© PXimport

Systeemvakcontrole

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 18 november 2011 - 11:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Robbin Ooijevaar

Het systeemvak van Windows toont ogenschijnlijk een aantal willekeurige iconen en een klokje. De weergave en werking van de iconen kan wat verwarrend zijn. In deze snelstart leest u wat u moet weten en hoe u in Windows 7 uw systeemvak eenvoudig kunt aanpassen.

1. Systeemvak

Het systeemvak en de taakbalk van Windows worden nog weleens door elkaar gehaald. Het grootste verschil is dat programma's in de taakbalk (rechts van de startknop) door uzelf zijn aangezwengeld. De meeste programma's in uw systeemvak zijn automatisch samen met Windows opgestart. Deze programma's draaien in de achtergrond en sommige ervan hebben een cruciale functie, denk bijvoorbeeld aan uw beveiligingssoftware. Ook de volumeregeling van uw geluidskaart en andere Windows-specifieke iconen staan in uw systeemvak. Het belangrijkste icoontje in uw systeemvak dat u moet herkennen, is dat van uw beveiligingssoftware. Door de muis langzaam over de iconen te bewegen, krijgt u een melding van het programma achter het icoontje. Het in- en uitschakelen van automatisch startende programma's is alleen weggelegd voor gevorderde gebruikers en valt buiten het kader van deze snelstart.

© PXimport

In het systeemvak (rechts) bevinden zich iconen van automatisch startende programma's.

2. Windows-iconen

Er lijkt geen pijl op te trekken waarom Windows bepaalde iconen uit het systeemvak toont of juist verbergt. Gelukkig kunt u hier zelf invloed op uitoefenen. We beginnen met de iconen van Windows zelf. Klik met de rechtermuisknop op het Windows-klokje en vraag de eigenschappen op. De iconen van Windows worden nu getoond: de klok, het volume, het netwerk, de hoeveelheid energie en het onderhoudscentrum. Per onderdeel kunt u kiezen voor Ingeschakeld of Uitgeschakeld. De keuze is afhankelijk van uw voorkeur. Wij kiezen hier voor de klok, de volumeregeling en het onderhoudscentrum. Dit laatste onderdeel geeft essentiële meldingen van Windows. Het is verstandig om dit onderdeel niet uit te schakelen. Klik op Meldingen en pictogrammen aanpassen om de weergave van automatisch startende programma's te bewerken.

© PXimport

Meldingen en iconen van Windows zijn eenvoudig te verbergen, door voor Uitgeschakeld te kiezen.

3. Alles tonen of verbergen?

De weergave van de actieve programma's die automatisch met Windows opstarten, kunt u aanpassen middels Pictogram en meldingen weergeven, Pictogram en meldingen verbergen en Alleen meldingen weergeven. Deze laatste optie zorgt er voor dat alleen de programma's die aandacht vereisen, in uw systeemvak verschijnen. Dit werkt niet altijd goed, waardoor een virusscanner die een probleem heeft geconstateerd, bijvoorbeeld aan uw aandacht kan ontsnappen. Kies bij de virusscanner bij voorkeur voor de instelling Pictogram en meldingen weergeven. Als u van alle actieve programma's het icoontje permanent in beeld wilt zien, activeert u de instelling Altijd alle pictogrammen en meldingen op taakbalk weergeven. Het is een kwestie van smaak of u deze overvloed aan iconen kunt waarderen, maar het zorgt wel voor duidelijkheid. Vanaf nu ontsnapt geen enkele melding meer aan uw blikveld en houdt u altijd volledig overzicht!

© PXimport

Kies voor Altijd alle pictogrammen en meldingen op de taakbalk weergeven, als u geen enkele melding meer wilt missen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000