Kapot apparaat repareren of vervangen? Volg dit stappenplan
Is je smartphone, wasmachine, stofzuiger of koffiemachine stuk? Misschien denk je al aan een nieuwe kopen, maar repareren is natuurlijk de duurzame keuze. Doorloop deze stappen om te onderzoeken wat in jouw geval de beste optie is.
Stap 1: Volg de probleemoplosser in de handleiding
Heb je problemen met de werking van een apparaat? Kijk dan om te beginnen in de handleiding of er een eenvoudige oplossing is. Heb je de papieren handleiding niet meer? Je vindt de meeste handleidingen ook op internet, bijvoorbeeld op de website van de fabrikant. Hierin kun je de betekenis van storingscodes opzoeken en veelvoorkomende problemen en oplossingen vinden. Zo kun je bijvoorbeeld problemen met je vaatwasser, printer of koffiemachine oplossen. Bij digitale apparaten kan het nodig zijn om een update te installeren.
Stap 2: Maak gebruik van je recht op garantie
Gaat je apparaat eerder stuk dan je mocht verwachten? Dan kun je gebruikmaken van de garantie. Je vindt de duur van de verkopers- of fabrieksgarantie in de garantievoorwaarden. Als je recht hebt op garantie, moet de verkoper of fabrikant het product kosteloos repareren of vervangen.
Heb je het product gekocht na 27 april 2022 en gaat het al in het eerste jaar na aankoop stuk? Dan hoef je niet te bewijzen dat je het product hebt gebruikt zoals het hoort. Een apparaat dat in het eerste jaar al stukgaat, is een ‘ondeugdelijk’ apparaat volgens de wet. Het was bij aankoop al niet goed. Alleen als de verkoper kan bewijzen dat je het product verkeerd hebt gebruikt, kun je het recht op garantie verliezen. Gaat het apparaat na het eerste jaar stuk en zegt de verkoper dat het je eigen schuld is? Dan is de bewijslast omgekeerd. Je moet dan bewijzen dat de verkoper ongelijk heeft en dat je het apparaat normaal gebruikt hebt.
Stap 3: Doe een beroep op de verkoper na de garantieperiode
Ook als de garantietermijn is afgelopen, ben je niet rechteloos. Als je mocht verwachten dat je het product langer probleemloos zou kunnen gebruiken, moet de verkoper nog steeds meewerken aan een oplossing. De verkoper is je eerste aanspreekpunt, omdat je met hem de overeenkomst hebt gesloten. Zo nodig verwijst de verkoper je door naar de fabrikant voor een oplossing.
In de tabel hieronder vind je de gemiddelde levensduur van verschillende huishoudelijke en digitale apparaten. Als een apparaat eerder mankementen vertoont die niet aan normale slijtage te wijten zijn, kun je de verkoper vragen om een kosteloze reparatie of vervanging. Heb je bijvoorbeeld een dure speakerset en doet zich net na de garantieperiode van twee jaar kortsluiting voor? Dan kun je recht hebben op nieuwe speakers. Het kan ook redelijk zijn dat de verkoper korting geeft op de reparatie, omdat je het product al een tijdlang zonder problemen hebt kunnen gebruiken. Denk aan een koelvries-combinatie waarvan de ventilator na ruim twee jaar hinderlijk gaat brommen.
Bron: Consumentenbond
Stap 4: Ga na wat je zelf kunt doen
Heb je geen recht op gratis reparatie, bijvoorbeeld omdat je zelf schuld hebt aan het mankement of omdat het gaat om normale slijtage? Ga dan na of je het probleem zelf kunt verhelpen. Is er een onderdeel stuk en kun je dat demonteren? Denk aan een onderdeel van je keukenmachine, de stofzuigerslang of het deurrubber van de wasmachine? Dan kun je dit onderdeel misschien ook zelf vervangen. Het kan even zoeken zijn naar een winkel die het betreffende onderdeel op voorraad heeft of voor je kan bestellen. Zoek bijvoorbeeld met het typenummer van je apparaat op internet, vraag het aan de leverancier of neem het onderdeel mee naar een elektronica- of witgoedwinkel. Weet je niet hoe je de reparatie moet uitvoeren? Op YouTube vind je talloze filmpjes die je kunnen helpen. Zorg dat je altijd veilig werkt en haal de stekker uit het stopcontact.
Zelf aan de slag?
Een schroevendraaier heb je (bijna) altijd wel nodig!
Stap 5: Zoek gratis hulp bij de reparatie
Is de reparatie te ingewikkeld? Misschien kun je hulp vragen bij een Repair Café. Het Repair Café is een wereldwijde reparatieservice die wordt gerund door vrijwilligers. Je kunt er terecht met je kapotte koffiemachine, stofzuiger, laptop of meubelstuk. Voorwaarde is wel dat je het apparaat makkelijk kunt meenemen. Je vindt Repair Cafés door heel Nederland. Neem eventueel vooraf contact op om te vragen of er iemand aanwezig met de deskundigheid die je nodig hebt. Let ook goed op de openingstijden, want die zijn meestal heel beperkt. Je vindt op de website van Repair Café ook handige tips over zelf repareren.
Stap 6: Zoek een betaalde reparatieservice
Zoek je een professional die jouw apparaat kan repareren? Afhankelijk van het apparaat dat je wilt laten repareren, heb je verschillende mogelijkheden.
Neem contact op met de klantenservice van het merk en vraag om advies.
Met een telefoon of ander klein apparaat kun je makkelijk naar een reparatiewinkel of reparatiebalie van een elektronicazaak.
Voor grotere apparaten, zoals wasmachines en vaatwassers, kun je ook zoeken naar een klussenbedrijf dat reparaties uitvoert. Je kunt ook hulp vragen van een monteur op afstand, die door middel van een videoverbinding met je meekijkt wat er aan de hand is. Of zoek een betrouwbare elektronicareparateur bij jou in de buurt in het Nationaal Reparateursregister.
Soms betaal je vooraf onderzoekskosten. Pas na het onderzoek hoor je of het apparaat gerepareerd kan worden en voor welke prijs. Als je kiest voor reparatie, kunnen de onderzoekskosten worden kwijtgescholden. Maak daar afspraken over. Vraag ook of de reparateur contact met je opneemt als de reparatie duurder wordt.
Stap 7: Nieuw apparaat nodig? Let dan hierop
Is een reparatie niet mogelijk of te duur ten opzichte van de waarde van je apparaat? Dan zit er weinig anders op dan het apparaat af te danken en een nieuw exemplaar te kopen. Neem de ervaring met je oude apparaat mee bij de aankoop. Moest je je oude apparaat afdanken omdat onderdelen niet te demonteren of niet verkrijgbaar waren? Kies dan een merk dat wel goed te repareren is. Vraag ernaar bij de verkoper. Zorg dat je kwetsbare apparaten zoals een telefoon, tablet of laptop goed beschermt als je onderweg bent. En volg zoveel mogelijk de adviezen in de handleiding over goed gebruik en noodzakelijk onderhoud.
Powered by