De helft minder warmte verliezen? Raamisolatie: een koud kunstje!

© Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

De helft minder warmte verliezen? Raamisolatie: een koud kunstje!

Energiezuinigheid

Geplaatst: 6 december 2022 - 18:29

Aangepast: 11 januari 2023 - 08:25

Wesley Akkerman

Als de winter aanbreekt, merk je dat met slecht geïsoleerde ramen en kozijnen helaas snel: dan wordt het ook in huis onaangenaam koud. Dat kun je op verschillende manieren oplossen. Een van de meest betaalbare manieren is het aanbrengen van raamisolatie, en daar hoef je niet eens heel handig voor te zijn.

We letten tegenwoordig letten veel beter op ons energieverbruik. De kosten rijzen immers de pan uit, waardoor veel mensen op zoek gaan naar manieren om energie te besparen. Tijdens de herfst- en vooral de wintermaanden gaat er een hoop geld naar de gasrekening, omdat die verwarming nou eenmaal aan moet staan om het binnen enigszins behaaglijk te houden. Je kunt al flink besparen door de thermostaat een enkel graadje lager te zetten, maar dat is niet altijd wenselijk. Merk je dat je daardoor vaak met koude handen of voeten op de bank zit? Dan kan het helpen om eens serieus werk te maken van de ramen en voornamelijk de isolatie daarvan.

Ook lezen: Radiatorboosters en -folie: noodzakelijke upgrade voor de winter!

Raamisolatie voor enkel glas

Er zijn nog altijd veel huizen in Nederland voorzien van enkel glas. Hoe dat komt? Pas sinds de jaren tachtig wordt bij de bouw van nieuwe woningen standaard dubbelglas toegepast. De duurzaamste oplossing is natuurlijk dubbel of driedubbelglas te (laten) installeren, maar dat is voor veel mensen geen optie. Daarom behandelen we in dit artikel een simpele oplossing voor het isoleren van enkel glas: raamisolatie. Niet alleen kan dat een positieve invloed hebben op je maandelijkse energierekening, ook blijft de warmte beter in huis hangen. Wellicht kom je zo eindelijk van die koude handen af! 

Raamfolie kopen?

Kijk hier welke geschikt is voor jouw huis!

Vraag je je tijdens het lezen af of je aan raamisolatie moet beginnen? De onderstaande punten kunnen een handje helpen bij de besluitvorming. Je begint aan raamisolatie als…

 • je oude kozijnen of enkel glas hebt

 • je veel tochtplekken in huis hebt (je voelt continu koude luchtstromen)

 • je kozijnen vóór 1995 zijn geplaatst (die voldoen niet meer aan nieuwe standaarden en voorwaarden)

 • je veel geluid van buiten te horen krijgt

Raamisolatie aanbrengen

Voor dit artikel focussen we verder op raamisolatie middels folie. Je plakt die folie aan de binnenkant van je raam, waardoor je tot 50 procent(!) aan warmte kunt vasthouden. Hoe dat precies werkt? Nou, raamfolie beschikt over een reflecterende laag die warmte naar binnen kaatst, terwijl het de kou buiten houdt. Je kunt dergelijke folie alleen op enkel en dubbel glas aanbrengen en dat bovendien helemaal zelf regelen. Je hoeft dus géén professional te laten komen en daar extra geld aan uit te geven. Met een klein beetje handigheid en de juiste tools heb je dit kunstje zo geflikt.

Als je een béétje handig bent, kun je raamfolie gewoon zelf aanbrengen.

© Potashev Alex

Benodigdheden

Voordat je aan de slag gaat, heb je een aantal dingen nodig. Sommige tools heb je misschien al, maar voor de volledigheid benoemen we even benodigdheden.

 • Rol statische, isolerende raamfolie (afsnijdbaar)

 • Microvezeldoek

 • Behangspatel

 • Schuifmes

 • Rolmaat

 • Plantenspuit

Voordat we de raamfolie kunnen aanbrengen, dienen we eerst nog wat voorbereidingen te treffen. We nemen de stappen hieronder met je door. Als het goed is, hoeft het complete proces niet langer te duren dan een uurtje per raam. Maar dat is afhankelijk van hoe groot je raam is.

 1. Maak het raam schoon met water en afwasmiddel. Je gebruikt hiervoor een plantenspuit en een microvezeldoek. Maak het raam goed schoon en vetvrij. Zie je nog zeepsop zitten, haal dat dan weg met een raamtrekker.

 2. Pak de rolmaat erbij en meet hoe breed het raam is. Meet daarnaast de beoogde hoogte van de raamfolie op. Schrijf die gegevens eventueel op, zodat je die niet kunt vergeten.

 3. Dan gaan we nu beginnen met snijden. Je doet er goed aan een paar centimeter aan de opgemeten maat toe te voegen, om er zeker van te zijn dat alles straks goed geïsoleerd is. Leg de raamfolie omgekeerd neer en gebruik het schuifmes om alles netjes en recht af te snijden. Je kunt hier ook een waterpas, plank of stevige (metalen) liniaal bij gebruiken, om er zeker van te zijn dat de lijnen recht zijn.

 4. Nu maken we het raam wederom nat. Gebruik hiervoor dezelfde plantenspuit, maar zorg ervoor dat er deze keer alleen water in zit. Waarschijnlijk heeft de raamfolie die je kocht nog een papieren laag aan de kant die je op het raam bevestigt; die moet je er eerst afhalen.

 5. Zodra de folie op het raam zit, pak je de behangspatel erbij. Overtollig water en eventuele luchtbubbels kun je met die spatel wegdrukken. Je beweegt de spatel vanuit het midden naar de zijkanten toe. Het is de bedoeling dat de isolerende en reflecterende raamfolie zo strak mogelijk op het raam zit, zodat de isolatie goed z’n werk kan doen.

 6. Tot slot dien je het overtollige folie aan de zijkanten weg te snijden. Dat doe je door de spatel strak tegen het kozijn aan te duwen en met het schuifmes de rand weg te snijden.

Snijd de overtollige folie voorzichtig weg met een schuifmesje.

© CHUMRIT TEJASEN

Als we nu toch bezig zijn, kunnen we nog een rondje doen om tochtplekken te controleren. Om tocht op te sporen, kun je met een brandende kaars lang je ramen en kozijnen gaan. Zie je de vlam wapperen of kantelen, dan komt er (koude) lucht binnen. Voor een betere isolatie in het algemeen kun je her en der in huis tochtbanden en tochtstrips plaatsen. Ook dergelijke producten hoeven niet heel duur te zijn, maar kunnen best wat invloed hebben op het comfort en de kwaliteit van leven in het huis waarin je woont. Niet iedereen kan dubbelglas betalen of zomaar aanbrengen.

Nog steeds koud in huis? Check dan de aanbiedingen hieronder!

0

Powered by

logo

Watch on YouTube
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000