ID.nl logo
Hoe koop je een duurzame laptop of smartphone?
Huis

Hoe koop je een duurzame laptop of smartphone?

Steeds meer producten claimen dat ze ‘duurzaam’ zijn, en steeds meer mensen vinden dat ook belangrijk. Maar wat is duurzaam precies en wat maakt een laptop of smartphone duurzaam? En brengt het alleen extra kosten met zich mee of kun je ook voordeel halen uit duurzaam kopen?

Terwijl de technologische vooruitgang in een ongekend tempo doordendert, worden we vaak verleid om de nieuwste laptops en smartphones in huis te halen. Maar in een tijd waarin duurzaamheid een cruciale rol speelt, is het belangrijk om stil te staan bij de impact van onze aankopen. Steeds meer producten dragen het label 'duurzaam', maar wat betekent dit nu echt? In dit artikel duiken we dieper in de wereld van duurzame laptops en smartphones en onderzoeken we of duurzaam kopen alleen extra kosten met zich meebrengt of ook voordelen oplevert.

In dit artikel bespreken we de volgende drie punten:

  • Wat is duurzaamheid en hoe wordt dit toegepast op laptops en smartphones?
  • Hoe onderscheid je betrouwbare duurzaamheidsclaims van misleidende marketing?
  • Praktische tips voor het maken van duurzame keuzes bij de aankoop van een laptop of smartphone.

Geïnteresseerd in duurzaamheid? Bekijk dan ook het artikel Experts aan het woord: alles wat je moet weten over warmtepompen!

Wie wil er niet af en toe een nieuwe laptop of smartphone? Even weer dat nieuwste model in handen hebben, helemaal krasvrij en met die belofte van topprestaties. Vaak gaan er aan de koop weken vooraf, waarin eindeloos merken en modellen worden bekeken en prijzen vergeleken. Een aspect dat daarbij vaak (te) weinig aandacht krijgt, is duurzaamheid. Hoewel we zeggen het belangrijk te vinden, speelt duurzaamheid bij de koop van een nieuwe smartphone of laptop nauwelijks een rol. 

Wat is duurzaamheid? 

Duurzaamheid is een complex begrip. Er is mede hierdoor ook niet één alomvattende definitie. Een van de meest geciteerde definities van duurzaamheid is die uit het Brundtland-rapport (1987) van de Verenigde Naties. Hierin wordt duurzaamheid omschreven als ‘tegemoetkomen aan de noden van het heden zonder de behoeftevoorziening van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen’. Een ontwikkeling is volgens deze visie duurzaam wanneer deze bijdraagt aan een gezonde aarde met welvarende bewoners en goed functionerende ecosystemen. 

Duurzaamheidsclaims 

Of een product duurzaam is, wordt door heel veel, zeer uiteenlopende factoren bepaalt. Factoren die, anders dan de kleur of de maximale prestaties, dan ook niet zomaar in een getal of een keurmerk zijn uit te drukken. Maar welke legitieme afwegingen zijn er dan wel als je een duurzame aanschaf wilt doen? 

Afgaan op wat fabrikanten en winkeliers zeggen, is niet de beste optie. De Europese Commissie liet in 2020 de duurzaamheidsclaims van honderden producten onderzoeken en concludeerde dat deze in 53 procent van de gevallen onvoldoende onderbouwd of simpelweg onbetrouwbaar zijn. Europa wil bedrijven daarom verplichten claims rondom duurzaamheid op één gestandaardiseerde manier te onderbouwen. In die berekening worden zestien factoren meegenomen, zoals de bijdrage aan klimaatverandering, watergebruik, luchtvervuiling en giftige stoffen, maar bijvoorbeeld niet hoe goed een product te hergebruiken is en het aandeel gerecycled materiaal. En juist die laatste twee aspecten zijn bij smartphones en laptops erg kansrijk. 

Steeds meer merken, zoals hier Acer, bieden producten aan met een groen label. 

Duurzaam kopen 

Op de meeste factoren die bepalen of een product duurzaam is, hebben consumenten nauwelijks invloed. Zelfs om via hun aanschaf de industrie te sturen, ontbreekt het aan voldoende en betrouwbare informatie. Beter is het daarom bij de selectie te kijken naar de zaken waar je wél invloed op hebt. Duurzaamheid is bijvoorbeeld ook zo lang mogelijk met je spullen doen. Hoe langer je iets gebruikt, hoe relatief lager de impact ervan is. 

Babette Porcelijn heeft Industrieel Ontwerpen gestudeerd aan de TU Delft en schreef het boek De verborgen impact, over de impact van de producten die we kopen op de planeet. Die betekenis is volgens Porcelijn veel groter dan we vaak denken, maar krijgt minder aandacht, omdat die impact grotendeels buiten ons zicht blijft. Haar kennis van alledaagse producten en duurzaamheid vertaalt ze op ons verzoek naar aankooptips voor notebooks en smartphones. “Koop iets dat goed en sterk is, toekomstbestendig dus, zodat je er lange tijd mee vooruit kunt. Koop zo zwaar als nodig, zo licht als kan. Liefst tweedehands. En neem er een goede beschermhoes bij. Beknibbelen op de specificaties bij aankoop van een nieuw apparaat is vaak wel goedkoper maar niet altijd duurzamer. Je zult, wanneer je nu minder krachtige hardware koopt, vermoedelijk eerder weer aan een nieuwe smartphone of laptop toe zijn. En dat doet de financiële besparing van nu uiteindelijk teniet en maakt de aankoop ook minder duurzaam dan wanneer meteen een zwaarder systeem was gekocht.” 

Tweedehands 

Een duurzame optie die niet iedereen meeneemt in de aankoopbeslissing, is de aanschaf van een tweedehands product. Het nadeel is dat het al snel een ouder product betreft waarvoor al in een eerder stadium geen nieuwe software-updates meer voor zullen uitkomen en dat ook mogelijk sneller niet meer voldoet aan de eisen van bijvoorbeeld randapparatuur of de gebruiker zelf. 

Tweedehands kan echter een prima keuze zijn, zeker wanneer de aankoop voldoet aan de actuele eisen en past bij het beoogde gebruik. Juist vanwege de verwachte kortere gebruiksduur moet de prijs wel navenant lager zijn, en dat valt vaak tegen. Zo is het aanbod aan refurbished Apple-hardware best groot, maar het prijsverschil ten opzichte van nieuw vaak te klein om echt interessant te zijn. 

Koop je tweedehands bij een officiële verkoper, zorg dan dat deze enige vorm van garantie biedt. Bij particuliere koop is dit veelal niet mogelijk. 

Tweedehands is vaak een duurzame keuze. 

Langdurig updates 

Wanneer je een nieuwe smartphone of laptop koopt, mag je ervan uitgaan dat je er jaren goed en veilig gebruik van kunt maken. Regelmatige updates en correcties die beveiligingsproblemen oplossen, zijn hiervoor vereist. Hoelang na de release van een model de fabrikant die updates ook blijft geven, verschilt per merk en soms zelfs per model. 

Een smartphone gebruiken waarvoor geen veiligheidsupdates meer worden uitgebracht, is te alle tijden af te raden. Apple levert voor zijn iPhones doorgaans zes jaar en langer updates, en dat is meer dan bij vrijwel alle merken van Android-smartphones. Samsung komt tot vier jaar systeemupdates en vijf jaar voor beveiligingsupdates, het laatste alleen op de premium-modellen. Het Nederlandse Fairphone legt de lat het hoogst met minimaal vijf jaar updates voor haar Android-modellen, terwijl het in de praktijk wel tot zeven jaar en langer updates uitbrengt. Vooral Chinese smartphonemakers hebben een slechte reputatie op dit gebied, zowel wat betreft de periode dat ze updates uitbrengen als de kwaliteit ervan. 

Dit laatste komt omdat bij Android, anders dan bij iOS, het besturingssysteem niet door de smartphonefabrikant zelf wordt gemaakt. Android komt van Google en de verschillende merken kiezen er daarna zelf voor of en in welk tempo zij een nieuwe versie aanpassen en beschikbaar stellen voor hun reeds verkochte modellen. 

De beschikbaarheid van updates bepaalt in grote mate de levensduur van zowel smartphone als laptop. 

Updates voor laptops 

Bij laptops is de situatie vergelijkbaar. Ongeacht merk en model gebruiken ze bijna allemaal Windows als besturingssysteem. Functionele en ook beveiligingsupdates komen allemaal via Microsoft, en dit geldt inmiddels ook bijna volledig voor de drivers voor de hardware. En zolang een systeem voldoet aan de minimale eisen die Microsoft stelt én geen conflicterende hard- of software bevat, zal ook een volgende grote nieuwe versie van Windows geïnstalleerd kunnen worden. Een situatie zoals bij de komst van Windows 11, waarvoor ineens een TPM 2.0-chip verplicht was, is echt een uitzondering. 

De TPM-eis blokkeerde voor veel pc-bezitters onverwacht de upgrade naar Windows 11. 

Toekomstbestendige hardware 

Een lastig onderdeel is inspelen op de toekomstige hardware-eisen, ‘zo zwaar als nodig, zo licht als kan’. Alleen is het lastig te voorspellen wat nodig zal zijn voor toepassingen of een besturingssysteem dat er nog niet is. Gelukkig maken de fabrikanten het ons in dat opzicht ‘steeds makkelijker’. Ongeacht of het om een nieuwe smartphone of laptop gaat, altijd beloven zij enorme prestatiewinst en altijd wordt dit overdreven. De hardware van laptops en inmiddels ook smartphones ontwikkelt zich meer evolutionair dan revolutionair. Het zijn bijna altijd detailverbeteringen; een iets snellere processor, een iets hogere resolutie, een extra camera, beter geluid … eigenlijk nooit baanbrekend en zelden een vereiste voor echt nieuwe functionaliteit. Het gevolg is dat steeds meer hardware van nu, zeker in het midden tot hoge segment, gewoon nog jaren mee kan. 

 De daadwerkelijke extra rekenkracht van de nieuwste processors is vaak veel minder groot dan de fabrikanten beweren. 

Minder toekomstbestendig? 

Omgekeerd verdwijnen er wel regelmatig opties. Bij de smartphones is het slot voor een sd-kaart bijna verleden tijd, net zoals bij laptops modellen met 8 GB werkgeheugen steeds minder worden aangeboden. 

Voor de smartphones betekent dit dat je bij aankoop al moet kiezen voor een model met voldoende opslag, tenzij je gegevens verplaatst naar cloudopslag. Bij de laptops was 16 GB werkgeheugen eigenlijk al tegelijk de standaard én de ondergrens, en is dat nog steeds. Meer is alleen nodig wanneer je echt zware toepassingen zoals virtuele machines gebruikt. Let dus vooral op de uitbreidbaarheid van het geheugen in de vorm van een vrije geheugenbank waar je een extra geheugenmodule in kunt zetten, in plaats van dat het geheugen dat erin zit moet worden vervangen. Voor opslag was en is een 512 GB ssd bijna altijd voldoende, ook omdat je er eenvoudig cloudopslag bij kunt gebruiken. 

Wat betreft processors is het lastiger. Hoewel ook hier de ontwikkeling minder stormachtig verloopt dan in het verleden, geldt nog steeds dat hoe meer rekenkracht je nu koopt, hoe langer de laptop zal kunnen meekomen. De belangrijkste features richting de toekomst zijn nu het aantal cores en threads. Hierop bezuinigen kan al snel verkeerd uitpakken, de processor is immers een van de belangrijkste factoren bij het bepalen of de hardware voldoet aan toekomstige updates én van de eventuele inruilwaarde.  

Maar ook het merk doet ertoe. Merken als Lenovo, HP of Dell staan goed aangeschreven en dat wordt gewaardeerd door de kopers. Het beste voorbeeld hiervan is Apple, ongekend duur in aanschaf, maar ook altijd een hoge inruilwaarde (en daardoor helaas weer duur als tweedehands).  

Duik in de specificaties. Vastgesoldeerd geheugen is niet te vervangen. Om geheugen later te kunnen uitbreiden, is een vrij geheugenslot de beste optie. 

De toekomstbestendigheid van moderne processors wordt vooral bepaald door het aantal cores en threads. 

Repareerbaarheid 

Is een apparaat defect, dan lijkt vervangen de enige oplossing, maar anders dan vaak gedacht laten veel smartphones en laptops zich soms ook prima repareren. En zo duur als een nieuw apparaat is, zo goedkoop kan een reparatie zijn. Een component van enkele euro’s is soms al voldoende. Vaak is de prijs dan ook niet het probleem, maar de verkrijgbaarheid van het juiste onderdeel. Slechts weinig merken bieden inzicht in de losse componenten in hun apparaten of bieden die te koop aan. 

Online is er echter veel te koop, zeker bij de grotere internationale webshops. Gebruik daarbij het serienummer of productnummer dat op het onderdeel staat in de zoekopdracht. En behalve onderdelen is er ook veel informatie over de reparaties zelf te vinden. YouTube en het in reparatiebeschrijvingen gespecialiseerde iFixit zijn erg nuttig. En anders gewoon openmaken en kijken. Dat is in feite risicoloos, meer stuk dan stuk kan immers niet. 

Met het juiste gereedschap en door op internet te zoeken naar de juiste onderdelen, is het vaak prima mogelijk een defect apparaat te repareren. 

iFixit biedt onder het motto ‘reparatie is nobel’ een wereld aan handleidingen voor het zelf repareren van alledaagse apparaten. 

Bescherm je spullen 

Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt ook voor smartphones en laptops; beide apparaten die we veel met ons meenemen. Onderweg in een tas is je apparaat doorgaans redelijk beschermd, maar steeds vaker nemen we onze spullen ook even snel mee onder de arm of in de hand. En tegen valpartijen zijn beide producten helaas maar matig bestand.

Voor elke smartphone zijn er echter allerlei screenprotectors en hoesjes. Voor laptops is het aanbod iets minder ruim, maar zeker hoezen voor bescherming onderweg zijn er wel. 

Verleng de levensduur van je apparaten door ze goed te beschermen. 

Duurzame smartphones 

Op het gebied van smartphones is de belangrijkste eerste keuze die voor een iPhone of een Android-toestel. Op dit moment verkoopt Apple de iPhone SE, 12, 13 en 14. Hiervan hebben de modellen in de 14-serie logischerwijze nog de langste software-ondersteuning, maar die zijn ook verreweg het duurste. De andere modellen zijn gunstiger geprijsd, terwijl eigenlijk alleen de tweede generatie SE verouderd aandoet. Met een releasedatum van april 2020 komt deze SE ook als eerste zonder updates te zitten. Maar met iOS 16 en mogelijk ook nog de volgende release is zelfs dit nog een prima bruikbaar toestel. 

Wil je toch liever een nieuwer model, overweeg dan een tweedehands. Maar koop in verband met je online veiligheid liever geen model waarvoor geen updates meer beschikbaar komen. De repareerbaarheid van tweedehands modellen is overigens zeer beperkt. 

Bij smartphones bepaalt de fabrikant hoelang je updates krijgt. 

Android-smartphone 

Er zijn vele aanbieders van Android-smartphones. Samsung is een grote aanbieder die zijn modellen onderverdeeld in de S-serie met de topmodellen en de A-serie met de instappers en middenklassers. Met vier jaar OS-updates en vijf jaar security-updates is het een minder duurzame keuze dan Apple. 

Voor tweedehands ben je bij Android-smartphones vooral overgeleverd aan directe koop bij particulieren. Dit betekent geen garantie en geen gedegen kwaliteitscontrole. Zolang dit ook in de prijs is terug te zien, kan het toch een goede, duurzame keuze zijn. Uitzondering is Fairphone dat minder verschillende modellen biedt, maar zelfs langere software-updates dan Apple biedt. Bovendien zijn Fairphones goed te repareren, scoren hoog op recycling en het merk biedt zelf tweedehands edities van het vorige model, de Fairphone 3/3+. 

Duurzame laptops 

Ook laptops voor de doorsnee consument kun je verdelen in twee groepen: Windows-laptops en MacBooks. 

Windows 10 en 11 zijn de courante versies van het besturingssysteem. Koop je nieuw, kies dan voor een model met Windows 11 en dus met een TPM 2.0-chip. We raden 16 GB werkgeheugen aan, alleen bij licht gebruik is 8 GB een optie. Bij veel laptops is het geheugen meestal niet uitbreidbaar. Het aantal leveranciers is enorm groot net als het aanbod. Generieke uitspraken zijn daardoor nauwelijks te doen, het is vooral kritisch afwegen. Koop je tweedehands en is er geen ssd maar een harde schijf aanwezig, houd dan rekening met een kortere accuduur. De repareerbaarheid verschilt per model, maar zeker de niet-topmodellen zijn vaak goed te openen en te repareren. 

De grote kracht van de laptops van Apple zit in de combinatie soft- en hardware. Het eigen macOS werkt naadloos samen met de hardware van de verschillende MacBooks. Apple biedt ook lang ondersteuning en updates. De prijs voor nieuwe modellen is echter extreem hoog. Toekomstgericht hebben modellen met een Apple M1/M2-processor de voorkeur. Zeker bij de MacBook Air-modellen komen nog veel Intel i5 en i7-processors voor. Er is wel een tweedehands aanbod, ook van Apple zelf, maar het prijsverschil met nieuw is niet heel groot. Desondanks kan een oudere MacBook een prima investering zijn. De repareerbaarheid is beperkt tot zeer beperkt. 

©Ģirts Raģelis

Apples huidige generatie laptops gebruikt processors met een eigen architectuur zoals de M, dit in tegenstelling tot oudere modellen met een Intel-processor. 

Conclusie 

Een systeem dat de consument helpt om een echt duurzame laptop of smartphone te kiezen, is er nog niet. Toch is het wel degelijk mogelijk een duurzamere keuze te maken. Door de keuze te laten bepalen door de te verwachten levensduur ben je in eerste instantie mogelijk iets duurder uit, maar kun je het apparaat veel langer blijven gebruiken. Al komt daar zeker bij smartphones de beschikbaarheid van updates als extra eis bij. 

Kijk voor een duurzame keuze ook altijd of tweedehands geen optie is. De besparing kan flink zijn en de iets hogere leeftijd hoeft geen belemmering te zijn om een smartphone of laptop nog jaren veilig te kunnen gebruiken. 

**Kopen? Leasen! **

Een alternatief voor zelf kopen is leasen. Het Nederlandse Swaptop verhuurt HP en Apple-laptops aan zowel particulieren als bedrijven. Voor een vast maandbedrag krijg je de beschikking over een laptop met levenslange service en garantie. Het abonnement is na drie maanden, maandelijks opzegbaar. 

Peter van Opstal, een van de oprichters van Swaptop: “In Nederland danken we ieder jaar ruim 50 miljoen apparaten af en dit aantal groeit jaarlijks met ruim 860.000 apparaten. Daar willen we iets aan doen. Ons businessmodel zorgt ervoor dat laptops veel langer meegaan zonder in te boeten op kwaliteit en snelheid. Bij terugkomst maken we ze technisch weer helemaal top, maar ook optisch door bijvoorbeeld het opnieuw spuiten van beschadigde kappen of het vervangen van complete behuizingen. Ook voorzien wij laptops van extra bescherming tegen optische schades; alles om de levensduur te verlengen, maar het product wel mooi en sexy te houden.” 

Meer informatie www.swaptop.nl

Het Nederlandse Swaptop biedt laptops als abonnement. 

▼ Volgende artikel
Digitale veiligheid in 2025: hoe en waar ben je kwetsbaar?
© ryanking999 - stock.adobe.com
Zekerheid & gemak

Digitale veiligheid in 2025: hoe en waar ben je kwetsbaar?

Dat het internet niet veilig is en je bijvoorbeeld accountgegevens en je computer moet beveiligen, weet iedereen wel. Maar waartegen je ze moet beveiligen, dat is steeds minder duidelijk. Weten wat precies de dreiging is en welk risico je loopt, is een belangrijke stap in het kiezen van de juiste beveiligingsmaatregel. Wij gingen in gesprek met experts op dit vlak. Tegen welke dreiging moeten we ons eigenlijk beveiligen?

In dit artikel vertellen we je over de online dreigingen anno 2025: • Ransomware • Phishing • Deepfakes • IoT-aanvallen Lees hierna zeker ook: Veilig downloaden: hier moet je op letten

In een donkere kamer vol beeldschermen, zit een jongeman achter een computer. De capuchon van zijn hoodie is zo ver over zijn hoofd getrokken dat zijn gezicht onzichtbaar is . Een hacker! Hoewel maar weinigen van ons er een in het wild zijn tegengekomen, weten we allemaal hoe een hacker eruitziet. Althans, dat denken we. Maar hoe realistisch is dit beeld? En zijn we veilig genoeg als we deze hacker buiten onze computer houden? Niet volgens de experts.

Dreiging en risico

Door het gebruik van computers, smartphones en online diensten stellen we ons dagelijks bloot aan diverse digitale dreigingen. Welke dat precies zijn, verandert door de tijd – evenals het gevaar dat we erdoor lopen en het risico dat we ermee nemen. Overheden, maar ook bedrijven en organisaties werken veelal met dreigingsbeelden. Dat zijn analyses waarin ze de dreigingen zo concreet mogelijk maken en het risico ervan inschatten. Behalve dat het een goede manier is om de dreigingen helder te krijgen, is het vooral nuttig bij de keuze voor te nemen maatregelen.

Volgens het Cybersecurity Woordenboek is een dreiging: ‘iets, een gebeurtenis, wat gevaar of schade kan opleveren’. Bij elke dreiging hoort een risico. Dit is de ‘kans dat het ook echt gebeurt gecombineerd met de gevolgen van die de schade’. Bedoeld wordt dat wanneer bijvoorbeeld de financiële schade van een dreiging een bedrijf failliet kan laten gaan, het risico van de dreiging groter is dan alleen de kosten van de oplossing.

Lekken van persoonlijke gegevens

De schade hoeft ook lang niet altijd financieel te zijn. Het lekken van gevoelige persoonlijke gegevens heeft al snel veel meer impact en betekenis voor die persoon en vaak ook zijn omgeving, dan alleen het bedrag dat ermee gemoeid is. En dat geldt ook wanneer ransomware digitale foto’s vernietigt of je enkele weken werk kwijtraakt en daardoor een belangrijke opdracht te laat inlevert bij een opdrachtgever.

Experts stellen dat het risico het slachtoffer te worden van cybercrime, voor mensen niet lager is geworden. Cybercriminelen gaan steeds slimmer te werk, omdat er veel geld met hun activiteiten te verdienen valt. Voorkomen blijft het doel. Weten welke dreigingen er zijn, is daar een belangrijke stap bij.

Cybersecurity Woordenboek

Cybersecurity is net als de hele tech-sector, gek op afkortingen en moeilijke woorden. Op www.cyberveilignederland.nl/woordenboek vind je het Cybersecurity Woordenboek dat zo’n 650 cybersecurity-termen in begrijpelijke taal uitlegt. Het woordenboek is een samenwerking van ruim 70 organisaties en Nederlandse cybersecurity-professionals in samenwerking met de Cybersecurity Alliantie. De actuele online versie is de derde druk en behalve online te raadplegen ook als pdf te downloaden.

Het Cybersecurity Woordenboek verduidelijkt cybersecuritytermen en -begrippen.

Ransomware blijft schadelijk

Ransomware of gijzelsoftware is al enkele jaren de meest voorkomende en meest lucratieve vorm van cybercrime. Het is malware die de bestanden op een apparaat versleutelt en losgeld eist in ruil voor de decoderingssleutels. Betaal je niet, dan zijn de gegevens voor altijd verloren.

Bogdan Botezatu, directeur Threat Research bij Bitdefender, ziet de verzoeken om hulp dagelijks op zijn bureau landen. “En dat zijn maar al te vaak ook gewoon burgers”, zegt hij om het beeld te ontkrachten dat ransomware vooral bedrijven raakt. “De criminelen richten zich zelden op een specifiek doel, ze schieten vooral met hagel.”

Vele kleintjes leveren volgens hem genoeg geld op en ze lopen minder risico op ongewenste aandacht van pers en politie dan wanneer ze een hele grote vis vangen. Wel wordt bij het aanvallen van bedrijven steeds vaker ingezet ook op extractie, het naar buiten kopiëren van informatie en dan dreigen die te publiceren. Voor consumenten is dit volgens Botezatu in elk geval nu nog een minder voor de hand liggend scenario. “Contact maken met individuele slachtoffers is lastig en het zijn er ook veel te veel. Dan is het eenvoudiger om losgeld te vragen in ruil voor de sleutels.”

Bogdan Botezatu ontvangt dagelijks verzoeken om hulp bij ransomware.

Bronnen van besmetting

Belangrijke bronnen van een ransomwarebesmetting zijn volgens Botezatu phishingberichten, gebruik van onveilige netwerkprotocollen en kwetsbaarheden in software. Expliciet noemt hij nog besmette downloads van cracks om software zonder geldige licentie te gebruiken, en gekraakte films en e-books. “Vaak krijgt men wel een prompt van een beschermingsprogramma maar schakelt die tijdelijk uit. ‘Snel de crack draaien en daarna de beveiliging weer aan’ denk men, maar helaas werkt het niet zo. Dan ben je al besmet.”

Nederland bedreigd

Ook landen denken na over dreigingen en risico’s. Voor Nederland doen de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) dit. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), dat onderdeel is van het NCTV, richt zich specifiek op digitale dreigingen. Zij publiceert bijvoorbeeld het Cybersecuritybeeld Nederland. CSBN 2023 is de meest recente versie. De overheid voorziet burgers niet specifiek van digitale dreigingsinformatie, wel kun je op sites als Alert Online en Veiliginternetten.nl algemene tips voor digitale veiligheid lezen.

De overheid publiceert regelmatig rapporten over de digitale bedreigingen voor Nederland.

Broddelwerk met desastreuze uitkomst

De ransomware zelf wordt ook steeds verder ontwikkeld. “Niet allemaal zijn ze even kundig”, oordeelt Botezatu over de programmeurs. Soms maken ze volgens hem hele basic fouten, waardoor het onmogelijk is de bestanden te ontsleutelen – zelfs als je betaalt en de sleutels zou krijgen. Volgens het Jaarbeeld Ransomware van Projectgroep Melissa, een samenwerkingsverband van de Nederlandse overheid en diverse private partijen uit de cybersecuritysector, kwamen er in 2023 in Nederland 29 typen ransomware voor. Volgens Botezatu maakt momenteel vooral de ransomware-variant STOP Djvu veel slachtoffers. Deze ransomware richt zich vooral op Windows-computers en wordt vooral via software-cracks verspreid en via berichten op het Discord-chatplatform.

De top 10 van Peter Stelzhammer

Wij vroegen Peter Stelzhammer, oprichter en malware-onderzoeker bij antivirus-lab AV-Comparatives, naar zijn top 10 van verwachte bedreigingen voor 2025.

  • Phishing: mensen verleiden gevoelige informatie te verstrekken.
  • Deepfakes en desinformatie: mensen manipuleren en oplichten met AI-nep-video’s en audio.
  • Ransomware: bestanden versleutelen en alleen tegen betaling ontsleutelen.
  • Malvertising: malware verspreiden via besmette advertenties.
  • Identiteitsdiefstal: gestolen persoonsgegevens misbruiken voor fraude.
  • Fakeshops: frauduleuze webshops die persoonlijke en betalingsgegevens verzamelen of namaakgoederen verkopen.
  • IoT-aanvallen: IoT-apparatuur hacken voor toegang tot diensten, of gecoördineerde criminele aanvallen.
  • Man-in-the-Middle (MitM)-aanvallen: (bank)communicatie onderscheppen en misbruiken.
  • Cryptojacking: ongeautoriseerd gebruik van computers maken om crypto te minen.
  • Zero-day-exploits: kwetsbaarheden in software misbruiken voordat er een patch is.

Overige malware

Door alle aandacht voor ransomware lijkt het bijna of er geen ‘gewone’ malware meer is. Die is er nog genoeg. Het Duitse antivirus-certificeringslab AV-Test ziet ze allemaal voorbijkomen. Erik Heyland, manager van het Test en Research Lab bij AV-Test somt de enorme aantallen varianten trojans, backdoors, webscripts, miners, worms, PUA’s, droppers en nog veel meer op. De aantallen nieuwe varianten lopen in de miljoenen per jaar. AV-Test heeft op https://portal.av-atlas.org een online dashboard staan met informatie over actuele dreigingen, zoals virussen, spamberichten en aanvallen op IoT-apparaten.

AV-Test heeft een online dashboard met dreigingsinformatie.

Gehackt

In 2021 was het Brabantse bedrijf Hoppenbrouwers slachtoffer van een ransomwareaanval door de beruchte REvil-cybercrimegroep. Het bedrijf wil graag dat anderen ervan leren en heeft een e-book gepubliceerd van de gebeurtenissen voor, tijdens en na de hack. Het e-book is gratis te downloaden.

Het ransomware-verhaal van het Brabantse Hoppenbrouwers maakt de impact van een ransomware-incident invoelbaar.

Jij bent geld waard

Phishing, smishing, infostealers; het zijn allemaal manieren waarop criminelen proberen persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden en creditcardnummers in handen te krijgen. Ze doen dit via e-mails en sms-berichten die verwijzen naar nep-websites of door met een infostealer-programma informatie op de pc of Mac te verzamelen door login-/sessie-cookies en credentials die je in browsers bewaart, te stelen.

De verschillende vormen om informatie te verzamelen, worden volgens de experts steeds geavanceerder en daarmee gevaarlijker. Niet alleen investeren de criminelen meer tijd en middelen in hun aanvallen, kunstmatige intelligentie biedt hun ongekende nieuwe mogelijkheden. Daarbij is de opbrengst van een aanval door de manier waarop wij met wachtwoorden omgaan vaak veel groter dan het op eerste hand lijkt. Botezatu noemt dit een van zijn grootste frustraties. “Hackers hebben talloze manieren om deze informatie te oogsten. Voor de meeste accounts is het ook geen kwestie van hoe, maar alleen wanneer de gegevens worden gestolen. Hergebruik je inloggegevens, dan verlies je meer dan alleen dat account.”

Oplichting even gevaarlijk

Volgens Marc Vos, senior-manager bij McAfee, is internetoplichting inmiddels net zo gevaarlijk als malware en ransomware. Daarbij zijn volgens hem juist deze vormen van online criminaliteit steeds lucratiever voor de criminelen. “De meeste mensen begrijpen wel dat een pc beveiligd moet worden, maar dat ze zelf eigenlijk een veel ‘interessanter’ doelwit zijn wordt vaak vergeten.” Of zoals Botezatu aanvult: “Mensen denken dat hun informatie niet waardevol is. Maar eigenlijk is elk onderdeel van een online identiteit te misbruiken en te verkopen. Overal hangt een prijskaartje aan.”

De top 10 van Marc Vos

Ook Marc Vos, senior PR-manager bij McAfee, leverde zijn belangrijkste bedreigingen voor 2025:

  • Dating-fraude (pig butchering): iemand verleiden en het vertrouwen misbruiken voor crypto-scams.
  • Beleggingsfraude: advertenties met bekende personen voor malafide investeringen.
  • WhatsApp-fraude (“Hoi mam”) nep-gezinslid in nood vraagt via WhatsApp om geld.
  • Recovery-fraude: slachtoffer van fraude wordt door nep bank-/helpdeskmedewerker nogmaals oplicht.
  • E-mail-/sms-phishing: nep-mail lokt je naar site die gegevens steelt.
  • Nepberichten van pakketbezorgers: mail of app over invoerkosten om gegevens te stelen.
  • Nepwebshop of ticketsites: site verkoopt goederen of tickets maar levert niet en steelt betalingsgegevens.
  • Deepfakes: met AI gemaakte video’s/foto’s ingezet voor misinformatie, cyberpesten, oplichting.
  • Vishing/voicephishing: via de telefoon inlog- of betaalgegevens bemachtigen. AI maakt deze voiceberichten superrealistisch.
  • Quishing: QR-code aanbieden die naar phishingwebsite leidt.

Hackers en IoT

Volgens Botezatu is er niet één groep of soort hackers. Hij gebruikt dan ook liever scenario’s om enkele groepen te duiden. Voor consumenten zeker relevant is de ‘opportunistische hacker’ die het internet scant met kant-en-klare tools op zoek naar kwetsbaarheden. Ze hebben vooral succes bij smart-apparatuur zoals slimme deurbellen, IP-camera’s, smart speakers, maar ook printers en babyfoons. Ze vormen hier botnets mee die ze gebruiken om DDOS-aanvallen uit te voeren. Een tweede scenario is dat gekaapte apparatuur wordt gebruikt om internetverkeer te routeren en te verbergen, bijvoorbeeld om toegang te geven tot strafbare content. Volgens Botezatu ziet niet iedereen van wie de apparatuur gekaapt is zichzelf direct als slachtoffer. “Wordt jouw IP-adres gebruikt om vitale infrastructuur aan te vallen, dan kan dat serieus repercussies hebben”, waarschuwt hij.

Bij IoT-apparaten is ook al snel de privacy in het gedrang. “Wereldwijd gaat het om 22 miljard verbonden apparaten en dat aantal neemt alleen maar toe. IP-camera’s en babymonitors slaan vaak beelden op in de cloud. Hack je die, dan kun je direct bij mensen in huis kijken. Er blijft dan geen privacy over, maar het wordt dan ook een fysiek risico. Criminelen kunnen meekijken en zien waar je belangrijke zaken bewaart, maar ook wanneer je thuis bent of juist niet. Opnieuw relevante informatie die geld waard is.”

Social media

Steeds vaker zijn ook hackers geïnteresseerd in accounts van social media, YouTube en e-mail. Ze gebruiken deze accounts om als jou andere accounts ‘te liken’ en een boost te geven, om fake-nieuws en fake-succesverhalen te verspreiden. Populair is ook advertising-fraude. Hierbij maakt men een account aan bij een advertentieverkoper om daarna met gestolen accounts eindeloos op deze advertenties te klikken. “Per klik is het een minimaal bedrag, maar aangestuurd met een botnet en veel gestolen accounts is het al snel een leuke inkomstenbron.”

Mobiele dreigingen

Aangezien er ontzettend veel data op mobiele apparaten staan, zoals wachtwoorden en apps die je gebruikt bij multifactor-inloggen, is er volgens Peter Hendriks, solutions-manager bij ESET, alle reden de beveiliging van mobiele apparaten serieus te nemen. Smartphones zijn veiliger dan pc's en Macs, maar waterdicht is die veiligheid niet. “Dat geldt voor Android maar ook iOS. Apples mobiele OS is meer afgeschermd, maar het is niet zo dat je mobiele devices onschendbaar zijn.”

Mobiele apparaten worden veel aangevallen voor phishing en vishing (spraak-phishing). Een groot risico is de installatie van apps buiten de standaard Android- of Apple-appstore om. Apps in die stores worden door Apple en Google op kwaliteit en ook beveiliging gecontroleerd, maar dat geldt niet voor apps uit andere bronnen. Lang had ook alleen Android de optie om alternatieve stores te gebruiken, maar inmiddels moet ook Apple andere appwinkels toelaten.

“Het risico van het downloaden van malware is hierdoor groter geworden”, aldus Hendriks. Botezatu van Bitdefender onderschrijft dit: “Op iOS zijn attacks zeldzaam, maar voor Android zien we zeker twintig tot dertig reports van frauduleuze apps per maand.” Bitdefender onderzoekt op dit moment een Android-app die in de Google Playstore wordt aangeboden en die de smartphone gebruikt als proxy voor crimineel netwerkverkeer. “Het grote voordeel van smartphones is dat ze eigenlijk altijd ingeschakeld zijn én verbonden zijn met het internet”, aldus Botezatu. Dit maakt smartphones volgens hem extra interessant. Daarbij is ook de bandbreedte steeds minder een beperking. Bovendien bevatten mobiele apparaten veel informatie over de gebruiker.

De top 10 van Peter Hendriks

Peter Hendriks, solutions-manager bij ESET is duidelijk. “Awareness is altijd belangrijk, maar goed nadenken over risico’s ook.”

  • Phishing/smishing: oplichting via mail en WhatsApp.
  • Vishing/Voicephishing: criminelen die zich via AI voordoen als iemand anders om gegevens of geld los te maken.
  • Malware: vooral infostealers en andere malware, onverminderd een groot probleem.
  • Social engineering: alles van een “Hoi mama” tot deepfake-video bedoeld om je om de tuin te leiden. Kan zeker bij offline stalking veel impact hebben op een slachtoffer.
  • Identiteitsfraude via datalekken: criminelen die gelekte data met accountgegevens kopen en misbruiken.
  • IoT-apparaten: slecht beveiligde slimme apparaten die verbonden met het internet je aanvalsoppervlak enorm vergroten.
  • Nepwebshop: een shop beginnen is steeds makkelijker, ook als die malafide is.
  • Sextortion: chantage met naaktbeelden van het slachtoffer. Soms met gemanipuleerde beelden.
  • Ransomware: onverminderd een groot probleem.
  • Besmette downloads: onofficiële software die malware bevat.

Conclusie

Als gebruiker kun je er niet omheen: het internet is niet veilig en daarmee ook alle apparaten die we met het internet verbinden niet. Dat geldt voor de computer, de smartphone, maar ook voor alle andere apparaten die we steeds meer toelaten in ons huis en in ons leven. En juist omdat we er zo vertrouwd mee zijn en ze ook willen vertrouwen, is het belangrijk de risico’s goed in ogenschouw te nemen. De experts en rapporten van de overheid laten zien dat de dreiging groot genoeg is om beveiliging ruim aandacht te geven.

De wereld achter ransomware

Bij Project Melissa werken enkele overheden en security-organisaties, onder wie het NCSC, Fox IT en de politie, samen tegen ransomware. De samenwerking heeft enkele succesvolle acties tegen ransomwarebendes opgeleverd, maar ook twee lezenswaardige whitepapers. Eén geeft inzicht in de werking van ransomware en de criminelen erachter, de tweede gaat dieper in op de afpersingsmethode van data-exfiltratie. Beide documenten zijn te downloaden via deze webpagina van het Nationaal Cyber Security Centrum.

De ransomware-whitepapers van Project Melissa geven veel inzicht in de werking van ransomware en de criminele groepen erachter.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 beveiligingscamera's met een hoge videoresolutie
© Reshoot
Zekerheid & gemak

Waar voor je geld: 5 beveiligingscamera's met een hoge videoresolutie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een bewakingscamera met een hoge beeldkwaliteit? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

TP-Link Tapo C325WB

De TP-Link Tapo C325WB is goedkoop en levert ook nog eens een scherp beeld. Met een resolutie van 2688 × 1520 pixels identificeer je moeiteloos personen en huisdieren. Aan weerszijden van de lens bevinden zich twee felle ledlampen. Die gaan na bewegingsdetectie in het donker vanzelf branden, zodat je nachtelijke opnames in kleur kunt maken. Overigens herkent de Tapo C325WB op eigen houtje mensen, voertuigen, honden en katten. Je ontvangt daarvan desgewenst pushberichten op je smartphone, waarna je in de TP-Link Tapo-app livebeelden opvraagt. Uiteraard kijk je net zo makkelijk eerdere opnames terug.

Voor het opslaan van beeldmateriaal kun je kiezen tussen verschillende opties. De eenvoudigste methode is om een microSD-kaart van maximaal 512 GB in het apparaat te plaatsen. Als alternatief kun je de video's op een geschikte NAS of (tegen betaling) in de cloud bewaren. Je verbindt de Tapo C325WB via een ethernetkabel of wifi met het (draadloze) thuisnetwerk. De IP66-gecerificeerde behuizing is weerbestendig, waardoor je hem ook buiten kunt ophangen.

TP-Link Tapo C225

Als je alleen binnenshuis wilt opnemen, is deze goedkope pan- en tilt-camera een goede keuze. Het camerahoofd van de TP-Link Tapo C225 kan op eigen houtje horizontaal (340 graden) en verticaal (60 graden) bewegen. Je hebt in een kamer dus geen last van dode hoeken. Bepaal bijvoorbeeld dat de camera een huisdier of (klein)kind automatisch moet volgen. Vervolgens neem je in de TP-Link Tapo-app live een kijkje. Dankzij een respectabele resolutie van 2560 × 1440 pixels ogen de beelden scherp. Bepaal in de app in hoeverre je meldingen wilt ontvangen van bewegende objecten, personen, huisdieren en geluiden.

Een opvallende functie is de privacyknop. Wanneer je daarop drukt, stopt de Tapo C225 meteen met filmen. Verder voer je op afstand een gesprek, want de behuizing bevat een speaker en microfoon. Voor de opslag van video's plaats je een microSD-kaart van maximaal 512 GB in de behuizing. Een andere mogelijkheid is om de beelden naar een geschikte NAS door te sluizen. Lees hier een uitgebreide review over deze veelzijdige camera.

Eufy Eufycam E330 (2-pack + basisstation)

Met dit starterspakket van Eufy bewaak je de voor- en achterkant van je woning. En hoe, want de twee bijgesloten camera's ondersteunen een 4K-resolutie van 3840 × 2160 pixels. Hierdoor herken je zelfs na digitaal inzoomen moeiteloos personen. Zodra de bewakingscamera's met netstroom zijn verbonden, bewaar je opnames op het inbegrepen basisstation. Standaard is er een opslagcapaciteit van 16 GB beschikbaar, maar dat breid je met een eigen interne schijf optioneel uit naar maximaal 16 TB. Zeker wanneer je continu wilt opnemen, is extra opslagruimte een vereiste. Je kunt als alternatief ook alleen filmpjes van gebeurtenissen opslaan.

Naast een hoge resolutie biedt de Eufycam E330 ook nog eens nachtzicht in kleur. Er zijn namelijk een lichtgevoelige sensor en ledlamp geïntegreerd. Verder is de functie gezichtsherkenning de moeite waard. Je ontvangt desgewenst pushmeldingen zodra er familie of vrienden bij je op de stoep staan. Woon je groot? Overweeg dan een bewakingssysteem met vier camera's. Daarnaast is de Eufy Eufycam E330 ter uitbreiding los te koop.

Lees ook: 5 fouten met je beveiligingscamera die je hierna nooit meer maakt

EZVIZ BC1c 4K

Deze oplaadbare 4K-bewakingscamera van Ezviz is momenteel goedkoper dan ooit. Zodra je de BC1c 4K met wifi verbindt, kijk je naar opnames en livebeelden in een resolutie van 3840 × 2160 pixels. Je hangt de IP65-gecertificeerde behuizing zo'n beetje overal op. In de behuizing bevindt zich namelijk een accu met een riante capaciteit van 10.400 mAh. Dat scheelt weer stroomdraden trekken! Ben je van plan om de beveiligingscamera op een locatie met veel zonlicht te monteren? Koop de BC1c 4K dan inclusief zonnepaneel, zodat je de batterij niet of nauwelijks via netstroom hoeft op te laden.

De behuizing heeft plek voor een microSD-kaart tot maximaal 512 GB. Verder is de behoorlijke diagonale kijkhoek van 135 graden een pluspunt. Hierdoor vangt de lens een groot deel van de kamer, tuin of oprit in beeld. Zodra de camera een persoon of voertuig detecteert, ontvang je hiervan een melding op je smartphone. Bovendien begint de BC1c 4K automatisch met opnemen. Overige voordelen zijn de ondersteuning voor tweewegaudio en nachtzicht in kleur.

Foscam G4P-B

De Foscam G4P-B heeft een stevige behuizing, waardoor je hem gerust op een drukke of risicovolle plek kunt ophangen, zoals aan de straatzijde waar kinderen spelen. Het apparaat werkt op netstroom, waardoor je 24/7 kunt opnemen. Kies voor het opslaan van videomateriaal tussen drie mogelijkheden, namelijk een microSD-kaart (max 256 GB), een geschikte NAS of cloudopslag. Voor laatstgenoemde optie moet je wel een betaald abonnement afsluiten.

De G4P-B heeft een ethernetaansluiting, zodat je het apparaat op een bekabeld netwerk kunt aansluiten. Dat verhoogt de betrouwbaarheid van de beeldoverdracht. Is er geen bekabelde netwerkaansluiting beschikbaar, dan verbind je deze beveiligingscamera net zo makkelijk met wifi. Gunstig is verder de ruime videoresolutie van 2560 × 1440 pixels. Daarnaast reikt de nachtzichtfunctie tot ongeveer twintig meter. Onder de productnaam G4P-W is er ook een witte uitvoering verkrijgbaar.