7 veelgestelde vragen over douche-warmteterugwinning beantwoord

© TheWaterMeloonProjec

7 veelgestelde vragen over douche-warmteterugwinning beantwoord

Geplaatst: 4 maart 2024 - 13:10

Sabine Schults

Een douche-wtw (warmteterugwinning) helpt je energie te besparen tijdens het douchen. In dit artikel leggen we je uit hoe het systeem werkt, hoeveel het kost, wat je bespaart en waar je verder rekening mee moet houden.

Vraag 1: Wat is douche-wtw?

Met een douche-wtw hergebruik je de warmte van het gebruikte douchewater om de aanvoer van koud water te verwarmen. Je cv-ketel, elektrische boiler of warmtepomp hoeft hierdoor minder energie te gebruiken om het douchewater naar de gewenste temperatuur te verwarmen. Dat is mooi meegenomen, want het levert je een lagere energierekening op én vermindert de CO₂-uitstoot. Hoewel een douche-wtw koud water opwarmt met reeds verwarmt water, heeft het een korte tijd nodig om zijn volledige rendement te behalen. Bij een gemiddelde douchebeurt van 7,5 minuut kun je daardoor flink wat energie besparen.

Vraag 2: Douche ik dan wel met schoon water?

Het is niet zo dat het gebruikte warme water dat in de doucheput wegstroomt weer wordt gemengd met het weer aangevoerde douchewater. Er wordt gebruikgemaakt van een warmtewisselaar, waarbij twee waterstromen langs elkaar heen stromen. Daardoor wordt het koude water alvast opgewarmd door het zojuist gebruikte warme water. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de zeepresten, huidschilfers en andere resten die je zojuist van je huid afspoelde via het wtw-systeem weer uit je douchekop stromen.

Vrouw onder douche

© torwaiphoto

Lees ook: Met deze tips bespaar je op warm water

Vraag 3: Waar wordt een douche-wtw geplaatst?

Een douche-wtw-systeem kan onder andere worden geplaatst in de afvoerpijp of douchebak, maar ook op een vloer of in een muur. In een bestaande badkamer is meestal een (kleine) verbouwing nodig om een douche-wtw te plaatsen, maar er bestaan ook losse systemen die je kunt installeren zonder te verbouwen. Heb je al plannen om je badkamer te renoveren of verhuis je binnenkort naar een nieuwbouwwoning? Dan is dat in veel gevallen het uitgelezen moment om een douche-wtw te installeren.

0

Powered by

logo

Vraag 4: Welke soorten douche-wtw zijn er?

Er bestaan verschillende systemen voor een douche-wtw, en de ene bespaart meer energie dan de andere.

Douchepijp

Een douchepijp met warmteterugwinning levert de grootste besparing op en is bovendien het goedkoopst. Deze optie is alleen mogelijk als je badkamer zich op een verdieping bevindt, en dus niet op de begane grond. De douchepijp-wtw vervangt de gewone afvoerbuis en moet zo dicht mogelijk bij de douche zitten.

Met een pomp

Een vergelijkbare optie is een wtw-systeem met een pomp die het afvoerwater in de douche omhoog pompt. Zo’n pomp gebruikt wel wat stroom, al zul je alsnog veel energie met het systeem besparen. Dit systeem kan zowel in een badkamer op de begane grond als op een verdieping gebruikt worden.

Douchegoot of douchebak

Daarnaast is het mogelijk om een wtw-systeem te plaatsen in de douchegoot of douchebak. Hierbij stroomt het water niet verticaal maar horizontaal. Dit is vooral geschikt als je in een appartement woont of als je een badkamer op de begane grond hebt, want een douchepijp-wtw is dan niet mogelijk (een wtw-systeem met pomp overigens wel).

Los systeem

Heb je geen trek in een verbouwing, dan is het soms ook mogelijk om een losse douche-wtw te plaatsen. Je legt hierbij een plaat op de vloer van je douche en sluit het systeem aan op de mengkraan van je douche. Dit betekent dat je tijdens het douchen altijd op de plaat van de douche-wtw staat. Het losse wtw-systeem heeft wel als bijkomend voordeel dat je hem in principe zelf kunt plaatsen en installeren.

Badkamerverbouwing

© Ivan

Vraag 5: Wat kost douche-wtw?

De exacte prijzen van douche-wtw-systemen verschillen per merk en uitvoering. Je kunt terecht bij merken zoals Itho Daalderop, Technea, Easy Drain en Luxxor. Voor een douchepijp-wtw en een losse douche-wtw ben je grofweg 600 tot 800 euro kwijt. Een douchebak-wtw en douchegoot-wtw zijn wat duurder, met een prijs tussen de 2000 en 3000 euro. Ook niet onbelangrijk: een douche-wtw gaat ongeveer 30 jaar mee.

Tip: Een slimme boiler weet wanneer en hoelang je doucht

Vraag 6: Wat bespaar je met douche-wtw?

Met een douche-wtw gebruik je tot 50 procent minder gas of elektriciteit bij het douchen. Hoeveel je precies bespaart op je energierekening, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de huidige energieprijzen, maar ook hoelang je onder de douche staat en hoe vaak. 

Volgens Milieu Centraal mag je bij een douchepijp-wtw en douche-wtw met pomp rekenen op een besparing van ongeveer 65 kuub gas op jaarbasis. Bij een douchegoot- en douchebak-wtw bespaar je rond de 50 kuub gas per jaar en bij de losse douche-wtw gaat het om ongeveer 45 kuub. Afhankelijk van de energieprijzen, scheelt je dat dus enkele tientallen tot honderd euro per jaar.

Je bespaart overigens iets minder als je een warmtepomp in huis hebt, maar ook dan bespaar je genoeg om de investering de moeite waard te maken: zo’n 55 tot 80 euro per jaar bij een stroomprijs van 0,25 euro per kWh. De besparing is bovendien groter wanneer je een groot gezin hebt of wanneer je vaak langer doucht dan gemiddeld. 

Lees ook: Zuinig douchen? Dat kan ook met een regendouche!

Vraag 7: Werkt douche-wtw ook als je in bad gaat?

Warmteterugwinning is mogelijk tijdens het douchen, omdat er tegelijkertijd water wordt afgevoerd als aangevoerd. Als je in bad gaat, is dit niet het geval. Je laat het bad immers eerst vollopen en laat hem nadat je klaar bent pas weer leeglopen. Een douche-wtw werkt dus niet als je een bad neemt, maar kan wel gebruikt worden als je in bad doucht.

Ligbad badkamer

© Olly

Ook interessant: 7 laagdrempelige duurzame voornemens voor 2024

Vraag een offerte aan voor verduurzaming:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem