IFA 2015: Wat mogen we verwachten?

Europa's grootste technologiebeurs IFA staat weer om de hoek, en ook dit jaar loopt PCM er rond om de nieuwste gadgets en innovaties te behandelen. Er zijn dit jaar verdacht weinig concrete aankondigingen, maar we kunnen toch best voorspellen wat voor moois we te zien krijgen. Wat kunnen we verwachten tijdens IFA 2015?

Nieuwe 4K-tv's

De opkomst van 4K-televisie is al jaren een interessant en opkomend onderwerp, en ook tijdens IFA gaan we er waarschijnlijk genoeg van zien.

Onder andere LG komt met wat nieuws, want het bedrijf geeft er een belangrijke keynote waarin het hoogstwaarschijnlijk met een nieuw topmodel komt. LG investeert de laatste jaren vooral in OLED-tv's, dus grote kans dat de nieuwe modellen ook die resolutie hebben. Daarnaast heeft de fabrikant aangegeven dat het met een HDR-televisie komt waarmee high dynamic range kan worden weergegeven. We zijn benieuwd...

Ook de gevestigde namen zijn aanwezig: Panasonic, Philips, Toshiba, Samsung... Er is weinig bekend over concrete producten van die fabrikanten, maar het wordt wel interessant om te zien wat de prijzen van de nieuwe televisies gaat worden. 4K is op dit moment nog erg duur om te kopen, maar door goedkopere technologie worden ook de tv's waarschijnlijk goedkoper.
 

Hardware met Windows 10

Microsoft is weliswaar aanwezig op IFA, maar het bedrijf gaat niets speciaals doen met Windows 10. Dat bewaart Redmond voor een speciaal eigen evenement in oktober, waar we waarschijnlijk meer details krijgen over Windows 10 voor mobiele telefoons.

Dat wil niet zeggen dat er niets over Windows 10 bekend wordt gemaakt - we moeten het alleen van andere fabrikanten hebben. Hoogstwaarschijnlijk komt Acer met een nieuwe lijn laptops die met Windows 10 zijn uitgerust, en er bestaat een kans dat we zelfs Acer-telefoons zien die straks het besturingssysteem krijgen.

Hoewel alle telefoons met Windows Phone 8.1 een gratis upgrade krijgen naar Windows 10, zijn er ongetwijfeld fabrikanten die speciaal voor het nieuwe besturingssysteem aan de gang gaan. Je kunt daarbij denken aan telefoons met een speciale knop voor slimme assistent Cortana, of die gebruik maken van een extra camera voor de inlogfuncties van Windows Hello.

 

 

Meer smartwatches

Hoewel het met de populariteit van smartwatches nog wat tegenvalt, lijken fabrikanten nog steeds het volste vertrouwen te hebben in de slimme polshorloges. Er worden tijdens IFA behoorlijk wat nieuwe smartwatches gepresenteerd.

Eén daarvan is de Gear S2 van Samsung, de opvolger van de gecompliceerde Gear S. Daarvan zijn al wel de specificaties bekend vanuit de SDK, maar bij een smartwatch willen we toch vooral ook het uiterlijk zien, nietwaar?

Het is niet bekend of Sony met een nieuwe SmartWatch 3 komt, hoewel het bedrijf tijdens de vorige IFA's (in 2013 en 2014) nog de voorgangers presenteerde. Mogelijk vallen de verkoopresultaten van de stiekem best saaie smartwatch toch tegen, maar we gaan zien wat de Japanse fabrikant heeft gemaakt.

Er is ook nog niets bekend over een opvolger van de Moto 360 van Motorola. Die werd vorig jaar gepresenteerd en hoewel het apparaat niet perfect was, was het wel de eerste smartwatch die we graag zouden willen dragen.

 

 

 

 

Eindelijk Ultra HD Blu-ray

Het is niet de eerste keer dat het wordt geopperd, maar wellicht zien we dit jaar de eerste Ultra HD Blu-ray-spelers. Het is op dit moment nog niet mogelijk om fysieke dragers van 4K-video's te maken, maar daar moet binnenkort wel verandering in komen. In deze tijd, waarin films en series steeds vaker in 4K worden uitgezonden, is het goed om ook een fysieke schijf te kunnen gebruiken.

Panasonic zou de eerste zijn die met een speler komt die 4K-blurays kan afspelen. Het bedrijf liet tijdens de CES van dit jaar al een prototype zien van zo'n speler, en heeft bevestigd dat er 'in september' een speler wordt uitgebracht.

Het is nog niet duidelijk of andere fabrikanten ook met een Ultra HD Blu-ray-speler komen. Onder andere Pioneer, Sony en Samsung zouden zo'n speler kunnen maken, dus daar gaan we zeker naar kijken.

 

 

 

 

Controllers voor virtual reality

Vorig jaar stond de IFA voor een groot deel in het teken van virtual reality. Razer presenteerde de OSVR met Leap Motion-controllers, Oculus liet een de nieuwe Crescent Bay-versie van zijn bril zien, maar wat vooral interessant was waren de vele, vooral Chinese, goedkope headsets. Die werken samen met je telefoon waardoor je die als scherm kunt gebruiken, en we kunnen ook nu verwachten dat er een hoop headsets aankomen die gebaseerd zijn op de originele Google Cardboard - maar dan steviger en professioneler.

Interessant is ook om te zien hoe virtual reality nu eindelijk bediend moet worden. Sinds de opkomst van VR zijn controllers altijd het struikelpunt geweest, waar tientallen fabrikanten hun eigen visie op toonden - maar waar niemand nog een echt antwoord op heeft. Razer probeert het met bewegingscontrollers als de Leap Motion, Oculus met een eigen controller, en Samsung pleit nog steeds voor de klassieke controller. Krijgen we tijdens IFA 2015 eindelijk een goede oplossing te zien die voor iedereen geschikt is?

Hoewel er niets definitief bekend is, zijn er ongetwijfeld veel fabrikanten die iets nieuws proberen. We gaan op zoek naar het antwoord!

Iets concreter: Misschien krijgen we een nieuwe versie van Samsungs Gear VR te zien. Hoewel de bril zelf heel goed werkt, kun je die slechts gebruiken met 2 telefoons: De Galaxy Note 4 en de Galaxy S6. We zouden toch graag een bril zien die ook met wat oudere modellen werkt, want niet iedereen heeft nu al de behoefte te upgraden naar een nieuwe telefoon.

Van Oculus hoeven we niets te verwachten - dat bedrijf werkt nog steeds aan de lancering in 2016. Dan komt de definitieve versie van de Rift uit voor consumenten, al zouden we wel graag willen weten wat die precies gaat kosten. De belangrijkste mogelijke onthulling van Oculus is dan ook de prijs - en misschien wat toffe nieuwe tech-demo's.

We zijn ook erg benieuwd naar de HTC Vive, maar daarvan hoeven we geen spannende nieuwe ontwikkelingen van te verwachten. Wel mogen we hands-on met het apparaat, dus kunnen we kijken of er iets veranderd is ten opzichte van CES en IFA 2014.

 

 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000