Besparen op warm water, het kan eenvoudig met deze tips
Het verwarmen van water is goed voor gemiddeld 18 procent van je energierekening. Logisch, want 40 procent van het water dat we verbruiken, wordt verwarmd. Door zuinig om te gaan met warm water sla je twee vliegen in één klap. Je betaalt minder aan je waterleverancier en bent duurzaam bezig.
In het kort… we bekijken hoe we snel en meestal goedkoop kunnen besparen op warm water, want de ketel opstoken voor warm water vormt een belangrijke factor in ons energieverbruik. Je leest verschillende manieren om minder warm water te verbruiken in bijvoorbeeld de keuken en badkamer.
Ook interessant: Energiezuinig ventileren in de winter, hoe doe je dat?
In dit stuk gaan we voor praktische, haalbare tips. Een zonneboiler, een warmteterugwinningsysteem en een speciale douche die de energie van het water via de afvoerleiding gebruikt, kan interessant zijn, maar dit zijn dure ingrepen die niet voor iedereen zijn weggelegd. Om snel resultaat te zien op de energierekening kun je aan de slag met de volgende punten:
Besparen met de elektrische boiler
Timer
Door de boiler van een timer te voorzien bepaal je wanneer de hij actief is. Dit is een aanrader in twee gevallen. Zo kun je de boiler ’s nachts laten opwarmen en profiteren van een lager nachttarief. En eigenaars van zonnepanelen kunnen er op die manier voor zorgen dat de boiler vooral zelfopgewekte energie verbruikt. Uiteraard moet je de sturing met zo’n tijdschakelklok enkele dagen of zelfs weken testen om na te gaan of de boiler voldoende warm water blijft leveren om de avond mee door te komen.
Beperk warmteverlies
Het water in zo’n boiler blijft heel lang zijn temperatuur behouden, want zo’n toestel is uitstekend geïsoleerd. Voelt de buitenkant van de boiler toch een beetje warm aan? In dat het geval is er toch warmteverlies. Om dit verlies te beperken, kun je de elektrische boiler isoleren met isolatiedekens of met piepschuim. Als je voor een langere reis vertrekt en niemand warm water nodig heeft terwijl je weg bent, verlaag dan de temperatuur verder naar de laagste stand van het systeem. Sommige units hebben een vakantiemodus. Je kunt de boiler dan ook gewoon uitschakelen.
Verlaag de temperatuur
Een elektrische boiler kan het water tot maximaal 90 graden opwarmen. Dit water wordt gemengd met koud water tijdens het gebruik. Heel vaak is deze hoge temperatuur niet eens nodig. Probeer daarom de temperatuur van de boiler te verlagen tot 55 graden en kijk of je daarmee hetzelfde comfort behaalt. Voor iedere zes graden waarmee je de watertemperatuur verlaagt, bespaar je zo’n 5 procent energie.
©Vladimir Gerasimov
Let op de capaciteit
Elektrische boilers bestaan in verschillende capaciteiten. Er zijn volumes van 100 liter, 150 liter, 200 liter en ga maar door … Het is erg belangrijk dat je bij de aankoop de capaciteit van de boiler afstemt op je verbruik. Het is zonde om een te grote boiler te installeren als je de hoeveelheid water toch niet verbruikt. Hierdoor betaal je eigenlijk te veel in aankoop en in verbruik.
Lees ook: Gasvrij wonen door elektrisch te verwarmen: dit zijn je opties en dit kost het
SLIMME BOILERS Is je boiler aan vervanging toe, overweeg dan een slimme boiler. Die is niet of nauwelijks duurder dan een gewone boiler. Het gaat om een nieuwe generatie boilers die voorzien zijn van een internetverbinding en die uitgerust zijn met geavanceerde meet- en controlesystemen. Hiermee analyseert zo’n slimme boiler het waterverbruik en past hij zijn werking aan je gewoonten aan. Hij zal bijvoorbeeld alleen de hoeveelheid water opwarmen die nodig is op basis van de dagelijkse vraag. Bovendien maakt deze slimme boiler efficiënt gebruik van het overaanbod aan groene energie op het elektriciteitsnet. Slimme boilers kunnen dus pieken van groene energie opvangen.
In de badkamer
Liever badderen dan douchen
Iedereen weet ondertussen dat je beter een douche neemt, want die verbruikt 50 tot 80 liter terwijl een bad tussen de 150 en 200 liter nodig heeft. Toch kun je onder de douche ook nog water besparen.
Waterbesparende douchekoppen
Fabrikanten hebben de afgelopen jaren de prestaties van hun douchekoppen en -kranen verbeterd. Hierdoor kun je aanzienlijke hoeveelheden warm water besparen zonder dat dit ten koste gaat van de waterdruk. Heb je dus nog oude waterverslindende kranen en douchekoppen, overweeg dan om deze te vervangen.
Een waterbesparende douchekop is uitgerust met een begrenzer waardoor er slechts 7,2 tot 9 liter per minuut in plaats van 18 liter per minuut door de kop gaat. Dat betekent met de huidige gasprijzen een besparing van 100 euro per jaar. Bovendien vermengt zo’n spaarkop lucht met het water zodat het comfort hetzelfde blijft. Doe de test … Plaats een emmer onder de douche en zet de douchekraan één minuut open. Zit er minder dan 7,2 liter water in de emmer, dan heb je geen profijt van een (andere) waterbesparende douchekop.
Douchediscipline
Zeker, het voelt fijn om lekker lang onder een warme douche te blijven hangen. Elke minuut douchetijd staat echter gelijk aan twee liter heet water die in de afvoer verdwijnt. De gemiddelde Nederlander staat vijf dagen per week en negen minuten per beurt onder de douche. Het advies is maximaal vijf minuten. Douche dus minder vaak en minder warm. Iedere dag douchen is trouwens niet nodig, het is zelf beter voor je huid om minder vaak en minder warm te douchen. Je huid zal minder snel uitdrogen.
Douchetimer
Een douchetimer helpt je om maximaal 5 minuten te douchen. Je hebt ze in kleurrijke uitvoeringen om ook je kinderen op een vrolijke manier ervan bewust te maken dat korter douchen goed is voor onze planeet. Trouwens: douchetimers kosten slechts een paar euro dus de investering verdien je snel terug.
©Justinaturpin@gmail.com
Thermostaatkranen
Ga voor thermostaatkranen. Die zorgen dat het water snel de juiste temperatuur heeft. Bovendien blijft die temperatuur stabiel, want de kraan regelt zelf de toevoer van warm en koud water. Het neusje van de zalm zijn digitale kranen waarmee je de temperatuur en de duur kunt instellen.
©Paipai - stock.adobe.com
In de keuken en je washok
Liefst volle vaatwasser
Wacht met het laten draaien van de vaatwasser tot die volledig gevuld is. Op die manier kun je meer vaat schoonmaken met dezelfde hoeveelheid water en verbruik je dus minder warm water. Ben je bang dat de etensresten op vuile vaat door het wachten moeilijker schoon te maken zijn, probeer dan met een korte spoelcyclus de vaat vochtig te houden, totdat je klaar bent voor een normale cyclus.
Zo weinig mogelijk met de hand
Het klinkt vreemd, maar vermijd afwassen met de hand. Je vaatwasmachine is veel efficiënter en gaat zuiniger om met warm water en energie dan jijzelf.
Was kouder
Ook je wasmachine verbruikt behoorlijk veel warm water. Er zijn wasmiddelen die je kleding in wasbeurten op lage temperatuur schoon houden. Je kleren wassen op 30 graden is de helft goedkoper dan wassen op 60 graden, en een kwart voordeliger dan op 40 graden. Bovendien zorgt dit dat je kleding langer meegaat. Wanneer je om hygiënische redenen ziektekiemen uit handdoeken en beddengoed wilt verwijderen, dan moet je natuurlijk heet water gebruiken. Zijn je kleren vuiler dan gewoonlijk? Gebruik dan het eco-programma. De wasmachine doet er iets langer over, maar het energieverbruik blijft beperkt.
Laat het water niet lopen
Soms zit het in onze gewoonten… Laat jij voortdurend het water lopen tijdens de afwas? En ook terwijl je de tanden poetst? Leer deze gewoonte af en stimuleer ook je kinderen om dit niet te doen. Deze reflex is een kleine maar betekenisvolle manier om je waterverbruik te verminderen.
De leidingen en installatie
Repareer kleine lekkages meteen
Een kleine lekkage leidt tot schimmel en waterverlies. Hetzelfde geldt voor een lekkende kraan. Via de druppelcalculator van de American Water Works Association lees je hoeveel water er verloren gaat door een druipende kraan. We deden de test… Een kraan die iedere twee seconden een druppel water laat vallen, verspilt 16,35 liter per dag, 490,5 liter per maand of 5967,75 liter per jaar. Om een idee te geven van deze hoeveelheid: voor een gezin van vier personen adviseert men een regenwaterput van 5000 liter. Onze druipende kraan vult in een jaar dus meer dan de gemiddelde regenwaterput.
Isoleer de warmwaterleidingen
Zeker de leidingen die uit de boiler komen, moet je goed isoleren met isolatieschuimhulzen. Zorg ervoor dat het isolatiemateriaal minstens vijftien centimeter verwijderd is van het rookkanaal als je een boiler op gas hebt.
Als je aan de slag gaat met deze tips, bespaar je elke dag water. Daardoor verminder je niet alleen je energie- en waterrekening, maar ga je ook verstandig om met het (drink)water.