Duurzaam Thuis: bespaar tot wel 6000 liter water met deze simpele tips
We weten allemaal dat korter douchen en minder vaak in bad doeltreffende methoden zijn om te besparen op de energie- en waterrekening, maar er valt veel meer te verduurzamen aan de natste kamer van het huis. In dit artikel gaan we dieper in op de grote en kleine oplossingen voor een duurzamere badkamer.
Of het nu ligt aan de hoge energieprijzen of omdat je simpelweg van de stempel ‘een beter milieu begint bij jezelf’ bent: de aarde en je portemonnee hebben er sowieso baat bij als je duurzame keuzes maakt voor in huis. In de serie Duurzaam Thuis bekijken we elke week een andere ruimte in het huis om te verduurzamen.
Ook lezen:
➥ Keuken verduurzamen? Zo doe je dat!
➥ Bespaar honderden euro's met een duurzame woonkamer
➥ Verbruik tot 90 procent minder stroom in je thuiskantoor
Geen bad maar een douche
Wist je dat je met één minuut korter douchen per dag op jaarbasis tot wel 6.000 liter water kunt besparen? Korter douchen dus! Neem je liever een bad, probeer dat dan zo veel mogelijk te beperken: douchen is namelijk veel duurzamer. Een vol bad is al gauw 150 liter, terwijl een douchebeurt van 5 minuten ongeveer 55 liter water kost. Het is daarnaast nog duurzamer om (als je dat bad toch neemt) je partner in bad uit te nodigen: dat bespaart de helft aan water en is wel zo gezellig. Wil je naast water ook energie en/of gas besparen, zorg dan dat je het water zo koud mogelijk gebruikt.
Weg met halogeen!
Veel mensen hebben dimbare halogeenspots in de badkamer hangen. Hartstikke handig, want dan heb je sfeerlicht bij een romantisch bad of juist fel licht bij een klusje als scheren of make-up aanbrengen, maar het is totaal geen duurzame oplossing. Sterker nog, het is beter voor je energierekening om de spotjes die je nu hebt hangen niet op te gebruiken, maar meteen over te stappen op ledverlichting. Kies je daarbij ook nog voor bijvoorbeeld slimme verlichting van bijvoorbeeld Philips HUE, dan kun je de badkamerverlichting op afstand uitdoen, mocht je dat vergeten zijn. Ook dat scheelt weer op je energierekening.
©PXimport
Waterbesparende douchekop
De badkamer is de plek waar je het merendeel van het warme water gebruikt. Dat is een kostbare aangelegenheid waarop je flink kunt besparen. Heb je een regendouche? Erg lekker, maar absoluut niet duurzaam. Je kunt beter kiezen voor een gewone douchekop, of beter nog: een waterbesparende douchekop. Dankzij luchtdruk geeft zo'n douche alsnog een lekker krachtige straal, alleen wordt er aanzienlijk minder water (tot 85 procent minder) gebruikt. Dat is effectiever dan bijvoorbeeld een zandloper gebruiken om de douchebeurt zo kort mogelijk te houden (kort douchen én minder water gebruiken is natuurlijk het meest duurzaam). Er zijn waterbesparende douchekoppen met ingebouwde ledlampjes in verschillende kleuren. Daarbij geeft de kleur van het lampje aan hoeveel water je al hebt verbruikt en kun je er een soort wedstrijd van maken om maar tot een bepaalde kleur te gaan.
WATERBESPARENDE KRAANKOPPEN In het verlengde van de waterbesparende douchekop zijn er ook waterbesparende kraankoppen. Op die manier kun je ook besparen als je de kraan bij de wastafel aanzet. Nu is dat normaal gesproken geen kraan die vaak lang aan staat (zet hem uit tijdens het tandenpoetsen!), maar alle kleine beetjes helpen. Zeker als je niet altijd in de hand hebt hoe deze kranen worden gebruikt, bijvoorbeeld door andere mensen in je huishouden.
©torwaiphoto
De douchethermostaat: een must-have
Handig hè, dat je met een douchethermostaat kunt kiezen hoe warm of koud de douche precies staat, zonder dat je moeite hoeft te doen zelf de temperatuur van het water te mengen? Er wordt vaak onterecht gedacht dat zo’n douchethermostaat minder duurzaam is, maar niets is minder waar. Met zelf mengen, dus met een koude en een warme kraan, ben je vaak langer bezig en verspil je veel water. Je kunt door een handmatige kraan te vervangen voor een douchethermostaat tot wel 35 procent besparen op je watergebruik.
Alles voor je badkamer
Je vindt het voordelig bij Kieskeurig.nl!
Kies voor een douche-wtw
Een douche-wtw (wat staat voor warmteterugwinning) is een slim apparaat waarmee de warmte van water dat wegstroomt wordt hergebruikt. Het apparaatje wordt weggewerkt in de douchebak of de afvoerpijp en gebruikt de warmte van het wegstromende douchewater om het koude leidingwater vast voor te verwarmen. Dat betekent dat je cv-ketel minder gas hoeft te gebruiken (of je warmtepomp minder stroom). Er zijn varianten die je los in de badkamer kunt plaatsen, maar ook wtw's die een wat ingrijpender installatie vergen. Een beetje handige klusser kan een douche-wtw zelf plaatsen en aan de mengkraan koppelen.
©francescoridolfi.com
Denk aan je ramen
Er zijn meerdere redenen om goed na te denken over de beglazing in je badkamer. Het is allereerst verstandig om dubbelglas of driedubbelglas te laten monteren, maar het is ook belangrijk om de ramen regelmatig open te zetten. Ventilatie is essentieel in een badkamer, omdat het schimmelvorming tegengaat. Dat is niet alleen beter voor de gezondheid, maar het zorgt er ook voor dat de levensduur van verf en behang, maar ook houten badkamermeubels aanzienlijk wordt verlengd. Het wordt als er eenmaal schimmels zijn steeds moeilijker om de badkamer goed schoon te maken en dat kan effect hebben op allerlei materialen.
Zorg er tot slot ook voor dat je je badkamer slim verwarmt en bepaal of je die ruimte überhaupt wilt verwarmen. Per slot van rekening komt er tijdens het douchen al warmte vrij. Het is in veel gevallen niet echt nodig om de badkamerverwarming aan te hebben staan (vooruit, het is comfortabel en gebruikte handdoeken krijgen de kans goed te drogen), dus probeer de radiatorknop zo veel mogelijk dicht of in elk geval laag te houden. Hopelijk kun je met deze tips een nog duurzamere badkamer creëren. Veel methodes merk je niet eens wanneer je staat te douchen, maar wel wanneer je de energierekening ontvangt.