Energie besparen als je kinderen hebt: zo doe je dat
Geplaatst: 13 januari 2024 - 08:45
Dewi Hoijtink
Lichten die aan blijven staan, een uitpuilende wasmand en overal elektronische apparaten: energie besparen met kinderen kan een flinke uitdaging zijn. Toch is er meer mogelijk dan je denkt. Met deze tips blijft niet alleen je portemonnee voller, maar wordt ook de band met je kinderen hechter. Win-win!
Lees ook: Snel energie besparen? Zo breng je zelf raamisolatie aan
Heb je weleens geprobeerd je kinderen uit te leggen hoe de energiecrisis in elkaar steekt? Waarschijnlijk verschenen er nog net geen grote vraagtekens boven hun hoofd. Met name jonge kinderen beschikken niet over de benodigde basiskennis om chocola te maken van abstracte termen als energiebesparing en duurzaamheid. Gelukkig zijn er, afhankelijk van leeftijd, een aantal dingen die je kunt doen om je kinderen op dit gebied toch het een ander bij te brengen.
Geef het goede voorbeeld
Het heeft geen zin om een kind van vier uit te leggen waarom het verstandig is om de verwarming een graadje lager te zetten. Op die leeftijd is zulke achtergrondkennis ook helemaal niet nodig om het gewenste gedrag te vertonen; jonge kinderen kopiëren vaak toch wel het gedrag van hun ouders. Het is dus belangrijk dat je als ouder het goede voorbeeld geeft. Zet bijvoorbeeld de kraan uit tijdens het tandenpoetsen en doe het licht uit als je klaar bent. Benadruk hardop dat je dit doet ('Ik ben klaar met tandenpoetsen, dus ik doe nu het licht uit'), zodat je kind aanleert dat dit normaal gedrag is.
Let ook op je woordkeuze, want (jonge) kinderen horen meer dan je denkt. Loop je regelmatig tegen je partner te mopperen over de hoge energierekening, dan ontwikkelen je kinderen onbewust een negatieve houding tegenover energie besparen. Focus je in je taalgebruik daarom liever op de positieve gevolgen die energiebesparing met zich meebrengt, zoals een gezondere planeet (met veel mooie planten en dieren!) en meer geld voor leuke dingen met het gezin.
Laat je kinderen meedenken
Zijn je kinderen al wat ouder en snappen ze basics van duurzaamheid, geef ze hier dan ook een actieve rol in. Ga er eens samen voor zitten en bespreek op welke punten jullie als gezin duurzamer zouden kunnen leven. Geef je kinderen hierbij alle ruimte om zelf ideeën in te brengen. Wat je ook kunt doen, is een ‘energiespeurtocht’ door het huis organiseren, waarbij jullie iedere kamer afspeuren op manieren om extra energie te besparen. Waarschijnlijk gaan ze het nog leuk vinden ook.
Lees ook: In elke kamer van je huis energie besparen? Dat lukt met deze tips
Praktische tips
Nu het bewustwordingsproces bij je kinderen in gang is gezet, wordt het tijd om als gezin voor een energiezuinige leefstijl te kiezen. Wij geven een aantal praktische tips.
Tip 1: Kies voor niet-elektrisch vermaak
Het is een gewoonte in veel gezinnen: direct na het eten de televisie aanzetten om de rest van de avond naar programma's, series en films te kijken. Gezellig, maar niet bepaald energiezuinig. Natuurlijk kun je je als gezin prima af en toe een avondje achter de televisie verschansen, maar probeer ook eens naar andere vormen van vermaak te kijken. Haal na het avondeten bijvoorbeeld eens een bordspelletje tevoorschijn of breek samen het hoofd over een cryptogram in de krant. Of ga voor een ouderwetse puzzel van duizend stukjes – daar ben je sowieso wel even zoet mee.
Powered by
Tip 2: Toch elektrisch? Wees dan zuinig
In tegenstelling tot vroeger vermaken we ons allang niet meer alleen met de televisie en de radio. We hebben nu én een PlayStation én een iPad én een computer. Al deze apparaten vreten bij elkaar behoorlijk wat stroom, ook als ze op stand-by staan. Het kan daarom lonen om de elektrische apparaten in huis eens aan een kritische blik te onderwerpen. Gebruik je oude apparatuur met een laag (dus onzuinig) energielabel? Vervang die dan door energiezuinige varianten. Hoewel dit een flinke investering kan zijn, verdien je dat geld over de jaren hoe dan ook terug. Hanteer daarnaast een maximale schermtijd voor je kinderen. Voor hen sowieso gezond, maar ook beter voor je portemonnee. Met deze tools kun je de schermtijd van je kinderen begrenzen. En haal stekkers uit het stopcontact wanneer apparaten niet gebruikt worden.
Tip 3: Maak creatieve plannen
Duurzaam leven wordt alleen leuk als je het ook daadwerkelijk leuk maakt. Bedenk daarom creatieve plannen die ervoor zorgen dat je kinderen een positieve associatie opbouwen met energiebesparing. Uitdagingen werken altijd goed: leer je kind bijvoorbeeld korter te douchen door te douchen op zijn of haar favoriete nummer. Of houd wekelijks een dikketruiendag, waarop de verwarming een graadje omlaag gaat.
Ben je voordeliger uit bij een andere aanbieder?
Check of overstappen de moeite waard is!
Tip 4: Doe meer samen
Wanneer je met z’n allen in één kamer bent, hoeft er maar één kamer te worden verwarmd. Vaker dingen samen doen kan financieel gezien dus gunstig zijn. Spelletjesavond noemden we hierboven al even, maar andere opties zijn bijvoorbeeld samen knutselen, een fort bouwen, een taart bakken of, als je toch de televisie aanzet, met het hele gezin genieten van een thuisbioscoopavondje met (extra) veel warme dekentjes én natuurlijk een grote bak popcorn. Zo kan die verwarming misschien wel helemaal uit.
Tip 5: Leer je kinderen verstandig om te gaan met de was
Sommige kinderen hebben de neiging om alles wat ze ook maar één keer gedragen hebben linea recta bij de vuile was te gooien. Daardoor blijft de wasmand maar uitpuilen en staat de wasmachine nooit stil. Zonde, want de wasmachine is een van de meest energievretende apparaten in huis, en bovendien hoeven veel kleren niet zo vaak gewassen te worden als je zou denken. Zo kunnen broeken tot wel vijf keer gedragen worden, en ook T-shirts kunnen na een nachtje uithangen best nog een dagje door. Leer je kinderen dus wanneer kleding wel en niet in de was moet én gebruik een ecologisch wasprogramma.
Lees ook: Slimmer wassen: koud is het nieuwe warm
Tip 6: Beloon je kinderen
Kinderen hechten veel waarde aan beloningen. Door goed gedrag aan positieve ervaringen te koppelen, zullen kinderen zulk gedrag in de toekomst vaker gaan vertonen. Belonen voor duurzaam gedrag kan op allerlei manieren. Denk simpelweg aan het geven van complimentjes of aan een systeem waarbij elke energiezuinige actie wordt beloond met een sticker. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat een volle stickerkaart of beloningsbord mag worden ingeruild voor een klein cadeautje, een favoriete maaltijd of een uitje naar het zwembad. Ook leuk: (een deel van) het geld dat op energie wordt bespaard in een ‘bespaarpot’ stoppen en hier na verloop van tijd een leuke gezinsactiviteit van plannen.
Tip 7: Koop slimme verlichting
Lampen en kinderen zijn op duurzaam gebied niet altijd de beste combinatie. Zo vergeten kinderen in hun enthousiasme vaak het licht uit te zetten als ze hun slaapkamer verlaten. Sommige kinderen zijn bang in het donker en kunnen niet slapen als hun nachtlampje niet brandt. Het gevolg: veel onnodig energieverbruik. Slimme verlichting biedt in zulke situaties uitkomst. Deze verlichting kun je van een afstand bedienen, maar je kunt bijvoorbeeld ook een timer instellen waardoor de verlichting op een vast tijdstip uitgaat. Er zijn ook slimme lampen met bewegingssensoren; deze schakelen zichzelf uit als er geen beweging meer in de ruimte wordt gedetecteerd.
Powered by