ID.nl logo
Dit moet je weten over betalen met een andere munt
Zekerheid & gemak

Dit moet je weten over betalen met een andere munt

Voor betalen met een andere munt hoef je niet ver weg op vakantie te gaan. In Groot-Brittannië, Noorwegen en Zwitserland bijvoorbeeld kun je niet met je euro’s terecht. Het is even opletten hoe je dan het beste kunt betalen. Je gewone bankpas werkt vaak wel, maar er kunnen goedkopere opties zijn. Dit is wat je moet weten.

Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen:

  • Hoe bepaal je de goedkoopste manier om te betalen in je vakantieland?
  • Hoe haal je contant geld in de muntsoort van je vakantieland?
  • Welke valkuilen moet je ontwijken als je betaalt in een andere valuta?

Ook interessant voor jou: Deze 13 fouten wil je écht niet maken als je op vakantie gaat

 

Als je gewend bent te reizen in landen met de euro, zou je bijna vergeten dat er ook nog andere munten bestaan met lastige omrekenkoersen en hoge wisselkosten. Ga je op vakantie naar een land met een andere muntsoort? Dan is het slim om je erop voor te bereiden hoe je daar gaat betalen. 

Betalen met je bankpas

In Europa kun je betalen met de bankpas van je Nederlandse bank. Vaak is dat een bankpas met een logo van Maestro of van V PAY. Deze wordt in heel Europa goed geaccepteerd, ook in landen met een andere munt dan de euro.

Ga je verder weg, dan heb je meer aan een pas met het logo van Mastercard of Visa. Je kunt van deze merken een creditcard hebben, waarmee je uitgesteld kunt betalen. Maar op je bankpas kan ook Mastercard of Visa staan. Je hebt dan een Debit Mastercard of een bankpas met Visa Debit. Daarmee betaal je van het saldo dat op je rekening staat. Deze betaalmerken worden wereldwijd goed geaccepteerd.

Als je buiten Europa reist, moet je vaak wel je bankpas activeren voor betalen buiten Europa. Standaard is dit meestal uitgeschakeld, ook voor sommige Europese landen. De bank wil hiermee misbruik voorkomen. Je kunt je betaalpas zelf geschikt maken voor gebruik over heel de wereld met de app van je bank. Vergeet niet om de instelling na terugkomst weer terug te zetten.

©MichaelVi

Betalen in winkels en restaurants

Als je in een buitenlandse winkel of restaurant met een pinpas kunt betalen, kun je door het vergelijken van de betaallogo’s zien of jouw betaalpas geschikt is. Heb je een betaalpas met het Maestro-logo bijvoorbeeld, dan moet dit logo ook terug te vinden zijn bij de betaalmogelijkheden van de buitenlandse winkel. Zo niet, dan zal een betaling met je bankpas waarschijnlijk niet lukken.

Het is handig om ook betaalmiddelen van andere merken bij je te hebben, zoals Mastercard of Visa. Dat kan een creditcard zijn, maar ook een debitcard. Vraag ernaar bij je bank of kijk of je een voordelige debitcard kunt vinden bij een online bank. 

👛 CONTANT OF PINPAS In sommige landen kun je overal met je pinpas betalen, in andere landen is contant geld zeker handig en soms noodzakelijk. Het kan ook verschillen per gebied. Weet je niet zeker hoe je op jouw bestemming kunt betalen? Zorg dan dat je verschillende betaalmiddelen op zak hebt.

 

©Thaspol

Wisselkosten

Als je in een land met een andere munt betaalt met je Nederlandse bankpas, wissel je in feite de euro’s op je betaalrekening om in de buitenlandse munt. Dat gebeurt achter de schermen; je ziet niet onmiddellijk wat er van je rekening afgaat. Je kunt dit achteraf controleren in de app van de bank, maar het is slimmer om je al voor je vakantie te verdiepen in de kosten van betalen in een vreemde munt. Meestal betaal je hiervoor een opslag op de wisselkoers, die varieert van 0 tot 1,5 procent bij een bankpas en 2 tot 2,5 procent bij een creditcard. Verder betaal je soms een vast bedrag per betaling.

Heb je verschillende pasjes? Zet dan eens op een rij wat de wisselkosten en eventuele vaste bedragen zijn, zodat je weet met welke pas je het beste kunt betalen. Heb je een pasje waarbij je een vast bedrag per betaling kwijt bent? Dan kan het gunstiger zijn om kleine bedragen contant af te rekenen.

Wil je echt de allergoedkoopste oplossing? Dan kun je overwegen om voor je buitenlandse reis een bankrekening te openen die geen kosten in rekening brengt voor betalen in vreemde valuta. Je hebt hiervoor verschillende mogelijkheden bij online banken als Revolut, N26, Openbank en Bunq. De eerste twee bieden zelfs gratis betaalrekeningen aan waarmee je kosteloos geld kunt wisselen. 

💰 PAS OP MET GELDWISSELDIENSTEN Soms kun je bij een betaalautomaat kiezen voor betalen in je eigen muntsoort. Je krijgt dan bijvoorbeeld de vraag 'Conversion to your home currency?' Als je daarvoor kiest, zie je het te betalen bedrag in euro’s. Hiervoor betaal je een extra koersopslag. Je kunt deze kosten omzeilen door altijd te kiezen voor betalen in lokale valuta.

 

©Annabell Gsödl

Kosten contant geld halen

Het is meestal niet nodig om al voor vertrek vreemd geld te hebben. Meestal kun je bij aankomst in je vakantieland snel een geldautomaat vinden. Je kunt je hierop voorbereiden met de ATM-locators van Mastercard of Visa. In je vakantieland is contant geld halen in de munt van dat land meestal goedkoper dan in Nederland. Let wel op, want je kunt verschillende kosten tegenkomen.

  • Kosten voor contant geld halen die je betaalt aan je eigen bank. Deze kosten zijn er altijd voor creditcards en buiten de eurozone meestal ook voor betaalpassen (debitcards). De kosten kunnen bestaan uit een vast bedrag per geldopname en/of een percentage over het bedrag dat je opneemt. Een aantal geldopnames per jaar kan gratis zijn. Het kan dus gunstiger zijn om af en toe een groot bedrag te pinnen dan vaker kleine bedragen.

  • Kosten voor het gebruik van de geldautomaat die je betaalt aan de buitenlandse bank. Als het goed is, krijg je deze kosten te zien voordat je begint met de transactie. Je moet ermee akkoord gaan voordat je geld kunt opnemen. Ook deze kosten maken het ongunstig om vaak kleine bedragen te pinnen.

Wil je toch voor vertrek al dollars, ponden of kronen in je portemonnee hebben? Dan kun je deze online bestellen bij GWK Travelex en ophalen bij een van de vijftig vestigingen in Nederland, bijvoorbeeld bij een luchthaven of NS-station. Gangbare valuta kun je meestal dezelfde dag nog ophalen, voor andere kan de levertijd enkele dagen zijn.

Lees ook: Zo betaal je nooit meer te veel voor je vakantie

©Niki Alex

🏧 GOED OM TE WETEN BIJ PINNEN IN HET BUITENLAND Geld halen in het buitenland gaat soms net even anders dan in Nederland, zeker als je pint in een vreemde munt. Een paar punten om op te letten.

  • Kies ‘current account’ (niet ‘savings account’ of 'credit account').
  • Soms kun je kiezen voor omrekenen naar euro’s. Doe dat niet, je bent dan duurder uit.
  • Tik je 4-cijferige pincode in, ook als er om een 6-cijferige pincode wordt gevraagd.

Betalen met een creditcard

Het kan een veilig gevoel geven om een creditcard op zak te hebben als je op vakantie bent. Creditcards van Mastercard en Visa worden erg goed geaccepteerd, dus je hebt daarmee altijd een betaalmiddel achter de hand. Soms is een creditcard onmisbaar, bijvoorbeeld als je een auto wilt huren.

 

▼ Volgende artikel
Nederlandse techwebshop Alternate gaat Starlink-producten verkopen
Huis

Nederlandse techwebshop Alternate gaat Starlink-producten verkopen

De Nederlandse webwinkel in techproducten Alternate gaat de internetproducten van Starilnk verkopen. Starlink is het internetbedrijf van Elon Musk, de man achter social media-platform X en Tesla.

Alternate is een officiële dealer van Starlink geworden. Dankzij deze samenwerking biedt de winkelonderneming internetdiensten via satelliet van Starlink aan. Starlink biedt wereldwijd breedbandinternet via satellieten, waardoor bedrijven op afgelegen locaties en avonturiers in de natuur nu kunnen rekenen op snel internet. en van onze klanten eenvoudiger en efficiënter maken.

 “De samenwerking met Starlink is voor ons een geweldige aanvulling op ons assortiment,” zegt Nico Bommelje, directeur van Alternate Nederland. “Wij zijn altijd op zoek naar innovatieve oplossingen voor onze klanten en met Starlink kunnen wij nu een betrouwbare internetverbinding bieden voor zowel bedrijven in afgelegen gebieden als voor avonturiers die het avontuur willen aangaan zonder concessies te doen aan connectiviteit.

Bedrijven en reizigers

Voor zakelijke klanten biedt Starlink een oplossing voor bedrijven die in landelijke gebieden of moeilijk bereikbare regio’s gevestigd zijn, bijvoorbeeld op locaties waar geen snelle glasvezelverbinding is.

Starlink biedt voor hen stabiele en snelle internetverbindingen, waardoor ze hun digitale processen, communicatie en cloud-gebaseerde toepassingen kunnen blijven gebruiken, zelfs zonder traditionele internetverbindingen. Voor reizigers biedt Starlink eveneens internetverbindingen voor werk of vrije tijd, ongeacht de locatie.

▼ Volgende artikel
Microsoft Surface Pro OLED: de eerste laptop die écht met je meedenkt
Huis

Microsoft Surface Pro OLED: de eerste laptop die écht met je meedenkt

Ben je klaar voor een stap in de wereld van 2-in-1-laptops? De nieuwe Microsoft Surface Pro OLED met een Snapdragon X Elite-processor brengt een futuristische mix van AI-technologie en verfijnde hardware naar je werkplek. We nemen je mee langs alle vernieuwende aspecten van dit veelzijdige apparaat.

Microsoft Surface Pro OLED kopen?

Check hier de speciale Black Friday-deal!

Partnerbijdrage - in samenwerking met MediaMarkt

De basis van deze Surface Pro is zonder twijfel de Qualcomm Snapdragon X Elite-processor. Met zijn 12 rekenkernen en Dual-Core Boost-technologie zorgt deze chip ervoor dat je moeiteloos door je werkdag glijdt. Maar wat deze processor écht bijzonder maakt, is de geïntegreerde AI Engine met Hexagon NPU. Deze kan maar liefst 45 biljoen bewerkingen per seconde uitvoeren – een aantal dat je misschien niet direct veel zegt, maar dat in de praktijk betekent dat AI-ondersteunde taken duizelingwekkend snel worden uitgevoerd. Of je nu zware programma's draait, bestanden downloadt of je favoriete content streamt, alles voelt direct en lekker snappy aan.

De Microsoft Surface Pro 11 Copilot+ PC is onlangs door Kieskeurig.nl beloond met het predicaat Best Reviewed. Het Review.nl Testpanel gaf de laptop gemiddeld een 8,5.

Copilot+ PC: je persoonlijke digitale assistent

Met Copilot+ PC introduceert Microsoft een nieuwe manier van werken die je productiviteit en creativiteit naar ongekende hoogten stuwt. Ben je een belangrijk document kwijt? Met de Recall-functie (die later beschikbaar komt) beschrijf je simpelweg waar je mee bezig was, en je Surface Pro vindt het direct terug. Ook de Medecreator-functionaliteit is indrukwekkend: deze vertaalt jouw schetsen en aantekeningen naar professioneel ogende afbeeldingen. Maak je trouwens geen zorgen over je privacy: Microsoft heeft dit aspect grondig doordacht. Copilot werkt uitsluitend met de gegevens die jij zelf invoert en autoriseert. Al je data worden veilig opgeslagen in de Microsoft Cloud en blijven alleen zichtbaar voor jou, zonder dat Microsoft of derden hier toegang toe hebben.

Een scherm dat je verwachtingen overtreft

Het 13,8-inch oleddisplay van de Surface Pro is een feest om naar te kijken. Met een 2,8K-resolutie (2880 x 1920 pixels) zie je elk detail haarscherp, terwijl de OLED-technologie zorgt voor levendige kleuren en perfect zwart. Het touchscreen reageert direct op je aanrakingen, waardoor je intuïtief kunt switchen tussen de laptop- en tabletmodus. Of je nu een presentatie voorbereidt, foto's bewerkt of je favoriete serie streamt, dit scherm levert altijd een indrukwekkende kijkervaring.

Column AColumn B
ProcessorQualcomm Snapdragon X Elite (12 cores)
Werkgeheugen16 GB
Opslag512 GB (uitbreidbaar via microSDXC)
Scherm13.8" OLED-touchscreen
Resolutie2.8K (2880 x 1920 pixels)
CameraFull-HD-webcam
BesturingssysteemWindows 11 Pro
ConnectiviteitWifi 6E, bluetooth 5.3
Aansluitingen2x usb-c, microSDXC-slot
BatterijduurTot 19 uur

©Microsoft

Professionele communicatie en veelzijdigheid

Voor wie regelmatig videovergaderingen heeft, biedt de Surface Pro uitstekende ondersteuning. De Full-HD-webcam zorgt ervoor dat je er altijd scherp op staat, terwijl Windows Studio-Effecten je videobeeld automatisch optimaliseert. Deze slimme technologie zorgt voor betere belichting van je gezicht en kan de achtergrond naar wens vervagen, zodat je er altijd professioneel uitziet tijdens je meetings – ja, ook als de was achter je hangt te drogen.

Met 16 GB werkgeheugen kun je probleemloos meerdere programma's tegelijk draaien, terwijl de 512 GB opslagruimte voldoende plek biedt voor al je bestanden. Meer ruimte nodig? Via de microSDXC-kaartlezer breid je het geheugen eenvoudig uit.

De Microsoft Surface Pro OLED is een vooruitstrevend werkstation dat je helpt het maximale uit je dag te halen. Door de combinatie van krachtige hardware, intelligente software en doordachte features heb je altijd een betrouwbare partner bij de hand voor al je digitale uitdagingen!

Je koopt de Microsoft Surface Pro OLED hier!