Wat is een soundbar?
Nieuwe tv’s bieden geweldige beeldkwaliteit. Het geluid? Dat valt dikwijls tegen. Een soundbar is de populairste manier om iets aan het tv-geluid te doen. Maar wat is een soundbar precies en wat kan hij wel of niet?
Ben je benieuwd naar wat een soundbar is en je kan bieden? In dit artikel krijg je een volledig overzicht van wat je kunt verwachten, zoals: wat doet een soundbar? | heb ik een soundbar nodig? | HDMI, optisch of bluetooth | dit kost een soundbar.
Ook interessant: Waar voor je geld: 5 echt goede koptelefoons
De verschillende types
Als je ‘soundbar’ letterlijk zou vertalen, zou je uitkomen op iets als ‘geluidsstaaf’ of ‘geluidsbalk’. Dat bekt niet echt lekker, maar het is wél een correcte beschrijving van hoe een soundbar eruitziet. Het is een langwerpig toestel met verschillende ingebouwde speakers en ontworpen om bij een tv te passen. Dat is meteen de hoofdopdracht van een soundbar: zorgen voor een beter tv-geluid. En dat zowel bij gewone tv-programma’s als films, spannende reeksen en games. Veel mensen willen via een soundbar echter ook muziek afspelen. Daarom vind je op veel soundbars allerlei streamingopties.
De meeste soundbars komen met Chromecast en AirPlay 2, waardoor je makkelijk muziek kunt streamen vanuit elke app. Bluetooth is er ook vaak.
Heb ik een soundbar nodig?
Je vraagt je misschien af: “Wat biedt een soundbar nu precies?” Het korte antwoord is: een beter tv-geluid. Maar daar hoort toch wel iets meer uitleg bij. Een soundbar is nodig omdat de meeste televisies uitgerust zijn met een beperkt audiogedeelte. De luidsprekers zijn klein, vaak aan de achterkant geplaatst en er is weinig vermogen. Dit komt omdat tv-bouwers (en consumenten) slanke toestellen willen die zo plat mogelijk aan de muur hangen.
Het is echter onmogelijk om met heel kleine speakers harde geluiden en alle tonen af te spelen. Zet je het geluid hard, dan treedt er vaak vervorming op. Als kijker merk je bijvoorbeeld dat spectaculaire geluidseffecten zoals explosies niet indrukwekkend klinken, maar storend en hard. Je grijpt constant naar de afstandsbediening om het volume bij te regelen. Ook een slechte
Kortom, de geluidsbeleving via de tv is heel beperkt en flets. En dat tast de kijkervaring ook aan. Want geluid – zowel muziek als effecten – speelt een belangrijke rol bij het ervaren van een film of serie .
Tv-merken leggen bij hun duurste modellen wél de nadruk op een beter geluid. De allerduurste televisies zijn uitgerust met innovatieve geluidsoplossingen of een vaste soundbar.
Zo sluit je een soundbar aan
Soundbars zijn uitdrukkelijk ontworpen om makkelijk te gebruiken zijn. Dat geldt ook voor het aansluiten – het is heel eenvoudig. Een nieuwe soundbar sluit je best aan via een HDMI-kabel. Deze moet aansluiten op de HDMI-ARC-poort van je tv. Vaak is dit HDMI-poort 2, maar de tv-handleiding biedt raad als je er niet uitkomt.
Bij nieuwe tv’s zal er trouwens HDMI-eARC staan, maar dat maakt geen verschil. Het grote voordeel van werken met een HDMI-kabel is dat de tv en soundbar met elkaar kunnen communiceren. Je kunt gewoon je eigen afstandsbediening blijven gebruiken om het volume te regelen.
Een tweede optie is werken met een optische kabel. Bij soundbars uit de budgetklasse is dit soms de enige optie die je hebt. Qua geluidskwaliteit krijg je hetzelfde als bij HDMI, tenzij je streeft naar een betere surround-ervaring. Een nadeel van een optische kabel is dat je het volume van de soundbar alleen kunt regelen via de afstandsbediening van het audiotoestel.
Afstandsbediening kwijt of eentje extra nodig?
Shop hier de beste aanbiedingenBij een nieuwe tv heb je meestal de optie om een bluetooth-toestel te selecteren als audioapparaat. Omdat de meeste soundbars over bluetooth beschikken, kun je dus ook draadloos je tv en de soundbar verbinden. De vertraging die op deze verbinding zit, zorgt echter voor een minder leuke kijkervaring.
Hoeveel kost een soundbar?
Als je gaat rondkijken, zie je al snel dat er veel types bestaan. Het prijsbereik waarin een soundbar kan zitten is dan ook heel breed. Reken van circa 200 euro voor een instapmodel tot 1600 euro voor een topmodel met extra speakers meegeleverd. Er zijn ook high-end soundbars die je kunt uitbreiden met apart aan te schaffen speakers en een subwoofer. Ga je voor dat volledig pakket, dan kom je nog veel hoger uit.
De verschillende soorten soundbars
Als je op zoek gaat naar een soundbar, zal je wellicht de onderstaande types vinden, van goedkoop tot duurder. Wat die ‘2.0’ of ‘5.1.4’ betekent, dat ontdek je verderop. Ook de rol van de subwoofer leggen we uit.
Compactere budgettoestellen die stereoweergave bieden (2.0 of 2.1-geluid)
Heel compacte middenklassers die Dolby Atmos ondersteunen (3.1)
Toestellen met een draadloze subwoofer (5.1 of 7.1)
Grotere soundbars met veel ingebouwde speakers en Dolby Atmos (9.1 of 5.1.2)
Topmodellen met aparte draadloze speakers voor achteraan in de kamer (5.1.2 of 5.1.4)
Multiroom-soundbars die je kunt uitbreiden met extra speakers en subwooofer (5.1.2 of 5.1.4)
Surroundgeluid
De naam verklapt het al: surroundgeluid is geluid rondom je. Net zoals in de bioscoop, waar geluidseffecten rond de kijker worden geplaatst om de actie op het scherm te ondersteunen. In de bioscoopzaal worden daarvoor tientallen luidsprekers gebruikt die op verschillende plaatsen hangen.
Een soundbar doet het wat anders: alle luidsprekers zitten in het toestel. Slimme software stuurt het geluid zodanig de woonkamer in zodat je de indruk krijgt dat er geluidseffecten rondom het scherm komen. Duurdere soundbars met meerdere speakers en een groter formaat doen dit beter dan kleinere, goedkopere modellen.
Bij de topmodellen krijg je aparte draadloze speakers die je achter of naast de bank plaatst. Hierdoor zet je een stap dichter naar de bioscoopervaring. Bij sommige soundbars kun je die extra speakers aan de soundbar vastklikken wanneer je niet naar een film kijkt.
Duurdere soundbars komen met een nuttige kalibratiefunctie. Door het eenmalig afspelen van testgeluiden ontdekt de soundbar de vorm van je woonkamer. Het geluid wordt aan die kamer aangepast.
De soundbars die komen met een aparte subwoofer (waaruit bassen komen) klinken doorgaans beter. De soundbar speelt dan die lastig te produceren lage tonen niet af, maar laat dat taai klusje over aan de gespecialiseerde subwoofer. Een subwoofer moet wel van goede kwaliteit zijn en dat is bij goedkope soundbars niet altijd het geval.
De kanalen van de soundbar
Surroundgeluid bestaat in vele vormen. Vandaar die ‘2.0’ of ‘5.1.2’. Het eerste cijfer wijst op het aantal kanalen op gewone luisterhoogte (dus je oren als je op de bank zit). Het tweede cijfer geeft aan op er rekening wordt gehouden met het speciale kanaal met lage tonen die je bij filmsoundtracks hebt (LFE). Bij ‘2.0’ heb je gewoon stereo, dus twee kanalen. ‘5.1.2’ betekent vijf kanalen oftewel twee richting oorhoogte, één subwoofer en dan twee ‘hoogtekanalen’. Dat zijn speakers gericht op het plafond. Dat klinkt weinig nuttig, maar dit is deel van het nieuwste Dolby Atmos-formaat en creëert een 3D-geluidservaring. Het is heel effectief.
Soundbars kunnen tv-uitzendingen en streamingmuziek, die meestal in stereo zijn, naar surroundgeluid omvormen. Het beste werkt het echter bij films, series en games die al in surround worden aangeboden. Dat is zo bij alle streamingdiensten.
De verschillen op vlak van surroundgeluid klinken heel technisch. Het gaat echter om hoe jij een film, serie of game wilt ervaren. Wil je gewoon betere verstaanbaarheid en iets meer rust en helderheid, dan zal een goedkopere soundbar volstaan. Voor een grootste, omhullende ervaring moet je echter kijken naar een duurder model. In een grotere woonkamer zul je ook meer vermogen nodig hebben.