ID.nl logo
11 tips voor Android op je pc met BlueStacks
© PXimport
Huis

11 tips voor Android op je pc met BlueStacks

Wil je een app gebruiken of een game spelen, maar heb je geen zin om hiervoor een Android-smartphone of -tablet aan te schaffen? Met BlueStacks 2 heb je een virtueel Android-systeem op je pc. Je hebt geen aparte virtualisatiesoftware nodig en het programma is binnen een paar minuten geïnstalleerd.

Tip 01: BlueStacks

Via virtualisatie-software is het mogelijk om andere besturingssystemen op je pc te draaien. Een bekende toepassing is om bijvoorbeeld via een programma als VirtualBox een tweede besturingssysteem als Linux te draaien. Maar ook als je nog Windows 8 draait en je wilt kijken of Windows 10 voor jou geschikt is, kun je Windows 10 virtueel op je Windows 8-pc installeren via virtualisatiesoftware. De BlueStacks 2 App Player is een twee-in-één oplossing. Zowel de virtualisatiesoftware als een aangepaste versie van Android wordt door BlueStacks aangeboden. BlueStacks 2 is sinds een paar maanden uit en biedt meer mogelijkheden dan zijn voorganger.

Het programma is gericht op het draaien van apps en games, en het geeft je suggesties welke apps je kunt installeren. De meeste apps draaien vlekkeloos, maar dit heeft uiteraard wel te maken met de kracht van je host-systeem. Heb je een oude bak, dan zal BlueStacks hier niet fijn op draaien. Het enige nadeel van de software is de vrij agressieve manier om je ervan te overtuigen om over te stappen op een betaald Premium-abonnement, in het kader Premium lees je meer hierover. BlueStacks 2 is voor zowel pc als Mac beschikbaar.

©PXimport

Tip 02: Installatie

Om BlueStacks 2 te installeren, ga je naar www.bluestacks.com en selecteer je rechts bovenin Nederlands. Klik vervolgens op Download BlueStacks en kies voor Uitvoeren als je browser hierom vraagt. In het eerste scherm vraagt BlueStacks dat je akkoord gaat met de voorwaarden en op Next klikt. Klik ook op de volgende pagina's op Next en laat de vinkjes voor App Store Access en Applications Communications staan. Deze beide onderdelen heeft BlueStacks nodig, zodat je apps kunt installeren op Android. BlueStacks wordt automatisch gestart en je krijgt het BlueStacks-scherm te zien van waaruit je apps en games kunt installeren. Bovenin vind je een paar knoppen om bijvoorbeeld de schermgrootte van BlueStacks aan te passen en door op het tandwiel te klikken, kom je bij de instellingen en andere configuratieopties. Aan de linkerkant kom je nog een paar andere BlueStacks-knoppen tegen, hier gaan we later verder op in.

©PXimport

Tip 03: Configureren

Het lijkt alsof er al een heleboel apps zijn geïnstalleerd, maar dit is niet zo. Onder Popular Apps vind je slechts een paar suggesties. Begin met het installeren van je eerste app. Klik op het veld Search apps en typ bijvoorbeeld Instagram in. Onder Results vind je nu de app Instagram. Klik erop en BlueStacks leidt je naar een scherm waar je de App Store-optie moet installeren. Klik rechtsonder op Continue. Omdat je een app uit de Google Play Store gaat downloaden, moet je je BlueStacks-systeem met je Google-account verbinden.

Klik op Bestaand als je al een Google-account hebt of kies voor Nieuw en doorloop de stappen. Als je voor de eerste optie hebt gekozen, voer je je accountgegevens in en klik je op de driehoek rechtsonder. Klik op OK om de servicevoorwaarden en het privacybeleid van Google en Google Play te accepteren. Het inloggen kan soms erg lang duren, in sommige gevallen blijft BlueStacks op deze pagina hangen. Als je na twee minuten nog steeds naar hetzelfde scherm kijkt, klik dan op Annuleer en voer opnieuw je wachtwoord in. Op de volgende pagina kun je ervoor kiezen om reservekopieën van je apps en app-instellingen in je Google-account op te slaan. Als je geen nieuwsbrief van Google Play wilt ontvangen, laat je het vinkje voor Houd mij op de hoogte van nieuws en aanbiedingen van Google Play weg. Klik op de driehoek om verder te gaan.

©PXimport

Premium

Eén groot nadeel van BlueStacks is dat het gebruik alleen gratis is met een merkwaardig businessmodel. Om de zoveel tijd worden er apps geïnstalleerd op je BlueStacks-systeem in de vorm van reclame. Gelukkig kun je deze apps wel weer verwijderen. Wil je hiermee niet lastiggevallen worden, dan moet je upgraden naar een Premium-abonnement. Dit kost je 24 dollar per jaar. Ga naar het Android-startscherm en klik op All Apps. Klik op My BlueStacks en kies voor Upgrade.

©PXimport

Tip 04: Configuratie afronden

De volgende stap is om een BlueStacks-account op te zetten, klik weer op Continue. In de meeste gevallen zul je maar één Google-account gebruiken in BlueStacks, klik daarom op je zojuist geconfigureerde Google-account en klik op OK. De derde stap is om App Sync te activeren. Dit is een dienst die BlueStacks nodig heeft om te functioneren. Klik op Continue, je wordt naar een Google-inlogpagina gebracht en hier moet je nog eens op Volgende klikken. Geef opnieuw je Google-accountwachtwoord in en klik op Inloggen. Na een paar seconden word je naar de BlueStacks Android-omgeving teruggebracht en klik je op Let's go om de registratie af te ronden. Deze configuratie hoef je slechts één keer te doen, daarna wordt je account voor al je downloads gebruikt.

©PXimport

Tip 05: App installeren

De app Instagram (of een andere app naar keuze) staat nu voor je klaar. Klik op Installeren om de app op je BlueStacks-systeem te installeren. Je ziet tot welke onderdelen de app allemaal toegang wil hebben. Klik op Accepteren om dit goed te keuren. Na installatie kun je op Openen klikken. Je ziet dat Instagram standaard in portretmodus wordt weergegeven en dat je daarom grote zwarte randen links en rechts ziet. Als een app zowel in portret- of landschapsmodus te gebruiken is, klik dan op het icoontje linksboven. Dit staat gelijk aan de beweging om een tablet of smartphone te wisselen van portret- naar landschapsmodus. Dus alsof je het apparaat draait. Als een app normaliter reageert op een schudbeweging, dan kun je dit simuleren door de tweede knop van boven, het icoontje onder de formaatwisseling.

©PXimport

Tip 06: Navigeren

Het navigeren in de Android-omgeving in BlueStacks is iets anders dan op een echte smartphone of tablet. Als je een app wilt sluiten, dan doe je dat gewoon door op het kruisje bovenin te klikken. Je ziet welke apps geopend zijn door de taakbalk bovenin, net zoals je dat van je browser gewend bent. Om naar een andere app te gaan, klik je op het tabblad. Als je op het tabblad Android klikt, kom je bij het hoofdscherm waar je al je geïnstalleerde apps ziet. Doe je dit voor de eerste keer, dan kan dit iets langer duren. Ook apps die je nog niet hebt geïnstalleerd, maar die wellicht interessant voor je zijn, worden hier weergegeven. Om te zien welke applicaties je allemaal hebt geïnstalleerd en eventueel om een app te verwijderen, ga je naar het tandwiel rechts bovenin en navigeer je naar Bluestacks Settings / Applicaties Beheren. Klik op Delete achter een app om het te verwijderen en bevestig de actie met Continue.

©PXimport

Tip 07: Bediening

Een groot verschil tussen een echt Android-apparaat en een virtuele versie op je pc, is dat op een echte apparaat games en apps met veeg- en knijpbewegingen worden bestuurd. Dit is natuurlijk niet mogelijk met je normale pc of laptop. Vandaar dat je bovenin een knop vindt om je toetsenbord of controller toe te wijzen aan functies van een game of app. Klik op het WASD-icoon bovenin en over de game of app verschijnen een paar opties. Klik op het potloodje om andere bewegingen toe te wijzen aan toetsen op je toetsenbord. Bovenin zie je de bewegingen die je met je smartphone of tablet zou kunnen maken. Klik bijvoorbeeld op Swipe en er verschijnen vier opties: Swipe Left, Swipe Up, Swipe Right, Swipe Down. Klik op één van de opties en in een pop-upscherm kun je op een toets van je toetsenbord drukken. Nu is deze toets aan de functie in Android toegewezen.

©PXimport

Tip 08: Klassieke interface

De interface van BlueStacks maakt het makkelijk om apps te installeren en te zoeken, maar als je liever een klassieke Android-ervaring wilt hebben, kun je een aparte app installeren. Nova Launcher is een goede keuze. Ga naar het scherm Welcome en zoek naar Nova Launcher. In het volgende scherm kies je voor Search Play for nova launcher. Installeer en open de app. Als je de volgende keer BlueStacks opent, krijg je de optie om Nova Launcher als standaard startscherm-app te selecteren. Kies voor Nova Launcher en klik op Altijd. Als je nu op de cirkel onderin klikt, zie je alle onderdelen die op je virtuele Android-machine zijn geïnstalleerd en niet alleen de onderdelen die BlueStacks je aanbiedt. Wil je Nova Launcher aan jouw eisen aanpassen, klik dan op Nova instellingen.

©PXimport

Prestatie

Net als bij elke andere virtualisatiesoftware is de prestatie afhankelijk van je systeem. Als je BlueStacks op een oud systeem probeert te draaien, zal dit bij veeleisende games snel merkbaar zijn. Vooral het beschikbare geheugen is vaak het probleem, zorg daarom dat je tenminste twee gigabyte geheugen in je systeem hebt ingebouwd, zodat je één gigabyte helemaal aan BlueStacks kunt toewijzen.

Tip 09: Globale functies

Er is nog een aantal andere knoppen te vinden aan de linkerkant van het BlueStacks-scherm. Het fotocamera-icoon gebruik je om een screenshot te maken, iets wat je normaal gesproken met de aan/uit-knop en de volumeknop van je smartphone of tablet doet. Eronder vind je een locatieknop. Je smartphone kan dit door de aanwezigheid van een gps-module zelf bepalen, maar hier moet je het handmatig aangeven.

Een klik op dat icoontje opent een kaart, klik op een locatie en de rode speld wordt hier naartoe verplaatst. De APK-knop is handig als je onderdelen wilt installeren die niet uit de Google Play Store komen. Klik erop en vanuit de geopende verkenner kun je een APK-bestand installeren. Pas wel op voor malware, dit kan gemakkelijk verspreid worden door APK-bestanden, aangezien ze niet zijn goedgekeurd door de Google Play Store. Installeer dus alleen APK-bestanden van bronnen die je vertrouwt. Onder de APK-knop vind je ook nog knoppen voor het importeren van bestanden en het kopiëren en plakken van onderdelen. Zo kun je gemakkelijk bestanden van je pc naar je BlueStacks-systeem kopiëren en omgekeerd. De één-na-onderste knop regelt het volume en het vraagteken opent de helpbestanden in je browser.

©PXimport

Tip 10: Virtueel geheugen

In BlueStacks klik je op Instellingen en kies je voor Apps. Klik met rechts op Op SD-Kaart om te simuleren dat je naar links veegt. Doe dit nog een keer door op Wordt uitgevoerd te klikken. Onderaan zie je nu hoeveel RAM er wordt gebruikt en hoeveel er nog vrij is. Ga op je systeem naar Verkenner in Windows, navigeer naar C:\Program Files (x86)\BlueStacks en start HD-Quit om er zeker van te zijn dat je BlueStacks compleet afsluit.

In Windows 10 klik je op het vergrootglas in je taakbalk, typ regedit in gevolgd door een Enter. Dit opent de Windows Register-editor. Op andere Windows-versies klik je op het startmenu en tik je daar regedit in de zoekbalk. Geef Windows toestemming om wijzigingen aan te brengen door op Ja te klikken. Ga naar HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/BLUESTACKS/GUESTS/ANDROID en dubbelklik op Memory aan de rechterkant. Zet het Grondtal op Decimaal en je ziet dat er onder Waardegegevens 768 staat. Vergroot dit aantal naar 1024. Zorg er altijd voor dat je niet meer dan de helft van je daadwerkelijke RAM-geheugen hier ingeeft, 1024 is gelijk aan 1 gigabyte. Sluit de Windows Register-editor af, herstart je pc en open BlueStacks opnieuw. Als je vervolgens bij de instellingen in BlueStacks kijkt, zie je dat je meer geheugen tot je beschikking hebt.

©PXimport

Tip 11: Alternatieven

BlueStacks is niet de enige Android-emulator die er te verkrijgen is. Goede concurrenten zijn Genymotion en AndY. Beide echt gratis voor persoonlijk gebruik, met een minder opdringerig businessmodel dan BlueStacks.

Ga naar www.genymotion.com en klik op Choose a plan. Kies voor Individual en onder Basic kies je Get started. Je moet een account aanmaken om een downloadlink te krijgen. Vervolgens kun je kiezen of je Genymotion met of zonder VirtualBox wilt downloaden. Dit is de virtualisatiesoftware die wordt gebruikt door Genymotion. Als je VirtualBox al hebt geïnstalleerd, kun je kiezen voor Without VirtualBox. Genymotion is iets gecompliceerder dan BlueStacks, maar je hebt wel heel veel keuze omtrent de versie van Android die je wilt draaien.

AndY vind je op www.andyroid.net. Klik op de groene downloadknop. Het pop-upscherm kun je wegklikken, het bestand wordt op de achtergrond al gedownload. Het installeren duurt vrij lang en AndY is niet zo gestroomlijnd als BlueStacks.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Nieuw van Sony:  WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid
© Sony | Christopher Collie
Huis

Nieuw van Sony: WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid

Sony introduceert de WH-1000XM6, de nieuwste draadloze koptelefoon in de bekende 1000X-serie. Het model bouwt voort op zijn voorganger met nog betere ruisonderdrukking, helderdere gesprekskwaliteit en meer comfort. De koptelefoon is vanaf mei verkrijgbaar voor 450 euro.

Noise cancelling met twaalf microfoons

De WH-1000XM6 gebruikt een nieuwe processor die de ruisonderdrukking in realtime aanpast. De koptelefoon beschikt over twaalf microfoons – vier keer zoveel als bij de WH-1000XM5 – en detecteert storende geluiden nauwkeuriger. De adaptieve algoritmes passen zich automatisch aan op basis van je omgeving en de luchtdruk.

Verbeterd draagcomfort en opvouwbaar ontwerp

Sony heeft het ontwerp aangepast met een bredere hoofdband en zachtere oorkussens van veganistisch leer. De pasvorm is ontworpen voor langdurig gebruik, zonder druk op het hoofd. Het opvouwbare frame is verstevigd met metaal en de case heeft nu een magnetische sluiting.

©Sony

Audio in studiokwaliteit

De nieuwe driverunit zorgt voor meer detail en helderheid. Dankzij ondersteuning voor LDAC en High-Resolution Audio Wireless levert de koptelefoon ook draadloos hoge geluidskwaliteit. Met DSEE Extreme worden gecomprimeerde audiobestanden in realtime opgewaardeerd. Voor ruimtelijk geluid is er ondersteuning voor 360 Reality Audio, inclusief een upmix-functie voor films.

Helder bellen met AI-gestuurde microfoons

Voor telefoongesprekken gebruikt de WH-1000XM6 zes beamforming-microfoons die achtergrondgeluid actief onderdrukken en je stem isoleren. Daardoor blijf je goed verstaanbaar, ook in rumoerige omgevingen.

©Sony

Slimme functies en snelladen

De koptelefoon ondersteunt multipoint-connectiviteit, LE Audio en schakelt automatisch tussen apparaten. Via de Sound Connect-app pas je het geluid aan, stel je equalizers in of gebruik je functies zoals Quick Access en Scene-based Listening. Opladen gaat snel: drie minuten laden is goed voor drie uur luisteren.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony WH-1000XM6 is beschikbaar in drie kleuren: Black, Platinum Silver en Midnight Blue. De adviesprijs bedraagt 450 euro.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie
Gezond leven

Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wanneer je met een smartwatch je gezondheid in de gaten wilt houden en bijvoorbeeld tijdens activiteiten je hartslag wilt meten, is het handig als zo'n slim horloge ook waterdicht is. En met een GPS-functie kun je ook goed bijhouden welke afstand je hebt afgelegd.

Een smartwatch is meer dan alleen een horloge: het is een slimme assistent om je pols. Met een smartwatch kun je eenvoudig meldingen van je smartphone ontvangen, zoals berichten, oproepen en agenda-afspraken. Veel modellen bieden daarnaast functies zoals stappentellen, hartslagmeting, slaapregistratie en GPS-tracking. Dat maakt ze ideaal voor wie zijn gezondheid en activiteiten wil bijhouden. Sommige horloges ondersteunen zelfs contactloos betalen of muziekbediening, zodat je minder vaak je telefoon uit je zak hoeft te halen.

Een ander belangrijk voordeel is de waterbestendigheid, wat bij smartwatches wordt aangeduid met een zogeheten ATM-classificatie. ATM staat voor 'atmosfeer' en geeft aan hoe hoog de druk op het horloge mag zijn. Een smartwatch met 5 ATM is bijvoorbeeld bestand tegen waterdruk die overeenkomt met 50 meter diepte. Dat betekent dat je ermee kunt douchen, zwemmen of in de regen lopen, maar dat de watch niet per se geschikt is voor diepzeeduiken.

Amazfit Cheetah Square

De Amazfit Cheetah Square is een smartwatch met een rechthoekig AMOLED-scherm van 1,75 inch. Het model biedt uitgebreide sportondersteuning met meer dan 150 modi en beschikt over dual-band GPS voor nauwkeurige plaatsbepaling. Daarnaast zijn er sensoren voor hartslag, SpO₂ (het percentage zuurstof in je bloed dat via een saturatiemeter wordt gemeten, en aangeeft hoeveel van je rode bloedcellen verzadigd zijn met zuurstof), slaap en stress. De behuizing is lichtgewicht en de horlogeband is van siliconen. De waterdichtheid van 5 ATM maakt hem geschikt voor gebruik in het water. De batterijduur varieert afhankelijk van het gebruik, met tot 8 dagen bij gemiddeld gebruik en tot 28 uur met GPS ingeschakeld.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 8 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,75 inch

Huawei Watch Fit 2

De Huawei Watch Fit 2 is een relatief compacte smartwatch met een AMOLED-display van 1,74 inch. Het model ondersteunt verschillende trainingsmodi en beschikt over sensoren voor onder andere hartslag, SpO₂ en slaapmonitoring. Hoewel deze watch geen ingebouwde GPS heeft, maakt hij gebruik van verbonden GPS via een smartphone. De batterijduur is met maximaal 10 dagen redelijk lang. De smartwatch is waterbestendig tot 5 ATM en is beschikbaar in verschillende edities en kleuren.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 10 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,74 inch

Fitbit Sense 2

De Fitbit Sense 2 biedt een combinatie van gezondheidsmetingen, zoals een ECG-app, cEDA-sensor voor stressdetectie en SpO₂-metingen. Het horloge is uitgerust met een 1,58 inch AMOLED-scherm en een ingebouwde GPS. De batterij gaat bij normaal gebruik ongeveer 6 dagen mee. Daarnaast is de Sense 2 waterbestendig tot 50 meter (5 ATM). Het model ondersteunt contactloze betalingen via Fitbit Pay, maar mist functies zoals muziekopslag of volledige ondersteuning voor apps van derden.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 6 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,58 inch

Garmin Venu 2

De Garmin Venu 2 heeft een 1,3 inch AMOLED-display en legt de nadruk op gezondheid en sport. De smartwatch beschikt over onder meer hartslagmeting, ademhalingsregistratie, Body Battery, stressmeting en Pulse Ox. GPS is ingebouwd, en de batterij gaat tot 11 dagen mee in smartwatch-modus. Bij gebruik van GPS en muziek is dit korter. Het horloge is waterdicht tot 5 ATM, wat standaard is voor dit soort toepassingen.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 11 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,3 inch

OnePlus Watch 2

De OnePlus Watch 2 draait op Wear OS 4 en gebruikt een dubbele chipsetstructuur om prestaties en batterijduur te balanceren. Met een 1,43 inch AMOLED-scherm, ondersteuning voor dual-band GPS, en sensoren voor hartslag en slaap is hij geschikt voor dagelijks gebruik. De batterijduur is echter niet heel lang, maar het horloge is wel IP68-gecertificeerd en bestand tegen waterdruk tot 5 ATM.

🚿 Waterdichtheid: IP68 / 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 100 uur
📱 Schermdiagonaal
: 1,43 inch