ID.nl logo
Snak je naar een smartphonevrij leven? Deze tips helpen!
© Viacheslav Yakobchuk - stock.adobe.com
Huis

Snak je naar een smartphonevrij leven? Deze tips helpen!

Een smartphone biedt veel gebruiksgemak, maar tegelijkertijd leidt dit apparaat ontzettend af. Zo maak je waarschijnlijk regelmatig mee dat mensen in een sociale omgeving lang op hun telefoon zitten, zoals op een verjaardag of feestje. Pak je zelf óók om de haverklap de smartphone? Gun jezelf eens wat rust en leg het toestel een tijdje aan de kant. Zo pak je dat aan zonder sociale contacten of handige functies te verliezen.

In dit artikel laten we zien hoe je (tijdelijk) zonder smartphone kunt leven zonder belangrijke functies te missen:

  • Bekijk je schermtijd en ontdek hoe vaak en veel je je smartphone gebruikt
  • Gebruik WhatsApp Web of de desktopversie van Messenger om bereikbaar te blijven
  • Vervang je smartphone door een dumbphone
  • Gebruik een compactcamera, wekker of navigatiesysteem als alternatief voor smartphonefuncties

Ook interessant om te lezen: Weg van big tech, dit is het fediverse

Tip 1 Schermtijd in iOS

De schermtijd is een goede indicatie van het hoe gesteld is met je smartphonegebruik. Vaak is die een stuk langer dan je in eerste instantie zou vermoeden. Misschien schrik je er zelfs van en motiveert het je om het apparaat een tijdje links te laten liggen. Het levert je zeeën van tijd op.

Ga op een iPhone achtereenvolgens naar Instellingen / Schermtijd. Mogelijk staat deze functie uit. Is dat het geval, dan activeer je eerst de optie Schakel ‘App- en websiteactiviteit’ in. Via Bekijk alle app- en websiteactiviteit zie je precies hoeveel tijd je op het toestel doorbrengt. Je kunt het overzicht per week of dag sorteren. Veeg in de grafiek naar rechts om de voorgaande week of dag te tonen. Je bekijkt ook welke apps je het vaakst gebruikt. Als je een stukje omhoog veegt, zie je hoe vaak je het toestel dagelijks oppakt.

Bekijk via Schermtijd op een iPhone hoeveel tijd je dagelijks kunt besparen.

Tip 2 Digitaal welzijn

Op de meeste Android-toestellen is de functie Digitaal welzijn beschikbaar. Ga hiervoor naar Instellingen / Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht of een vergelijkbare manier, afhankelijk van je Android-versie. Je ziet bovenaan hoeveel tijd je vandaag op het apparaat hebt gespendeerd. Wanneer je op de grafiek tikt, kun je ook de schermtijd van eerdere dagen opvragen. Veeg hiervoor naar rechts. Je ziet verder welke apps je het meest gebruikt.

Digitaal welzijn geeft informatie over jouw schermtijd op een Android-apparaat.

Tip 3 WhatsApp op pc

Vermoedelijk staat WhatsApp hoog in de lijst met jouw veelgebruikte apps. Het is dan ook lastig om van deze chatdienst afstand te doen. Je onderhoudt hiermee namelijk eenvoudig contact met familie, vrienden en kennissen. Daarnaast zit je wellicht ook in allerlei groepen. Een oplossing is door WhatsApp op de computer te installeren. In tegenstelling tot een smartphone staat een pc of laptop niet dag en nacht aan. Je gaat hierdoor veel bewuster met de chatdienst om en reageert op gezette tijden op alle inkomende berichten.

De computerversie van WhatsApp is voor Windows en macOS beschikbaar. Ga naar www.whatsapp.com/download en haal de juiste download binnen. Na een korte installatie koppel je de desktopversie aan de mobiele app van WhatsApp. Je hebt hiervoor dus nog even je smartphone nodig.

Klik op Aan de slag om een QR-code te tonen. Open daarna WhatsApp op het mobiele toestel. Op een iPhone navigeer je naar Instellingen, terwijl je op een Android-toestel via de drie puntjes het menu opent. Kies nu Gekoppelde apparaten / Koppel apparaat of Een apparaat koppelen / OK. Je filmt vervolgens met de smartphonecamera de QR-code. Binnen enkele ogenblikken komen alle openstaande gesprekken tevoorschijn.

Pak nog eenmaal je smartphone om de computerversie van Whatsapp aan de app te koppelen.

De computerversie van WhatsApp heeft geen verrassingen. Je kunt er namelijk hetzelfde mee doen als de mobiele app. Tik je geregeld lange teksten, dan gaat dat dankzij het toetsenbord een stuk sneller. Verder kun je vanaf de computer eenvoudig (grote) bestanden met bekenden delen, zoals foto’s en video’s. Ontvang je een nieuw bericht? In dat geval zie je daarvan vanzelf een melding op het scherm voorbijkomen.

Het is de moeite waard om de instellingen van WhatsApp op je computer even door te nemen. Zo laat je de chatdienst eventueel tegelijk met het systeem opstarten. Bepaal verder wie jouw profielfoto en overige gegevens kunnen zien. Voor deelname aan groepsgesprekken dien je WhatsApp toegang tot de microfoon en webcam te geven. Klik hiervoor in de instellingen op Video en spraak en verleen toestemming. Bepaal ten slotte via Meldingen van welke gebeurtenissen je notificaties wilt ontvangen, zoals berichten, oproepen en reacties.

Met de desktopversie van WhatsApp verstuur je net zo makkelijk berichten en foto’s.

WhatsApp Web

Heb je geen computer met Windows of macOS, maar gebruik je bijvoorbeeld Linux? Je bedient dan alsnog WhatsApp op een pc of laptop. Surf naar https://web.whatsapp.com om de webversie te openen en voer de configuratie uit. Dat werkt hetzelfde zoals in tip 3 is beschreven.

Film met de smartphonecamera een QR-code en gebruik WhatsApp in je browser.

Lees ook: WhatsApp of Signal: kies je voor meer functies of voor meer privacy?

Tip 4 Messenger op pc

Wat voor WhatsApp geldt, is ook op Messenger van toepassing. Facebooks berichtendienst is namelijk eveneens voor Windows en macOS beschikbaar. Surf naar www.messenger.com/desktop om het programma te downloaden. Wanneer je weleens Facebook op de computer gebruikt, wordt jouw account misschien al herkend. Zo niet, vul dan het correcte e-mailadres en wachtwoord in. Afhankelijk van de Facebook-instellingen doorloop je zo nodig de procedure voor tweestapsverificatie.

De desktopversie van Messenger is erg overzichtelijk. Je kunt in een openstaand gesprek berichten en bestanden versturen. Daarnaast start je net zo makkelijk een audio- of videogesprek. Klik linksonder op je profielfoto en Voorkeuren om diverse opties naar je hand te zetten. Zo activeer je desgewenst de donkere modus en zet je meldingsgeluiden aan of uit. Tot slot kun je Messenger ook in een browser gebruiken. Klik op jouw Facebook-pagina rechtsboven op het Messenger-logo.

Dankzij het desktopprogramma van Messenger klets je op de computer met Facebook-vrienden.

Tip 5 Instagram op web

Dat je Facebook, LinkedIn en X (voorheen Twitter) op de computer kunt openen, weten de meeste mensen wel. Minder bekend is dat er van Instagram eveneens een webversie bestaat. Op die manier kijk je ook zonder smartphone naar fraaie plaatjes van vrienden, bedrijven en BN’ers.

Log op www.instagram.com in met je gebruikersnaam en wachtwoord. Je kunt jezelf eventueel ook aanmelden met een Facebookaccount. Er verschijnt een overzicht met statusupdates en foto’s van profielen die je volgt. Met behulp van de zoekfunctie kun je eenvoudig nieuwe personen of organisaties vinden. Wil je zelf iets posten? Klik dan aan de linkerkant op Maken en sleep een foto of video naar het hoofdscherm. Via Volgende kies je optioneel een filter en/of voer je een bewerking uit. Klik nogmaals op Volgende en voeg naar eigen inzicht een beschrijving, een locatie en bijdragers toe. Bevestig als laatste met Delen.

Ook zonder smartphone kun je foto’s op Instagram publiceren.

Tip 6 Domme telefoon

Met een domme telefoon, oftewel een zogenoemde dumbphone, ben je evengoed altijd bereikbaar. Je kunt hiermee bellen en sms’en. Nokia is op dit gebied nog altijd een bekende naam. Voor enkele tientjes schaf je al een geschikt toestel van dit merk aan. Vergeleken met een reguliere smartphone hebben de apparaten een kleiner scherm, waardoor ze makkelijker in een broekzak passen. Daarnaast verbruikt een dumbphone veel minder energie. Waarschijnlijk hoef je de batterij maar eens in de zoveel dagen op te laden.

Dumbphones zijn op het oog misschien simpele apparaten, maar toch zijn er behoorlijke onderlinge verschillen. Check daarom grondig de specificaties. Sommige mobieltjes hebben bijvoorbeeld een FM-ontvanger, zodat je onderweg naar radio kunt luisteren. Verder bestaan er modellen met een geïntegreerde zaklamp en camera. Voor het opslaan van foto’s is het fijn wanneer er een microSD-kaart in de behuizing past, zodat je veel kiekjes kunt bewaren.

Als alternatief kun je ook een iets uitgebreidere dumbphone overwegen met ondersteuning voor een handjevol apps, zoals Google Maps en WhatsApp. Dit is een soort tussenvorm van een smartphone en traditionele gsm. Nokia en Alcatel produceren geschikte modellen.

De Nokia 105 is een simpele dumbphone met een adviesprijs van slechts 29,99 euro.

Tip 7 Walkietalkie

Wil je op een relatief korte afstand met iemand communiceren, dan komt een walkietalkie goed van pas. Nuttig voor wanneer een familielid of vriend(in) bijvoorbeeld een stukje verderop woont. Een ander voordeel is dat je niet te maken hebt met belkosten, want de communicatie verloopt via een radioverbinding. Een standaardset bestaat doorgaans uit twee, drie of vier units.

De reikwijdte van een walkietalkie verschilt nogal. De goedkoopste modellen overbruggen een afstand van hoogstens drie kilometer. Daarnaast bestaan er ook producten met een reikwijdte van vijf, zeven of zelfs tien kilometer. Soms is er ook nog een zaklamp ingebakken. Gebruik je een walkietalkie veelal buitenshuis, dan is een schokbestendige behuizing geen overbodige luxe. Voor de consumentenmarkt hebben de merken Alecto en Motorola een behoorlijk aanbod.

Volgens Alecto kun je met deze FR300OE op een afstand van tien kilometer met elkaar kletsen.

Tip 8 Compactcamera

Wanneer je de smartphone een tijdje aan de kant legt, heb je automatisch ook geen camera meer op zak. Misschien is een compactcamera dan iets voor jou. Het voordeel van dit apparaatje is dat je tijdens het fotograferen niet wordt afgeleid door inkomende appjes. Een compactcamera is in uiteenlopende prijsklassen te koop. Onder meer Kodak, AfgaPhoto en Canon ontwikkelen betaalbare modellen die moeiteloos in je broekzak passen.

Ten opzichte van de meeste smartphonecamera’s is het fijn wanneer het fototoestel optisch kan inzoomen, bijvoorbeeld 3x, 5x of 10x. Je haalt daarmee het te fotograferen object zonder kwaliteitsverlies dichterbij. Als je de foto’s in groot formaat wilt (laten) afdrukken, kies je bij voorkeur een exemplaar met een hoge resolutie. Let ook op of er een flitser is ingebouwd, zodat je zo nodig in een donkere omgeving kunt fotograferen.

De breed verkrijgbare Kodak FZ55 is een kleine camera met 5x optische zoom.

Obstakels in de praktijk

Zonder smartphone geniet je wellicht bewuster van een welverdiende vakantie. Of wie weet geeft het je thuis meer rust, zodat je eindelijk aan diverse klussen toekomt. Op de lange termijn is een smartphonevrij leven lastiger vol te houden. Waarschijnlijk loop je al gauw tegen allerlei praktische obstakels aan. Je hebt het mobiele toestel namelijk vaker nodig dan je in eerste instantie zou vermoeden.

Verschillende webdiensten vereisen bijvoorbeeld tweestapsverificatie, waarbij je pas na bevestiging met jouw mobiele toestel de betreffende dienst kunt gebruiken. Denk onder meer aan banken. Daarnaast kun je niet zomaar even een Tikkie betalen of beelden van bewakingsvideo’s opvragen. Verder staan wellicht al je klantenpassen op het toestel. Denk buiten het sociale aspect om de genoemde redenen niet te lichtzinnig over een tijdelijke smartphonedetox.

Smartphone detox? Betalen met een digitale pinpas is er dan niet meer bij.

Tip 9 Wekker

In menig slaapkamer heeft de smartphone de traditionele wekker vervangen. Zodra het alarm afgaat, is dit vaak het eerste moment van de dag dat je op het scherm koekeloert. Het gebruik van een normale wekker geeft rust. De keuze is reuze, want wekkers zijn in heel wat gedaantes verkrijgbaar. Uitgebreidere modellen fungeren bijvoorbeeld tegelijkertijd als speaker. Bij aanwezigheid van een FM- en/of DAB+-ontvanger word je gewekt met je favoriete radiozender. Sommige wekkers hebben daarnaast een bluetooth-adapter, zodat je een album of afspeellijst vanaf Spotify kunt streamen.

Bedenk vooraf goed welke extra functies je wilt. Zo zijn er types die met verlichting de opkomende zon nabootsen, waardoor je op natuurlijke wijze wakker wordt. Verder is het prettig wanneer je de helderheid van het scherm kunt instellen. Ten slotte bestaan er wekkers met een ingebouwde projector. Hierdoor kun je ‘s nachts de tijd op de muur of het plafond zien.

De JBL Horizon 2 DAB is een wekker, DAB+-radio en bluetooth-speaker in één.

Tip 10 Gaming-handheld

Veel mensen spelen tijdens ‘verveelmomenten’ een spelletje, zoals in de wachtkamer, de trein of het vliegtuig. Eenvoudige spelletjes als Candy Crush of Wordfeud doden nou eenmaal de tijd. Als alternatief voor de smartphone kun je een draagbare spelcomputer overwegen. Die hebben veelal ook nog eens een groter scherm, zodat je comfortabeler kunt spelen.

De Nintendo Switch is veruit de bekendste draagbare spelcomputer. Het voordeel van dit product is dat je hem eventueel ook op een televisie kunt aansluiten. Daarnaast zijn er ook zogeheten retrohandhelds verkrijgbaar. Dit betreffen betaalbare draagbare spelcomputers met klassieke games. Onder andere Anbernic en Retroid zijn bekende namen op dit gebied. Speel bijvoorbeeld oude arcadespellen of Game Boy-games. Retrohandhelds hebben over het algemeen een kleiner scherm dan de Nintendo Switch.

Met een retrohandheld speel je altijd en overal klassieke spellen.

Toegangsbewijzen printen

Ga je graag naar concerten of theatervoorstellingen? En bewaar je boardingpassen van de luchtvaartmaatschappij tot dusver altijd op je mobiel? Als je geen smartphone gebruikt, print je dergelijke toegangsbewijzen gewoon uit. Je schaft vanaf een paar tientjes al een volwaardige inkjetprinter aan.

Als je even geen smartphone bezit, dien je concertkaartjes en overige tickets uit te printen.

Tip 11 Navigatie

Een smartphone dient ook als navigatieapparaat. Het toestel heeft namelijk een gps-chip die via satellieten in de ruimte jouw huidige positie bepalen. Of je nu wandelt, fietst of autorijdt, Google Maps of een andere navigatie-app wijst je altijd de juiste weg.

Lees bijvoorbeeld ook dit artikel: Wandelen en fietsen buiten de gebaande paden met Komoot

Als alternatief zijn er allerlei gespecialiseerde navigatie-apparaten verkrijgbaar. Bekende merken als Garmin en TomTom fabriceren uiteenlopende modellen voor auto’s. Ze zijn in verschillende groottes verkrijgbaar. Kleine navigatieapparaten hebben een compact scherm van 5 of 6 inch, maar er bestaan ook exemplaren met een beelddiagonaal van 7, 8 of zelfs 10 inch. Je plaatst het apparaat met een statief op het dashboard of met een zuignap op het raam. Als je regelmatig naar het buitenland rijdt, is de kaartdekking een belangrijke eigenschap.

Voor fietsers bestaan er eveneens navigatieapparaten. Die hebben in de regel een compact scherm, zodat je er op het fietsstuur geen hinder van hebt. Onder andere Garmin, Wahoo en Mio ontwikkelen geschikte producten.

Deze fietsnavigatie van Mio wijst je in heel Europa de juiste weg.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy A36 – Veel herkenning, weinig vernieuwing
© Wesley Akkerman
Huis

Review Samsung Galaxy A36 – Veel herkenning, weinig vernieuwing

De Samsung Galaxy A36 heeft een adviesprijs van 329 euro, maar voor een tientje meer kun je de beschikbare opslagruimte verdubbelen én het werkgeheugen uitbreiden. De midrange smartphone is dus aantrekkelijk geprijsd; hoe bevalt het toestel in de praktijk?

Oké
Conclusie

De Samsung Galaxy A36 is een degelijke middenklasser, maar worstelt met bekende problemen. De processor laat het soms afweten, de software reageert traag en de video's overtuigen niet. Het is allemaal te verwachten op dit prijspunt, al blijft het jammer. Zeker omdat concurrenten als Motorola, OnePlus, Oppo en Xiaomi dit beter voor elkaar hebben, terwijl Samsung juist meer middelen heeft. Ook de stap van de A35 naar de A36 is zo klein dat overstappen nauwelijks zin heeft. Is er dan niets positiefs te melden? Zeker wel. Het beeldscherm is even mooi als altijd en voor foto's op sociale media voldoet de camera prima. Dankzij het IP67-certificaat is de telefoon bovendien water- en stofdicht. Ook de uitgebreide softwaresupport en de lange batterijduur spreken in het voordeel van de Galaxy A36. Toch blijft de vraag of dit de beste keuze is tussen de 300 en 400 euro. Voorlopig neigen we nog naar nee, omdat de matige prestaties te veel in de weg zitten. Daarin valt het toestel echt het meeste tegen.

Plus- en minpunten
  • Mooi scherm
  • Lange accuduur
  • Lange softwaresupport
  • Chipset knijpt niets af
  • Weinige opgelegde AI-functies
  • Processorprestaties ondermaats
  • Software soms wat traag
  • Geen micro-sd-kaartsleuf meer
  • Video's laten te wensen over
  • Foto's ogen onnatuurlijk

Als je de Samsung Galaxy A36 naast de Galaxy A35 legt, dan vallen een aantal dingen op. Het scherm is 0,1 inch groter (nu 6,6 inch) en ook de achterkant is dit keer voorzien van een goede beschermlaag (net als de voorkant). Daarnaast is Samsung afgestapt van zijn eigen Exynos-processor, om ruimte te maken voor een Snapdragon-chipset. De software-ondersteuning is verlegd, maar de micro-sd-kaartsleuf is dan weer verdwenen. Tot slot is er een iets nieuwere bluetoothversie (5.4) en kun je de accu sneller opladen (met 45 watt).

Zet je de veranderingen op een rij, dan komt de Samsung Galaxy A36 er bekaaid vanaf. De verschillen tussen beide smartphones zijn namelijk minimaal. Tegelijkertijd moet gezegd worden: bijna geen enkele smartphone doorstaat zo'n vergelijking glansrijk, ook niet in het hogere segment. Toch heeft de A36 enkele opvallende aanpassingen gekregen, waar we in deze recensie dieper op ingaan. Denk aan de nieuwe processor en het ontbreken van de micro-sd-kaartsleuf. Voor het grootste deel leveren beide toestellen echter nagenoeg dezelfde ervaring.

©Wesley Akkerman

Ervaring in een vogelvlucht

Bekijken we die ervaring in vogelvlucht, dan volgt al snel een positieve indruk. Voor 329 of 339 euro haal je een prettig, betaalbaar en capabel toestel in huis. Het ontwerp oogt fris en kleurrijk. Draai je de A36 om, dan vallen de verschillende kleurovergangen direct op. Het toestel ligt prettig in de hand, heeft afgeronde hoeken en voelt met 190 gram niet zwaar aan. Het oled-scherm toont levendige kleuren, terwijl de helderheid (1200 nits), resolutie (1080p) en verversingssnelheid (120 Hertz) lekker hoog zijn.

Wat we altijd waarderen aan de Galaxy A-serie is het knoppeneiland aan de rechterzijde. De power- en volumeknoppen zitten op een verhoogd deel, waardoor je ze moeiteloos vindt en blind bedient. Dit element doet niets af aan het strakke en eenvoudige ontwerp. Wel even wennen is dat de behuizing en het frame volledig van plastic zijn gemaakt. Daardoor is de A36 iets minder bestand tegen een valpartij, maar blijft het toestel wel lekker licht. Een stevig hoesje kan die kwetsbaarheid eventueel opvangen.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

AI: Awesome Intelligence?

Achterop zit overigens ook hetzelfde camerasysteem als op de A35. Dat betekent dat je een hoofdcamera hebt van vijftig megapixel, een groothoeklens van acht megapixel en een macrolens van vijf megapixel. Voorop zit nu een twaalf megapixel-selfiecam, terwijl dat vorig jaar een dertien megapixel-variant was. De aanpassingen zitten hem dit keer onder de motorkap. Samsung heeft het over Awesome Intelligence in de marketing; twee woorden die een mooie knipoog vormen naar AI (artificial intelligence, oftewel kunstmatige intelligentie).

In vergelijking met de cameraprestaties van vorig jaar valt op dat de Samsung Galaxy A36 kleuren warmer in beeld brengt. Ook worden details soms onnodig hard en scherp vastgelegd, wat niet altijd prettiger oogt. Foto's ogen onnatuurlijker vergeleken met van vorig jaar, maar springen er wel meer uit – zeker op sociale media of het kleine schermpje van je smartphone. Zoomen levert daarnaast een redelijke kwaliteit op, terwijl de groothoeklens weinig indruk maakt. Video's presteren niet beter: het dynamisch bereik is minder, waardoor beelden minder contrasteren.

©Wesley Akkerman

2x

©Wesley Akkerman

1x

Betere processor, maar…

De Samsung Galaxy A36 draait op de Qualcomm Snapdragon 6 Gen 3-chipset. Dat is gunstig, want Qualcomm-processors presteren meestal beter dan Samsungs eigen Exynos-chips. In de praktijk houdt het in dat het toestel minder warm wordt, maar echte prestatieverbeteringen merk je nauwelijks. Vergelijk je beide chips op papier, dan is de Snapdragon marginaal beter, en dan met name als het gaat om batterijduur. Voor de snelheid hoef je de Galaxy A36 dus niet te kiezen.

Toch zijn we niet ontevreden. Uit onze test blijkt dat het toestel achtergrondprocessen niet afremt of voortijdig stopt. Voor dagelijkse taken werkt alles naar behoren. Verwacht alleen niet dat je snel kunt schakelen. De vingerafdrukscanner reageert traag, apps laden duurt soms even en multitasken gaat niet altijd soepel. Animaties haperen af en toe, maar dat is op dit prijspunt niet uitzonderlijk. Het kan echter wel iets beter, maar we kunnen er ook weer niet té streng over doen.

©Wesley Akkerman

0,5x

©Wesley Akkerman

0,5x

Minder flexibiliteit

De keuze voor de processor is opvallend, maar het verwijderen van de micro-sd-kaartsleuf nog meer. Veel gebruikers waarderen zo'n uitbreiding juist. Het biedt niet alleen extra flexibiliteit voor opslag en app-installaties, maar maakt ook het snel overzetten van foto's en video's eenvoudig. Vooral betaalbare smartphones hielden deze geliefde functie vaak in stand. Toch lijkt ook hier het einde nabij. Net zoals eerder de koptelefoonaansluiting verdween, verdwijnt nu ook de sd-kaartsleuf steeds vaker.

De batterij in de Samsung Galaxy A36 is net zo groot als die in de A35: 5000 mAh. Je haalt er nu iets meer gebruikstijd uit, omdat de Snapdragon-chip zuiniger met energie omgaat. In de praktijk scheelt het echter niet veel. Je haalt zonder moeite anderhalve dag op één lading. Opladen gaat bovendien sneller: met een oplader van 45 watt is de accu in ongeveer zeventig minuten weer vol. Na een half uur laden zit je rond de 55 procent. Hierbij rekenen we vanaf een batterijpercentage van ongeveer vijf procent.

©Wesley Akkerman

1x

©Wesley Akkerman

2x

Lange software-ondersteuning

Samsung scoort punten met de lange software-ondersteuning. Waar het bedrijf vorig jaar nog vier jaar Android-upgrades en beveiligingsupdates beloofde, is dat nu uitgebreid naar zes jaar. Of de chipset dat tempo bijhoudt, moet nog blijken, maar voorlopig is het een duidelijk voordeel. De One UI-schil oogt even opgeruimd en fris als altijd. Wel moet je rekening houden dat het systeem soms wat traag reageert op je input. Ook staan er vooraf geïnstalleerde apps op het toestel.

Op het gebied van AI hoef je (gelukkig / jammer genoeg – doorstrepen wat niet van toepassing is) weinig te verwachten. Veel minder dan bij de S25-reeks, in elk geval. Je krijgt toegang tot onderdelen als Circle to Search, een magische gum (ook die van Samsung), bewerksuggesties en speciale fotofilters. Via het AI-paneel kun je zelf gifjes en vergelijkbare creaties maken. Google Gemini is eveneens aanwezig en doet wat je ervan mag verwachten. Heb je weinig interesse in AI, dan is dit toestel juist prettig: je wordt er minder mee geconfronteerd dan bij duurdere modellen.

©Wesley Akkerman

Samsung Galaxy A36 kopen?

De Samsung Galaxy A36 is een degelijke middenklasser, maar worstelt met bekende problemen. De processor laat het soms afweten, de software reageert traag en de video's overtuigen niet. Het is allemaal te verwachten op dit prijspunt, al blijft het jammer. Zeker omdat concurrenten als Motorola, OnePlus, Oppo en Xiaomi dit beter voor elkaar hebben, terwijl Samsung juist meer middelen heeft. Ook de stap van de A35 naar de A36 is zo klein dat overstappen nauwelijks zin heeft.

Is er dan niets positiefs te melden? Zeker wel. Het beeldscherm is even mooi als altijd en voor foto's op sociale media voldoet de camera prima. Dankzij het IP67-certificaat is de telefoon bovendien water- en stofdicht. Ook de uitgebreide softwaresupport en de lange batterijduur spreken in het voordeel van de Galaxy A36.

Toch blijft de vraag of dit de beste keuze is tussen de 300 en 400 euro. Voorlopig neigen we nog naar nee, omdat de matige prestaties te veel in de weg zitten. Daarin valt het toestel echt het meeste tegen.

▼ Volgende artikel
Hoe vaak moet je je koelkast schoonmaken?
© Murarev Pavel
Huis

Hoe vaak moet je je koelkast schoonmaken?

Een schone koelkast is belangrijk: niet alleen blijft je eten langer vers, ook krijgen bacteriën en schimmels minder kans – wel zo goed voor je gezondheid! Maar hoe vaak moet je de koelkast eigenlijk schoonmaken?

Een schone koelkast... ✅ Houdt etenswaren langer vers ✅ Is beter voor de voedselveiligheid ✅ Verbruikt minder energie

Lees ook: Houd je eten langer vers: zo deel je je koelkast optimaal in

Wanneer is het weer tijd om de koelkast schoon te maken?

Het is belangrijk om voedselresten of gemorste vloeistoffen zo snel mogelijk te verwijderen. Anders vormt je koelkast een broedplaats voor bacteriën, die een voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Vaak ontkom je er niet aan om wekelijks met een vochtige doek achtergebleven restjes te verwijderen. Een andere taak die wekelijks terugkeert, is het afnemen van de buitenkant en de handgrepen van de koelkast met een vochtige doek. 

Op den duur is het nodig om je koelkast grondiger schoon te maken. Hoe vaak je de koelkast uitgebreid moet schoonmaken, hangt logischerwijs af van hoe vies het apparaat is, maar doe dit over het algemeen ten minste eens in het kwartaal. Vaker schoonmaken is zeker geen overbodige luxe, want een schone koelkast is niet alleen belangrijk voor de hygiëne, maar voorkomt ook nare geurtjes en houdt je voedsel langer vers. 

Tip: mee met de seizoenen 📆 Ben je vergeten wanneer de koelkast weer toe is aan een grondige schoonmaakbeurt? Maak je koelkast dan schoon op het moment dat er een nieuw meteorologisch seizoen begint. De lente start in maart, de zomer in juni, de herfst in september en de winter in december. 

Nieuwe koelkasten zijn vaak uitgerust met antibacteriële en geurabsorberende technologieën, maar ook no frost en geavanceerde luchtcirculatiesystemen zorgen ervoor dat je de koelkast minder vaak uitgebreid schoon hoeft te maken. Is je koelkast al wat ouder? Dan is het juist vaker nodig om je koelkast grondig te reinigen. Door de jaren verslechtert de luchtcirculatie van een koelkast, waardoor er sneller bacteriën en schimmels groeien en voedsel eerder bederft. Een maandelijkse grondige schoonmaakbeurt is dan aan te raden. 

Lees ook: Is het tijd voor een nieuwe koelkast?

©Andrey Popov

Hoe maak je je koelkast schoon?

Voor je aan de slag gaat, is het slim om je koelkast uit te zetten. Dit voorkomt dat de koelkast harder gaat werken en bespaart dus energie. Het schoonmaken van je koelkast is een goed moment om de houdbaarheidsdata van de voedingswaren te bekijken en wat niet meer te bruikbaar is weg te gooien. De rest van de producten zet je op het aanrecht zodat de voedingswaren niet in aanraking komen met schoonmaakmiddel. Op warme zomerdagen gebruik je een koeltas of koelbox om de producten koel te houden. 

Maak een sopje met allesreiniger of afwasmiddel en warm water. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen zoals azijn, omdat dit de afsluitrubbers van de koelkast kan aantasten. Verwijder alle plateaus en bakken uit de koelkast en maak ze schoon met een schone (microvezel)doek of een zachte spons. 

Neem vervolgens de binnenkant van de koelkast af, van boven naar onderen. Vergeet niet de deur en de afsluitrubbers schoon te maken. Controleer ook of de rubbers niet vervormd, beschadigd of gescheurd zijn, en vervang deze indien nodig. Maak alles droog met een schone theedoek en zet alle producten weer terug in de koelkast. Dit is het ideale moment om je koelkast opnieuw in te delen.

Heb je een vrijstaande koelkast? Dan is het ook belangrijk om jaarlijks de achterkant van het apparaat schoon te maken. Door stof op het rooster kan het apparaat niet goed warmte afvoeren, wat het energiegebruik verhoogt.

Houd het overzicht

Met koelkastorganizers