Speakers groeperen met AirPlay
Geplaatst: 27 juli 2024 - 17:34
Jamie Biesemans
Als je een iPhone of iPad bezit, dan is AirPlay een supermakkelijke manier om muziek te streamen naar een speaker of soundbar. Maar wist je dat je meerdere AirPlay-speakers kunt groeperen?
Lees ook: Hoe groepeer je speakers met Chromecast?
Net zoals Chromecast van Google is Apple AirPlay een streamingfunctie die over alle apps heen werkt. Het zit ingebakken in de software die op je iPhone, iPad en Macs draait. Je kunt het gebruiken om audio te streamen, maar ook video. Of zelfs om het volledige scherm van je mobiel apparaat te tonen op een groot tv-scherm!
Wat is AirPlay?
Kort samengevat is Airplay een streamingfunctie die echt in de Apple-software leeft. Streamingdiensten kunnen het ondersteunen in hun app zelf, door een AirPlay-icoontje aan te bieden. Tik hierop en je krijgt een lijst met beschikbare AirPlay-speakers en -toestellen.
Maar AirPlay kan ook via het Bedieningspaneel in iOS of in macOS geactiveerd worden. Op macOS doe je dat door op het icoontje van de volumeregelaar te tikken, rechtsboven op je scherm.
Zo kun je nagenoeg alles streamen, ook vanuit apps zonder AirPlay-functie. De audio van een game op je iPad naar een soundbar sturen? Dat kan.
Hoe kun je via AirPlay streamen naar (meerdere) speakers?
Als je enkel Android-apparaten in huis hebt en geen enkel Apple-toestel, dan is dit artikel wellicht wat minder nuttig voor je. AirPlay is immers een streamingfunctie die helemaal in het Apple-universum leeft. Of in ieder geval grotendeels, want er zijn best veel uitzonderingen op de regel.
Te beginnen met de Apple Music-app voor Windows. Ook deze is in staat om muziek via AirPlay naar een compatibele speaker te sturen. Daarnaast bestaan er apps die van een oude AirPlay-hack gebruikmaken om het streamen mogelijk te maken vanaf een Windows-toestel. TuneBlade of AirParrot bijvoorbeeld. Er zijn daarnaast apps voor Android-apparaten die AirPlay ondersteunen, maar vaak hebben ze wel wat beperkingen.
Naar welke apparaten kun je via Airplay streamen?
Er zijn heel veel audio- en videotoestellen met AirPlay aan boord. Muziek en audio streamen kan naar een enorme hoeveelheid draadloze speakers, soundbars, versterkers, AV-receivers en streamers. Je ziet AirPlay ook vaak naast andere streamingopties. Zo zijn er veel multiroomspeakers met een eigen app die eveneens via AirPlay van muziek kunnen worden voorzien. Die van Sonos of Denon (HEOS) bijvoorbeeld. Apples eigen Homepod-speakers ondersteunen het uiteraard ook.
Ten slotte zijn er de meeste nieuwere tv's voorzien van AirPlay. Dit is in de eerste plaats handig om video naar een groot scherm te sturen, maar kan ook gebruikt worden om muziek te streamen. Misschien is dat wel nuttig om zo muziek uit een aangesloten soundbar te laten komen. Voor dezelfde reden kan het soms praktisch zijn als je audio streamt naar een Apple TV.
Powered by
Wat heb je nodig om te groeperen?
AirPlay werkt doorgaans heel vlot, ook als je met meerdere Apple-toestellen muziek doorstuurt. Maar je hebt wel te maken met een grote beperking als je voor een feestje een aantal audiotoestellen wilt groeperen. Eigenlijk kun je enkel meerdere speakers tegelijkertijd aansturen via een iPhone of iPad.
Op een Mac-computer of -laptop vind je de groepeer-optie daarnaast in de Apple Music-app. Maar je kunt niet meerdere apparaten aanwijzen via het volume-icoon of het macOS-bedieningspaneel. Streamen met meerdere speakers vanuit een andere macOS-app kan dus niet.
Een derde optie is werken via Siri op een Homepod-speaker, waarbij je ook kunt vragen om muziek op andere luidsprekers af te spelen.
Ten slotte is er een vierde optie: een Apple TV kan ook audio naar meerdere speakers- of audiotoestellen met AirPlay sturen.
Hoe stuur je muziek naar meerdere AirPlay-speakers?
1. Kies eerst op je Apple-toestel in een app zoals Spotify of Apple Music wat muziek. Je hoeft hier niet mee te starten, maar het is wel makkelijker omdat je dan meteen hoort of het groeperen gelukt is.
2. Op je iPhone of iPad veeg je naar beneden om het bedieningspaneel zichtbaar te maken.
3. Tik dan op het icoontje met een driehoek met daarboven enkele cirkels (rechtsboven).
4. Je ziet dan een lijst van speakers en audiotoestellen op het netwerk. Tik op de gewenste apparaten. (Om het eenvoudiger te maken, geef je elke speaker bij voorkeur vooraf een duidelijke naam, zoals 'Keuken' of 'Soundbar').
5. Het volume regel je via de slider in de app of de hardwareknoppen op je iPhone of iPad. Dat doe je dan wel meteen voor alle geselecteerde speakers. Wil je één toestel in een groep stiller of luider zetten? Tik dan op het driehoekje naast de actieve (groene) speakergroep in het Bedieningspaneel. Het klapt dan open, waarna je de individuele volumeregelaars kunt aanpassen. De hardwareknoppen op de speaker zelf (of de bijhorende remote) kun je eveneens gebruiken.
6. Tik gewoon in de speakerlijst van het Bedieningspaneel van je iPad of iPhone om de groep op te heffen.
Powered by