Slimmer wassen: koud is het nieuwe warm
Wasmachines beschikken tegenwoordig over speciale koudwasprogramma's, waarbij het waswater niet warmer wordt dan 30 of zelfs 20 graden. Dat wijkt dus behoorlijk af van een traditioneel programma op 40 of 60 graden. Maar waarom zou je je was doen in koud water? En kun je alles wassen op lage temperatuur? ID.nl praat je bij.
Koud wassen wordt steeds populairder - en met goede redenen. Je bespaart er niet alleen behoorlijk wat energie mee, maar het is ook beter voor het milieu en de levensduur van je kleding.
*** Hoeveel kun je daadwerkelijk besparen met koud wassen?** *** Waarom is koud wassen beter voor het milieu?** *** Welke voordelen biedt koud wassen voor de kwaliteit en levensduur van je kleding?**
Lees ook: Waar voor je geld: 5 zuinige wasmachines met energielabel A
Koud wassen bespaart flink op energiekosten
Koud wassen heeft als belangrijk voordeel dat het flink bespaart op je energiekosten. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat koud wassen tot 50 procent minder energie verbruikt dan programma's die op hogere temperaturen wassen. Dit komt doordat het opwarmen van water erg veel energie kost. Bij een standaard wasbeurt gaat maar liefst 90 procent van het energieverbruik puur naar het verhitten van het water. Een warm programma van bijvoorbeeld 90 graden verbruikt ongeveer 40 cent aan elektriciteit, terwijl een programma van 15 graden slechts 5 cent kost. Als je dus consequent koud wast, bespaar je al snel enkele tientallen euro's per jaar op je energierekening.
Beter voor het milieu
Ook voor het milieu is koud wassen een stuk beter. Het zorgt namelijk voor aanzienlijk minder CO₂-uitstoot in vergelijking met warm wassen. Uit diverse studies is gebleken dat je de CO₂-uitstoot met wel 7 procent kan verminderen door de temperatuur met 1 graad te verlagen. Als meer mensen overstappen op lagere temperaturen, besparen we met zijn allen dus flink op broeikasgassen en kunnen we de impact op het milieu helpen verkleinen.
©JD - ID.nl
Wasmiddel voor koud wassen?
Je hebt steeds meer keusEn natuurlijk beter voor kleding
Bovendien gaat je wasgoed langer mee bij koud wassen. Warme temperaturen tasten stoffen en kleuren aan, waardoor kleding sneller slijt en verkleurt. Onderzoek (bron) heeft aangetoond dat kleding die op 40 graden wordt gewassen significant meer kleurverlies vertoont dan kleding die op 25 graden wordt gewassen. Bij koud wassen blijft je was dus in betere conditie en hoef je minder snel nieuwe kleding aan te schaffen. Ook krijg je minder last van pluizen en vervorming bij fijne stoffen als wol en zijde bij een koud programma.
©Ljupco Smokovski | www.ljsphotographyonline.com
Lees ook: 8 veelgemaakte fouten bij het wassen
Welk wasgoed kun je koud wassen?
Een koud wasprogramma is geschikt voor zowel licht als normaal bevuilde kleding. Moderne vloeibare wasmiddelen zijn tegenwoordig zo geavanceerd dat ze ook in koud water hun werk doen. Ze bevatten speciale enzymen en formules die vuil en vlekken losweken, zelfs zonder de hoge temperaturen. Een koud programma is vooral handig voor kwetsbare kleding waarbij warm wassen afgeraden wordt, maar ook voor bijvoorbeeld jeans.
👚 Kleurwas, om verkleuring tegen te gaan. Warme temperaturen tasten kleurstoffen sneller aan, dus koud wassen helpt kleuren langer mooi te houden.
🧵 Fijne stoffen zoals zijde, om krimpen te voorkomen. Deze stoffen kunnen makkelijk krimpen of beschadigen op hoge temperaturen. Een koud programma is dus ideaal.
🧶 Wollen truien, om pluizen te vermijden. Warme was kan wol doen pluizen of vervilten. Met koud wassen blijft de structuur van wol beter behouden.
👖 Spijkerbroeken, zodat de kleur mooi blijft. Spijkerstof verliest kleur bij warm wassen, dus koud wassen helpt de kleur veel beter te behouden.
🥋 Sportkleding, zodat de pasvorm behouden blijft. Door ze te wassen in koud water, blijven sportkleren beter hun oorspronkelijke pasvorm houden.
🩸 Bloedvlekken, omdat warm water het eiwit in bloed kan laten stollen. Koud water is effectiever bij het verwijderen van verse bloedvlekken omdat het voorkomt dat het bloed in de stof trekt.
Wasmachines tot 700 euro, door gebruikers beoordeeld met een hoog cijfer
Goedkoop én goed
Powered by Kieskeurig.nl