Tuya: het smarthomeplatform dat je mogelijk al gebruikt
Tuya is een groot smarthomeplatform dat de drijvende kracht is achter allerlei andere merken, diensten en producten. Heb je wel eens een slimme lamp bij de Hema of Action gekocht? Of maak je gebruik va producten van Marmitek of Hombli? Dan heb je Tuya reeds in huis gehaald.
Aan smarthomeplatformen geen gebrek. Tuya is een grote speler op deze markt, maar niet iedereen is er wellicht zo bekend mee. Daarom lichten we in dit artikel uit: Wat Tuya is | Wat je met het smarthomeplatform kunt doen | En welke app(s) je daarvoor nodig hebt.
Lees ook: 5 dingen waar je een slimme stekker voor kunt gebruiken
In de afgelopen jaren zijn er een hoop fabrikanten van smarthomeproducten bijgekomen. Denk dan aan merken als LSC Smart Connect (van de Action), Hema Smart, Hombli, Woox, Marmitek en nog veel meer. Hoewel dit zelfstandige bedrijven en merken zijn, hebben de producten wel allemaal iets gemeen. En dat is dat ze aangedreven worden door hetzelfde onderliggende platform uit China: Tuya. Met Tuya kunnen bedrijven heel gemakkelijk en snel slimme producten op de markt uitbrengen, zoals lampen, camera’s, deurbellen, sensoren, stekkers, stofzuigers en nog veel meer.
Tuya is het platform achter het product
In het kort is Tuya dus het platform achter het product dat je gebruikt. Het merk biedt zelf geen slimme apparaten aan; dat is aan de bedrijven die met Tuya in zee gaan. De Chinese onderneming geeft zijn partners alle tools die ze nodig hebben met betrekking tot kunstmatige intelligentie en het internet der dingen. Vervolgens kunnen fabrikanten kiezen uit twee opties: of ze maken een eigen app (software-omgeving) of ze maken gebruik van het bestaande aanbod. In de basis fungeren alle apps vrijwel allemaal hetzelfde, omdat ze ook met dezelfde basis werken.
Hoewel dit geresulteerd heeft in een groot aanbod qua slimme producten, moeten we ook concluderen dat al die slimme producten ontzettend op elkaar lijken. Of je nou de Hema of Action binnenloopt voor een slimme lamp maakt eigenlijk niets uit. Ze werken immers hetzelfde, beschikken over dezelfde kwaliteit en bieden veelal dezelfde opties aan. Het enige wat dan echt meetelt, is de prijs. Op zich prima voor consumenten, aangezien dit zorgt voor een goede marktwerking. Maar aan de andere kant ontstaat er zodoende wel een grijze massa aan producten die veel op elkaar lijken.
Het mooie aan Tuya is dat je alle producten door elkaar heen kunt gebruiken. Het maakt dus niet uit of je een camera van Woox, die slimme lamp van de Action en een stofzuiger van Hombli hebt – je kunt alle producten vanuit één centraal punt aansturen en met elkaar verbinden (wanneer dat enigszins logisch te verwerken is binnen de app). Zo op papier klinkt dat mooi, maar er zijn wel (belangrijke!) kanttekeningen bij te plaatsen. Met meer dan tweeduizend verschillende productcategorieën is er een hoop keuze, maar houd er rekening mee dat er ook een aantal beperkingen zijn.
Fabrikanten die eigen apps maken op basis van de software van Tuya, maken zogenaamde white label-apps. Je downloadt dan nog steeds Tuya-software, maar dan met het logo van de aanbieder.
De Tuya Smart Life- of Smart-app?
Hoewel elke fabrikant zijn eigen app kan maken (via dezelfde route als het ontwerpen van de producten), kunnen gebruikers ervoor kiezen om de Tuya Smart- of Tuya Smart Life-app te downloaden. Dit zijn overkoepelende apps die alle apparaten ondersteunen die support aanbieden voor het grote platform. Hoewel er tussen beide apps geen verschil zit, lijkt het bedrijf zich wel meer te focussen op Smart Life. Dat heeft mogelijk te maken met een softwarefout die ontdekt werd in de eerste app, die niet aanwezig is in de tweede app. Het is een beetje verwarrend.
Na het openen van de Smart Life-app dien je een account en huis aan te maken, want anders kun je de slimme producten niet correct installeren. De Tuya Smart Life-app biedt een overzichtelijke omgeving aan waarin je snel je apparaten kunt installeren. Rechts bovenin kun je op het plusteken drukken om een apparaat toe te voegen, en links kies je vervolgens het soort product uit. Vervolgens dien je een aantal stappen te doorlopen, waaronder het opgeven van je wifi-netwerkgegevens en in welke kamer je het product parkeert. Dit werkt ook zo in specifieke apps van fabrikanten.
Vervolgens kun je aan de slag gaan met verschillende opties. De meeste producten bieden een directe bediening aan via de app. Zo kun je ze in- en uitschakelen, standen instellen of camerabeelden bekijken. Het aantal opties is natuurlijk afhankelijk van het product dat je aanstuurt. Binnen de app(s) tref je tevens opties met betrekking tot automatiseringen aan. Zo kun je producten activeren op basis van tijd, zonsondergang op of basis een apparaattrigger. Ook hier worden de mogelijkheden bepaald door de apparaten die je gebruikt en in je huis geïnstalleerd hebt.
🎛 Deze universele afstandsbediening werkt bijvoorbeeld met de Tuya Smart-app
Tuya biedt (in de toekomst) ondersteuning aan voor Matter. Voorheen ondersteunde het platform nog IFTTT, maar die support heeft het bedrijf al een tijdje geleden teruggetrokken. Je kunt Tuya nog wel koppelen aan Google Home en Amazon Alexa, maar niet aan Apple HomeKit.
Is Tuya iets voor mij?
Mocht je nog geen Tuya-producten in huis gehaald hebben, dan vraag je je misschien af of Tuya iets voor jou is. Dit smarthomeplatform maakt het slimme huis van de toekomst enorm toegankelijk. Veel apparaten zijn betaalbaar, onderling met elkaar te koppelen en vereisen weinig technische kennis voor het installeren en het gebruik. Er zijn veel opties met betrekking tot automatisering, je kunt producten op afstand bedienen (en gebruiken in combinatie met Google Home) en hebt voor het gros van de producten geen gateway of hub nodig. Daarmee verdwijnt er dus nog een drempel.
Echter, aan dit platform kleven ook nadelen. Je moet een Tuya-account aanmaken (waarvan de data ergens in de cloud belandt), het uitlezen van verschillende sensoren gaat meestal vrij traag en veel populaire smarthomesystemen worden niet ondersteund. Denk dan aan Apple HomeKit, maar ook aan Philips Hue. Tot slot is het ook best lastig om de producten koppelen aan wat meer geavanceerde systemen, zoals Homey. Je kunt Tuya daarom ook het beste omschrijven als een toegankelijk doch gelimiteerd smarthomeplatform. Niet iedereen zal hier gelukkig van worden.
En dan hebben we de onzekerheid over de beveiliging en privacy. Er zijn geen echte gevallen bekend van mensen waarvan hun informatie gelekt is, maar het blijft het toch een platform uit China. Hoewel Tuya zelf claimt dat zijn cloud superveilig is (met de lege woorden ‘beveiliging van militaire kwaliteit’), blijkt uit onderzoek toch het tegenovergestelde. Mocht je privacy en beveiliging twee belangrijke speerpunten vinden voor je smarthome, dan moet je misschien elders kijken of een manier vinden waarop je de apparaten allemaal lokaal kunt aansturen.
Beginnen aan een smarthome
Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden van een smarthome en wil je daar niet al te veel geld aan uitgeven? Dan kan Tuya dus een mooi middel zijn om kennis te maken met allerlei toffe mogelijkheden voor in huis. Zolang je je maar bewust bent van alle beperkingen en onzekerheden, kun je hier best een gedegen keuze over maken. Over het algemeen zijn de slimme producten betaalbaar en bieden de apps genoeg mogelijkheden aan om niet meer naar bepaalde dingen om te hoeven kijken – maar de kans bestaat dat je vrij snel tegen de grenzen van het platform aanloopt.