Bedraad of draadloos: wat is de beste slimme deurbel voor jou?
De slimme deurbel – of videodeurbel – is een handig apparaat waarmee je op toegankelijke wijze kennismaakt met de mogelijkheden van een smarthome en slimme apparaten. Je kunt deze apparaten bedraad of draadloos aansluiten, maar welke optie is het best voor jou?
Voordat je een keuze maakt over het gebruik van een slimme deurbel, zijn er een paar zaken waar je in de basis rekening mee moet houden:
-
Draadloze deurbellen bieden een enorme vrijheid als het gaat om installeren, maar je moet dan wel regelmatig opladen
-
Bedrade deurbellen kun je aansluiten op de plek van de huidige deurbel en hoef je nooit op te laden (maar kun je dus niet gemakkelijker elders installeren)
-
Ook interessant: Dingdong: slimme deurbel ophangen en aansluiten doe je gewoon zelf
Of je nu gaat voor een bedrade of draadloze slimme deurbel, ze doen in principe allebei hetzelfde. Ze vormen een fijn beveiligingsmiddel aan de voordeur en brengen je op de hoogte wanneer iemand aanbelt. Het kan ook zijn dat ze door middel van bewegingsdetectie al een melding geven zodra een (ongenode) bezoeker aanloopt. Je kunt door middel van tweewegcommunicatie contact leggen met de aanbeller. En soms is er ook iets als pakketdetectie, met een camera die naar beneden gericht is (of een groot kijkveld heeft). De manier van installeren van deze twee soorten deurbellen is eigenlijk het grootste verschil.
Voordelen van beide type slimme deurbellen
Het allergrootste voordeel van een bedrade deurbel is dat je hem kunt installeren op de plaats waar de huidige (domme) variant hangt. Je sluit het apparaat dan aan op de bestaande bedrading, waardoor je eigenlijk nooit meer over stroom en energie hoeft na te denken. Dit ding werkt gewoon. Dat houdt in dat je gebruik kunt maken van allerlei extra functies, zoals beweging- en geluidsdetectie of andere specifieke functies die aanwezig zijn, zonder te hoeven vrezen dat de accu dan sneller leeg raakt. Bovendien is 24 uur, zeven dagen per week opnemen is prima mogelijk.
©Wesley Akkerman
Daar staat tegenover dat je een draadloze deurbel overal kunt installeren waar je maar wilt. Zelfs op een plek waar géén deurbelaansluiting zit, zoals in een appartementsgebouw, flat of studentenwoning. Bovendien kun je veel beter rekening houden met je omgeving en de camera zo positioneren zodat je geen buren, deuren of de zon filmt. Bovendien is het zo dat je de filmhoogte helemaal zelf kunt bepalen, zodat je verzekerd bent van goed beeld. Tot slot gaat het installeren veel gemakkelijker; je hoeft hem alleen maar op te hangen.
Nadelen van slimme deurbellen
Voor beide typen apparaten moet je rekening houden met bijkomende nadelen. Zo zal het installeren van een bedrade deurbel – voor de leek – niet voor iedereen even makkelijk zijn. Je moet namelijk wel even weten wat je aan het doen bent. Gelukkig bieden fabrikanten wel uitgebreide installatie-instructies, maar je hoeft je zeker niet te schamen als je hier iemand voor inschakelt. Dat kan geld kosten wanneer je een expert raadpleegt, en dat is dan ook meteen een kostenpost die je niet snel tegenkomt als je voor draadloos kiest.
Maar goed, draadloze deurbellen zijn ook niet altijd zaligmakend, want die moet je eens in de zoveel maanden opladen. Je krijgt daar vanzelf melding van, maar als het zover is en je vergeet het alsnog, dan werkt de deurbel niet naar behoren. Soms staat-ie ineens uit, en anders werkt de livefeed niet meer zonder voldoende stroom. Als je de accu wel oplaadt en je hebt geen tijdelijke vervanger, dan zit je dus even zonder deurbel. Je kunt die dan 's nachts opladen, maar daar moet je dan wel aan denken. Kortom: je hebt iets meer onderhoud aan zo’n model.
Welk model is nou geschikt voor mij?
Beide slimme deurbellen hebben zo hun voor- en nadelen. Welke is het best voor jou? Dat is in de eerste plaats afhankelijk van waar je woont en hoe de voordeur eruitziet. Hangt daar al een deurbel, dan is de kans groot dat je daar een bedrade variant kunt ophangen. In de meeste gevallen is dat dan de beste optie. Niet alleen krijg je dan toegang tot de meeste en uitgebreide functies (zonder beperkingen), ook heb je geen omkijken naar een extra accu die je zo nu en dan moet opladen. Maar goed: dat installeren kan dus wat tijd en geld kosten.
Voor de beginners onder ons is het daarom wellicht beter om te beginnen met een wat goedkopere slimme deurbel. Daarmee haal je een flink stuk flexibiliteit in huis en kun je op je gemak kennismaken met de (soms wat basale) mogelijkheden van het product. Merk je na verloop van tijd dat je wat functies mist of vind je het gewoon irritant de accu soms op te moeten laden, dan is het tijd voor de bedrade variant. Goedkope modellen die we aanraden zijn onder meer de Eufy Video Doorbell E340, TP-Link Tapo Video Doorbell en Yale slimme videodeurbel.