5 fouten met je beveiligingscamera die je hierna nooit meer maakt
Als je investeert in een slimme beveiligingscamera, dan investeer je in een gevoel van rust en controle. Echter, de camera installeren en het er daarna bij laten, is meestal niet de meest effectieve methode voor het dagelijkse gebruik. Zo voorkom je beginnersfouten haal je alles uit de beveiligingscamera.
Wanneer mensen een slimme camera aanschaffen, dan maken ze soms een aantal gemakkelijk te voorkomen fouten waar we allemaal van kunnen leren:
- De plaatsing is verkeerd (waardoor je niet alles goed kunt zien)
- Geen rekening houden met het wifi-bereik
- Updates negeren
- Wachtwoorden gebruiken die je gemakkelijk kunt raden
- Het verkeerde model kopen
- De beelden niet bekijken
Lees ook: Waar voor je geld: 5 oplaadbare beveiligingscamera’s van max 200 euro
Op de verkeerde plek neerzetten
Je kunt nog zo’n goede, slimme beveiligingscamera hebben – maar als je hem op de verkeerde plek neerzet, dan heb je er vrij weinig aan. We weten het: dit klinkt als een gigantische open deur. Natuurlijk moet je een camera niet op een muur of plafond richten, maar daarmee is nog niet alles gezegd. Wanneer je bijvoorbeeld een buitencamera installeert, dan kan het handig zijn om hem een beetje uit het zicht op te hangen. Anderzijds kan de camera inbrekers afschrikken, en dan is het juist handig om hem hoog op te hangen – in het zicht – zonder dat iemand er direct bij kan.
Daarbij moet je rekening houden met andere factoren. Denk dan aan bomen of andere vormen van beschutting. Wellicht wel de schuttingdeur. Zie je nog wel wie er binnenkomt als die deur opengaat? Datzelfde geldt natuurlijk voor binnendeuren. Heb je een camera die mee kan draaien met een beweging of die je op afstand kunt bedienen? Dan is het ook handig om rekening te houden met allerlei obstakels, zoals plantenbakken, stoelen en kasten. Voordat je een camera ophangt, bekijk de livebeelden dan eerst binnen de app om te zien of je wel alles ziet.
©Wesley Akkerman
Zelf de camera ophangen?
Zorg dat je goed gereedschap bij de hand hebt!Het bereik en de updates
Over de plaatsing gesproken: het is daarbij ook van belang dat je rekening houdt met het draadloze wifi-signaal in huis of daarbuiten. Zodra de slimme beveiligingscamera te ver van je router geïnstalleerd wordt, kunnen er problemen ontstaan. Meldingen arriveren laat, het geluid hapert of de beelden tonen veel artefacten. Allemaal dingen die je wilt voorkomen. Je kunt dat wellicht oplossen met een extra punt in je meshnetwerk of door een wifi-versterker te kopen. Maar een plaatsing in de buurt van een router is wat ons betreft de beste oplossing.
Je hebt die internetverbinding overigens ook nodig voor het downloaden van updates. Updates voor beveiligingscamera’s hoeven niet per se alleen maar dingen toe te voegen, maar kunnen ook allerlei softwarefouten verhelpen of juist de beveiliging vergroten. In sommige apps van dit soort camera’s staan de automatische updates uit, waardoor je die dus even zelf moet inschakelen. Mocht er geen automatische updatefunctie zijn, check dan minimaal maandelijks of er nieuwe software beschikbaar is. Zo houd je je systeem lang gezond en fris.
Makkelijke wachtwoorden gebruiken
Over die beveiliging gesproken: als je wordt gevraagd een wachtwoord aan te maken, ga hier dan zorgvuldig mee om. Pas het standaardwachtwoord direct aan en verzin geen gemakkelijke wachtwoorden die een ander zo kan raden, zoals een verjaardag, naam van een geliefde of de naam van je eerst kat. Maak ook specifiek voor je slimme beveiligingscamera een uniek wachtwoord aan. Een wachtzin is wellicht nog beter, omdat je dan lekker veel tekens gebruikt. Vergeet ook geen leestekens of cijfers te gebruiken voor een nog betere beveiliging.
Soms helpt een app of website van de fabrikant bij het aanmaken van een wachtwoord, door daar eisen aan te stellen. Volg die stappen op om een uniek wachtwoord te maken; en anders kun je wellicht leunen op een gegeneerd wachtwoord van je wachtwoordenmanager.
©Eufy
Het verkeerde model of beelden niet bekijken
Als we dan nog even iets meer naar de basis kijken, dan is het ook verstandig om na te denken over het type beveiligingscamera. Zo heb je modellen die zich focussen op één punt, en modellen die zogezegd mee kunnen draaien (of op afstand bestuurbaar zijn). Daarnaast moet je rekening houden met zaken als nachtzicht, offline opslag en hoe je de camera aansluit. Soms heb je daar namelijk een hub voor nodig, maar meestal koppel je hem direct aan je wifi-netwerk. Het loont dus de moeite op onderzoek uit te gaan en wat recensies te lezen.
En áls je dan de juiste camera goed geïnstalleerd én beveiligd hebt, vergeet dan niet geregeld de beelden eens na te lopen. Het is heel verleidelijk om volledig op de detectiemogelijkheden van het apparaat te leunen, maar het kan natuurlijk dat die iets over het hoofd ziet. Valt je iets verdachts op, check dan of je iets op de beelden vastgelegd hebt. Helaas heb je hier in veel gevallen een abonnement voor nodig, maar sommige camera’s bieden ook een eigen opslagmogelijkheid aan. Dan kun je alles terugkijken waar en wanneer je maar wilt.