🍦 IJs maken met ijsmachines: deze zijn er en zo werken ze!

© Wagner Soares

🍦 IJs maken met ijsmachines: deze zijn er en zo werken ze!

Geplaatst: 25 juni 2024 - 10:27

Aangepast: 27 juni 2024 - 16:40

Saskia van Weert

Voor een lekkere ijscoupe of een verfrissende sorbet hoef je de deur niet uit. Laat het aanbod uit de supermarkt lekker voor wat het is en ga thuis aan de slag. Pak je het old school aan met handmatig roeren, of zet je een van de drie handige keukentools in en bespaar je tijd voor een heerlijk en professioneel resultaat?

Voor een ijsje kun je naar de ijssalon, snackbar of supermarkt. Maar lekkerder, en uiteindelijk ook goedkoper en origineler, is het om thuis zelf ijs te maken. Als je het basisrecept voor roomijs eenmaal onder de knie hebt, is de hoeveelheid varianties eindeloos. Er zijn verschillende manieren om in je eigen keuken vers ijs te maken. Hier bespreken we de verschillende opties met de voordelen en nadelen.

Ijs maken met de ijsmachine

© Katecat

Met de hand: ambachtelijk en bevredigend

Zo werkt het: zelf ijs maken zonder machines is een kunst op zich. Je hebt er veel tijd en sterke armen voor nodig. Meng je ingrediënten en plaats het mengsel in een vriezer. Roer elk half uur gedurende 4-5 uur om kristallisatie te voorkomen. Een arbeidsintensief proces, waarbij het resultaat wat grover en korreliger wordt dan je misschien voor ogen had.

Voordelen: je hebt er alleen een bakjes en een lepel voor nodig.
Nadelen: veel werk en resultaat is niet optimaal.

Ook interessant: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken? Natuurlijk kan dat!

Probeer eens wat anders

Originele waterijsjes uit de Zoku

IJsmachine met losse kom: efficiënt en betrouwbaar

Zo werkt het: de meest verkochte en qua budget de meest aantrekkelijke ijsmachines zijn de modellen met een losse mengkom. In de dikke rand zit een koelmiddel. Je zet de kom minimaal 24 uur in de vriezer. Daarna maak je je ijsmengsel en giet je dat in de kom. Het opzetstuk is voorzien van een draaiarm die het ijsmengsel door de koude kom draait en zo het ijs laat opstijven. Dit duurt ongeveer een half uur. Daarna schep je het ijs over in een bewaarbak om het in de vriezer wat harder te laten worden.

Voordelen: voordelig in de aanschaf, ijs is snel klaar maar vaak nog wel zacht.
Nadelen: minimaal 24 uur en tevoren de bak koelen, neemt veel plek in in de vriezer.

0

Powered by

logo
Ijsmengsel gieten in de ijsmachine

© Grandbrothers

Lees meer: Zelf ijs maken: roomijs en sorbet met de ijsmachine

Zelfvriezende ijsmachine: luxe en gebruiksgemak

Zo werkt het: bekend uit de professionele keukens: zelfvriezende machines. De naam zegt het al: het zijn vrij grote apparaten met een soort emmertje met mengarm waar je je ijsmengsel in giet. Je zet de machine aan en hij doet zelf al het werk. Het zijn dure machines die veel plek innemen en zwaar zijn door de geïntegreerde motor. Voor echte ijsliefhebbers bieden deze machines de beste kwaliteit wat structuur van het ijs betreft.

Voordelen: mooie structuur van het ijs, machine doet al het werk.
Nadelen: duur, groot en zwaar. 

0

Powered by

logo

Ook de moeite waard: Hoe werkt een ijsmachine eigenlijk?

Ninja Creami: Innovatief en veelzijdig

Zo werkt het: nieuw op de markt en op social media razend populair: de Ninja Creami. Deze ijsmaker werkt totaal anders dan de hiervoor genoemde machines. De Creami bestaat uit drie bekers om ijsmengsel in te doen, en een opzetstuk met mesjes. Je vult een of meerdere bekers met het gewenste ijsmengsel, sluit de beker af en zet die 24 uur in de vriezer. Als het tijd voor ijs is, zet je het opzetstuk vast op de ijsbeker en snijder de mesjes in 1,5 minuut onder luid kabaal door het opgevroren mengsel heen, tot je fluweelzacht ijs hebt dat je direct kunt nuttigen.

Voordelen: snel klaar na invriezen, mooie structuur van het ijs, leuke gadget.
Nadelen: met prijzen rond de 200 euro duur, maakt veel herrie, 24 uur wachttijd.

0

Powered by

logo

Wie van de vier?

Of je nu kiest voor de ambachtelijke route met de hand of de high-tech aanpak met de Ninja Creami, zelf ijs maken thuis is een bevredigende manier om de hitte te verslaan. Probeer deze methoden uit en ontdek welke het beste bij jou past voor een zomer vol heerlijke zelfgemaakte ijsjes.

Watch on YouTube

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten