Geldt mijn woonverzekering tijdens de verhuizing?
Als je gaat verhuizen heb je wel meer aan je hoofd dan de kleine lettertjes van je verzekering. Toch is de kans op schade tijdens een verhuizing best groot. Goed om te weten dus of je inboedelverzekering geldig is en wat de voorwaarden zijn voor een schadevergoeding. Het verschilt per woonverzekering hoe dat precies is geregeld.
🏠 Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen: Hoe weet je of je spullen verzekerd zijn op de verhuisdag? | Heb je een extra verzekering nodig als je je spullen tijdelijk opslaat? | Kun je je woonverzekering meenemen naar je nieuwe huis?
Misschien ook interessant voor jou: 10 veelgestelde vragen over woonverzekeringen
Twee soorten woonverzekeringen
Een inboedelverzekering is zinvol voor iedereen, want daarmee verzeker je de spullen in je huis tegen brand, inbraak en beschadiging.
Een opstalverzekering of woonhuisverzekering is alleen nodig als je een eigen huis hebt. Deze verzekering geeft een vergoeding als het huis zelf beschadigd raakt of afbrandt.
Hierna lees je over beide verzekeringen waar je op moet letten bij een verhuizing.
©BalanceFormCreative
Inboedelverzekering op de verhuisdag
Schade aan je inboedel op de verhuisdag is vaak verzekerd op je inboedelverzekering. In de polisvoorwaarden kun je nagaan wat de verzekeraar precies vergoedt. Belangrijke vragen zijn bijvoorbeeld:
Zijn je spullen verzekerd terwijl je onderweg bent van je oude huis naar je nieuwe huis, bijvoorbeeld als je een ongeluk krijgt met een verhuiswagen?
Zijn je spullen verzekerd tijdens het laden en lossen, bijvoorbeeld als er iets misgaat bij het gebruik van hulpmiddelen voor het hijsen of laten zakken van je spullen?
Zijn je spullen verzekerd als er dozen zoek raken of worden gestolen?
Zijn je spullen verzekerd als je zelf iets laat vallen of omstoot, of als één van je helpers schade veroorzaakt?
Zijn je spullen verzekerd als je een verhuisbedrijf inschakelt?
Tip: Ga je zelf verhuizen?
Gebruik een steekwagentje
Verzekeraars maken vaak een verschil tussen zelf verhuizen en een verhuizing laten doen door een professionele verhuizer. Als een verhuisbedrijf de verhuizing verzorgt, is dit bedrijf aansprakelijk voor eventuele schade tijdens de verhuizing. Een goede verhuizer heeft daarvoor ook een verzekering, die de schade vergoedt. Reken niet op een royale vergoeding. Meestal krijg je alleen de dagwaarde. Kies je een Erkende verhuizer, dan kun je bij klachten waar je samen met het bedrijf niet uitkomt een onafhankelijk oordeel vragen aan de Geschillencommissie verhuizen.
Er zijn inboedelverzekeringen die ook dekking bieden als je de verhuizing laat doen. Het kan dan gunstiger zijn om een eventuele schadeclaim bij je inboedelverzekeraar in te dienen. Je hebt dan meer kans dat je de nieuwwaarde vergoed krijgt.
©Yingyaipumi - stock.adobe.com
Inboedelverzekering en twee huizen
Voordat je gaat verhuizen, wil je misschien nog klussen of verbouwen in je nieuwe huis. In die periode heb je op beide adressen waardevolle spullen liggen. In je nieuwe huis liggen bijvoorbeeld bouwmaterialen, gereedschap en apparatuur. Bij de meeste verzekeraars is je inboedel tijdens de verhuisperiode verzekerd op beide adressen. Deze periode kan wel aan een maximum gebonden zijn, bijvoorbeeld drie maanden. Kijk ook even na of je hiervoor aan de verzekeraar moet doorgeven dat je gaat verhuizen.
Een langdurige verbouwing in een huis waar je niet woont, kan door de verzekeraar worden gezien als leegstand. Daarvoor kunnen andere voorwaarden gelden. Vaak zijn inbraak, diefstal en vandalisme in dat geval niet gedekt. Vraag dit na bij je verzekeraar.
Schade tijdens het klussen
Schade die je zelf veroorzaakt tijdens het klussen kan verzekerd zijn, maar lang niet alles valt onder de dekking. Er is een verschil tussen fouten die je maakt bij het klussen zelf en ongelukjes die tijdens het klussen kunnen gebeuren. Ben je gewoon niet zo’n heel goeie klusser en verpest je je laminaat door je plankjes steeds te kort af te zagen? Dan wordt de schade niet vergoed. Maar laat je per ongeluk een gereedschapskist op je nieuwe parketvloer vallen, dan kan dat wel gedekt zijn.
©vladdeep - stock.adobe.com
Inboedelverzekering op je nieuwe adres
Bij een verhuizing kun je je inboedelverzekering meestal meenemen naar je nieuwe adres. Je geeft dan aan je verzekeraar je nieuwe adres door en je geeft antwoord op vragen over het type huis en de dakbedekking bijvoorbeeld. Bij een ander huis horen andere risico’s en dat is voor een verzekeraar belangrijk om te weten. Daardoor kan je premie veranderen.
Een verhuizing is een goede aanleiding om je inboedelverzekering eens onder de loep te nemen. Als je verhuist naar een andere woonplaats of naar een ander type huis, is een andere verzekering misschien wel goedkoper of meer geschikt voor de nieuwe situatie. Het is slim om dat voor je verhuizing alvast uit te zoeken, zodat je op het moment van de verhuizing meteen goed verzekerd bent.
Koophuis, huurhuis of appartement?
Verhuis je naar een huurhuis of appartement? Let er dan op of er speciale verbeteringen in het huis zijn aangebracht die afwijken van de standaard situatie. Misschien heb je zelf een luxe badkamer in het huis geplaatst of heb je dure keukenapparatuur overgenomen van de vorige huurder of eigenaar. Bij een huurhuis heet dit huurdersbelang en bij een appartement heet het eigenaarsbelang. Je kunt dit meeverzekeren op je inboedelverzekering.
©Photographee.eu | Katarzyna Bialasiewicz
Opstalverzekering
Een opstalverzekering hoort bij je huis. Je kunt deze verzekering niet meenemen naar je nieuwe huis. Als je verhuist van een koophuis naar een koophuis heb je tijdelijk twee opstalverzekeringen nodig. Je kunt de verzekering voor je oude huis pas opzeggen als je de sleutel hebt ingeleverd bij de nieuwe eigenaar. De verzekering voor je nieuwe huis heb je nodig vanaf het moment dat je de sleutel krijgt.
Is je nieuwe huis een koopappartement, dan zorgt de Vereniging van Eigenaars (VvE) voor de opstalverzekering. Soms is de Vereniging van Eigenaars niet actief en moet je toch zelf aan de slag met je verzekering. Overleg dan met de andere bewoners over een gezamenlijke verzekering. Of sluit een opstalverzekering af alleen voor je eigen woongedeelte. Dat kan niet bij alle verzekeraars.
💡 1 VERZEKERAAR VOOR 2 VERZEKERINGEN Het heeft voordelen om je inboedelverzekering af te sluiten bij dezelfde verzekeraar waar ook de opstalverzekering loopt. Dat kan je niet alleen een korting op de premie opleveren, maar het bespaart je ook vertraging bij het indienen van een claim die onder beide verzekeringen zou kunnen vallen. Denk aan een parketvloer of zonwering. Heb je twee verzekeraars, dan kunnen die op elkaar gaan zitten wachten. Heb je een eigen huis, dan kies je beide verzekeringen zelf. Bij een koopappartement kun je meestal niet je eigen opstalverzekeraar kiezen. Vraag in dat geval waar de VvE de opstalverzekering heeft afgesloten. Neem deze verzekeraar in ieder geval mee bij je keuze voor een geschikte inboedelverzekering.
Spullen opslaan
Kun je nog niet meteen verhuizen en moet je spullen tijdelijk opslaan? Ook dan kan je inboedelverzekering dekking bieden. Kijk dus ook hiervoor je polisvoorwaarden na. Soms is er geen dekking of heb je een aanvullende buitenshuisdekking nodig. Meestal geldt er ook een maximumvergoeding bij schade van bijvoorbeeld 5000, 7500 of 15.000 euro per gebeurtenis. Soms kun je ook een verzekering afsluiten bij het bedrijf dat de opslagplaats aanbiedt, maar misschien ben je daarmee dubbel verzekerd en betaal je dus te veel premie. Kijk dus eerst je eigen polis na voordat je instemt met een verzekering van het opslagbedrijf.