Hier vind je (bijna) gratis rechtshulp

© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Hier vind je (bijna) gratis rechtshulp

Geplaatst: 18 maart 2024 - 18:26

José Mast

Je nieuwe stofzuiger gaat veel te snel kapot en de winkelier geeft niet thuis. Of je hebt een boete gekregen voor een fout die je niet hebt gemaakt. Een conflict met een bedrijf of met de overheid kan iedereen overkomen. Gelukkig kun je in veel gevallen hulp krijgen, zeker als je een laag inkomen hebt. Check in ieder geval deze mogelijkheden voordat je een dure advocaat inschakelt.

Lees ook: Garantie: hoe zit dat precies? En wat zijn je rechten bij een faillissement?

Bureau Sociaal Raadslieden

In ongeveer 150 gemeenten kun je terecht bij het Bureau Sociaal Raadslieden. Als je inkomen minder is dan 120 procent van de bijstandsnorm, kun je er binnenlopen voor allerlei problemen, bijvoorbeeld met uitkeringen, schulden, werk, wonen en belastingen. Het kan ook zijn dat je eerst een afspraak moet maken. Sociaal Raadslieden kunnen namens jou contact opnemen met instanties of bedrijven.

Het Juridisch Loket

Het Juridisch Loket geeft gratis advies over praktisch alle juridische problemen waar je als particulier mee te maken kunt krijgen. Je kunt hier terecht als je een laag inkomen en niet te veel spaargeld hebt. Je kunt het juridisch loket bellen of je kunt langsgaan op het inloopspreekuur. Het Juridisch Loket heeft vestigingen door het hele land.

Foto Wikimedia | Fotograaf Marco1987MW | Onder CC BY-SA 4.0 | Verkleind

Foto Wikimedia | Fotograaf Marco1987MW | Onder CC BY-SA 4.0 | Verkleind

Landelijk Netwerk Gratis Inloopspreekuur Advocaten 

Via Inloopspreekuuradvocaat.nl kunnen particulieren en bedrijven een gratis gesprek van maximaal een halfuur met een advocaat aanvragen. Bij deze website zijn ongeveer 75 advocatenkantoren met verschillende specialismen aangesloten. In het gesprek kun je je probleem uitleggen en krijg je advies over eventuele vervolgstappen. Als je meer hulp wilt van de betreffende advocaat, moet je daarvoor betalen.

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Heb je een juridisch probleem waarbij minimaal 250 euro op het spel staat en heb je daar echt een advocaat of mediator bij nodig? Dan kun je in sommige gevallen gesubsidieerde rechtsbijstand aanvragen. De advocaat of mediator kan deze subsidie voor je aanvragen bij de Raad voor de Rechtsbijstand. Je betaalt dan alleen een lage eigen bijdrage, die onder andere afhankelijk is van je inkomen en vermogen. Het Bureau Sociaal Raadslieden of Het Juridisch Loket kan je doorverwijzen naar een geschikte advocaat of mediator.

Rechtswinkel.nl

De Rechtswinkel.nl is een online dienst voor gratis juridisch advies. Ook als ondernemer kun je hier terecht. Je maakt eerst een account aan op de website en vervolgens kun je je vraag stellen via een online formulier. Vragen worden beantwoord door een of meer van de ruim 500 juristen die bij het platform zijn aangesloten, maar je hebt geen garantie dat je een antwoord krijgt. Het antwoord wordt geanonimiseerd op de website geplaatst. Dit is een manier voor de jurist om nieuwe cliënten te werven. Heb je niet genoeg aan het antwoord, dan helpt de betreffende rechtshulpverlener je tegen betaling graag verder.

Rechtswinkels en wetswinkels

Woon je in een (studenten)stad en heb je een laag inkomen, dan kun je aankloppen bij een rechtswinkel of wetswinkel. Hier werken voornamelijk rechtenstudenten die op vrijwillige basis juridisch advies geven, bijvoorbeeld bij problemen met je huisbaas, met een winkelier, met een uitkeringsinstantie of je werkgever. Sommige rechtswinkels richten zich op een bepaald onderwerp, zoals belastingzaken, of een bepaalde doelgroep, zoals vrouwen of jongeren.

Slachtofferhulp Nederland

Ben je slachtoffer van een misdrijf, verkeersongeluk of calamiteit, dan kun je terecht bij Slachtofferhulp Nederland. Je kunt bellen, chatten, mailen of een afspraak maken voor een gesprek. De hulp kan bestaan uit emotionele ondersteuning, maar je kunt ook juridische begeleiding krijgen, bijvoorbeeld om een schadevergoeding te eisen.

Fietsongeluk

© Anoo

ConsuWijzer

Heb je een vraag over consumentenzaken, dan kun je terecht bij ConsuWijzer. Op de website vind je al heel veel informatie en voorbeeldbrieven over consumentenrecht, bijvoorbeeld voor als je online bestelling niet wordt geleverd of als je laptop snel stukgaat. Je kunt je vraag online of telefonisch voorleggen. Je krijgt dan advies over wat je kunt doen. Je moet vervolgens zelf met dat advies aan de slag. ConsuWijzer bemiddelt niet.

Lees ook: Klacht over een online aankoop? Dit zijn je rechten


💡 Tip: koop via vertrouwde webwinkels: dan is de kans dat je online aankoop niet geleverd wordt praktisch nihil!

0

Powered by

logo

Europees Consumenten Centrum

Heb je een probleem op het gebied van consumentenzaken met een bedrijf in een ander EU-land of in het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen of IJsland? Dan kun je hulp vragen bij het Europees Consumenten Centrum (ECC). Als je het probleem niet zelf kunt oplossen met het betreffende bedrijf, dan kan het ECC bemiddelen. Op de website vind je ook handige voorbeeldbrieven, ook in het Engels. Als bemiddeling niet lukt, kan het ECC adviseren over het inschakelen van een geschillencommissie of rechtbank.

Buurtbemiddeling

Problemen met je buren worden vaak alleen maar groter als je juridische hulp inschakelt. Met Buurtbemiddeling bereik je meestal meer. Op de website vind je tips die je kunt toepassen om de problemen te verhelpen. Lukt dat niet, dan kun je in veel gemeenten gratis hulp vragen van buurtbemiddelaars. Zij praten met jou én met je buren en proberen op die manier het probleem op te lossen.

Lees ook: Wat kun je doen bij overlast van de buren?

Praatje met de buren

© Tatsiana Yatsevich (Caftor)

Lidmaatschappen en verzekeringen

Sommige lidmaatschappen van belangenorganisaties geven ook recht op juridische bijstand op een bepaald gebied. Denk aan de ANWB als het gaat om verkeer, recreatie en toerisme, de Consumentenbond als het gaat om consumentenzaken, Vereniging Eigen Huis als het gaan om je eigen woning, de Woonbond als het gaat om huurrecht en de vakbond als het gaat om arbeidsrecht. Ook een rechtsbijstandsverzekering geeft recht op juridische hulp, net zoals soms een reisverzekering.

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem