ID.nl logo
Dit zijn de beste gadgets uit China
© PXimport
Zekerheid & gemak

Dit zijn de beste gadgets uit China

Praktisch alle elektronica die we vandaag de dag gebruiken, wordt in China gemaakt. Toch zijn we nog steeds huiverig om een smartphone, laptop of andere gadget uit China aan te schaffen. Is die vrees terecht? We nemen de proef op de som en testten de beste Chinese gadgets.

Het leek zo aantrekkelijk: voor een fractie van de prijs een namaak-iPhone of namaak-Samsung bestellen in China. Tot voor kort stond de techsector in dat land toch vooral bekend om het kopiëren van westerse elektronica. Toegegeven, de klonen waren vaak niet van echt te onderscheiden, maar dat veranderde direct als je door de slecht vertaalde en haperende interface scrolde. Lange tijd gaf een ‘made in China’-logo weinig vertrouwen over de bouwkwaliteit, om over de gebruikerservaring nog maar te zwijgen. Best opvallend, omdat de producten van westerse bedrijven als Apple, Microsoft en Sony in de gigantische fabrieken van bijvoorbeeld Foxconn in China worden gemaakt. Lees ook: De beste smartphones tot 200 euro.

Kentering

De laatste jaren heeft er een kentering plaatsgevonden, mede dankzij de inspanningen van grote Chinese bedrijven als Lenovo, Huawei, ZTE en het relatief jonge Xiaomi. Vooral laatstgenoemde gooit hoge ogen met een reeks betaalbare, maar uitstekende smartphones, tablets en wearables. Xiaomi verkoopt ze met een minimale marge, waardoor je al voor minder dan 300 euro het Android-equivalent van een iPhone hebt. Of wat te denken van een GoPro-alternatief met goede specificaties voor nog geen 80 euro? In de Benelux zul je deze producten niet snel aantreffen, want net als veel andere kleine Chinese fabrikanten beschikt Xiaomi niet over de benodigde patenten om in het westen actief te zijn.

Laat je daar niet door tegenhouden, want als westerling kun je prima aankopen doen in Chinese webshops en in veel gevallen kun je de producten zelfs gratis laten thuisbezorgen. Een van de grootste partijen is GearBest, dat de testexemplaren voor dit artikel ter beschikking heeft gesteld. Het bedrijf heeft een Engelstalige webshop met uiteenlopende gadgets. Van smartphones, drones en robotstofzuigers tot 3D-printers, VR-brillen en parkeercamera’s: je vindt er praktisch alles dat werkt met een kabel of batterijen.

Test

Om te zien hoe het anno 2016 is gesteld met de kwaliteit, namen we een zestal Chinese gadgets onder de loep. Is goedkoop duurkoop? Of loont het echt om je tech voortaan uit het land van de draak te halen? Overigens fluctueren de prijzen van Chinese tech-producten nogal, we geven in dit artikel de prijzen van november 2016.

Verzending en invoerkosten

Je kunt flink geld besparen door je nieuwe smartphone, tablet of andere gadget uit China te halen. Doorgaans krijg je voor minder geld een apparaat met betere specificaties en allerhande accessoires. Bovendien is de standaardverzending vaak gratis, al moet je dan wel rekening houden met een levertijd van (enkele) weken. Hoelang je op je pakketje moet wachten, ligt onder andere aan hoe snel de douane het afhandelt. In ons geval duurde het een krappe twee weken voordat we met onze gadgets aan de slag konden. Goed om te weten is dat je voor pakketjes met een waarde tot 22 euro geen invoerkosten hoeft te betalen. Van 22 tot 150 euro komt er btw bij en vanaf 150 euro moet je ook invoerrechten betalen. Zo kan het zijn dat een Chinese smartphone van 200 euro je uiteindelijk 270 euro kost. Vooraf berekenen hoeveel een bestelling je uiteindelijk kost? Gebruik dan een rekentool.

Garantie

Als je gadgets uit China bestelt, heb je recht op garantie. Maar in tegenstelling tot in Nederland, is het in China niet wettelijk bepaald hoe hiermee wordt omgegaan. Neem dus voordat je een aankoop doet de voorwaarden van de desbetreffende webshop door, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als je een aankoop wilt retourneren. Alle producten bij GearBest hebben één jaar garantie. Je moet echter zelf de retourverzending betalen, wat in de papieren kan lopen als je een pakket verzekerd terugstuurt. Bij PostNL betaal je 25,95 euro voor pakketjes tot 2 kilogram met verzekering en volgcode. In sommige gevallen is het daarom niet de moeite waard om je bestelling te retourneren. De verzendkosten voor het gerepareerde apparaat neemt GearBest voor zijn rekening. Is je Chinese gadget bij aankomst kapot, dan worden alle verzendkosten vergoed. Helaas zijn niet alle webshops zo coulant, dus check vooraf waar je aanspraak op kunt maken en hoe de ervaringen van eerdere kopers waren. Een goed startpunt voor meer informatie is een site als www.chinesewebshop.net.

Xiaomi Mi5 - Samsung Galaxy S7-kloon

De eerste Chinese gadget die we onder handen nemen, is de Xiaomi Mi5. Dit is een van de nieuwere smartphones uit de Mi-serie, die in China op veel populariteit kan rekenen. De reden daarvoor is niet verrassend; de Mi5 biedt ontzettend veel waar voor zijn geld. Het is een grotendeels metalen smartphone met een achterkant van krasbestendig glas dat naar de randen toe afloopt. Het design is duidelijk geïnspireerd op dat van de veel duurdere Samsung Galaxy S7. In de praktijk merk je nauwelijks iets van het prijsverschil van bijna 300 (!) euro. Het toestel heeft dezelfde chipset, beschikt standaard over twee keer zoveel opslag (64 GB) en is van alle gemakken voorzien. Zo is er een uitstekende vingerafdrukscanner aan boord, usb-C voor sneller opladen en ruimte voor twee simkaarten. Ook 4G+ wordt ondersteund, al kan het toestel niet met alle frequentiebanden overweg. In de Randstad en andere grote steden is dat geen probleem, maar in dorpen en de grensstreek kan het zijn dat je bent aangewezen op 3G.

Voor sommigen zal ook de skin die Xiaomi over Android 6.0 heeft gelegd even wennen zijn. MIUI 7 is erg kleurrijk en heeft geen apart app-venster, maar afgezien daarvan bevat de skin tal van handige functies voor bijvoorbeeld energiebesparing en het beheren van notificaties. De accuduur is overigens prima, wat is te danken aan het zuinige Full HD-scherm. Op smartphones met een 5inch-scherm biedt een hogere resolutie toch nauwelijks meerwaarde.

Het toestel heeft een fraai afgewerkte, dunne behuizing die weliswaar niet waterdicht is, maar wel solide aanvoelt. Aan de voorkant is een puike frontcamera te vinden die selfies schiet met 4 megapixel. Indrukwekkend is de 16megapixel-camera aan de achterkant die beschikt over een Sony-sensor, optische beeldstabilisatie en de optie om in 4K te filmen. De fotokwaliteit is uitstekend, met veel detail, waarheidsgetrouwe kleuren en weinig zichtbare ruis. Ook 4K-video’s ogen goed, al heeft het toestel tijdens het filmen de neiging om erg warm te worden. Dit soort kleine nadelen doen niet af aan het feit dat de Xiaomi Mi5 zich gemakkelijk kan meten met de (veel duurdere) concurrentie.

©PXimport

Xiaomi Mi5

Prijs
Vanaf ca. € 290,-

Website
www.mi.com/en

8Score80

  • Pluspunten

  • Ongekende prijs-kwaliteitverhouding

  • Puike camera

  • Goede accuduur

  • Minpunten

  • Ondersteunt niet alle 4G-banden

  • Kleurrijke Android-skin

  • Gladde behuizing

Xiaomi Mi Band 2 - Fitbit, eat your heart out

De Xiaomi Mi Band 2 is een activiteitstracker die gezien kan worden als concurrent van de Fitbit Charge 2. Het prijsverschil tussen de twee bedraagt maar liefst 130 euro en in tegenstelling tot de wearable van Fitbit is de Mi Band 2 waterdicht. Voor de rest zijn de gadgets vergelijkbaar: beide hebben een informatieschermpje dat de tijd, stappen, afgelegde afstand, calorieën en hartslag toont. Ze zijn allebei te koppelen aan een app, zodat je meer over je leefpatroon te weten komt.

De Xiaomi Mi Band 2 heeft twee grote voordelen ten opzichte van vergelijkbare wearables. Allereerst kun je het apparaatje tijdens het sporten en douchen gewoon omhouden dankzij de waterbestendige behuizing. Daarnaast hoef je de fitnesstracker vrijwel nooit op te laden. De accu gaat dertig dagen lang mee, zolang je niet om de haverklap je hartslag meet. Draag je de Mi Band 2 ook ’s nachts om je slaapritme te meten, dan wordt de accuduur gehalveerd. Daarnaast zijn optionele functies, zoals notificaties en het seintje dat het bandje kan geven als je te lang stilzit, van invloed op de accuduur.

Voor een activiteitstracker van nog geen 30 euro is de Mi Band 2 bijzonder compleet. Het is echter geen sporthorloge: zo worden de stappen die je zet tijdens een hardlooprondje niet accuraat gemeten. Aan activiteiten als zwemmen of fietsen heeft de wearable überhaupt geen boodschap. Kun je daarmee leven, dan is dit een uitstekend alternatief voor de veel duurdere trackers van onder andere Fitbit.

©PXimport

Xiaomi Mi Band 2

Prijs
Vanaf ca. € 25,-

Website
www.mi.com/en

8Score80

  • Pluspunten

  • Lange accuduur

  • Eenvoudig in gebruik

  • Waterbestendig

  • Minpunten

  • Beperkte mogelijkheden

  • Niet geschikt voor hardlopen

  • Simpel design

Cube i7 Book - Goedkopere Microsoft Surface 4

Met een prijskaartje van circa 300 euro (exclusief toetsenbord-dock) is de Cube i7 Book een van de duurdere gadgets die we lieten overkomen uit China. We bestellen gelijk het toetsenbord-dock van 45 euro mee. Onderhuids heeft de convertible dezelfde Intel Skylake m3-chipset als de veel duurdere Microsoft Surface Pro 4. Die heeft wel dubbel zoveel opslagruimte (128 GB), al kun je de SSD in de Cube i7 Book desgewenst vervangen door eentje van maximaal 512 GB. Daarnaast heeft de Chinese tablet een iets kleiner 10,6inch-scherm met een lagere 1080p-resolutie, maar het Samsung-paneel oogt wat ons betreft scherp en helder genoeg. Het scherm is aanraakgevoelig en ondersteunt Wacom-pennetjes, zodat je naar hartenlust kunt schetsen en tekenen. Er wordt geen stylus meegeleverd, die kun je voor ruim 30 euro bijbestellen.

Met het apart verkrijgbare toetsenbord-dock tover je de tablet in een handomdraai om tot volwaardige Windows 10-laptop. De bouwkwaliteit van beide delen is uitstekend. Wel is heeft de tablet forse schermranden en een relatief zware, metalen behuizing van 728 gram. Prettig is de aanwezigheid van HD-camera’s aan de voor- en achterkant en poorten voor usb-C, usb 3.0, microSD en een koptelefoon. Sluit je het toetsenbord-dock aan, dan komen er nog twee volwaardige usb-poorten bij. De toetsen hebben voldoende tussenruimte en travel, waardoor het prettig typen is. Dit artikel is volledig geschreven met het keyboard, en dat ging probleemloos.

In vrijwel alles voelt de Cube i7 Book aan als een compacte maar volwassen laptop. Door Windows 10 klikken, browsen met meerdere openstaande tabbladen en foto’s bewerken gaat enorm soepel. Videobewerking, 4K-filmpjes afspelen en gamen is ook mogelijk, al loop je dan sneller tegen beperkingen aan. Een potje League of Legends of CS:GO gaat nog wel, maar GTA V is onspeelbaar. Voor de meeste gebruikers zullen de prestaties van de Cube i7 Book echter ruimschoots voldoen.

©PXimport

Cube i7 Book

Prijs
Vanaf ca. € 300,-; dock ca. € 45,-

Website
www.cube-tablet.com

8Score80

  • Pluspunten

  • Prima specificaties

  • Toetsenbord-dock werkt goed

  • Windows 10 standaard geïnstalleerd

  • Minpunten

  • Dikke schermranden

  • Vrij zwaar

  • Minder geschikt voor gaming

Xiaomi Yeelight

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat ook Xiaomi meegaat in de Internet of Things-rage. Zo heeft het bedrijf een luchtreiniger die je verbindt met je netwerk en bedient met een app, en de Yeelight die op soortgelijke wijze werkt. Bij dit nachtlampje voegt de connectiviteit daadwerkelijk iets toe. Met de bijbehorende app kun je namelijk de kleur en lichtintensiteit bepalen en schema’s instellen. Dat laatste zorgt ervoor dat de lamp op gezette tijden automatisch in- en uitschakelt.

De Yeelight kan ook als wake-up-light fungeren, zodat je ’s ochtends rustig wakker wordt. Het apparaat is enorm simpel te bedienen en het licht dat de lamp uitstraalt is prettig. Organiseer je een filmavond of heb je wat te vieren, dan kies je vanuit de app een bijpassende scène. Het design van de Yeelight is wat conventioneler dan dat van de vergelijkbare Philips Hue Phoenix, maar gezien het prijsverschil (60 euro versus 150 euro) liggen we daar niet wakker van.

©PXimport

Xiaomi Yeelight

Prijs
Vanaf ca. € 69,-

Website
www.mi.com/en

7Score70

  • Pluspunten

  • Veel mogelijkheden

  • Ook geschikt als wake-up-light

  • Prijs

  • Minpunten

  • Conventioneel design

  • App verbindt soms traag

Elecam Explorer Elite - Budget-GoPro

Een GoPro-alternatief dat in 4K kan filmen en standaard wordt geleverd met een waterbestendige behuizing; het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch is dat de belofte van de Elecam Explorer Elite, een kleine actioncam die voor nog geen 80 euro van eigenaar wisselt. Net als de GoPro Hero 5 Black (430 euro) beschikt de Elecam over een 12megapixel-camera met een groothoeklens. Je bedient hem met de fysieke knoppen op de behuizing of via de smartphone-app. Aan de achterkant zit een 2inch-scherm dat fungeert als zoeker en te gebruiken is om de opname-instellingen aan te passen.

De Elecam Explorer Elite is eenvoudig te bedienen. Na het invoeren van een microSD-kaartje (er is geen ingebouwd geheugen) kun je direct beginnen met het maken van (slowmotion)video’s, foto’s en timelapses. De camera ondersteunt resoluties tot 4K, maar dan ben je beperkt tot een relatief lage framerate van 24 beelden per seconde. In 1080p ogen beelden een stuk vloeiender, al wordt de geadverteerde 60 fps alleen gehaald als de lichtomstandigheden goed zijn.

toont dat de Elecam in zonnige situaties de kwaliteit van de veel duurdere GoPro-camera benadert. De geluidskwaliteit is ook uitstekend, mits je de camera uit de waterbestendige case haalt.

De foto’s die de Elecam schiet zijn redelijk, met maximaal 20 megapixel. Door middel van wifi kun je de camera (op afstand) bedienen met de bijbehorende Android- en iOS-app. Er zijn speciale opties om het apparaatje als dashcam of dronecam te gebruiken. Handig is de ingebouwde gyroscoop voor het stabiliseren van bewegingsonscherpte. Voor écht vloeiende beelden moet je een statief of gimbal gebruiken.

Als je filmt in 1080p gaat de accu van de Elecam ongeveer anderhalf uur mee. Voor nog geen 5 euro koop je een reserve-accu. Ook dat maakt deze budget-GoPro voor het geld een aantrekkelijke optie, als je ermee kunt leven dat de camera minder goed presteert in donkere situaties.

©PXimport

Elecam Explorer Elite

Prijs
Vanaf ca. € 80,-

Website
www.elephone.hk

7Score70

  • Pluspunten

  • Goede beeldkwaliteit

  • Veel goedkoper dan GoPro

  • Waterbestendig

  • Minpunten

  • Prestaties bij weinig licht

  • Beeldstabilisatie kan beter

Xiaomi Mi Box 3 Enhanced - (Net niet) Apple TV

De Xiaomi Mi Box 3 Enhanced is het Chinese antwoord op de Apple TV. De settopbox draait op Android en heeft een interface die is geoptimaliseerd voor bediening met de bijgeleverde afstandsbediening. In tegenstelling tot de andere apparaten die we hier bespreken, is het bij deze Mi Box 3 meteen duidelijk dat het niet is gericht op de westerse markt. Nadat je de settopbox via HDMI koppelt aan je tv, word je verwelkomd door een Chinese interface. Die is pas na veel pijn en moeite (en het volgen van een online gids) te wijzigen naar het Engels, maar dan nog zijn sommige menu’s onbegrijpelijk.

Gelukkig is het vrij eenvoudig om je weg te vinden in de interface van de Mi Box 3. Je kunt eenvoudig lokale content streamen vanaf een usb-stick of een gedeelde netwerkmap. Bij films en muziek worden automatisch albumhoezen gezocht, wat er net wat lekkerder uitziet. Omdat de settopbox op Android draait, kun je apps als Kodi, Popcorn Time of Netflix installeren. Je kunt ook games spelen, al is dat met de afstandsbediening vrij lastig. Een bluetooth-controller biedt in dat geval uitkomst. Houd er wel rekening mee dat Google Play niet standaard is geïnstalleerd, waardoor je je apps van derde partijen moet downloaden.

De prestaties van de Mi Box 3 bij het afspelen van films wisselen. Video’s met een lagere bitrate spelen vloeiend af, maar met 4K-materiaal heeft het apparaat soms moeite. Een ander nadeel is dat in de interface veel aandacht is voor Chinese content, die voor de meeste westerlingen niet relevant is. Ondanks de relatief lage aanschafprijs (75 euro) kunnen we dit apparaat dan ook niet aanraden.

©PXimport

Xiaomi Mi Box 3 Enhanced

Prijs
Vanaf ca. € 75,-

Website
www.mi.com/en

4Score40

  • Pluspunten

  • Eenvoudige interface

  • Afstandsbediening

  • Mogelijkheid om apps te installeren

  • Minpunten

  • Niet gericht op westerse markt

  • Wisselende prestaties

  • Google Play niet aanwezig

Conclusie

We hebben ons ondergedompeld in de wereld van Chinese gadgets en dat is goed bevallen. Het vooroordeel dat elektronica uit China van inferieure kwaliteit is, is in veel gevallen ongegrond. Vooral de Xiaomi Mi5 is ons goed bevallen. Hij heeft veel weg van een toptoestel en biedt een minstens zo goede gebruikerservaring voor de helft van de prijs. Na meerdere weken gebruik hoor je ons absoluut niet klagen. Natuurlijk geldt dat niet voor alle producten (bijvoorbeeld de Xiaomi Mi Box 3) en webshops. Ons advies is dan ook om je goed in te lezen voordat je Chinese gadgets aanschaft. Check altijd online reviews en controleer vooraf de voorwaarden van de partij waar je koopt. Zo voorkom je teleurstellingen of onverwachte kosten.

Conclusie

Plus- en minpunten
      ▼ Volgende artikel
      Foto’s verkleinen, zo doe je dat zonder extra software
      © Photographer: Dragos Condrea
      Huis

      Foto’s verkleinen, zo doe je dat zonder extra software

      Afbeeldingbestanden kunnen behoorlijk groot zijn. Om afbeeldingen te verkleinen, hoef je geen gebruik te maken van externe software. Zowel in Windows 10 als Windows 11 kun je dat doen met de ingebouwde programma’s Paint en Foto’s. Het proces verloopt in beide programma’s vergelijkbaar, maar we tonen het hier in Foto’s.

      In dit artikel laten we zien hoe je in Windows afbeeldingen kunt verkleinen:

      • Open de afbeelding met Foto’s
      • Verklein de afbeelding door een lagere pixelgrootte of percentage in te voeren
      • Kies het gewenste bestandsformaat en pas de kwaliteit aan

      Ook leuk: Supersimpel: van foto's naar filmpjes met Google Foto's

      Formaat van afbeelding wijzigen

      Er zijn allerlei redenen waarom je een afbeelding zou willen verkleinen. Meestal wil je op die manier de bestandsgrootte verkleinen om het plaatje te delen via e-mail of via social media. De afmetingen van een foto zijn bepalend voor de bestandsgrootte. Om te beginnen, navigeer je naar de afbeelding waar de afbeelding staat waarvan je het formaat wilt aanpassen. Klik er met de rechtermuisknop op en kies in het contextmenu de opdracht Openen met / Foto’s. Wanneer deze app al ingesteld is als standaard-applicatie om afbeeldingen te openen, kun je ook dubbelklikken op de afbeelding. Terwijl de afbeelding geopend is in Foto’s klik je op de drie puntjes op de menubalk. Kies Formaat van afbeelding wijzigen.

      Via de drie puntjes kom je bij de opdracht Formaat van afbeelding wijzigen.

      Goede kwaliteit foto's maken?

      Een digitale camera is daar het beste in

      Via pixelgrootte of percentages

      Een dialoogvenster opent, waarin je de huidige afmetingen van de afbeelding leest. Die afmetingen staan weergegeven in pixels. Je kunt het formaat wijzigen door een andere pixelgrootte te typen. Veronderstel dat de afbeelding niet breder mag zijn dan 1200 pixels. Dan typ je deze waarde in het vak Breedte. Je hoeft slechts voor één dimensie een nieuwe maat in te geven. De andere dimensie, in dit geval Hoogte, wordt automatische aangepast. Op die manier respecteert Foto’s de oorspronkelijke beeldverhouding. Het is ook mogelijk om het formaat te wijzigen via een percentage. Als je Percentage aanvinkt en je geeft bij Hoogte de waarde 50% in, dan zal de afbeelding de helft kleiner worden.

      Hier passen we de grootte via absolute waarden aan.

      Het juiste bestandsformaat

      Nog voor je de verkleining bevestigt, lees je onderaan de huidige afmetingen en de nieuwe afmetingen. Het valt daarbij op dat de bestandsgrootte veel kleiner is geworden. Bij Bestandstype kies je de indeling waarin de afbeelding wordt weggeschreven: jpg, png, tif of bmp. Bij de eerste twee opties, jpg en png, wordt compressie toegepast om de bestandsgrootte nog kleiner te maken. Met de schuifregelaar bepaal je de kwaliteit. Houd er rekening mee dat jpg geschikter is voor grafische afbeeldingen met veel kleurovergangen en nuances, zoals foto’s. Png is meer geschikt voor afbeeldingen die ook tekst bevatten.

      Bij jpg kun je de sterkte van de compressie regelen.

      Watch on YouTube
      ▼ Volgende artikel
      Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje
      © Rens Blom
      Huis

      Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje

      Hartstikke leuk als je betaalbare smartphone er prachtig uitziet en heel veel kan, maar je hebt er weinig meer aan als hij (te) snel beschadigd raakt door een val of water. Oppo ziet een gat in de markt van budgettoestellen: de 279 euro kostende Oppo A5 Pro 5G kan tegen een stootje en is waterdicht. In deze review lees je hoe de telefoon bevalt.

      Uitstekend
      Conclusie

      De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.

      Plus- en minpunten
      • Extra stevig ontwerp in normale behuizing
      • Erg lange accuduur
      • Zes jaar updates
      • Minder scherp HD-scherm
      • Erg drukke software

      De propositie van de Oppo A5 Pro is interessant. Robuuste, waterdichte smartphones zijn doorgaans óf prijzig óf komen lomp over. De A5 Pro is geen van beide. Het toestel oogt en voelt als een reguliere betaalbare smartphone en weegt met 194 gram ook niet bovengemiddeld zwaar. Sterker nog, het gewicht valt alleszins mee als je weet dat de A5 Pro een accucapaciteit heeft die groter is dan gebruikelijk. Waar veel toestellen over een 5000 mAh-accu beschikken, zit er in dit Oppo-toestel een 5800 mAh-accu. Waarover zo meteen meer.

      De behuizing van de A5 Pro is IP66-, IP68- en IP69-gecertificeerd. Dat wil zeggen dat het toestel geen schade oploopt als je hem onderdompelt of onder een waterstraal houdt. Stof vormt ook geen probleem. Extra prettig is dat het toestel geen klepje nodig heeft voor zijn usb-c-poort. Oppo schermt ook met extra stevig glas, al merken we dat niet direct. Volgens de fabrikant kan de A5 Pro ook overweg met extreme temperaturen, wat in Nederland lastig te testen is maar een fijne gedachte kan zijn als je naar een heel warm land op vakantie gaat.

      ©Rens Blom

      Beter te testen is Oppo's belofte dat het scherm te bedienen is met natte handen, vette vingers en de meeste (motor)handschoenen. Dat lukt alle drie inderdaad. De techniek van Oppo herkennen we uit verschillende OnePlus-smartphones. Oppo en OnePlus zijn dan ook zusterbedrijven.

      De valbestendigheid testen is altijd wat spannend met een door de fabrikant uitgeleende smartphone, maar gelet op Oppo's claims hebben we de A5 Pro dan maar een paar keer expres vanaf borsthoogte laten vallen op een houten vloer en vlonderplanken op het dakterras. Dat leverde geen zichtbare schade op. Volgens Oppo is de smartphone zo ontwikkeld dat de binnenkant – voor ons onzichtbaar – ook minder schadegevoelig is dan andere smartphones.

      ©Rens Blom

      De Oppo A5 Pro is valbestendig.

      Prima specificaties

      De stevige behuizing maakt de Oppo A5 Pro interessant voor wie onhandig is (of genoemd wordt) of veel buiten ontspant of werkt. Maar in al die gevallen wil je niet alleen een robuuste telefoon, maar ook een fijne telefoon. Dat is de Oppo A5 Pro op veel vlakken. Bijster snel is 'ie niet, maar gelet op de prijs kunnen we niet klagen over de prestaties. Het grote werkgeheugen (8 GB) zal helpen. Complimenten aan Oppo voor de ruime opslagcapaciteit van 256 GB; dat zien we nog niet vaak in dit prijssegment.

      De 50 megapixel-camera is prima, maar niet bijzonder. De tweede camera is een portretsensor waar je niet veel aan hebt. Het 6,67inch-LCD-scherm is buiten goed afleesbaar, maar oogt met zijn resolutie van 1604 bij 720 pixels minder scherp dan we graag zien. Veel andere toestellen hebben een Full-HD-scherm.

      ©Rens Blom

      Het scherm van de Oppo A5 Pro 5G kan lekker fel, maar oogt niet zo scherp.

      Lange accuduur

      Door de lagere schermresolutie verbruikt de Oppo A5 Pro wel minder stroom dan concurrerende smartphones. Dat gegeven plus de grotere accucapaciteit resulteert in een uitstekende accuduur. Wij kunnen de Oppo-telefoon bijna twee volle dagen gebruiken. Accustress hebben we daarom niet ervaren. Opladen kan het toestel lekker snel, namelijk met maximaal 45 watt. Je dient wel zelf de juiste adapter te kopen, want in de doos zit alleen een usb-c-kabel.

      Zes jaar updates

      De tijd dat een betaalbare smartphone maar heel kort updates kreeg, is gelukkig voorbij. Ook Oppo hanteert een prima updatebeleid. De A5 Pro kan rekenen op drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. De Oppo-software oogt wat druk en promoot wel heel graag commerciële apps en games, maar er valt mee te werken.

      ©Rens Blom

      Oppo stopt de software vol commerciële apps en games.

      Conclusie: Oppo A5 Pro kopen?

      De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.