ID.nl logo
10 tips om warm te blijven zonder te stoken
© Oleksandr
Energie

10 tips om warm te blijven zonder te stoken

De buitentemperatuur daalt en dus wordt het steeds verleidelijker om eens (flink) aan de thermostaat te draaien. Ho, stop: wacht hier nog even mee! Er zijn namelijk genoeg eenvoudige manieren om ook zónder verwarming warm te blijven. Dat is stukken beter voor het milieu en het scheelt je weer fors op je energierekening.

Het wordt kouder, maar dat betekent gelukkig niet dat je meteen de kachel aan moet doen. Met deze 10 tips stel je dat nog even uit:

  • 1. Hang gordijnen op
  • 2. Steek kaarsen aan
  • 3. Sluit tussendeuren
  • 4. Leg een vloerkleed neer
  • 5. Gebruik plaids en kussens
  • 6. Drink warme dranken
  • 7. Beweeg
  • 8. Draag laagjes
  • 9. Benut warmte waar je misschien niet meteen aan denkt
  • 10. Toch stoken? Pak het slim aan

Lees ook: Meer warmte voor minder geld? Dit moet je weten over radiatorfolie

Tip 1: Hang gordijnen op

Misschien wel de simpelste manier om een ruimte zonder te stoken op te warmen, is door goede gordijnen op te hangen. Veel warmte gaat namelijk verloren via ramen. Dikke of verduisterende gordijnen kunnen die warmte binnenhouden, wat je geheid zult merken aan de temperatuur in huis. Een slimme tactiek om de binnentemperatuur met gordijnen te verhogen, is door ze overdag open te schuiven en na zonsondergang weer te sluiten. Zo profiteer je 's avonds van de zonnewarmte die overdag naar binnen is gekomen.

Tip 2: Steek kaarsen aan

Een bekende truc om meer warmte te creëren is het aansteken van kaarsen. Kaarsen zijn niet alleen gezellig, maar verhogen ook daadwerkelijk de temperatuur in een ruimte. Natuurlijk kun je niet heel de ruimte opwarmen met een paar kaarsen, maar alle beetjes helpen. Daarnaast verhogen kaarsen ook je gevoelstemperatuur. Als je het helemaal duurzaam wilt aanpakken, ga dan voor ecologische kaarsen Deze zijn op milieuvriendelijke wijze geproduceerd en ook nog eens minder schadelijk voor je gezondheid.

Wat zijn eco-kaarsen?

Ecologische kaarsen zijn gemaakt van natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen zoals bijenwas, plantaardige oliën en houtpulp. Er worden geen schadelijke chemicaliën en kleurstoffen gebruikt bij de productie ervan: de kaarsen zijn vaak ongekleurd of gekleurd met natuurlijke pigmenten en de lonten zijn van katoen of papier. Vaak zijn ze handgemaakt, verpakt in recyclebaar materiaal en biologisch afbreekbaar. En tot slot veroorzaken ze minder roet en rook dan conventionele kaarsen. Fijn voor het milieu, maar ook voor de lucht bij jou thuis!

©Lililia

Tip 3: Sluit tussendeuren

We maken ons er allemaal schuldig aan: de tussendeur(en) open laten staan. Zonde, want daardoor kan lucht makkelijk circuleren en gaat er veel warmte verloren. Misschien doe je de tussendeuren wel netjes dicht, maar laten de deuren via kieren en gaten veel tocht door. Dit is eenvoudig op te lossen met tochtstrips, tochtkussens of purschuim. Vergeet uiteraard ook de ramen niet!

Lees ook: In elke kamer van je huis energie besparen? Dat lukt met deze tips

Tip 4: Leg een vloerkleed neer

Een vloerkleed maakt je woonkamer niet alleen veel knusser, maar zorgt er ook voor dat de temperatuur in huis een stukje aangenamer wordt. Vooral hoogpolige vloerkleden zijn meester in het vasthouden van warmte. Bijkomend voordeel is dat ook je voeten heerlijk opwarmen van een goed vloerkleed, wat weer een positief effect heeft op je algehele lichaamstemperatuur. Geen vloerkleed? Draag dan in ieder geval warme pantoffels!

Tip 5: Gebruik plaids en kussens

Onder een kleedje op de bank series en films bingen: in de herfst- en wintermaanden doen we dat graag. Logisch, want onder een zacht kleed kun je het onmogelijk koud hebben. Vooral kleden van wol en fleece houden je lekker warm, dus investeer in deze stoffen als je het snel koud hebt. Voeg voor extra gezelligheid ook wat fijne kussens toe aan je bank. Je hebt ook warmtekussens, bijvoorbeeld van Stoov, die én decoratief én behaaglijk zijn. Ook je bed kun je volgooien met kussens en plaids.

Tip 6: Drink warme dranken

Een open deur, maar juist daarom onmisbaar in dit rijtje: drink warme dranken. Niets is fijner dan jezelf (en je handen) op een koude dag op te warmen met een dampende mok thee, koffie of chocolademelk. Om het verwarmende effect van zulke drankjes te versterken, kun je er bepaalde kruiden en specerijen aan toevoegen. Zo staan steranijs, kaneel en gember erom bekend de bloedsomloop te verbeteren en het lichaam op te warmen. Drink bijvoorbeeld eens verse gemberthee of golden milk, of verrijk je chocolademelk met een snufje kaneel.

Zo maak je golden milk

Breng 1 kop melk aan de kook in een pannetje. Haal van het vuur en voeg 1 theelepel verse geraspte gember, 1 theelepel gemalen kurkuma toe en eventueel nog 1 theelepel honing of kaneel toe voor extra smaak. Roer goed door en zet het pannetje terug op laag vuur. Laat nog 5-10 minuutjes zachtjes doorwarmen, waarbij je wel af en toe roert. Daarna is je golden milk klaar. Eventueel kun je het mengsel eerst nog zeven voor een gladder drankje.

©Kostikovanata

Tip 7: Beweeg

Als het buiten (en binnen) guur is, is het verleidelijk om niet meer van de bank af te komen. Toch is dit niet de beste manier om warm te worden - en vooral te blijven. Na een paar uur onder dat kleedje slaat de verkleuming toe. Kom daarom regelmatig van de bank af en ga bewegen. Even wandelen (dat hoeft heus niet meteen een boswandeling van twee uur te zijn), schoonmaken of dansen: alles mag. Bewegen verbetert je bloedsomloop en verwarmt je spieren, en bovendien is een gezonder lichaam weerbaarder tegen kou.

Tip 8: Draag laagjes

Heb je je dikste trui uit de kast gehaald maar zit je nog steeds te bibberen? Dat komt omdat één laag vaak niet voldoende is om lichaamswarmte effectief vast te houden. Het is beter om meerdere lagen over elkaar te dragen. Hierdoor wordt de warme lucht tussen iedere laag opgeslagen en zul je makkelijker op temperatuur blijven. Als onderste laag kun je kiezen voor thermokleding: dit houdt warmte optimaal vast en voorkomt dat je afkoelt, ook wanneer je bijvoorbeeld naar een kamer in je huis loopt waar het minder warm is.

©AK | ID.nl

Tip 9: Benut warmte waar je misschien niet meteen aan denkt

Naast de verwarming zijn er ook andere warmtebronnen die je kunt gebruiken om jezelf en je huis warm te houden. Kies in de donkere maanden bijvoorbeeld wat vaker voor ovengerechten en ga op een vrije weekenddag lekker een middagje bakken. Laat na gebruik de ovendeur een tijdje openstaan, zodat de rest van het huis kan profiteren van de warme lucht die vrijkomt. Lig je op de bank, dan kun je tegen een warmwaterkruik of hittekussen aankruipen voor wat extra verwarming. Sommigen zweren bij een elektrische deken.

Lees ook: Dit bespaar je met een warmtedeken of -kussen

Tip 10: Toch stoken? Pak het slim aan

Op extreem koude dagen is het een uitdaging om de thermostaat met rust te laten. Gelukkig kun je ook met de verwarming aan zorgen dat je energierekening niet meteen de hoogte in schiet. Zo hoef je niet direct het hele huis te verwarmen, maar kun je de verwarming enkel aanzetten in de ruimtes waar je het meest actief bent. Sluit dan goed alle tussendeuren, zodat de warmte in die ruimtes niet kan ontsnappen. Zorg er daarnaast voor dat de verwarming niet op standje loeien staat, maar op een subtiele manier warme lucht de ruimte inblaast. Daarbij is het belangrijk dat er niets voor de verwarming staat, zoals banken, stoelen of gordijnen die over de radiatoren heen vallen. Schakel tot slot de verwarming uit als je weggaat of gaat slapen, en doe dat op tijd. Een uur van tevoren de verwarming lager zetten scheelt je al zo’n vijf procent op je stookkosten!

🧣 Veel besparen? Zorg dan dat je huis goed geïsoleerd is!

Vraag een offerte aan voor isolatie:

▼ Volgende artikel
Amazon Prime Video gaat advertenties tonen bij abonnement
Huis

Amazon Prime Video gaat advertenties tonen bij abonnement

Ben je lid van Amazon Prime? Dan krijg je vanaf 26 augustus 2025 te maken met advertenties tijdens films en series. Wil je geen advertenties zien? Dan moet je bijna 60 procent van je abonnementsprijs bijbetalen.

Volgens het bedrijf het tonen van reclames nodig om te blijven investeren in de content waar abonnees van genieten — en om dat ook op de lange termijn vol te houden. Ze gaan het tonen van advertenties volgens de e-mail die klanten deze week ontvingen, in 'beperkte mate' doen.

Lees ook: Zo bespaar je op streamingdiensten

Wie liever geen advertenties ziet, moet nu ook extra gaan betalen. Amazon biedt dan vanaf 26 augustus een advertentievrije optie aan. Voor een bedrag van 2,99 euro extra per maand kun je dan zonder advertenties kijken, waardoor een abonnement op Prime uitkomt op 7,98 euro per maand. Amazon Prime was eerder altijd al een van de goedkoopste streamingdiensten, maar als je geen advertenties wil zien, komt daar nu dus verandering in.

Er verandert volgens Amazon verder niets aan de prijs of inhoud van het standaard Prime-lidmaatschap, wat betreft functionaliteit. Ook is deze wijziging verder geen invloed op het bezorgen van producten van de webshop van Amazon.

Bestaande leden hoeven niets te doen om de nieuwe situatie met advertenties te krijgen; de standaardversie van Prime Video wordt automatisch aangepast. Wie liever overstapt op de advertentievrije versie, kan dat vanaf 26 augustus zelf regelen via zijn of haar accountinstellingen. Als je nog twijfelt of je je lidmaatschap wilt behouden, kun je je abonnement beheren of eventueel stopzetten via je Amazon-account. Je ontvangt dan (een deel van) het abonnementsgeld terug.

▼ Volgende artikel
Last van slakken in de tuin? Met deze 8 tips kom je van ze af
© Chalermphol
Huis

Last van slakken in de tuin? Met deze 8 tips kom je van ze af

Wie een tuin heeft, heeft er gegarandeerd last van: slakken. Ze zijn vooral actief in de avonduren en als het heeft geregend. En dat doet het nogal eens in Nederland... Wil je voorkomen dat ze je bloemen en planten kapotvreten? In dit artikel vind je 8 tips die je daarbij kunnen helpen.


Na het lezen van dit artikel weet je: 🐌 Wanneer je het meest last hebt van slakken in je tuin 🐌 Wat je kunt doen om slakken te voorkomen 🐌 Wat je kunt doen om slakken (milieuvriendelijk) te bestrijden 🐌 Wat je níet moet doen tegen slakken in de tuin

Lees ook: Mieren in huis? 11 tips om ervan af te komen

Niet elke slak in je tuin is direct een plaag. Sterker nog, veel soorten laten je planten volledig met rust. Huisjesslakken voeden zich bijvoorbeeld met dode bladeren, algen en schimmels, en helpen zo mee aan het opruimen van tuinafval. De meeste schade aan je planten wordt veroorzaakt door naaktslakken. Die eten levende bladeren en kunnen, zeker bij vochtig weer, flink huishouden. Sommige grote soorten eten per dag zelfs de helft van hun eigen gewicht.

Wanneer zie je vooral slakken in je tuin?

Slakken worden actief zodra de temperatuur oploopt. Vaak is dat al in februari of maart, vooral na een zachte winter. Dan komen ze uit hun winterslaap en gaan op zoek naar voedsel. Hun aantal piekt in het voorjaar, zakt in de zomer iets terug en neemt in het najaar opnieuw toe voordat ze weer in winterslaap gaan. Slakken zijn vooral 's avonds actief en mijden koude omstandigheden. Ook vocht speelt een grote rol: hoe natter het seizoen, hoe aantrekkelijker de tuin voor slakken wordt.

©Dieter Hawlan

Wat kun je doen om slakken te voorkomen?

Voorkomen is beter dan bestrijden. Met een paar eenvoudige maatregelen kun je de kans op slakkenoverlast flink verkleinen.

Bewerk de bodem in het voorjaar

Door in de lente de grond om te woelen met een schoffel maak je overwinterende slakken kapot en breng je slakkeneitjes naar de oppervlakte. Die drogen uit of worden opgegeten door vogels. Zo houd je de nieuwe generatie slakken kleiner.

Kies voor planten die slakken links laten liggen

Niet alle planten staan op het menu van slakken. Op inheemse soorten zoals bosanemoon, wilde akelei, vingerhoedskruid, ooievaarsbek, varens en viooltjes zijn ze niet dol. Ook houden ze niet van sterk geurende kruiden zoals tijm en bieslook.

Zorg voor een open en zonnige tuin

Slakken mijden warme en droge plekken. Hoe meer zon je tuin vangt en hoe droger de bodem, hoe kleiner de kans dat slakken zich er thuis voelen.

Sproei bij voorkeur in de ochtend

Slakken houden van vocht. Sproei je in de avond, dan blijft de tuin de hele nacht vochtig. Door 's ochtends water te geven, droogt de bodem overdag op en wordt de tuin minder aantrekkelijk voor slakken.

Slakken op een diervriendelijke manier bestrijden

Toch overlast? Dan zijn er manieren om slakken te weren zonder dat je daarvoor direct hoeft te grijpen naar chemische middelen.

Zet kwetsbare planten niet naast de composthoop

Slakken houden van vochtige plekken, zoals de composthoop, maar ook tuinafval of stapels tegels. Zet daar dus geen kwetsbare planten bij in de buurt. Maak er verder een gewoonte van om tuinafval zo snel mogelijk op te ruimen.

Gebruik natuurlijke barrières

Bescherm planten door er materialen omheen te strooien waar slakken niet graag overheen kruipen, zoals fijngestampte eierschalen, koffiedik, sparrennaalden, cacaodoppen of schelpen. Heb je een hond? Dan liever geen cacaodoppen; die zijn namelijk giftig voor honden.

©Aygul Bulté

Gebruik kippengaas met fijne mazen als barrière rond grotere planten. Vouw dit tot ongeveer 25 centimeter hoog en wikkel het om de stam. Voor jonge planten kun je een stuk plastic fles gebruiken: snijd de boven- en onderkant eraf, steek de fles een centimeter of vijf in de grond en vouw de bovenste rand om. Met dat laatste creëer je een extra hindernis.

Lok natuurlijke slakkenvijanden je tuin in

Egels, vogels, spitsmuizen en kikkers eten graag slakken. Zorg voor schuilplekken met struiken, takken of een natuurlijke vijver. Je kunt ook aaltjes inzetten (die kun je gewoon online bestellen): kleine wormpjes die naaktslakken ondergronds aanpakken. Wel belangrijk: de bodem moet dan voldoende vochtig zijn.

Alle slakken verzamelen!

Controleer planten regelmatig en verwijder slakken handmatig. Je kunt ze ook lokken met een halve sinaasappel, rabarberbladeren of vochtig karton. Haal ze 's ochtends weg en zet ze minstens een kilometer verderop weer uit.

©epiximages

Wat kun je beter niet doen tegen slakken?

Op alle slakken zout leggen – je kent de uitdrukking vast wel. Maar in de tuin is dat beslist geen goed idee. Slakken kunnen namelijk niet tegen zout; het is zelfs dodelijk voor ze. Het strooien van zout is niet alleen extreem dieronvriendelijk, maar ook wettelijk verboden. Bovendien tast zout de bodem aan en kan het leiden tot verzilting van het grondwater, wat schadelijk is voor planten en het milieu.

Een andere vaak genoemde methode is het ingraven van een bakje bier. De geur trekt slakken aan, waarna ze in het bakje kruipen en verdrinken. Hoewel dit effectief is, is ook deze manier van bestrijden allesbehalve diervriendelijk.

Bestrijdingsmiddelen tegen slakken

Er bestaan chemische bestrijdingsmiddelen tegen slakken, maar die zijn vaak schadelijk voor andere dieren en het milieu. Wil je toch een bestrijdingsmiddel omdat je met bovenstaande tips nog steeds veel slakkenoverlast hebt? Gebruik dan alleen een middel met een Ctgb-toelating. Je herkent die aan een registratiecode die begint met 'NL', 'EU' of eindigt op een 'N'.

Dat een middel is toegestaan, betekent nog niet dat het milieuvriendelijk is. Sommige stoffen zijn bij verkeerd gebruik zelfs schadelijk voor het grondwater, de bodem of andere dieren dan waar het tegen wordt gebruikt. Gif is gif, zelfs als er termen als 'plantaardig', 'natuurlijk' of 'milieuvriendelijk' op het etiket staan. Laat je daarom niet misleiden door dit soort claims, maar lees altijd de kleine lettertjes op het etiket van een bestrijdingsmiddel