuze uit 128 GB of 256 GB opslagcapaciteit. Omdat het prijsverschil tussen de twee opslagversies slechts enkele tientjes bedraagt, raden wij de meeste mensen aan om de 256GB-variant te kiezen. Waarom? Die heeft veel meer ruimte voor je apps, foto's, filmpjes en andere bestanden en niet te vergeten: updates die jarenlang beschikbaar komen. Omdat de smartphone geen microSD-kaartslot heeft, moet je het doen met de ingebouwde opslagcapaciteit. Als je de A56 jaren wilt gebruiken, lijkt het ons verstandig om eenmalig iets meer te betalen voor veel meer opslagruimte.

©Rens Blom

Snel opladen, voor Samsungs doen

Dan de accuduur, een punt waarop Galaxy A-smartphones al jaren (meer dan) prima scoren. De A56 zet die traditie voort. Hoewel de accucapaciteit met 5000 mAh zeker niet groter is dan gebruikelijk en het scherm met 6,7 inch van gangbare grootte is, weet de A56 toch een lange accuduur te realiseren. Wij hebben in de testperiode nooit moeite gehad om een lange dag door te komen, ook niet als we het toestel een uur als hotspot gebruikten om op onze laptop te kunnen internetten in de trein. Dat soort zaken trekken de smartphone-accu sneller leeg, maar de A56 is lekker zuinig.

Het opladen kan helaas niet draadloos, maar dat is een logische bezuiniging in een betaalbare smartphone. Opladen via de usb-c-kabel dus, die in de doos zit. De adapter dien je zelf te regelen. Het loont om een adapter te pakken of kopen die via het juiste protocol 45 watt of meer aan stroom levert. De Galaxy A45 kan namelijk laden met maximaal 45 watt. Dat is veel sneller dan de meeste andere Samsung-smartphones, waardoor de accu sneller vol is. In vergelijking met de concurrentie is 45 watt prima, maar niet bijzonder. Er zijn genoeg smartphones die 65 tot 100 watt aankunnen.

©Rens Blom

Camera's

Met de Galaxy A56 kun je mooie foto's schieten, vooral met de hoofdcamera van 50 megapixel. Die staat echt zijn mannetje. De groothoekcamera van 12 megapixel is minder goed, maar volstaat ook en legt een lekker wijd deel van de situatie vast. De macrocamera van 5 megapixel voegt naar onze mening weinig toe, maar zit ook niet in de weg. De A56 kan zoomen via de hoofdcamera, maar dan holt de kwaliteit wel achteruit.

De selfiecamera vinden we opvallend goed, wat een opsteker is voor wie graag selfies neemt of videogesprekken voert met zijn telefoon.

©Rens Blom

Van boven naar beneden: de hoofdcamera, groothoekcamera en een paar keer zoom.

Zes jaar updates

Een prettige gedachte bij de Galaxy A56 is dat Samsung zes jaar complete updates belooft. Je krijgt dus de komende jaren verschillende Android-upgrades en kunt ook zes jaar lang beveiligingsupdates verwachten. Erg netjes, gelet op de prijs van de telefoon.

©Rens Blom

Samsungs OneUI-softwareschil over Android heen is wat druk en wil héél graag dat je een Samsung-account aanmaakt. Dat is echter niet verplicht. OneUI biedt allerlei handigheidjes, waarvan een deel leunt op kunstmatige intelligentie (AI). Er valt veel te proberen.

Conclusie: Samsung Galaxy A56 kopen?

De Samsung Galaxy A56 is een typische smartphone voor het grote publiek. Hij laat geen steken vallen en blinkt eigenlijk ook nergens echt in uit. Het is gewoon een fijne smartphone met een goed scherm, lange accuduur en zes jaar updategarantie. Gelet op de straatprijs van circa 380 euro is de Galaxy A56 daarom een toestel met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

▼ Volgende artikel
Een vaatwasser die de vaat droogt: hoe doet-ie dat eigenlijk?
© Davizro Photography
Huis

Een vaatwasser die de vaat droogt: hoe doet-ie dat eigenlijk?

Bij het kiezen van de ideale vaatwasser zijn er heel wat zaken om op te letten. Eén daarvan is de droogtechniek die wordt toegepast. Er zijn grofweg drie methodes: ventilatiedroging, condensdroging en drogen met zeoliet. In dit artikel leggen we uit wat elke techniek precies inhoudt.

⏱ In dit artikel leggen we je alles uit over de verschillende droogtechnieken die vaatwasmachines kunnen gebruiken:

  • Drogen met de ventilatiedroogtechniek (verdamping)
  • Drogen met de condensdroogtechniek
  • Drogen met zeoliet

Ook interessant voor jou: De belangrijkste functies en programma’s van je vaatwasser uitgelegd

Schoon én droog

Een vaatwasser moet natuurlijk in de eerste plaats zorgen voor blinkend schone vaat. Maar minstens zo belangrijk is hoe goed hij alles droogt, want niets is zo irritant als bij het uitruimen alsnog de theedoek tevoorschijn moeten halen. Blijft er water achter op borden of in glazen, dan loop je bovendien het risico op schimmelvorming – en dat is allesbehalve fris. Ben je toe aan een nieuwe vaatwasser? Let dan zeker ook op de gebruikte droogtechniek.

Vaatwassers met ventilatiedroogtechniek

Een veelgebruikte manier om de vaat te drogen, is door het water te laten verdampen. Dit wordt ook wel de ventilatiedroogtechniek genoemd. Sommige vaatwassers hebben een mechanische arm die de deur automatisch opent zodra het programma is afgelopen. Het warme vocht in de machine kan dan vanzelf ontsnappen. Je kunt de deur natuurlijk ook handmatig openen, maar doe dat dan wel meteen na afloop van het programma. Omdat zowel de vaat als het water dan nog warm zijn, verdampt het vocht sneller dan wanneer je langer wacht.

Deze methode is het meest milieuvriendelijk, maar heeft ook een nadeel: het kan vrij lang duren voordat alles echt droog is. En soms blijft er toch nog vocht achter, waardoor je alsnog naar die theedoek moet grijpen.

©VLADYSLAV LEHIR

Vaatwassers met condensdroogtechniek

Een andere mogelijkheid is een vaatwasser met condensdroogtechniek. Deze methode is vooral geschikt als je vaak glaswerk, aardewerk of roestvrij staal reinigt. De warme, vochtige lucht in de machine slaat daarbij neer op de koelere wanden van de binnenruimte. Het gecondenseerde water wordt opgevangen en vervolgens weggepompt.

Het nadeel van deze techniek is dat de vaat vaak nog niet helemaal droog is wanneer het programma klaar is. Een theedoek blijft dus onmisbaar. Wil je toch profiteren van dit betaalbare systeem? Combineer het dan met handmatige ventilatie: zet de deur na afloop even op een kier zodat de stoom sneller kan ontsnappen en de vaat beter nadroogt.

Vaatwassers met zeoliet: hoe werkt dat?

De beste droogtechniek van dit moment? Dat is zonder twijfel zeolietdroging. Zeoliet is een mineraal dat warmte afgeeft zodra het in aanraking komt met water. Gebruikers zijn vaak laaiend enthousiast: volgens velen is hun vaat nog nooit zó goed droog uit de machine gekomen. Of het nu om plastic bakjes, glazen of borden gaat – alles komt er kurkdroog uit, ongeacht waar het staat in de vaatwasser. Niet gek dus dat modellen met deze techniek steeds populairder worden en steeds meer gemeengoed worden. Ze zijn dan ook bij diverse webwinkels te vinden.

Maar hoe werkt het precies? Onder in de vaatwasser liggen speciale zeolietkorrels. Zodra het programma is afgelopen en het water is afgevoerd, komen de korrels in actie. Ze geven warmte af aan de binnenruimte, waardoor de vaat efficiënt wordt gedroogd. Handig: de korrels regenereren zichzelf na elke wasbeurt. Je hoeft ze dus nooit te vervangen. Bovendien is dit systeem ook nog eens bijzonder energiezuinig.

Fijn: Vaatwassers met zeoliet zijn niet per se duurder dan de andere varianten. De prijs wordt mede bepaald door het type vaatwasser dat je aanschaft en de manier waarop je hem installeert.

VentilatieCondensZeoliet
✅ Meest eco-vriendelijk✅ Heel geschikt voor glas, aardewerk of staal✅ Vaat echt droog
❌ Drogen duurt lang❌ Vaat niet altijd helemaal droog✅ Energie-efficiënt
❌ Vaat niet altijd helemaal droog