De implementatie van de G-Sync-controller van Nvidia komt steeds meer voor. Zo ook bij Philips, die met de 272G5DYEB een flink 27 inch full hd-scherm op de markt komt.

Philips 272G5DYEB aantrekkelijk voor gamers

De Philips 272G5DYEB is ontworpen met veeleisende gamers in het achterhoofd. Tijdens heftige vuurgevechten en achtervolgingen op zenuwslopende snelheden is elk gemist detail een risico en elke hapering fataal. De refreshrate van 144 Hz en een responstijd van 1 milliseconde zijn daarom zeer welkom en tonen de gebeurtenissen op het scherm met een minimum aan ghosting. De prijs van deze snelheden is dat het tn-paneel geen ster is als het gaat om zwartwaarden. Ook de kleuren halen het niet bij een ips-scherm, maar zijn alsnog goed te noemen.

Lees ook: Philips gaat meeste smart-tv's met Android TV uitrusten

De voor- en nadelen van G-Sync

Het 27-inch grote scherm met een forse vatting van ongeveer twee centimeter laat zich eenvoudig negentig graden kantelen en is simpel in elkaar te zetten. Aan de linkerkant zitten maar liefst vier usb 3.0-aansluitingen, waarvan je er een kunt gebruiken als snellader. Daar tegenover staat het aantal aansluitmogelijkheden, dat beperkt blijft tot een enkele DisplayPort-ingang. Dit nadeel heeft alles te maken met de grootste aantrekkingskracht van de 272G5DYEB: G-Sync.

Verversingssnelheid van het scherm

G-Sync heeft ons al overtuigd van zijn nut met de AOC G2460PG en ook bij deze monitor stelt de chip van videokaartenfabrikant Nvidia niet teleur. G-Sync laat de verversingssnelheid van het scherm gelijk lopen aan het aantal beelden per seconden dat de videokaart produceert. Bij games is dit vooral te merken als het erg druk op het scherm wordt. Ondanks de dip in de frame rate blijft de actie vloeiend en laat het beeld geen afleidende horizontale scheuren zien.

AOC G2560PG ondersteuning

Bij de eerder in PCM besproken AOC G2560PG – die ook G-Sync ondersteunt – hadden we moeite met de keuze met G-Sync en de bijkomstige Ultra Low Motion Blur-modus, die het scherm kortstondig dimt bij elke verversing. We hebben met de Philips-monitor al de grootste moeite om beeldvervaging waar te nemen, waardoor de ULMB-functionaliteit niet zoveel toegevoegde waarde heeft. Dat klinkt als een nadeel, maar dat lost direct ons dilemma op.

Mag het een megapixel meer zijn?

De G-Sync-functionaliteit is uitsluitend voor bezitters van Nvidia-kaarten en AMD-gebruikers kunnen deze monitor om die reden in principe al links laten liggen. De prijs liegt er namelijk niet om: de vergelijkbare 272G5DJEB – dezelfde specificaties, maar zonder G-Sync – kost ongeveer tweehonderd euro minder. Voor de bijna zeshonderd euro die je betaalt voor deze monitor, vinden we een hogere pixeldichtheid geen overbodige luxe, want 27 inch is eigenlijk te groot voor 1920 bij 1080 pixels. Het is de vloek van nieuwe technologie: hoe intrigerend het ook mag zijn, die onderzoekskosten moeten eens terugverdiend worden.

Pluspunten

Hoge refreshrate

Vloeiende bewegingen dankzij G-Sync

Nauwelijks last van ghosting

Kleurwaarden zijn in orde

Minpunten

Te groot scherm voor Full HD

Alleen DisplayPort-aansluiting

Duur, zeker voor AMD-gebruikers

Prijs: €579

Voor meer informatie: www.philips.nl

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000