Snel energie besparen? Zo breng je zelf raamisolatie aan
Als de winter aanbreekt, merk je dat met slecht geïsoleerde ramen en kozijnen helaas snel: dan wordt het ook in huis onaangenaam koud. Dat kun je op verschillende manieren oplossen. Een van de meest betaalbare manieren is het aanbrengen van raamisolatie, waarmee je de helft minder warmte verliest. Aanbrengen is makkelijker dan je denkt!
Dit artikel in het kort:
- Wat is raamfolie en waarvoor kun je het gebruiken?
- Isolatiefolie op enkel- en dubbelglas
- Raamisolatie aanbrengen: wat heb je nodig?
- Tochtplekken opsporen en verhelpen
Lees ook: De brievenbusborstel: jouw geheime wapen tegen energieverlies!
Tegenwoordig zijn we ons meer bewust van ons energieverbruik. Met de stijgende energiekosten gaan veel mensen op zoek naar manieren om te besparen. Vooral in de herfst en winter kan de gasrekening hoog oplopen, omdat we de verwarming nodig hebben voor een aangename temperatuur binnenshuis. Een eenvoudige manier om te besparen is de thermostaat iets lager zetten, hoewel dit soms oncomfortabel kan zijn. Zit je vaak met koude handen of voeten op de bank, dan kan het lonen om de isolatie van je ramen te verbeteren. Dan kan het helpen om eens serieus werk te maken van de ramen en voornamelijk de isolatie daarvan.
Ook lezen: Radiatorboosters en -folie: noodzakelijke upgrade voor de winter!
©Jackson Photography
Raamisolatie voor enkel glas
Er zijn nog altijd veel huizen in Nederland met van enkel glas. Dat komt omdat pas sinds de jaren tachtig dubbelglas standaard wordt toegepast bij de bouw van nieuwe woningen. De duurzaamste oplossing is natuurlijk dubbel of driedubbelglas te (laten) installeren, maar dat is voor veel mensen geen optie - bijvoorbeeld omdat ze in een huurhuis wonen en afhankelijk zijn van isolatiemaatregelen die de huisbaas neemt (of niet neemt). Daarom behandelen we in dit artikel een simpele oplossing voor het isoleren van enkel glas: raamisolatie. Niet alleen kan dat een positieve invloed hebben op je maandelijkse energierekening, ook blijft de warmte beter in huis hangen. Wellicht kom je zo eindelijk van die koude handen af!
Lees ook: Een heldere kijk op hoogrendementsglas
Raamfolie kopen?
Kijk hier welke geschikt is voor jouw huis!
Raamisolatie aanbrengen
In dit artikel richten we ons op raamisolatie met folie. Deze folie breng je aan de binnenkant van je raam aan, wat tot wel 50 procent aan warmtebesparing kan opleveren. Hoe werkt het? Raamfolie heeft een reflecterende laag die warmte terugkaatst naar binnen en tegelijkertijd de kou buiten houdt. Deze folie is geschikt voor zowel enkel als dubbel glas en je kunt het zelf aanbrengen. Het is dus niet nodig om een professional in te huren, wat je extra kosten bespaart. Met wat handigheid en de juiste gereedschappen is het een eenvoudige klus.
©Potashev Alex
Benodigdheden
Voordat je aan de slag gaat, heb je een aantal dingen nodig. Sommige tools heb je misschien al, maar voor de volledigheid benoemen we even benodigdheden.
• Rol statische, isolerende raamfolie (afsnijdbaar)
• Microvezeldoek
• Behangspatel
• Schuifmes / stanleymes
• Rolmaat
• Plantenspuit
Voordat je de raamfolie kunt aanbrengen, moet je eerst nog wat voorbereidingen treffen. We nemen de stappen hieronder met je door. Als het goed is, hoeft het complete proces niet langer te duren dan een uurtje per raam (maar dat is wel afhankelijk van hoe groot je raam is).
Maak het raam schoon met water en afwasmiddel. Je gebruikt hiervoor een plantenspuit en een microvezeldoek. Maak het raam goed schoon en vetvrij. Zie je nog zeepsop zitten, haal dat dan weg met een raamtrekker.
Pak de rolmaat erbij en meet op hoe breed het raam is. Meet daarnaast de beoogde hoogte van de raamfolie op. Schrijf die gegevens op, zodat je ze niet kunt vergeten.
Dan gaan we nu beginnen met snijden. Je doet er goed aan een paar centimeter aan de opgemeten maat toe te voegen, om er zeker van te zijn dat alles straks goed geïsoleerd is. Leg de raamfolie omgekeerd neer en gebruik het schuifmes om alles netjes en recht af te snijden. Je kunt hier ook een waterpas, plank of stevige (metalen) liniaal bij gebruiken, om er zeker van te zijn dat de lijnen recht zijn.
Nu maken we het raam weer nat. Gebruik hiervoor dezelfde plantenspuit, maar zorg ervoor dat er deze keer alleen water in zit. Waarschijnlijk heeft de raamfolie die je kocht nog een papieren laag aan de kant die je op het raam bevestigt; die moet je er eerst afhalen.
Zodra de folie op het raam zit, pak je de behangspatel erbij. Overtollig water en eventuele luchtbubbels kun je met die spatel wegdrukken. Je beweegt de spatel vanuit het midden naar de zijkanten toe. Het is de bedoeling dat de isolerende en reflecterende raamfolie zo strak mogelijk op het raam zit, zodat de isolatie goed z’n werk kan doen.
Tot slot moet je het overtollige folie aan de zijkanten wegsnijden. Dat doe je door de spatel strak tegen het kozijn aan te duwen en met het schuifmes de rand weg te snijden.
©CHUMRIT TEJASEN
Laten we, nu we toch bezig zijn, ook op tochtplekken controleren. Om tocht te vinden, kun je met een brandende kaars langs je ramen en kozijnen gaan. Wanneer de vlam beweegt of van richting verandert, is er sprake van tocht. Om de isolatie te verbeteren, kun je op verschillende plaatsen in huistochtbanden en tochtstrips plaatsen. Ook dergelijke producten hoeven niet heel duur te zijn, maar kunnen best wat invloed hebben op het comfort en de kwaliteit van leven in het huis waarin je woont. Niet iedereen kan dubbelglas betalen of zomaar aanbrengen.
Lees ook: Koud in huis? Probeer koudeval te voorkomen!