ID.nl logo
🍦 IJs maken met ijsmachines: deze zijn er en zo werken ze!
© Wagner Soares
Huis

🍦 IJs maken met ijsmachines: deze zijn er en zo werken ze!

Voor een lekkere ijscoupe of een verfrissende sorbet hoef je de deur niet uit. Laat het aanbod uit de supermarkt lekker voor wat het is en ga thuis aan de slag. Pak je het old school aan met handmatig roeren, of zet je een van de drie handige keukentools in en bespaar je tijd voor een heerlijk en professioneel resultaat?

Thuis kun je (room)ijs maken op verschillende manier. Je kunt je ijsmengsel zelf telkens roeren tijdens het opstijven in de vriezer of je zet een voordelige ijsmachine in die je in de vriezer voorbereidt. Iets professioneler is een zelfvriezende ijsmachine, en wie kiest voor gemak schakelt de hippe Ninja Creami in.

Lees ook: Genieten van deze ijsjes met weinig calorieën

Voor een ijsje kun je naar de ijssalon, snackbar of supermarkt. Maar lekkerder, en uiteindelijk ook goedkoper en origineler, is het om thuis zelf ijs te maken. Als je het basisrecept voor roomijs eenmaal onder de knie hebt, is de hoeveelheid varianties eindeloos. Er zijn verschillende manieren om in je eigen keuken vers ijs te maken. Hier bespreken we de verschillende opties met de voordelen en nadelen.

©Katecat

Met de hand: ambachtelijk en bevredigend

Zo werkt het: zelf ijs maken zonder machines is een kunst op zich. Je hebt er veel tijd en sterke armen voor nodig. Meng je ingrediënten en plaats het mengsel in een vriezer. Roer elk half uur gedurende 4-5 uur om kristallisatie te voorkomen. Een arbeidsintensief proces, waarbij het resultaat wat grover en korreliger wordt dan je misschien voor ogen had.

Voordelen: je hebt er alleen een bakjes en een lepel voor nodig.
Nadelen: veel werk en resultaat is niet optimaal.

Ook interessant: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken? Natuurlijk kan dat!

Probeer eens wat anders

Originele waterijsjes uit de Zoku

IJsmachine met losse kom: efficiënt en betrouwbaar

Zo werkt het: de meest verkochte en qua budget de meest aantrekkelijke ijsmachines zijn de modellen met een losse mengkom. In de dikke rand zit een koelmiddel. Je zet de kom minimaal 24 uur in de vriezer. Daarna maak je je ijsmengsel en giet je dat in de kom. Het opzetstuk is voorzien van een draaiarm die het ijsmengsel door de koude kom draait en zo het ijs laat opstijven. Dit duurt ongeveer een half uur. Daarna schep je het ijs over in een bewaarbak om het in de vriezer wat harder te laten worden.

Voordelen: voordelig in de aanschaf, ijs is snel klaar maar vaak nog wel zacht.
Nadelen: minimaal 24 uur en tevoren de bak koelen, neemt veel plek in in de vriezer.

©Grandbrothers

Lees meer: Zelf ijs maken: roomijs en sorbet met de ijsmachine

Zelfvriezende ijsmachine: luxe en gebruiksgemak

Zo werkt het: bekend uit de professionele keukens: zelfvriezende machines. De naam zegt het al: het zijn vrij grote apparaten met een soort emmertje met mengarm waar je je ijsmengsel in giet. Je zet de machine aan en hij doet zelf al het werk. Het zijn dure machines die veel plek innemen en zwaar zijn door de geïntegreerde motor. Voor echte ijsliefhebbers bieden deze machines de beste kwaliteit wat structuur van het ijs betreft.

Voordelen: mooie structuur van het ijs, machine doet al het werk.
Nadelen: duur, groot en zwaar. 

Ook de moeite waard: Hoe werkt een ijsmachine eigenlijk?

Ninja Creami: Innovatief en veelzijdig

Zo werkt het: nieuw op de markt en op social media razend populair: de Ninja Creami. Deze ijsmaker werkt totaal anders dan de hiervoor genoemde machines. De Creami bestaat uit drie bekers om ijsmengsel in te doen, en een opzetstuk met mesjes. Je vult een of meerdere bekers met het gewenste ijsmengsel, sluit de beker af en zet die 24 uur in de vriezer. Als het tijd voor ijs is, zet je het opzetstuk vast op de ijsbeker en snijder de mesjes in 1,5 minuut onder luid kabaal door het opgevroren mengsel heen, tot je fluweelzacht ijs hebt dat je direct kunt nuttigen.

Voordelen: snel klaar na invriezen, mooie structuur van het ijs, leuke gadget.
Nadelen: met prijzen rond de 200 euro duur, maakt veel herrie, 24 uur wachttijd.

Wie van de vier?

Of je nu kiest voor de ambachtelijke route met de hand of de high-tech aanpak met de Ninja Creami, zelf ijs maken thuis is een bevredigende manier om de hitte te verslaan. Probeer deze methoden uit en ontdek welke het beste bij jou past voor een zomer vol heerlijke zelfgemaakte ijsjes.

Watch on YouTube

▼ Volgende artikel
POCO introduceert nieuwe F7 smartphone-serie met krachtige prestaties
Huis

POCO introduceert nieuwe F7 smartphone-serie met krachtige prestaties

POCO heeft twee nieuwe smartphones uitgebracht: de F7 Ultra en F7 Pro. Deze toestellen richten zich op gebruikers die veel waarde hechten aan snelheid en efficiëntie, zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen.

De F7 Ultra is voorzien van de Snapdragon 8 Elite processor, die zorgt voor betere prestaties en minder energieverbruik dan voorgaande modellen. Het toestel heeft ook een speciale grafische chip die de beeldkwaliteit verbetert bij games en video's. De F7 Pro werkt met de Snapdragon 8 Gen 3 processor en draait op Xiaomi HyperOS 2. Beide telefoons hebben een goed koelsysteem waardoor ze niet snel oververhit raken, zelfs bij intensief gebruik.

©POCO

Qua batterijduur biedt de F7 Ultra een 5.300mAh batterij die in 34 minuten volledig opgeladen kan worden met de snellaadtechnologie. Je kunt deze telefoon ook draadloos opladen. De F7 Pro heeft een nog grotere batterij van 6.000mAh. Door speciale technologie behouden de batterijen van beide toestellen lang hun capaciteit, zelfs na veelvuldig opladen.

Fotografie en heldere schermen

Voor fotografie heeft de F7 Ultra drie camera's, waaronder een 50 megapixel hoofdcamera, een telelens en een 32 megapixel groothoeklens. De F7 Pro heeft een 50 megapixel hoofdcamera en een 8 megapixel groothoeklens. Beide telefoons maken gebruik van slimme beeldverwerking voor betere foto's.

De schermen van beide smartphones zijn erg helder (tot 3200 nits) en hebben technologie die zorgt voor minder vermoeidheid van de ogen. Ze zijn ook water- en stofbestendig volgens de IP68-norm en voorzien van krasbestendig glas.

©POCO

Prijzen en verkrijgbaarheid

De POCO F7 Ultra is te koop in geel en zwart in twee varianten: 12GB+256GB voor 779,90 euro en 16GB+512GB voor 849,90 euro.

De POCO F7 Pro is verkrijgbaar in zwart, zilver en blauw, eveneens in twee versies: 12GB+256GB voor 599,90 euro en 12GB+512GB voor 649,90 euro.

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000 Series PerfectDraft Thuistap
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips 5000 Series PerfectDraft Thuistap

Een perfect getapt biertje op elk moment van de dag, dat is waar de Philips PerfectDraft 5000 Series goed van pas komt. Deze stijlvolle thuistap combineert gebruiksgemak met professionele prestaties, waardoor je thuis kunt genieten van de authentieke café-ervaring.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips 500 Series PerfectDraft Thuistap HD3761/60 - een hele mond vol - is een geautomatiseerde biertap voor thuis. Het apparaat biedt ruimte voor een 6-litervaatje van je favoriete biertje naar keuze, waardoor je 30 dagen lang kunt genieten van verse biertjes uit eigen tap.

De HD3761/60 thuistap is door een testpanel van Review.nl gedurende een langere periode getest. Hoe waarderen de testers deze tap en hoe presteert deze in een thuisomgeving?

Strak design voor de moderne thuisbar

Het ontwerp van de PerfectDraft 5000 Series maakt direct indruk. "Het mooie strakke design past perfect in een moderne keuken", aldus Nicolle1307. De tap heeft een premium uitstraling en voelt stevig en solide aan. Harsh9 bevestigt dit en prijst het uiterlijk als een van de sterke punten. Wel merkt PauRei op dat de donkerblauwe kleurvariant 'bijna zwart' is, wat op een zwart aanrechtblad zichtbaar blijft. Met een gemiddelde score van 8,2 voor vormgeving waarderen testers het moderne design.

©Philips

Verfrissende prestaties

De koelprestaties van de PerfectDraft zijn indrukwekkend. Het apparaat koelt het bier constant tot 3 graden Celsius, wat zorgt voor een perfect gekoeld drankje. "Het getapte bier is perfect op temperatuur", bevestigt een van de testers. Wel merken meerdere testers op dat de koeltijd aanzienlijk kan zijn. 'Het duurt best lang voordat het vat gekoeld is, daarom is het aan te raden om het vat alvast buiten (in de winter) of koelkast te zetten', adviseert Jens. De koelprestaties krijgen gemiddeld een 8,5 van de testers.

"Als je eenmaal een vers getapt biertje uit je eigen tap hebt gehaald, wil je niet meer terug naar blik of fles."

- TestExpert

Intuïtief in gebruik

Het gebruiksgemak scoort hoog bij de testers, met een gemiddelde van 8,7. "Het installeren is eenvoudig en binnen twee minuten gedaan", vertelt Harsh9. De bijbehorende app wordt als nuttige aanvulling gezien. "Handig met een app zodat je kan zien hoelang je vat erin zit", merkt Wouter op. TestExpert voegt toe dat "het tappen makkelijker ging dan verwacht – al zou een cursus voor mij geen overbodige luxe zijn geweest".

"Elk glas smaakt alsof het direct in een café is getapt: vers, perfect gekoeld en met een mooie schuimkraag."

- Review.nl-tester

Praktisch in het dagelijks gebruik

De dagelijkse bediening verloopt soepel, al zijn er enkele praktische overwegingen. "Het apparaat maakt bijna geen geluid. Hij staat hier continu aan zodat hij op temperatuur blijft", deelt een van de testers. Ditchscraper merkt op dat deze versie een verbetering is ten opzichte van eerdere modellen: "geen geluid van het op druk houden, enkel als er getapt wordt". Een aandachtspunt is de omvang, want hij is niet heel makkelijk in een keuken weg te werken, is een mening die wordt gedeeld.

©Philips

✅ Pluspunten

  • Perfect gekoelde biertjes
  • Gebruiksvriendelijk
  • Produceert weinig geluid
  • Handige app-ondersteuning

❌ Minpunten

  • Relatief lange koeltijd
  • Temperatuur niet instelbaar
  • Hoge prijs voor fusten

Conclusie

Met een gemiddeld eindcijfer van 8,4 is de Philips PerfectDraft 5000 Series een overtuigende thuistap. De combinatie van strak design, goede koelprestaties en gebruiksgemak maakt het een waardevolle aanwinst voor bierliefhebbers. Wel moet je rekening houden met de aanschafprijs en de relatief dure fusten.