Meer warmte voor minder geld? Dit moet je weten over radiatorfolie
Heb je ooit op een koude winterdag aan de muur achter de radiator gevoeld? Dan heb je vast gemerkt hoe warm de wand daar kan worden. Zonde dat radiatoren de helft van hun rendement naar de muur waaraan ze hangen stralen in plaats van naar de kamer. Door reflecterende radiatorafscherming aan te brengen kun je dit warmteverlies drastisch verminderen en het comfort in huis verhogen.
In het kort: Radiatorfolie aanbrengen is een goedkope manier om energie te besparen, maar doe het wel meteen goed. In sommige gevallen kun je de folie het best rechtstreeks op de radiator bevestigen en soms is het beter om de folie op de muur achter de radiator aan te brengen. In dit artikel leggen we uit hoe je dat doet.
Ook interessant: De helft minder warmte verliezen? Raamisolatie: een koud kunstje!
Er zijn verschillende manieren waarop warmte zich verplaatst (zie daarvoor ook dit artikel over warmteoverdracht). Radiatoren produceren voornamelijk stralingswarmte. Wanneer ze tegen de wand hangen, stralen ze niet alleen warmte naar binnen uit, maar ook richting de muur. 25 procent van de warmte die zo’n radiator richting wand uitstraalt, verdwijnt gewoon als nutteloze energie in de muur, zeker als je dunne wanden hebt. Reflecterende folie zorgt dat je de stralingswarmte aan de achterkant terugkaatst. Tests hebben aangetoond dat een radiator die voorzien is van zo’n reflecterend scherm een winst van 5°C oplevert, gemeten op 30 centimeter van de radiator.
Wat is radiatorfolie?
Radiatorfolie is een zelfklevende isolerende en warmte-reflecterende folie die lijkt op aluminiumfolie. Goede radiatorfolie zorgt behalve voor reflectie ook voor een thermische onderbreking. Afhankelijk van het type folie kun je hiermee het warmteverlies tot 95% verminderen. Er zijn verschillende soorten radiatorfolie op de markt en tal van bedrijven verkopen ze online. Kies bij voorkeur het type met een dunne isolatielaag. De kern van hard- of zachtschuim maakt de folie steviger, bovendien werkt dit als warmteweerstand. In de bouwmarkt vind je twee soorten, één met schuim en één met aluminium. De dikte van het type met schuim zorgt dat deze soms moeilijker aan te brengen is. Daarom bestaat er een dunnere variant met aluminium. Er is ook folie op de markt die gemaakt is van goedkope noppenfolie, die is minder doeltreffend. Hou rekening met de standaardafmetingen van de rol. Er bestaat trouwens ook vensterbankfolie die wordt toegepast bij radiatoren die direct onder een vensterbank hangen. Deze folie heeft een gebogen vorm om de warme lucht beter in de kamer te leiden.
©Evgen - stock.adobe.com
Lukt het ook met gewone aluminiumfolie?
Doe het niet! Radiatoren isoleren met aluminiumfolie is ronduit prutswerk. Aluminiumfolie is gewoon niet stevig genoeg om gemakkelijk achter de radiatoren aan te brengen. Het kreukt en scheurt gemakkelijk en het resultaat ziet er belachelijk uit. Het is alleen verantwoord als je in aanmerking probeert te komen voor een aflevering in het realityprogramma ‘Help, mijn man is klusser!’
Moet ik alle radiatoren isoleren?
Plaats in ieder geval isolerende folie achter de radiatoren die aan buitenmuren hangen, omdat die het meeste warmte van binnen naar buiten trekken. Bij binnenmuren is het afhankelijk van hoe vaak de betreffend kamers worden gebruikt. Als het gaat om een radiator aan een scheidingsmuur tussen twee slaapkamers die allebei gebruikt worden, dan wordt de warmte die door de muur gaat niet als verloren beschouwd. Hangt de radiator aan een scheidingsmuur waarbij de kamer ernaast niet wordt verwarmd, dan loont het de moeite om het warmteverlies te beperken en de radiator te isoleren.
💡 Wil je meer lezen over isoleren?
We hebben heel veel artikelen voor je klaarstaan!In één winter terugverdiend
Radiatorfolie is niet de beste oplossing om de warmte binnen te houden. Er gaat niets boven een vakkundige isolatie van de buitenmuren, het dak en de bodem. Maar het is wel een van de meest voordelige ingrepen die je kunt doen om te besparen op de energierekening. Volgens onderzoek van Milieu Centraal Nederland bespaar je per m² radiatorfolie ongeveer 10 m³ gas per jaar. Als de radiator voor een glazen raam of pui staat, scheelt het zelfs nog meer. Bij enkel glas mag je rekenen op 50 m³ gas per 1 m² en bij dubbel glas 25 m³ gas per jaar. Op de energierekening vertaalt dat zich snel in enkele tientallen euro’s. Voor een rol van 3 m² betaal je tussen de 10 en 20 euro. Voor een rol tape nodig om de folie te kleven ben tussen de 5 en 10 euro kwijt. Speciale magneten om op de radiator te plaatsen kosten tussen 6 en 12 euro.
Zo onzichtbaar mogelijk
Radiatorfolie moet je nauwkeurig plaatsen, anders heeft het alsnog weinig effect. Je kunt de radiatorfolie zowel tegen de muur achter de radiator als tegen de achterkant van de radiator bevestigen. Voor de werking van de folie maakt dit niet veel uit. Meestal staan de richtlijnen op de verpakking. De meest voor de hand liggende optie is dat de radiatorfolie tegen de achterkant van de radiator wordt bevestigd omdat je dan het minst van de folie ziet. Je kunt de folie snijden met een schaar of een scherp mes. Er is geen speciaal gereedschap nodig.
Radiatorfolie nodig?
Kijk en vergelijkTegen de muur
Als je kiest voor bevestiging tegen de wand, knip je de folie eerst op maat, maar maak hem zowel in de hoogte als in de breedte tien centimeter kleiner. Op die manier zie je niets van de folie, omdat die verstopt zit achter de radiator. Plak de achterkant van de radiatorfolie – dat is de kant van de schuimlaag - tegen de muur. Dit kun je doen met dubbelzijdige aluminiumtape. Soms is het lastig om de folie netjes strak te laten hangen terwijl je ermee bezig bent. Een beproefde truc is dat je onderaan de folie enkele wasknijpers als gewicht aanbrengt om de folie netjes te laten doorhangen. Vervolgens druk je de folie van boven naar beneden aan en ten slotte haal je de knijpers weg.
Het gemakkelijkste werkt radiatorfolie met magneten. In tegenstelling tot de andere bevestigingsmethoden kun je dit type ook bevestigen op moeilijker bereikbare plaatsen. Bovendien kun je de folie dan makkelijk verwijderen om schoon te maken.
Bij een radiator die slechts uit één enkele plaat bestaat, is het trouwens sowieso beter om geen radiatorfolie aan de radiator zelf te kleven. Anders pak je de plaat in waardoor je de warmteafgifte van de radiator beperkt. Bevestig de radiatorfolie in dat geval aan de muur.
©Evgen - stock.adobe.com
Tegen de radiator
Ook als je de folie rechtstreeks tegen de radiator wilt bevestigen, meet je eerst de radiator op, maar dan maak je hem vijf centimeter minder hoog en breed. Het beste gebruik je de speciale magneetband die in de verpakking is meegeleverd zodat je de folie later ook gemakkelijk kunt verwijderen. Bevestig de magneetband op de folie. Zorg dat je de glanzende kant naar de radiator keert. Om de folie strak naar beneden te hangen, kun je opnieuw de wasknijpertruc toepassen. Let er wel op dat er aan de achterkant geen bevestigingsonderdelen in de weg zitten.