De slimme boiler weet wanneer en hoelang je doucht
De elektrische boiler is lang een van de meest eenvoudige apparaten in huis geweest: een goed geïsoleerd vat met daarin een elektrische weerstand die het water verwarmt. Dat type boiler wordt vandaag de dag overklast door een nieuwe generatie boilers, die jouw gebruiksgewoonten analyseert en zelfs rekening houdt met de productie van groene stroom.
De klassieke elektrische boiler moet plaatsmaken voor de slimme boiler. Dat apparaat analyseert je gebruiksgewoonten en je kunt hem aansturen via een app. Bovendien is hij niet veel duurder dan een klassieke boiler, waardoor er eigenlijk geen excuus meer is om geen slim alternatief in huis te nemen.
De afgelopen jaren zijn er allerlei verschillende nieuwe elektrische boilers op de markt gekomen. Bij de ontwikkeling lag de focus vooral op gebruiksgemak en zuinigheid, en op die manier hebben alle grote merken een nieuwe generatie slimme elektrische boilers voorgesteld. Het grote verschil met de klassieke boiler zit 'm in de intelligente sturing en de connectiviteit.
Een slimme boiler beschikt over een internetverbinding waardoor hij samenwerkt met geavanceerde controle- en meetsystemen. Bovendien maak je als gebruiker via de smartphone of tablet rechtstreeks verbinding met dit apparaat om de instellingen te tunen en de werking te volgen.
Zuiniger
Een traditionele boiler warmt het water ’s nachts op, zodat er voldoende warm water is om de dag mee door te komen. Een slímme boiler rekent uit wanneer hij het best kan opwarmen om voldoende water te leveren volgens de gewoonten van de gebruikers. Dat is in de praktijk veel energiezuiniger, want het water wordt namelijk alléén opgewarmd op het moment dat het nodig is.
Bovendien zorgt de slimme boiler dat er voldoende water wordt opgewarmd, afhankelijk van de hoeveelheid die je elke dag nodig hebt. Dat in tegenstelling tot de klassieke boiler die telkens het volledige vat opwarmt. Een slimme boiler analyseert zelfs het waterverbruik.
Zelflerend
Een slimme boiler werkt met zelflerende sensoren. Op basis van de verzamelde gegevens zal de boiler zijn werking aanpassen. Zo’n slimme boiler spaart energie door te anticiperen op je verbruiksgewoonten. Stel je voor dat van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 uur 's ochtends en 16.00 uuur 's avonds niemand thuis is, dan zal de slimme boiler tijdens die periode in slaapstand gaan en geen warm water produceren. Deze aanpak bespaart je gemakkelijk 10 procent aan energieverbruik.
©Bulex.be
Inspelen op groene energie
Daarbij kan een slimme boiler inspelen op het aanbod van hernieuwbare energie. Dankzij een internetverbinding volgt de slimme boiler het aanbod aan groene energie dat zich op het elektriciteitsnet bevindt. De boiler spreekt de overschotten van groene energie gedurende de dag aan en helpt daarmee energieverspilling tegen te gaan.
Nieuwe boiler nodig?
Kijk hier voor de slimste jongetjes van de klas!
Hardware slimme boilers
Op het gebied van vormgeving en hardware is er ook het een en ander gebeurd. Een goede boiler is voorzien van een droog keramisch verwarmingselement. Dat beschermt het toestel tegen kalkafzetting, zelfs op locaties waar het water erg hard en agressief is.
Bovendien zien we steeds meer merken die vierkant-ronde modellen uitbrengen in plaats van de klassieke ronde vorm. In het toestel zit verder een magnesium- of titaniumanode die de metalen onderdelen nog eens extra beschermt. Boilers met dergelijke anodes gaan twee tot drie keer langer mee. Als behuizing wordt vaak UV-bestendige kunststof gebruikt die niet vergeelt.
Samenwerking met de zonnepanelen
Bij sommige modellen gaat de hardware-innovatie nog verder. De AvantiaAqua van Bulex is bijvoorbeeld uitgerust met twee kleine cilinders die allebei hun eigen weerstand hebben. De eerste cilinder warmt het snelst op, terwijl de tweede een buffervolume vasthoudt. Je kunt dit apparaat ook rechtstreeks aan het systeem van de fotovoltaïsche zonnepanelen koppelen. Wanneer er meer zonne-energie wordt geproduceerd dan je verbruikt, slaat de boiler het energieoverschot op in de vorm van warm water.
Boiler-app
Alle slimme boilers werken samen met een app voor Android en iOS. De Tesa Modeco Smart boiler van 120 liter met een vermogen van 2.400 watt is bijvoorbeeld ontworpen voor bediening met de smartphone of tablet. Via de app stel je de boiler volledig naar wens in. In plaats van met de app kun je hem ook digitaal bedienen via het lcd-display op de boiler.
Dankzij de app hoef je het verbruik niet zelf uit te rekenen; alles wordt weergegeven in heldere grafieken. De app zorgt dat je inzicht krijgt in het energieverbruik, wat misschien nog wel de belangrijkste stap is voor energiebesparing. Bovendien is het mogelijk om timers in te stellen voor het bad en de douche, en je kunt de watertemperatuur beperken tot bijvoorbeeld slechts 40°C om te vermijden dat je kind zich verbrandt.
Dankzij de app schakel je de boiler op afstand tijdelijk uit tijdens afwezigheid en hij geeft je ook regelmatig tips om nog meer te besparen. De meeste slimme boilers beschikken daarnaast over een boost-functie om extra warm water aan te vragen. Deze functie is beschikbaar in het display en zit ook ingebouwd in de app.
©Vaillant.nl
Verschillen met de klassieke boiler
Op heel veel vlakken heeft de digitaal bestuurde boiler dus veel meer mogelijkheden dan de klassieke analoge variant. Hieronder een overzicht:
- Hij kan het energieverbruik meten.
- Je kunt de watertemperatuur in de boiler tot op de graad nauwkeurig instellen.
- Je kunt de boiler programmeren zodat hij alleen op bepaalde tijdstippen werkt. Zo regel je dat de boiler opwarmt op de momenten dat je zonnepanelen elektriciteit opwekken en je kunt nauwkeurig het dag- en nachttarief van de energieleverancier aanspreken.
- Hij heeft een wifi-aansluiting.
- De boiler heeft een dynamisch geheugen. Hij onthoudt de voorkeursinstellingen, zelfs als je de boiler voor langere tijd hebt uitgezet.
- Je kunt de boiler in standby/vakantie-modus zetten wanneer je hem lange tijd niet gebruikt.
- Hij is zelflerend.
- Hij is onderhoudsarm, eigenlijk onderhoudsvrij.
- Er zijn verschillende weekprogramma’s.
©Bulex.be
De warmtepompboiler Een warmtepompboiler werkt eveneens op elektriciteit, maar deze slimme boiler haalt daarnaast ook energie uit de lucht. Hierdoor is het een efficiënter toestel. Zo’n warmtepompboiler heeft een prestatiecoëficient (COP) van 2,5. Dat betekent in mensentaal dat hij met slechts 1 kW elektriciteit 2,5 kW aan energie opwekt. De terugverdientijd is afhankelijk van de evolutie van de elektriciteitsprijs en de hoeveelheid warm water die je verbruikt. Als je alleen woont en je doucht 2 à 3 keer per week, dan ben je goedkoper af met een gewone boiler of een slimme boiler. In alle andere gevallen ben je op de lange termijn beter af met de warmtepompboiler.
Kostprijs
Wie denkt dat een slimme boiler veel meer kost dan een klassieke elektrische boiler, vergist zich. De prijs varieert uiteraard afhankelijk van het merk, het type en de capaciteit van de boiler. Houd er rekening mee dan zo’n slimme en duurzame boiler gemiddeld 1.000 euro kost en maximaal 2.000 euro. Uiteraard is dat een hele investering, maar met de huidige energie- en waterprijzen zou het zonde zijn om nu nog een klassieke boiler aan te schaffen.