ID.nl logo
Besparen op warm water, het kan eenvoudig met deze tips
© Copyright (C) Andrey Popov
Energie

Besparen op warm water, het kan eenvoudig met deze tips

Het verwarmen van water is goed voor gemiddeld 18 procent van je energierekening. Logisch, want 40 procent van het water dat we verbruiken, wordt verwarmd. Door zuinig om te gaan met warm water sla je twee vliegen in één klap. Je betaalt minder aan je waterleverancier en bent duurzaam bezig.

In het kort… we bekijken hoe we snel en meestal goedkoop kunnen besparen op warm water, want de ketel opstoken voor warm water vormt een belangrijke factor in ons energieverbruik. Je leest verschillende manieren om minder warm water te verbruiken in bijvoorbeeld de keuken en badkamer.

Ook interessant: Energiezuinig ventileren in de winter, hoe doe je dat?

In dit stuk gaan we voor praktische, haalbare tips. Een zonneboiler, een warmteterugwinningsysteem en een speciale douche die de energie van het water via de afvoerleiding gebruikt, kan interessant zijn, maar dit zijn dure ingrepen die niet voor iedereen zijn weggelegd. Om snel resultaat te zien op de energierekening kun je aan de slag met de volgende punten: 

Besparen met de elektrische boiler

Timer 

Door de boiler van een timer te voorzien bepaal je wanneer de hij actief is. Dit is een aanrader in twee gevallen. Zo kun je de boiler ’s nachts laten opwarmen en profiteren van een lager nachttarief. En eigenaars van zonnepanelen kunnen er op die manier voor zorgen dat de boiler vooral zelfopgewekte energie verbruikt. Uiteraard moet je de sturing met zo’n tijdschakelklok enkele dagen of zelfs weken testen om na te gaan of de boiler voldoende warm water blijft leveren om de avond mee door te komen.

Beperk warmteverlies

Het water in zo’n boiler blijft heel lang zijn temperatuur behouden, want zo’n toestel is uitstekend geïsoleerd. Voelt de buitenkant van de boiler toch een beetje warm aan? In dat het geval is er toch warmteverlies. Om dit verlies te beperken, kun je de elektrische boiler isoleren met isolatiedekens of met piepschuim. Als je voor een langere reis vertrekt en niemand warm water nodig heeft terwijl je weg bent, verlaag dan de temperatuur verder naar de laagste stand van het systeem. Sommige units hebben een vakantiemodus. Je kunt de boiler dan ook gewoon uitschakelen. 

Verlaag de temperatuur

Een elektrische boiler kan het water tot maximaal 90 graden opwarmen. Dit water wordt gemengd met koud water tijdens het gebruik. Heel vaak is deze hoge temperatuur niet eens nodig. Probeer daarom de temperatuur van de boiler te verlagen tot 55 graden en kijk of je daarmee hetzelfde comfort behaalt. Voor iedere zes graden waarmee je de watertemperatuur verlaagt, bespaar je zo’n 5 procent energie. 

©Vladimir Gerasimov

Let op de capaciteit

Elektrische boilers bestaan in verschillende capaciteiten. Er zijn volumes van 100 liter, 150 liter, 200 liter en ga maar door … Het is erg belangrijk dat je bij de aankoop de capaciteit van de boiler afstemt op je verbruik. Het is zonde om een te grote boiler te installeren als je de hoeveelheid water toch niet verbruikt. Hierdoor betaal je eigenlijk te veel in aankoop en in verbruik. 

Lees ook: Gasvrij wonen door elektrisch te verwarmen: dit zijn je opties en dit kost het

SLIMME BOILERS Is je boiler aan vervanging toe, overweeg dan een slimme boiler. Die is niet of nauwelijks duurder dan een gewone boiler. Het gaat om een nieuwe generatie boilers die voorzien zijn van een internetverbinding en die uitgerust zijn met geavanceerde meet- en controlesystemen. Hiermee analyseert zo’n slimme boiler het waterverbruik en past hij zijn werking aan je gewoonten aan. Hij zal bijvoorbeeld alleen de hoeveelheid water opwarmen die nodig is op basis van de dagelijkse vraag. Bovendien maakt deze slimme boiler efficiënt gebruik van het overaanbod aan groene energie op het elektriciteitsnet. Slimme boilers kunnen dus pieken van groene energie opvangen.

In de badkamer

Liever badderen dan douchen

Iedereen weet ondertussen dat je beter een douche neemt, want die verbruikt 50 tot 80 liter terwijl een bad tussen de 150 en 200 liter nodig heeft. Toch kun je onder de douche ook nog water besparen. 

Waterbesparende douchekoppen

Fabrikanten hebben de afgelopen jaren de prestaties van hun douchekoppen en -kranen verbeterd. Hierdoor kun je aanzienlijke hoeveelheden warm water besparen zonder dat dit ten koste gaat van de waterdruk. Heb je dus nog oude waterverslindende kranen en douchekoppen, overweeg dan om deze te vervangen.

Een waterbesparende douchekop is uitgerust met een begrenzer waardoor er slechts 7,2 tot 9 liter per minuut in plaats van 18 liter per minuut door de kop gaat. Dat betekent met de huidige gasprijzen een besparing van 100 euro per jaar. Bovendien vermengt zo’n spaarkop lucht met het water zodat het comfort hetzelfde blijft. Doe de test … Plaats een emmer onder de douche en zet de douchekraan één minuut open. Zit er minder dan 7,2 liter water in de emmer, dan heb je geen profijt van een (andere) waterbesparende douchekop. 

Douchediscipline

Zeker, het voelt fijn om lekker lang onder een warme douche te blijven hangen. Elke minuut douchetijd staat echter gelijk aan twee liter heet water die in de afvoer verdwijnt. De gemiddelde Nederlander staat vijf dagen per week en negen minuten per beurt onder de douche. Het advies is maximaal vijf minuten. Douche dus minder vaak en minder warm. Iedere dag douchen is trouwens niet nodig, het is zelf beter voor je huid om minder vaak en minder warm te douchen. Je huid zal minder snel uitdrogen. 

Douchetimer

Een douchetimer helpt je om maximaal 5 minuten te douchen. Je hebt ze in kleurrijke uitvoeringen om ook je kinderen op een vrolijke manier ervan bewust te maken dat korter douchen goed is voor onze planeet. Trouwens: douchetimers kosten slechts een paar euro dus de investering verdien je snel terug.

©Justinaturpin@gmail.com

Thermostaatkranen

Ga voor thermostaatkranen. Die zorgen dat het water snel de juiste temperatuur heeft. Bovendien blijft die temperatuur stabiel, want de kraan regelt zelf de toevoer van warm en koud water. Het neusje van de zalm zijn digitale kranen waarmee je de temperatuur en de duur kunt instellen. 

©Paipai - stock.adobe.com

In de keuken en je washok

Liefst volle vaatwasser

Wacht met het laten draaien van de vaatwasser tot die volledig gevuld is. Op die manier kun je meer vaat schoonmaken met dezelfde hoeveelheid water en verbruik je dus minder warm water. Ben je bang dat de etensresten op vuile vaat door het wachten moeilijker schoon te maken zijn, probeer dan met een korte spoelcyclus de vaat vochtig te houden, totdat je klaar bent voor een normale cyclus. 

Zo weinig mogelijk met de hand

Het klinkt vreemd, maar vermijd afwassen met de hand. Je vaatwasmachine is veel efficiënter en gaat zuiniger om met warm water en energie dan jijzelf.

Was kouder

Ook je wasmachine verbruikt behoorlijk veel warm water. Er zijn wasmiddelen die je kleding in wasbeurten op lage temperatuur schoon houden. Je kleren wassen op 30 graden is de helft goedkoper dan wassen op 60 graden, en een kwart voordeliger dan op 40 graden. Bovendien zorgt dit dat je kleding langer meegaat. Wanneer je om hygiënische redenen ziektekiemen uit handdoeken en beddengoed wilt verwijderen, dan moet je natuurlijk heet water gebruiken. Zijn je kleren vuiler dan gewoonlijk? Gebruik dan het eco-programma. De wasmachine doet er iets langer over, maar het energieverbruik blijft beperkt.

Laat het water niet lopen

Soms zit het in onze gewoonten… Laat jij voortdurend het water lopen tijdens de afwas? En ook terwijl je de tanden poetst? Leer deze gewoonte af en stimuleer ook je kinderen om dit niet te doen. Deze reflex is een kleine maar betekenisvolle manier om je waterverbruik te verminderen.

De leidingen en installatie

Repareer kleine lekkages meteen

Een kleine lekkage leidt tot schimmel en waterverlies. Hetzelfde geldt voor een lekkende kraan. Via de druppelcalculator van de American Water Works Association lees je hoeveel water er verloren gaat door een druipende kraan. We deden de test… Een kraan die iedere twee seconden een druppel water laat vallen, verspilt 16,35 liter per dag, 490,5 liter per maand of 5967,75 liter per jaar. Om een idee te geven van deze hoeveelheid: voor een gezin van vier personen adviseert men een regenwaterput van 5000 liter. Onze druipende kraan vult in een jaar dus meer dan de gemiddelde regenwaterput.

Isoleer de warmwaterleidingen

Zeker de leidingen die uit de boiler komen, moet je goed isoleren met isolatieschuimhulzen. Zorg ervoor dat het isolatiemateriaal minstens vijftien centimeter verwijderd is van het rookkanaal als je een boiler op gas hebt. 

Als je aan de slag gaat met deze tips, bespaar je elke dag water. Daardoor verminder je niet alleen je energie- en waterrekening, maar ga je ook verstandig om met het (drink)water.

Tijd voor een nieuwe cv-ketel? Laat je goed adviseren door een vakman (m/v)👇🏻
▼ Volgende artikel
Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie
© Svetlana Rey - stock.adobe.com
Huis

Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

 

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

De UEFA-competities vallen deels onder de evenementenlijst, wat betekent dat deze wedstrijden voor minimaal 75% van de Nederlandse huishoudens gratis en zonder drempels toegankelijk moeten zijn. Het Commissariaat voor de Media beschouwt verplichte registratie, waarbij persoonsgegevens als naam, e-mailadres postcode, huisnummer en mobiele telefoonnummer gedeeld moeten worden, als een te hoge drempel. Hierover ontving het meldingen van kijkers die het aanmaken van een account als een obstakel ervaarden. Ook belangenorganisaties spraken hun zorgen uit, met name over de toegankelijkheid voor digitaal minder vaardige mensen, zoals ouderen. Na onderzoek heeft het Commissariaat laten weten dat de verplichte registratie niet voldeed aan de regels uit de Mediawet.

Dat betekent dus dat je vanaf 21 januari, wanneer het UEFA-voetbalseizoen wordt hervat, wedstrijden van Nederlandse clubs kunt streamen via Ziggo Go zonder eerst een account aan te maken. De wedstrijden zijn nu direct toegankelijk via de app op je smart-tv, laptop, tablet en smartphone. Registreren blijft wel mogelijk voor wie wedstrijden buiten Nederland wil streamen.

Voetbalfans die via Ziggo Sport Free de wedstrijden van Nederlandse clubs streamen, kunnen nu ook genieten van meer voetbalcontent. Het populaire Ziggo Sport Highlights-programma, waarin alle wedstrijden van een avond worden samengevat, is voortaan ook via streaming beschikbaar.

Het UEFA-voetbalseizoen gaat op 21 januari verder met onder andere de Champions League-wedstrijd Rode Ster Belgrado-PSV (21.00 uur). Op 22 januari speelt Feyenoord thuis tegenBayern München (21.00 uur). Beide wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport Free, Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Totaal.

Lees ook: Je Android-tablet of smartphone koppelen aan je tv

▼ Volgende artikel
Efficiënter klussen met een compressor
Huis

Efficiënter klussen met een compressor

Lang werden compressors vooral gebruikt in garages, de industrie en de bouw. Moderne compressors zijn echter zo compact en goedkoop geworden, waardoor ze prima inzetbaar zijn voor doe-het-zelvers en hobbyisten. Ben je een volbloed klusser, dan kom je al snel op een punt dat je tijdens het werk echt geniet van een compressor.

Een compressor is het pièce de résistance voor de klusser. Hierdoor beschik je over kracht om ontzettend lichte gereedschappen te gebruiken.

Ook interessant om te lezen: Keuzehulp: zo vind je jouw ideale powerstation

Perslucht

Een compressor is een apparaat dat perslucht produceert. Met die lucht onder druk kun je verschillende werkzaamheden uitvoeren, zoals banden oppompen, oppervlakken en objecten schoonblazen, voorwerpen zandstralen, verf spuiten, en spijkers en brads schieten. Brads zijn ultrafijne spijkertjes – een soort naaldspijkers – die je onder druk in het hout schiet en die je nauwelijks ziet zitten.

Als je dus een fietsband wilt opblazen en daarna de bekleding van een stoel wilt vastnieten, dan verwissel je gewoon het pneumatische gereedschap dat aangesloten is op dezelfde compressor. Dat verwisselen gaat trouwens ontzettend snel dankzij een speciale snelkoppeling. Een belangrijk voordeel van het werken met perslucht is dat al die gereedschappen licht van gewicht zijn terwijl ze toch een enorme kracht hebben.

©Adisorn

Drukvat

Een compressor zuigt lucht aan uit de omgeving, perst die samen en stuwt de samengeperste lucht via een luchtslang naar het aangesloten luchtgereedschap. De ketel of het drukvat van een compressor doet dienst als opslagplaats van lucht die zo goed als mogelijk op een constante druk wordt gehouden. Wanneer de druk door het gebruik daalt, zal de compressor aanslaan en nieuwe lucht aanzuigen en samenpersen. Hoe meer lucht er beschikbaar is, hoe langer het gereedschap kan worden gebruikt, maar ook hoe meer ruimte er nodig is om de lucht op te slaan. Een nadeel van een groot drukvat is dat het langer duurt voordat de luchtdruk opnieuw op bedrijfsniveau is. 

Oliegesmeerd of olievrij

Er zijn verschillende soorten compressors. Er zijn lichte draagbare en minicompressors, maar als doe-het-zelver koop je beter een stevig model dat voldoende druk kan produceren. Op die manier kom je later niet tot de vaststelling dat het toestel niet krachtig genoeg is voor het gereedschap dat je op het oog hebt.

Ruwweg verdeelt men compressors in oliegesmeerde en olievrije typen. Een oliegesmeerde uitvoering is over het algemeen stiller, maar vergt wel iets meer onderhoud. De oliegesmeerde compressor is goedkoper dan zijn olievrije tegenhanger, maar je moet er wel op letten dat je regelmatig het oliepeil checkt en de olie ververst. Een nadeel is dat je oliegesmeerde toestellen beter niet kunt inzetten als het kouder is dan 5°C. De olie kan door de kou verdikken, en dat is kwalijk voor een goede werking van het apparaat. 

©Natallia

Waar op letten?

Je hoeft niet per se naar een speciaalzaak te stappen om een compressor aan te schaffen. In elke doe-het-zelfzaak zie je verschillende modellen. Toch zijn er een paar zaken waar je op moet letten. Allereerst is er het aanzuigvermogen, dat aangeeft hoe snel het drukvat zich vult en hoe vlug de benodigde luchtdruk op peil is.

Heel belangrijk is het aantal bar. Dat is de kracht waarmee de lucht naar buiten wordt geblazen. Bij al het luchtgereedschap dat in de schappen ligt, lees je hoeveel bar het nodig heeft. Als je een spijkerpistool koopt dat 8 bar nodig heeft, moet de compressor deze druk dus wel kunnen produceren. De grootte van de tank bepaalt hoelang je de beschikking hebt over een constante druk. Hoe groter de tank, hoe langer je van dezelfde druk kunt genieten. Dat is vooral belangrijk voor wie verf gelijkmatig wil spuiten.

©navintar

Prijzen

Als je een compressor aanschaft, zitten daar meestal een paar tools bij waarmee je typische basisklussen met perslucht kunt uitvoeren. Anders moet je die hulpmiddelen afzonderlijk kopen. Een compressor voor de doe-het-zelver kost om en nabij de 150 euro. Een bandenpomp met spanningsmeter heb je voor 23 euro, een brad-tacker kost 90 euro, een blaaspistool 9 euro en een zandstraalpistool 35 euro.

Onderhoud

Zo'n compressor heeft nauwelijks onderhoud nodig. Het belangrijkste aandachtspunt is dat je het restvocht dat zich in de buffertank ophoopt af en toe laat weglopen via een aftapkraantje. Dat vocht komt vrij doordat de warme lucht in het apparaat afkoelt en er dus condens ontstaat. Door de hogere druk zal de temperatuur in de tank immers toenemen. Controleer zoals eerder gezegd ook het oliepeil bij oliegesmeerde uitvoeringen.