VLC Media Player 2.1.0 - Bekende interface, betere prestaties

© PXimport

VLC Media Player 2.1.0 - Bekende interface, betere prestaties

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 29 januari 2014 - 08:28

Aangepast: 24 november 2022 - 10:34

Maikel Dijkhuizen

VLC is een populair alternatief voor Windows Media Player, omdat het programma alle bekende audio- en videoformaten afspeelt. In tegenstelling tot Microsofts software vereist deze gratis mediaspeler geen externe codecs. De ontwikkelaars hebben de nieuwste versie vooral achter de schermen opgepoetst.

Aan de gebruikersomgeving van VLC is niets veranderd, want die ziet er als vanouds kaal uit. Het programma heeft aan de bovenkant een menu en onderaan mediaknoppen voor de bediening van video. Meer is er niet!

Het valt te waarderen dat de beheerders ondanks het enorme aantal gebruikers nog altijd geen advertenties of andere overbodige franje aan de lay-out hebben toegevoegd.

Bestandscompatibiliteit

VLC is een uitstekende mediaspeler die zo goed als alle bestandsformaten afspeelt. Of het nu gaat om mkv-films, flac-muziek of iso-images van dvd's, dit programma geeft alles soepel weer. De enige bestanden die problemen geven, zijn iso-images van blu-ray-schijven.

© PXimport

VLC speelt films die in een mkv-container zijn gegoten prima af.

Verder heeft het programma ook moeite om een mappenstructuur van blu-ray-rips in de juiste volgorde te laden. Fijn is dat externe ondertitels zonder problemen op je scherm verschijnen, iets waar Windows Media Player bijvoorbeeld bij srt-bestanden over struikelt.

Hardwareversnelling

Je maakt eventueel gebruik van hardwareversnelling via DXVA, waarna je grafische kaart bepaalde rekentaken overneemt van de processor. In de nieuwste versie is de ondersteuning voor hardwareversnelling uitgebreid. Interessant is verder dat de ontwikkelaars het programma hebben klaargestoomd om films met 4K-resolutie (Ultra HD) af te spelen.

Naast video zijn er ook verbeteringen op het gebied van geluid toegevoegd, want de audiokern is volledig herschreven. Ondanks deze moeite merkten we vergeleken met de vorige versie overigens geen verschil in geluidskwaliteit.

© PXimport

De hardwareversnelling is in de nieuwe versie verbeterd.

Conclusie

VLC mag eigenlijk op geen enkel systeem ontbreken, omdat het een veel betere mediaspeler is dan Windows Media Player. Het grootste voordeel is dat er geen externe codecpacks nodig zijn om alles af te spelen.

Daarnaast zijn er allerlei leuke snufjes in het programma te vinden. Zo is het mogelijk om webstreams te downloaden en vanaf UPnP-servers mediabestanden af te spelen. Je kunt VLC ook op je smartphone gebruiken, want er zijn apps voor iOS en Android beschikbaar.

9,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Brede bestandsondersteuning

Betere prestaties

Leuke extra’s

Minpunten

Weinig vernieuwing

Conclusie

VLC Media Player 2.1.0 ---------------------- **Taal:** Nederlands **OS:** Windows XP Windows Vista Windows 7 Windows 8 Mac OS X Linux **Meer informatie:** [www.videolan.org](http://www.videolan.org/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000