© PXimport

Zo kun je veilig bestanden wissen

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 2 februari 2020 - 08:08

Aangepast: 25 november 2022 - 08:19

Dirk Schoofs

Bestanden op je pc verwijder je normaal gesproken door ze naar de prullenbak te sturen. Maar als je je pc de deur uit doet, wil je niet dat je persoonlijke gegevens op straat komen te liggen. Het kost handige Harry namelijk niet zo heel vee moeite om bestanden die jij via de prullenbak hebt verwijderd weer tevoorschijn te halen. Dit geldt natuurlijk ook voor usb-sticks die van hand tot hand gaan. Veilig bestanden wissen kan met Hardwipe.

Tip 01: Draagbaar of gewoon

Je vindt de digitale shredder op de website www.hardwipe.com. Er bestaan meerdere Windows-versies van Hardwipe. In dit artikel maken wij gebruik van de basisversie. Deze is gratis is voor niet-commercieel gebruik, maar dan moet je wel advertenties accepteren. Wil je geen reclame zien, dan ben je aangewezen op de Essential-editie (14,99 dollar) of Professional-editie (29,99 dollar). De portabele versie is alleen beschikbaar als je de professionele versie aanschaft. Met Windows PE – een vereenvoudigde versie van Windows – kun je vervolgens een opstartbare usb-stick maken, zodat je de harde schijf van je pc grondig kunt wissen.

© PXimport

Overschreven is echt weg

Tip 02: Taal

Vermoedelijk is Hardwipe nog niet in het Nederlands ingesteld, onder Options bereik je de voorkeuren waar je de juiste taal kunt instellen. Standaard heb je de keuze uit Engels, Spaans en Duits, maar via de knop More Languages open je een webpagina met verschillende taalpakketten, waaronder Nederlands. Download dit tekstbestand en plaats het in de map hw-langs die zich de programmamap van Hardwipe bevindt. Vink de Administrator-rechten aan om dit voor elkaar te krijgen en herstart Hardwipe daarna om Nederlands in de Options te kunnen activeren.

© PXimport

In de meeste gevallen volstaat het om de gegevens één of twee keer te overschrijven

-

Tip 03: Wat wil je wissen?

Links bovenaan in de werkomgeving van het programma staat de knop Bestandsdata. Die gebruik je om aan te geven welke gegevensdrager, mappen of bestanden je door de versnipperaar wilt halen. Vergis je hierbij niet en dubbelcheck je keuze, want je eenmaal gewiste gegevens zijn onherroepelijk verloren. Nadat je hebt aangegeven wat je wilt wissen, keer je weer terug naar het hoofdvenster en kun je de methode selecteren om de gegevens te overschrijven. Met de optie Zero Overwrite zal Hardwipe over gegevens nullen noteren. Wanneer je Random Overwrite selecteert, zal Hardwipe er willekeurige gegevens overheen schrijven. Na je keuze klik je op Start. Een progressiebalkje geeft aan hoe snel de opdracht verloopt.

© PXimport

Tip 04: Weg is weg

Hoe grondiger je de gegevens wilt wissen, hoe meer tijd dit in beslag neemt. De hamvraag is dus: hoe ver wil je gaan in het overschrijven van gegevens? De snelste methoden zijn Zero Overwrite en Random Overwrite die ieder in één beurt (1 pass) de data overschrijven. Daarnaast is er GOST R-50739-95, een Russische data-saneringsstandaard die de informatie in twee passages overschrijft. De eerste keer noteert dit protocol allemaal nullen en in de tweede beurt volgen willekeurige tekens. In de meeste gevallen volstaat het om de gegevens in één of twee keer te vervangen. Wil je staatsgeheimen opruimen, dan kun je in Hardwipe een van de meest doortastende data-opruimmethodes gebruiken, die van professor Peter Gutmann. In dit protocol overschrijft Hardwipe de geselecteerde gegevens maar liefst 35 keer met telkens verschillende algoritmes, al is dit dus wel een heel tijdrovende methode. Zelfs de Amerikaanse defensie voelt zich veilig met ‘slechts’ een zevenvoudige overschrijfmethode. Wanneer je een aantal kritische bestanden wilt verwijderen, is het niet zo’n probleem de Gutmann-methode te gebruiken, maar wil je een grote harde schijf schoonschrapen, dan duurt dit vaak langer dan je lief is.

© PXimport

Tip 05: Apparaten en volumes

Wil je een volledige schijf of usb-stick vernietigen, gebruik dan de knop Apparaten. Je zult merken dat de opstartschijf die je op dat ogenblik gebruikt, lichtgrijs is. Logisch, je kunt de actieve systeemschijf onmogelijk wissen. Heb je op eenzelfde schijf verschillende volumes aangemaakt, dan kun je via de knop Volumes de partitie selecteren waar je niet van bent opgestart. Zoals we eerder gezegd hebben, het gebruik van een methode met veel overschrijfbeurten om de inhoud van een schijf of volume te wissen, kost veel tijd. Daarom is er in deze opdracht een optie om de pc automatisch af te sluiten wanneer de schoonmaakklus afgerond is. En wil je helemaal vlot kunnen werken, weet dan dat Hardwipe zich ook in het contextmenu heeft genesteld, zodat je met de rechtermuisknop heel eenvoudig een bestand of map definitief kunt wissen.

© PXimport

De functie Vrije ruimte maakt daar korte metten mee en overschrijft alle vrije ruimte

-

Tip 06: Vrije ruimte wissen

Waarschijnlijk heb je de afgelopen weken een aantal bestanden verwijderd via de prullenbak die nog niet zijn overschreven door het systeem. De functie Vrije ruimte maakt daar korte metten mee en overschrijft alle vrije ruimte, en daarmee dus ook alle verborgen data. Geef aan welke schijfletter je op deze manier wilt opruimen en laat Hardwipe zijn ding doen. Hardwipe zal in de achtergrond een aantal dummy-bestanden op de schijf plaatsen tot die helemaal vol is. Eenmaal vol, dan zal de tool alle dummy-bestanden weer verwijderen. In het hoofdvenster vind je ook een knop Prullenbak(ken). Als je met meerdere gegevensdragers of partities werkt, beschik je ook over verschillende prullenbakken. Plaats een vinkje bij de prullenbak(ken) waarvan je wilt dat Hardwipe ze grondig leegmaakt.

© PXimport

Tip 07: Wisselbestand

De onderste knop, Pagefile, dient enkel en alleen om het Windows-wisselbestand te vernietigen. Het pagefile is een verborgen bestand dat Windows gebruikt om het ram-geheugen van de pc te vergroten. Het slaat geheugengegevens op de harde schijf op. Je kunt dit wisselbestand wissen om de allerhoogste privacy te waarborgen. Je hebt de keuze uit het wisselbestand iedere keer wissen bij opstarten, het wisselbestand wissen bij afsluiten of om wisselbestand toch niet te wissen. Hardwipe overschrijft het wisselbestand uitsluitend met nullen.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000