Verborgen Chrome-functie toont zoekresultaten efficiënter

© PXimport

Verborgen Chrome-functie toont zoekresultaten efficiënter

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 16 juli 2022 - 11:32

Aangepast: 25 november 2022 - 11:42

Wesley Akkerman

Zoeken via Google kan soms een nachtmerrie zijn, ongeacht of je Chrome gebruikt of niet. Je zoekt iets op, klikt op een link en kan niet vinden wat je zoekt. Of je druk dan op de terugknop of sluit een extra geopende tab, om dan weer op de zoekpagina terecht te komen. Dit kan iets gemakkelijker en wij leggen uit hoe.

Google Chrome heeft namelijk en verborgen functionaliteit waarmee zoekopdrachten via de Google-zoekmachine gemakkelijker en overzichtelijker kan. Chrome beschikt over een zijbalk waarin Google de zoekresultaten kan presenteren. Wanneer je dan op een link klikt, open rechts in het venster de pagina die je op het oog had. Is die pagina niets, dan kun je in het linker gedeelte meteen de volgende site aanklikken om je zoektocht voort te zetten. Dit klinkt wellicht een beetje abstract, dus leggen we je uit hoe je dit voor elkaar krijgt.

Verborgen Chrome-functie tevoorschijn toveren

De verborgen Chrome-functie is beschikbaar op Windows, macOS, Chrome OS en Linux. Je moet een recente versie van de browser op je computer hebben staan. Op moment van schrijven is dit geen standaardfunctie en moeten we dus even wat instellingen veranderen om hem tevoorschijn te toveren. Je gaat dan als volgt te werk.

  • Klik op de url-balk van Chrome en typ chrome:flags in

  • Druk op Enter; nu zie je een lijst met experimentele functies staan

  • Zoek met ctrl + f de optie Side search op

  • Klik rechts op het kleine menu om de modus te activeren (de optie Enable)

  • Start Chrome nu opnieuw op; de browser presenteert daarvoor rechts onderin een knopje (geen nood: je verliest geen enkele tab die momenteel openstaat)

© PXimport

Na de browser opnieuw opgestart te hebben, kunnen we de functionaliteit uitproberen. Voer een zoekopdracht uit via de Google-zoekmachine (bijvoorbeeld via de url-balk). De zijbalk verschijnt niet meteen in beeld. Dat gebeurt op het moment dat je op een eerste zoekresultaat klikt. Als het goed is verschijnt er nu een klein G-logo in beeld; je vindt hem naast de url-balk aan de linkerkant. Klik daarop nadat je de eerste pagina opende.

Vanaf dit moment kun je elk resultaat aanklikken, zonder de zoekpagina te verlaten in de balk aan de linkerkant. Dit scheelt past wat gedoe op de lange termijn. 

Je hoeft dus niet op de terugknop te klikken of allerlei tabs af te sluiten wanneer je niet kunt vinden wat je zoekt en kunt binnen no-time op een andere website belanden, zonder de zoekpagina uit het oog te verliezen. Uiteindelijk wil Google dat deze functie ook werkt met andere zoekmachines, maar dat is nu nog niet het geval.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000