🧊 Houd je eten langer vers: zo deel je je koelkast optimaal in
Is jouw koelkast het toonbeeld van netheid, of is ‘Er kan nog meer bij’ je lijfspreuk bij het inruimen van je boodschappen? De temperatuur in je koelkast is niet overal gelijk. Je maakt het best gebruik van je koelkast als je daar rekening mee houdt bij het indelen van je etenswaren, drinkpakken en flessen. ID.nl helpt je op weg!
Onder in een koelkast heerst een andere temperatuur dan bovenin. Je eten blijft langer goed als je alles op de juiste plank zet. Want je hebt er niks aan als je biefstukken te warm staan en je kaas ijskoud is. In dit artikel vertellen we meer over de verschillende zones in je ijskast en ontdek je wat waar hoort.
Lees ook: Is het tijd voor een nieuwe koelkast?
De beste temperatuur voor de koelkast
Op verpakkingen staat vaak dat je voedingsmiddelen bij een bepaalde temperatuur moet bewaren, bijvoorbeeld onder de 7 graden. Dat is te warm, dus niet aan te raden; de ideale temperatuur voor een koelkast is 4 graden. Nieuwere modellen hebben een gradeninstelling die je handmatig kunt aanpassen. In oudere modellen zit vaak een draaiknop met verschillende standen en is het lastig te controleren hoe warm het vanbinnen is. Is dat bij jou het geval, koop dan een koelkastthermometer (liefst meerdere) en kijk daarop om te bepalen of je je koeling een standje hoger moet zetten.
Lees ook: Wat is de ideale temperatuur voor jouw koelkast en vriezer?
©Philippe Clément
Waar is het het koudst?
Elke koelkast is zó ontworpen dat het onderin het koudst is en dat het achteraan kouder is dan vooraan. Hoe verder je naar boven gaat, hoe minder koud het is. Relatief gezien natuurlijk... De deur is de minst koele plek omdat je die geregeld opent en sluit. Onderin is dus de plek waar je vlees, vleeswaren en vis bewaart, het liefst in hun originele verpakking of bijvoorbeeld een ziplock-zakje. Heb je verstelbare planken, deel ze dan zo in dat je voldoende plek hebt vlak boven de groentela.
Groenten in de groentela
Bij veel mensen liggen er flessen frisdrank en bijvoorbeeld blikjes bier in de groentela, omdat dit een fijne plek is om ze liggend te bewaren en je je drinken makkelijk kunt pakken. Toch is deze plek het meest ideaal voor verse groenten. Doordat het een afgesloten deel van je koelkast is, waar de temperatuur constant blijft, kun je je sla en andere groenten het best daar bewaren na aankoop.
🥒🥑🍅 Komkommers, avocado's en andere tropische etenswaren, maar ook bijvoorbeeld tomaten, bewaar je buiten de koelkast. Die kunnen niet goed tegen kou en de smaak gaat ook achteruit als je ze in de koelkast legt.
Wat mag er op de andere planken?
Helemaal bovenin is een goede plek voor blikjes, pakjes en flesjes drinken. Ook sauzen zet je hier handig bij elkaar, net als aangebroken potjes met bijvoorbeeld augurken. Iets eronder zet je zaken als stukken of plakken kaas en spreads zoals humus. Maar ook je margarine, roomboter of bakboter kan hier prima staan zonder te koud of te warm te worden.
De deur van de koelkast: dit gaat erin
De meeste koelkasten hebben onderin de deur een rek voor flessen en pakken, zoals alle soorten melk, yoghurt en drinkzuivel. Ook sap en eventueel witte wijn kunnen hier staan. Houd er wel rekening mee dat de temperatuur in de koelkast te laag is om je wijn op de juiste temperatuur te drinken. Op tijd uit de koelkast halen dus!
Verder naar boven vind je een eierrekje voor je eieren en vaak nog wat smalle plankjes. Die zijn ideaal voor bijvoorbeeld potten mosterd of kleine flesjes met zaken als kappertjes. Bovenin leg je je Parmezaanse kaas of zakjes geraspte kaas.
Ook interessant: Tips voor een lager verbruik van je koelkast en vriezer
Houd het netjes!
Ben je rommelig aangelegd en vind je het moeilijk om de koelkast opgeruimd te houden? Dan is het misschien slim om speciale koelkastdozen te kopen. Hierin verzamel je bijvoorbeeld alle blikjes, zodat ze niet gaan zwerven over de planken. Ook bestaan er speciale mandjes die je onder een plank kunt hangen, bijvoorbeeld als je veel kleine spulletjes netjes bij elkaar wilt houden.
Rommelkonten en sloddervossen opgelet:
met organizers blijft je koelkast overzichtelijk en opgeruimd!
©Odua Images
Algemene indelingstips
Na het herindelen van je koelkast ziet ‘ie er netjes uit. Om dat zo te houden, is er toch wat discipline nodig. Zet gelijksoortige potten en flesjes bij elkaar, en zet de aangebroken verpakkingen vooraan. Nieuwe potten met saus hoeven voor het openen niet koud te worden bewaard, dus die zet je pas in de koelkast als je ze gaat gebruiken.
Heb je meerdere soorten vleeswaren of plakken kaas in huis? Bewaar ze dan in een handige belegdoos met meerdere vakken waar je je plakjes elk in hun eigen gedeelte luchtdicht afsluit.
Is je koelkast leeg en ga je hem helemaal vol zetten met je boodschappen? Stel de temperatuur dan tijdelijk wat lager in om alle producten zo snel mogelijk koud te krijgen.
Zet ook geen warme kliekjes in de koelkast: die zorgen ervoor dat de temperatuur te veel stijgt en dat is weer niet goed voor alle andere voedingsmiddelen die in je koelkast staan.
Met deze tips lukt het je vast om je koelkast opnieuw in te delen en er een oase van overzichtelijkheid van te maken!
Jouw ideale koelkast?
Die vind je natuurlijk