ID.nl logo
Deze 13 schadegevallen dekt je verzekering niet
© kasarp
Zekerheid & gemak

Deze 13 schadegevallen dekt je verzekering niet

Als je het belangrijk vindt om zo min mogelijk risico te lopen, ben je waarschijnlijk goed verzekerd. Maar wist je dat alle verzekeringen uitsluitingen hebben, waardoor je in bepaalde gevallen toch geen vergoeding krijgt? We zetten de grootste valkuilen op een rij. Zorg dat je ze ontwijkt.

Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen. • In welke situaties geeft je verzekering geen dekking? • Wat kun je doen om schade te voorkomen? • Waar moet je op letten in de polisvoorwaarden?

Ook interessant voor jou: Voorkom deze 9 tegenvallers bij je woonverzekering

1: Diefstal van zichtbare buit uit de auto

Heb je een doorlopende reisverzekering met bagagedekking en ga je met een (huur)auto op pad? Dan is je bagage alleen gedekt als je er zorgvuldig mee omgaat. Waardevolle spullen laten liggen op de achterbank valt daar niet onder. De verzekeraar kan je een vergoeding weigeren als de auto is opgebroken terwijl de buit zichtbaar was. Ook kan de verzekeraar eisen dat er braaksporen zichtbaar zijn.

Je autoverzekering geeft alleen dekking bij auto-inbraak als je een allriskverzekering of een beperkt-cascoverzekering hebt. Meestal is alleen de schade aan je auto gedekt en ook alleen bij braaksporen. Spullen in de auto kun je soms apart meeverzekeren op je autoverzekering of op je inboedelverzekering. Ook hiervoor geldt dat je zorgvuldig moet zijn. Geld, kostbaarheden, reisdocumenten en digitale apparatuur worden vaak helemaal niet vergoed als ze uit een geparkeerde auto worden gestolen. Het is dus verstandig die altijd mee te nemen.

2: Diefstal van fiets uit de tuin

Heb je een allrisk inboedelverzekering? Dan denk je misschien dat alle schades gedekt zijn. Maar ook een allrisk-dekking kent uitsluitingen. Zo geeft je woonverzekeraar meestal geen vergoeding als je fiets wordt gestolen uit de tuin, zelfs niet als je fiets op slot stond. Je moet je fiets altijd in een afgesloten schuur of berging zetten, vindt de verzekeraar.

3: Schade aan spullen van je eigen zaak

Heb je een bedrijf aan huis? Dan vallen de spullen die je voor de zaak hebt gekocht niet vanzelfsprekend onder je particuliere inboedelverzekering. Tot een bepaald maximumbedrag kunnen je kantoormeubels, computer van de zaak en andere spullen wel gedekt zijn. Dit kun je in de polisvoorwaarden terugvinden. Heb je voor een groot bedrag aan bedrijfsmiddelen of heb je een praktijkruimte aan huis waar je cliënten ontvangt? Laat dit dan altijd weten aan je verzekeraar. Misschien heb je dan een aparte verzekering nodig. 

©oes

4: Schade door risicovolle activiteiten

Doe je mee aan een gevaarlijke expeditie of beoefen je op vakantie een risicovolle sport, zoals bungeejumping, parachutespringen, bergbeklimmen, kiten, raften, abseilen, deltavliegen, paragliding, zweefvliegen of diepzeeduiken? Dan geeft een gewone (doorlopende) reisverzekering vaak geen vergoeding als er iets gebeurt tijdens de beoefening van die activiteit. Je kunt je hiervoor vaak wel bijverzekeren. Goed om even na te kijken in de polis.

5: Schade aan je fiets

Heb je een mooie nieuwe (elektrische) fiets, dan heb je die natuurlijk goed verzekerd. Je moet er niet aan denken dat er iets gebeurt met je dure vervoermiddel, net als bij een nieuwe auto. Maar terwijl je bij een nieuwe auto altijd automatisch schade en diefstal verzekert op je autoverzekering, is bij een nieuwe fiets vaak alleen diefstal verzekerd. Schade meeverzekeren kan bij de meeste verzekeraars wel, maar is een stuk duurder. 

©Stav&Alex | studio4pic

6: Waterschade doordat het raam openstond

Met een woonhuisverzekering kun je je verzekeren tegen waterschade, zodat je een vergoeding kunt krijgen als bij hevige regenval water je huis binnendringt. Maar je moet dan wel je ramen en deuren dichthouden. Komt er regen, sneeuw, hagel of smeltwater naar binnen door een openstaand raam en heb je daardoor schade aan je laminaatvloer? Dan heb je pech. Dit valt over het algemeen niet onder de dekking. Voor de vergoeding van waterschade kunnen ook de volgende uitsluitingen gelden.

• De muur of de vloer heeft vocht doorgelaten.
• Overstroming.
• Vocht dat geleidelijk schade veroorzaakt. 

©Robert Kneschke

7: Schade door slecht onderhoud

De opstalverzekering vergoedt schade aan een woonhuis door een onverwachte gebeurtenis, zoals brand, storm of inbraak. Maar als er een schoorsteenbrand ontstaat terwijl de schoorsteen niet is geveegd, is dat volgens de verzekeraar geen onverwachte gebeurtenis. Als je niet kunt aantonen dat de schoorsteen het afgelopen jaar nog is geveegd, kan de verzekeraar een vergoeding weigeren. Het is dus belangrijk dat je al het noodzakelijk onderhoud aan je huis doet of laat doen. Zorg ervoor dat je tijdig het dak inspecteert en haal regelmatig de bladeren uit je dakgoot. Ook slecht verfwerk kan vochtproblemen geven die niet worden vergoed.

8: Schade door slijtage

Of je nu zuinig bent op je spullen of niet, in het gebruik slijten ze altijd wel een beetje. Een krasje hier, een deukje daar, het hoort erbij. Geen enkele verzekering vergoedt schade door slijtage. Nieuwe banden, remblokjes of een ketting voor je fiets kun je dus niet claimen op de schadeverzekering van je fiets. Een bank waarvan de bekleding vaal en dun is geworden, moet je op eigen kosten vervangen. En normale autoreparaties kun je verwachten als je een auto hebt. Niets waarvoor je de verzekeraar kunt aanspreken. 

9: Waardevermindering

Als een schade wel onder de dekking valt, krijg je vaak niet de nieuwwaarde terug. Een reisverzekering bijvoorbeeld vergoedt meestal alleen in het eerste jaar de nieuwwaarde van je gestolen camera of telefoon. Autoverzekeringen kennen een nieuwwaarderegeling, die meestal ook maar een jaar geldt. Inboedelverzekeringen vergoeden vaak alleen de nieuwwaarde als de dagwaarde niet onder de 40 procent is gedaald. Iedere verzekeraar hanteert hiervoor een eigen afschrijvingslijst, waarop staat met hoeveel procent verschillende categorieën inboedelgoederen jaarlijks in waarde dalen. 

©butus

10: Schade door natuurrampen

Verzekeraars verzekeren alleen risico’s die ze kunnen inschatten. Hevige regenval, bliksem, hagel en storm komen in Nederland vaker voor en zijn daarom wel verzekerbaar. Maar een grote natuurramp, zoals een tsunami, aardverschuiving of aardbeving is niet te verzekeren. Overstromingen zijn een geval apart. Het maakt verschil of het water uit zee of een grote rivier komt of uit een kleine, lokale rivier. Het land wordt tegen de zee en de grote rivieren beschermd door zogenoemde primaire waterkeringen, zoals duinen en dijken. Als die doorbreken, is de schade niet gedekt op je verzekering. Mocht er toch een overstromingsramp gebeuren, dan kun je wel recht hebben op een vergoeding vanuit de Wet tegemoetkoming schade bij rampen.

11: Conflict dat al bestond

Heb je een probleem met je werkgever en vermoed je dat hij je wil gaan ontslaan? Of zit je huwelijk in zwaar weer en bereid je je voor op een echtscheiding? Dat zijn situaties waarbij een rechtsbijstandsverzekering hulp kan bieden, maar alleen als het conflict onverwacht is. Het heeft dus geen zin om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten nadat het conflict is ontstaan. De rechtsbijstandverzekeraar kan ook bepalen dat je pas na bijvoorbeeld drie maanden een beroep op de verzekering mag doen. De wachttijd kan verschillen per rechtsgebied. Rechtsbijstandverzekeringen kennen nog veel meer uitsluitingen. Zo ben je alleen verzekerd voor de rechtsgebieden waarvoor je hebt gekozen en alleen als er een kans van slagen is. 

12: Te laag schadebedrag

Sommige verzekeringen kennen een verplicht eigen risico en soms kun je daar zelf voor kiezen om premie te besparen. Maar dat betekent wel dat je bij schade (een deel van) de kosten zelf betaalt. Is je relaxfauteuil onverwacht kapot gegaan? Dat kan onder je inboedelverzekering vallen, maar als je een eigen risico hebt van een paar honderd euro, is laten repareren waarschijnlijk niet zo gunstig. Reisverzekeringen hanteren vaak een eigen risico voor bepaalde categorieën, zoals telefoons, camera’s en zonnebrillen. Bij rechtsbijstandverzekeringen geldt er een minimumbedrag waar het geschil om moet gaan. Blijkt je regenjas van 100 euro toch niet waterdicht en wil de winkel je geen nieuwe regenjas vergoeden? Dan heb je pech gehad. De rechtsbijstandverzekeraar komt hiervoor niet in actie. 

©SIN

13: Verzakt fundament

Verzakkingen van het fundament van je huis door bodemdaling valt niet onder de dekking van je opstalverzekering. Dat komt omdat het geen plotselinge, onverwachte gebeurtenis is, maar een langzaam inwerkende invloed van droogte. Herstel van een verzakte fundering kan tienduizenden euro’s kosten, soms meer dan honderdduizend euro. Als je hiermee te maken hebt, kun je misschien wel een beroep doen op het Fonds Duurzaam Funderingsherstel.



🚨 Hoewel je je niet overal tegen kunt verzekeren, kun je wel het nodige doen om het risico op schade te voorkomen. Dieven schrik je bijvoorbeeld af met goede beveiliging.

▼ Volgende artikel
Deze functies kun je tegenkomen op een magnetron
© Rostislav Sedlacek
Huis

Deze functies kun je tegenkomen op een magnetron

Met een magnetron kun je veel meer doen dan alleen snel eten opwarmen. Je kunt er tegenwoordig vaak ook mee koken, bakken en zelfs grillen. In dit artikel lees je welke functies je allemaal kunt vinden op moderne magnetrons en wat je ermee kunt doen.

In dit artikel bespreken we de belangrijkste functies van een magnetron: de magnetronfunctie zelf, oven, grill en stoom. We leggen uit wat je ermee kunt doen en hoe ze je keukenleven makkelijker maken.

Lees ook: Dit betekenen de icoontjes op je oven of combi-magnetron

De basisfunctie van elke magnetron is de magnetronstand. Met behulp van microgolven worden water-, vet- en suikermoleculen in voedsel in beweging gebracht, waardoor het eten opwarmt. Deze functie is vooral handig voor het snel opwarmen van restjes, soep, koffie of melk, of voor het warm maken van kant-en-klaar maaltijden. Daarnaast kun je er bevroren etenswaren mee ontdooien, zoals vlees, brood of groenten. Veel magnetrons hebben een speciale ontdooistand, waarmee je dit gecontroleerd en zonder risico op het gedeeltelijk garen van het eten kunt doen.

Naast opwarmen en ontdooien is de magnetronfunctie ook geschikt voor eenvoudige gerechten – denk aan aardappelpuree of stoomgroenten (in een magnetronbestendige schaal). En laten we de magnetronpopcorn vooral niet vergeten!

©Monkey Business Images

Hoe herken je of servies magnetronbestendig is?

Niet alle schalen, borden of ander servies kunnen veilig in de magnetron. Gelukkig kun je dit vaak makkelijk controleren. Kijk eerst naar de onderkant: daar staat meestal een symbool van een magnetron of de woorden "microwave safe" of "magnetronbestendig". Zie je dat niet, dan is het verstandig extra op te letten. Vermijd servies met metalen randen, goudkleurige decoraties of materialen zoals melamine. Deze kunnen vonken veroorzaken, oververhit raken of zelfs schade toebrengen aan je magnetron. Kies bij twijfel voor glas of keramiek dat speciaal is aangeduid als magnetronbestendig.

Weet je niet zeker of je servies magnetronbestendig is? Doe dan een simpele test. Vul een magnetronbestendige mok of glas met water en zet deze samen met het servies dat je wilt testen in de magnetron. Laat de magnetron 30 seconden op hoog vermogen draaien. Het water in het glas fungeert hierbij als controle: het moet warm worden, terwijl het servies zelf koud blijft. Is het servies heet na de test? Dan is het niet geschikt, omdat het de warmte absorbeert. Blijft het servies koud en is alleen het water warm? Dan kun je het veilig gebruiken in de magnetron.

Ovenfunctie

Sommige magnetrons hebben een ingebouwde ovenfunctie, waarmee je gerechten kunt bakken en braden zoals in een gewone oven. Deze functie gebruik je bijvoorbeeld voor het bakken van taarten, pizza’s en ovenschotels. Dankzij de gelijkmatige verwarming worden gerechten mooi gelijkmatig gaar en krijgen ze een mooie kleur. Daarnaast kun je met de ovenfunctie gratineren (een goudbruin en krokant laagje maken). Denk aan dat superlekkere knapperige kaaslaagje bovenop een goede lasagne bijvoorbeeld. Ook voor het opwarmen van gerechten die lekker knapperig moeten blijven, zoals quiches of bladerdeeghapjes, is dit de functie die je gebruikt. Waar de standaard magnetronfunctie gerechten vaak zacht maakt, zorgt de ovenfunctie voor een krokant resultaat.

Grillfunctie

Met de grillfunctie van een magnetron kun je gerechten roosteren en krokant maken. Een ingebouwde elektrische grill zorgt voor intense hitte, heel geschikt dus voor het bereiden van kippenvleugels, worstjes of gegrilde groenten. Hiermee geef je gerechten een knapperige korst of een mooi geroosterd laagje. Ook vlees en vis krijgen zo een krokant randje, zonder dat je een traditionele oven of barbecue nodig hebt. Zelfs voor pizza’s is deze functie handig: waar de ovenstand er vooral voor zorgt dat ze gelijkmatig gaar worden, geeft de grillfunctie ze een extra knapperige en goudbruine bovenkant. Zei iemand daar krokante gesmolten kaas?

©pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)

Ook interessant: Zo maak je je magnetron schoon met middelen die je al in huis hebt

Stoomfunctie

Met de stoomfunctie van een magnetron kook je gezond en eenvoudig met stoom. Dit werkt via een ingebouwd stoomreservoir of een speciale stoomschaal. Groenten blijven mooi van kleur, stevig van structuur en behouden meer voedingsstoffen dan bij koken in water. Ook delicate vissoorten, zoals zalm en kabeljauw, blijven sappig en smaakvol, zonder dat je extra vet hoeft toe te voegen. Daarnaast kun je met de stoomfunctie rijst, couscous en andere gerechten die vocht nodig hebben opwarmen, zonder dat ze uitdrogen.

Magnetron met stoomfunctie echt iets voor jou?

Er zijn er genoeg!

Zo kies je de juiste magnetron

Welke functies je nodig hebt, hangt af van je kookgewoonten. Of je nu alleen opwarmt, graag bakt, houdt van een krokante korst of gezond wilt koken, er is altijd een magnetron die daarbij past. Met extra functies zoals oven, grill en stoom kun je veel meer dan alleen opwarmen. Kies een model dat aansluit bij jouw kookstijl, zodat je het maximale uit je magnetron haalt, zodat je een magnetron kiest die bij je past.

▼ Volgende artikel
2,4 GHz vs. bluetooth: welke beter is voor accessoires
© Panasonic
Huis

2,4 GHz vs. bluetooth: welke beter is voor accessoires

Hoewel het nog steeds een goed idee kan zijn bepaalde accessoires bedraad te gebruiken, zijn er natuurlijk al jaren draadloze opties beschikbaar voor bijvoorbeeld toetsenborden, muizen en koptelefoons. Maar welke optie is beter: bluetooth of 2,4 GHz? Dat bekijken we in dit artikel.

Dit artikel in het kort: beide vormen van draadloze communicatie hebben zo hun voor- en nadelen. 2,4 GHz zet vooral in op snelheid en stabiliteit, terwijl bluetooth de voorkeur geeft aan efficiëntie en compatibiliteit. Afhankelijk van jouw eisen, kan de ene verbinding net wat beter zijn dan de andere.

We gaan ervan uit dat je de accessoires in combinatie met een pc wilt gebruiken. Ook vergelijken we 2,4 GHz met bluetooth 5.0, omdat dit momenteel de basis vormt voor andere versies.

Als je denkt aan draadloze accessoires voor je computer of tablet (of misschien wel je smartphone, waar je tegenwoordig ook een werkpaard van kunt maken), dan denk je wellicht aan de bluetoothverbinding. Dat is niet gek: dit is één van de meest voorkomende en gebruikte draadloze protocollen van dit moment. Het is populair vanwege de simpliciteit en brede beschikbaarheid. Maar soms kan een product dat verbinding maakt via 2,4 GHz ook uitkomst bieden of … durven we het te zeggen? Ja: in sommige situaties zelfs beter zijn.

De verschillen tussen bluetooth en 2,4 GHz

Eén van de belangrijkste verschillen tussen bluetooth en 2,4 GHz is dat de vertraging op de lijn zo goed als nihil is met de laatstgenoemde. Dit is met name handig voor de gamers onder ons, die graag gebruikmaken van de beste technologie voor hun (online) gamingsessies. Toegegeven, de verschillen zullen niet voor iedereen merkbaar zijn, waardoor een bluetoothmuis dus in neutrale of zakelijke situaties meer dan prima is.

Een ander voordeel van 2,4 GHz ten opzichte van bluetooth is de bredere bandbreedte. Dit is wel degelijk merkbaar wanneer je een headset op hebt tijdens het gamen of een online meeting. De kwaliteit van de audio kan in een rap tempo verslechteren wanneer je via bluetooth naar iets of iemand luistert, terwijl je zelf door de microfoon praat. Dat heeft te maken met de beperkte bandbreedte van bluetooth: die kan eigenlijk niet zowel zenden als ontvangen in hoge kwaliteit.

Ook leuk en handig: een draadloze speaker

Mee op vakantie, naar buiten of je zolderkamer: overal muziek

Vanwege bredere bandbreedte van 2,4 GHz, zul je dat verlies in kwaliteit niet ervaren. De beste optie is nog altijd om een headset of koptelefoon bedraad aan te sluiten – maar dat is een ander verhaal. Als je een draadloze headset gebruikt, kunnen we bluetooth eigenlijk niet aanbevelen als je zelf ook moet praten. Je hebt dan wel weer het gedoe met dongels (2,4GHz-koptelefoons kunnen alleen op die manier verbinding maken), maar dat is dan maar even zo.

©kjekol -stock.adobe.com

Meer om rekening mee te houden

Hoewel beide typen verbindingen stabiel genoeg zijn, merk je toch al snel dat 2,4 GHz minder ruis laat horen en de verbinding langer vasthoudt op het moment dat je afstand neemt van het gekoppelde apparaat.

Stel dat je met iemand videobelt achter je computer en je besluit even op te staan, dan kraakt de verbinding eerder wanneer je de koppeling via bluetooth gemaakt hebt. Het kan ook gebeuren dat de audio vertraging oploopt en daarna versneld afgespeeld wordt om weer gelijk te lopen met de stream, of dat het geluid helemaal wegvalt.

Het verschil in bereik is zo'n 35 meter. Bluetooth-apparaten kunnen in veel gevallen slechts tien meter verwijderd zijn van hun bronnen, terwijl 2,4 GHz het tot 45 meter volhoudt. Houd er rekening mee dat we het dan hebben over ideale situaties. Want zodra je een muur introduceert in deze vergelijking, dan is het al snel over en uit voor allebei de soorten koptelefoons.

Bovendien is het zo dat 2,4GHz-producten sneller last kunnen hebben van allerlei andere apparaten om hen heen, zoals een router die op dezelfde frequentie actief is.

©PXimport

Wanneer je een goede batterijduur van belang vindt, dan komt bluetooth weer als winnaar naar boven. Energiezuinigheid is namelijk één van de speerpunten van dit protocol: daar kan 2,4 GHz nog een puntje aan zuigen. Dat gaat wel ten dele ten koste van de kwaliteit en snelheid van de verbinding. Maar als je gewoon achter een bureau zit en je luistert enkel ergens naar, of je voert wat kantoortaken uit, dan kan het echt een groot voordeel zijn dat een bluetoothproduct het soms twee tot drie keer zo lang uithoudt op een volle accu dan een apparaat met 2,4 GHz.

Tot slot: welke is beter?

Je voelt het al een beetje aankomen, maar we kunnen hier niet zeggen dat de ene verbinding pertinent beter is dan de andere. Ze hebben duidelijke voor- en nadelen, waardoor je wel in specifieke situaties beter voor het ene dan voor het andere protocol kunt kiezen.

Geef je niets om accuduur en wil je volop inzetten op een stabiele en snelle verbinding, dan is 2,4 GHz de beste optie voor jou. Dat geldt ook voor iedereen die een koptelefoon met microfoon gebruikt voor werk of videogames. Maar als het gaat om brede compatibiliteit en batterijduur, dan is bluetooth ongeëvenaard. Bedenk dus wat je zelf belangrijker vindt, dan weet je ook wat je nodig hebt.