Wat kun je doen bij overlast van de buren?
In ons dichtbevolkte landje hoort een beetje geluid van de buren er voor de meeste mensen nu eenmaal bij. Het blijft een beetje geven en nemen. Maar wat is nog normaal en wanneer spreek je van overlast? En als overlast leidt tot ruzie, hoe los je die dan op?
Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen:
- Hoe kun je ruzie met de buren voorkomen?
- Wat kun je doen bij burenoverlast?
- Hoe kun je ruzie met de buren oplossen?
Lees ook: 10 dingen die je kunt doen voor je buren als je gaat verbouwen
Overlast voorkomen
Tikkende hakken op een parketvloer. Spelende kinderen onder het open raam van je werkkamer. Een hond die blaft als de buren niet thuis zijn. Die geluiden kunnen erg irriteren, vooral als je je moet concentreren of juist wilt ontspannen. Maar zijn het geluiden waar je je buren op kunt aanspreken? En helpt het als je dat doet? Helaas is het antwoord op die laatste vraag vaak nee. Misschien is je bovenbuur bereid om in huis geen hakken te dragen, maar het gedrag van kinderen en honden laat zich minder makkelijk sturen.
Misschien zijn er wel mogelijkheden om jezelf te beschermen tegen deze overlast. Het raam van je werkkamer kun je ook dichtdoen als de scholen net uit zijn. En misschien kun je betere geluidsisolatie toepassen in ruimtes waar je vaak bent. Denk aan een verlaagd, vrijhangend plafond in de woonkamer of een geïsoleerde muur in de slaapkamer. Deze oplossingen heb je natuurlijk niet een-twee-drie geregeld. Tot die tijd helpt een koptelefoon met noise cancelling misschien om irritatie te voorkomen.
©Sony
Overlast oplossen
Heb je veel last van geluid van de buren, dan kun je daar natuurlijk best iets van zeggen. Bel gewoon even aan en vertel rustig dat je last hebt van het geluid. Het helpt als je erbij zegt waarom je er juist nu last van hebt, bijvoorbeeld omdat je moe bent en probeert te slapen, of omdat je hoofdpijn hebt. Dat kunnen de buren natuurlijk niet weten en de kans is groot dat ze daar best rekening mee willen houden. Heb je vaker last van geluid, geef dan aan wanneer het geluid je precies stoort en stel een oplossing voor. Als je bijvoorbeeld ’s avonds last hebt van muziek, stel dan voor dat de muziek na een bepaalde tijd zachter gaat.
Geluidsoverlast komt veel voor tussen buren, maar is zeker niet de enige bron van conflicten. Je kunt ook last hebben van vieze luchtjes of rook, bijvoorbeeld omdat de buren iedere avond barbecueën. Of je bent het oneens over een heg of schutting. Misschien vind je het gedrag van de buren vervelend, bijvoorbeeld omdat ze snel boos worden als jij een keer een feestje geeft. Helpt praten niet of vind je dat lastig? Dan is het tijd om hulp te zoeken.
©Vitaliy Mateha
Buurtbemiddeling
De politie bellen is meestal niet de beste oplossing om een probleem met je buren op te lossen. Blijven praten is beter om de relatie te herstellen. In ongeveer 90 procent van alle gemeenten kun je hiervoor gebruik maken van buurtbemiddeling. Je krijgt dan hulp van vrijwilligers die in dezelfde buurt wonen en getraind zijn om te bemiddelen tussen buren. Ruim twee derde van de burenruzies kan op die manier worden opgelost.
Als je buurtbemiddeling inschakelt, vertel je eerst een-op-een aan een vrijwilliger wat er aan de hand is. Als je wilt, kan de buurtbemiddelaar vervolgens gaan praten met de buren. Buurtbemiddeling kan ook een gesprek tussen jou en je buren begeleiden. De buurtbemiddelaar geeft geen oordeel. Je moet als buren onderling tot een oplossing komen.
Ernstige overlast
Als de overlast ernstig is, zal buurtbemiddeling niet helpen en moet je het hogerop zoeken. Denk aan drugsoverlast, wietteelt of andere strafbare activiteiten. Dit kun je melden bij de verhuurder en/of bij de wijkagent. Bij ernstige overlast kan de verhuurder juridische stappen zetten. Ook de gemeente kan helpen. De burgemeester kan gedragsaanwijzingen geven aan bewoners die ernstige overlast veroorzaken. De burgemeester kan bijvoorbeeld een grens stellen aan het aantal huisdieren dat iemand mag hebben of verbieden dat iemand ’s nachts luidruchtig bezoek ontvangt. Bij herhaalde overtredingen kan de gemeente boetes opleggen.
©africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Juridische stappen
Als je alles al hebt geprobeerd en geen uitweg meer ziet uit de overlastsituatie, denk je er misschien over om je gelijk te halen via de rechter. Dat is een lastige weg, want je moet dan aantonen dat je buren ‘onrechtmatige hinder’ veroorzaken. Mocht je de rechter daarvan kunnen overtuigen, dan kan hij de buren verplichten iets aan de hinder te doen en boetes opleggen als ze dat niet doen. Maar reken dan wel op een voor altijd verstoorde verstandhouding.
Als je een rechtsbijstandverzekering hebt waarin het onderdeel wonen is meeverzekerd, dan kun je een beroep doen op een jurist van je verzekeraar. De jurist kan bijvoorbeeld helpen bij geschillen over een bouwwerk, boom of heg langs de erfgrens. Ook een rechtsbijstandverzekeraar zal niet snel overgaan tot een rechtszaak. Bemiddeling heeft bij burenruzies toch altijd de voorkeur.
Advies bij overlast
Op de website Overlastadvies.nl vind je informatie over verschillende vormen van overlast, zoals geluidshinder, drugsoverlast of intimidatie. Na het beantwoorden van een aantal vragen, kun je een document downloaden met een advies. Hierin staat wat je kunt doen om de overlast tegen te gaan en welke instanties je hierbij kunnen helpen.
©Tatsiana Yatsevich (Caftor)