ID.nl logo
Bluesky: een interessant alternatief voor X
© Koshiro - stock.adobe.com
Huis

Bluesky: een interessant alternatief voor X

Nepnieuws, trollen, een nieuwe naam en een omstreden eigenaar. Sinds de flamboyante Tesla-baas Elon Musk X (voorheen Twitter) voor een slordige 44 miljard dollar overnam, is de microblogdienst in verval. Tegelijkertijd bloeit het relatief nieuwe platform Bluesky juist op. Steeds meer personen weten hun weg naar dit X-alternatief te vinden. Reden genoeg voor een eerste kennismaking.

Van X vertrekken? Stap over naar Bluesky! We laten je in dit artikel de ins en outs van dit alternatief zien:

  • Profiel aanmaken
  • Andere profielen volgen
  • Nieuwsmedia volgen
  • Abonneren op feeds
  • Reageren
  • 'Skeets' plaatsen

Twijfel je nog? Lees dan ook: Hét alternatief voor Twitter: aan de slag met Mastodon

Volgens webonderzoeker Similarweb daalde het internetverkeer naar Twitter.com in een jaar tijd met veertien procent. Hieruit blijkt dat een toenemend aantal mensen X de rug toekeert. Naar de exacte reden van deze ontwikkeling is het gissen, maar vermoedelijk speelt de negatieve stemming op het platform een belangrijke rol. Scheldpartijen en haattweets door veelal anonieme accounts zijn helaas aan de orde van de dag.

Elon Musk nam verder een aantal twijfelachtige maatregelen. Zo stuurde hij kort na de overname driekwart van zijn personeel de laan uit. Dat heeft tot gevolg dat er minder mankracht is om haatdragende berichten en nepnieuws te filteren. Naar verluidt verdwijnt het sociale netwerk op den duur zelfs achter een betaalmuur.

Ben je X óók zat? Probeer dan het verfrissende microblogplatform Bluesky eens uit. Je bent niet de enige, want afgelopen september passeerde deze veelbelovende dienst de grens van een miljoen gebruikers.

Wat is Bluesky?

Bluesky is een initiatief van Twitter-oprichter Jack Dorsey. Het is dan ook niet zo vreemd dat dit kersverse platform nogal op Twitter/X lijkt. Eigenlijk ontbreekt alleen het blauwe vogeltje.

Gebruikers kunnen een post van maximaal driehonderd tekens plaatsen. Zo’n post draagt de naam skeet. Naast teksten is het ook mogelijk om foto’s te delen. Gebruikers kunnen op elkaar reageren en bestaande posts opnieuw publiceren. Kortom, tot zover niets nieuws onder de zon.

Toch is er wel degelijk een belangrijk verschil. Bluesky kent namelijk een gedecentraliseerde opzet, waarbij gebruikers het sociale netwerk optioneel op een eigen server kunnen hosten. De meeste mensen gebruiken hiervoor de standaard Bluesky-server. Overigens merken reguliere gebruikers niets van de gedecentraliseerde opzet.

Uitnodigingscode

Wil je Bluesky eens uitproberen? Voor snelle toegang heb je momenteel een uitnodiging van een bestaande gebruiker nodig. Dat is natuurlijk een hindernis, maar tegelijkertijd helpt het wel om anonieme trollen op de microblogdienst te weren. Hierbij komt X tóch nog een keer van pas, want veel Bluesky-leden bieden hierop uitnodigingscodes aan. Zoek maar eens op ‘Bluesky uitnodiging’ of ‘Bluesky invite’ en stuur een welwillend persoon een privébericht. Hopelijk ontvang je van diegene een uitnodigingscode.

Als alternatief heeft Bluesky ook een wachtlijst voor nieuwe gebruikers. Vanwege de toenemende belangstelling duurt het naar verwachting lang voordat je aan de beurt bent. Toch doen? Surf in dat geval naar www.bsky.app en klik achtereenvolgens op Create a new account / Next / Join the waitlist. Je typt vervolgens je e-mailadres, waarna je bevestigt met Join Waitlist.

Er is momenteel een lange wachtlijst, maar je kunt het natuurlijk altijd proberen.

Aanmelden

Als je eenmaal een uitnodigingscode te pakken hebt, creëer je eenvoudig een account. Ga naar www.bsky.app en klik op Create a new account. In de volgende stap staat Bluesky (default) al als hostingserver geselecteerd. Laat dat zo en klik op Next. Plak hier de uitnodigingscode die je hopelijk hebt gekregen. Je typt verder jouw e-mailadres, bedenkt een sterk wachtwoord en vult je geboortedatum in.

Na een klik op Next bedenk je een gebruikersnaam. Ook dat werkt ongeveer hetzelfde als op X: er verschijnt voor de gebruikersnaam namelijk een apenstaartje (@). Daarnaast krijgt iedere accountnaam de extensie .bsky.social.

Nadat je een uitnodigingscode hebt ingevuld, kun je een Bluesky-account aanmaken.

Hoofdscherm openen

Klik nu eerst tweemaal op Next. Er verschijnen enkele suggesties van zogeheten feeds waarop je je vrijblijvend kunt abonneren. Een feed bestaat uit een bundeling van berichten over een specifiek onderwerp. De voorgestelde suggesties zijn voor Nederlandse gebruikers niet zo interessant.

Klik wederom op Next. Je kunt eventueel accounts van diverse personen volgen, zoals werknemers van Bluesky. Ook die zijn niet bijster interessant. Via Done verschijnt het hoofdscherm van de microblogdienst. Jouw profiel is momenteel nog erg kaal. Hoog tijd om daar iets aan te doen.

De gebruikersomgeving van Bluesky vertoont de nodige overeenkomsten met X.

Profiel en instellingen

Ben je van plan om regelmatig skeets op Bluesky te publiceren? Vul je profiel dan volledig in, zodat andere gebruikers zien wie je bent. Klik hiervoor aan de linkerkant op Profile en daarna op Edit Profile. Je kun onder meer een profielfoto en achtergrondafbeelding toevoegen. Bepaal verder onder welke naam je wilt posten. Als laatste typ je onder Description een korte beschrijving van jezelf. Sluit het venster met Save Changes.

Het loont de moeite om ook even in de instellingen te duiken. Klik vanuit het hoofdscherm aan de linkerkant op Settings. Gebruik de optie Verify My Email / Send Confirmation Email om jouw e-mailadres te verifiëren. Neem de code uit de toegezonden e-mail over en bestig met Confirm. Dankzij deze instelling kun je zo nodig het wachtwoord herstellen. Handig voor het geval je dat eens vergeet.

Pas de overige instellingen naar eigen wens aan. Zo kies je onder meer voor een lichte of donkere gebruikersomgeving. Daarnaast kun je via Moderation / Content filtering inhoud voor volwassenen al dan niet blokkeren, zoals seksuele of gewelddadige content. Maak een keuze en bevestig met Done.

Een volledig ingevuld profiel is op Bluesky beter zichtbaar.

Andere profielen volgen

Je creëert op Bluesky een eigen nieuwsbubbel door de juiste accounts te volgen. Misschien weet je al van een aantal (bekende) personen dat ze op de kersverse microblogdienst bivakkeren. Typ in dat geval rechtsboven die naam in het zoekveld. Er verschijnt mogelijk een lijstje met meerdere suggesties. Klik op het juiste profiel om van deze persoon alle skeets weer te geven. Wil je dit account volgen, zodat nieuwe posts vanzelf in jouw hoofdscherm voorbijkomen? Kies dan bovenaan Follow.

Hoewel Bluesky nog maar relatief kort bestaat, zijn er al flink wat bekende Nederlanders op het platform actief. Peter Pannekoek, Claudia de Breij, Luuk Ikink, Gerrit Hiemstra, Tim Knol, Dolf Jansen, Giel Beelen en Georgina Verbaan zijn slechts een kleine greep. Heb je een leuk profiel gevonden? Dan kun je ook zien welke accounts deze bewuste persoon volgt. Op die manier kom je simpel interessante profielen op het spoor.

Je kunt op Bluesky diverse bekende Nederlanders volgen, zoals de populaire cabaretier Peter Pannekoek.

Lees ook: Dit is Threads, de Twitter-concurrent van Meta

Nieuwsmedia volgen

Veel mensen gebruiken X om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Nagenoeg alle relevante kranten, tijdschriften en websites tweeten er dan ook massaal op los. Op Bluesky is dat momenteel nog niet zo. Weliswaar zijn bekende namen als NOS, Volkskrant, NU.nl en RTL Nieuws wel op het platform te vinden, maar dit betreffen geen officiële accounts. Toch kun je via deze onofficiële profielen wel recente nieuwsberichten volgen. De verantwoordelijke beheerder hoopt dat uitgevers van nieuwsmedia deze accounts op korte termijn overnemen.

Hoewel RTL zelf niet op Bluesky actief is, kun je wel hun nieuwsberichten volgen.

Abonneren op feeds

Naast het volgen van accounts biedt Bluesky een tweede optie om interessante posts te tonen. Door jezelf op zogeheten feeds te abonneren, verschijnen er skeets over een bepaald onderwerp. Klik in het menu aan de linkerkant op Feeds en typ een trefwoord in het zoekveld. Zodra je op Enter drukt, verschijnt er een lijst met resultaten.

Als je bijvoorbeeld achter de feed ‘Nederlands’ op het plusteken klikt, verschijnen er Nederlandstalige posts in jouw hoofdoverzicht. Andere feeds zijn onder meer Natuurliefhebbers, Boeken NL, Tuinieren, Nieuws en Nederlandse politiek.

Reageren

Vergeleken met X is de sfeer op Bluesky veel gemoedelijker. Bovendien bevat het hoofdoverzicht geen posts van accounts die je niet volgt. Een ander pluspunt is het ontbreken van reclame. Kortom, op Bluesky verschijnen alleen skeets van accounts waarmee je zelf hebt ingestemd.

Wil je ergens op reageren? Klik dan op een post en kies onderaan Write your reply. Je typt het bericht, waarna je bevestigt met Reply. Het is ook mogelijk om een skeet van iemand anders opnieuw te publiceren. Klik hiervoor onderaan de post op het pictogram met de dubbele pijl. Daarna kies je Repost of Quote post. Met laatstgenoemde optie voeg je desgewenst een eigen opmerking aan de skeet toe.

Standaard toont het hoofdoverzicht reacties van andere (onbekende) gebruikers. Wil je die liever verbergen? Ga dan achtereenvolgens naar Settings en Home Feed Preferences. Zet daarna het schuifje onder Show Replies op No. Op deze instellingenpagina kun je ook nog reposts en geciteerde posts verbergen. Maak een keuze en bevestig met Done.

Als je op een Bluesky-post klikt, kun je onderaan reageren of reposten.

Eerste skeet plaatsen

Uiteraard is het de bedoeling dat elke Bluesky-gebruiker zijn of haar steentje aan het platform bijdraagt. Je kunt in dat kader ook zelf interessante skeets publiceren. Misschien trek je daarmee wel hordes volgers aan. Klik op New Post en tik een bericht van maximaal 300 tekens. Je kunt eventueel ook een foto toevoegen. Klik hiervoor linksonder het pop-upvenster op het pictogram en selecteer een afbeelding op je computer. Verder kun je in het bericht probleemloos emoticons en weblinks plaatsen.

Mocht iemand de behoefte voelen om pikante posts of afbeeldingen te delen, dan is het mogelijk om een waarschuwing toe te voegen. Dat kan via het uitroepteken bovenaan. Op die manier krijgen andere gebruikers niet zomaar expliciete beelden te zien. Klik rechtsboven op Post om het bericht te publiceren.

Voel je vrij om zelf interessante berichten op Bluesky te publiceren.

Mobiele app

Naast de webversie bestaan er ook apps voor Android en iOS voor het geval je het platform op een smartphone of tablet wilt gebruiken. Na de installatie vul je via Sign in jouw gebruikersnaam en wachtwoord in. Vervolgens verschijnt het hoofdoverzicht met skeets van accounts die je volgt. De app heeft dezelfde mogelijkheden als de webversie.

Met de Bluesky-app kun je altijd en overal skeets lezen.

Tot slot

Vanwege de snel groeiende groep gebruikers is Bluesky een interessant alternatief voor X. Hopelijk trekt de nieuwbakken microblogdienst deze lijn door en gaan op korte termijn ook grote (media)bedrijven overstag.

Tot die tijd is er voor de ontwikkelaars nog wel wat werk aan de winkel. Zo kun je momenteel nog geen privéberichten sturen. Bovendien ontbreekt een Nederlandstalige gebruikersomgeving. Veel blogplezier!

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Dit is wat One UI 7 op de Samsung Galaxy S25 te bieden heeft
© Wesley Akkerman
Huis

Dit is wat One UI 7 op de Samsung Galaxy S25 te bieden heeft

De Samsung Galaxy S25-lijn is de eerste smartphonereeks die beschikt over versie 7 van One UI, de Samsung-softwareschil die je aantreft op de Android-apparaten van het bedrijf. In dit artikel lees je wat je allemaal verwachten kunt van One UI 7.

One UI 7 heeft verschillende softwaremogelijkheden die niet altijd aan bod komen in een recensie, maar die wel heel handig kunnen zijn. We nemen je mee langs de belangrijkste wijzigingen aan het systeem en kijken onder meer naar: • Systeemaanpassingen • Now Bar en Now Brief • Het aanpasbare snelmenu • De overige AI-mogelijkheden

Lees ook: Review Samsung Galaxy S25 Ultra – Slimme AI of slimme marketing?

De rek is inmiddels wel uit de smartphoneontwikkeling. Fabrikanten kunnen nauwelijks nog innovatieve onderdelen toevoegen, omdat de slimme telefoon inmiddels zo goed als alles kan. Vooral op hardwaregebied valt er weinig nieuws meer te verwachten. Natuurlijk zullen we nog verbeteringen zien in camera's, processors en accu's, maar in grote lijnen is de smartphone uitontwikkeld. Daardoor zijn ze tegenwoordig net zo spannend als wasmachines: ze doen wat ze moeten doen.

Dat betekent echter niet dat er geen nieuwe functies worden ontwikkeld. Die zitten vooral in software. De Google Pixel 9-reeks zette die trend medio 2024 in met een verrassend snelle opvolger van de Pixel 8-serie. OnePlus, Asus en Samsung volgen die lijn en leggen de nadruk op software. One UI 7 is daar het beste voorbeeld van. Zonder die softwareschil had Samsung net zo goed een jaar aan smartphonelanceringen kunnen overslaan.

Systeemaanpassingen

Maar wat maakt One UI 7 dan zo bijzonder? We hebben de afgelopen weken de drie verschillende Samsung Galaxy S25-toestellen getest en zijn tot de onderstaande observaties gekomen. Zo is het onder meer mogelijk om een verticale applade in te stellen. Daarmee bedoelen we dat je al je apps in de applade kunt bekijken door omhoog en omlaag te vegen (in plaats van naar links en rechts). Dat regel je door de lade te openen, onderin op de drie puntjes te tikken en dan Sorteren > Alfabetische volgorde te selecteren.

Daarnaast valt op dat de animaties in One UI 7 veel soepeler zijn dan voorheen. Ze ogen en voelen gestroomlijnd, wat het hele systeem een verfijnde en samenhangende uitstraling geeft. In eerste instantie merk je dit misschien niet direct, maar na een paar uur gebruik valt de soepelheid steeds meer op. Ook de vernieuwde systeemiconen dragen bij aan de prettige bediening op de S25-modellen. One UI 7 voelt daardoor even modern als afgewerkt aan – en dat is een groot compliment.

©Wesley Akkerman

Hier zie je de menu-opties staan voor het opnieuw rangschrikken van de applade.

Now Bar en Now Brief

Ook biedt One UI 7 ruimte aan twee nieuwe onderdelen, de Now Bar en Now Brief. Hoewel ze enkele overeenkomsten hebben, gebruik je ze allebei op andere momenten. De Now Bar is een soort zwevend eiland (waar hebben we dat eerder gehoord) onderaan het vergrendelde scherm van je Galaxy, waar je basale interface-elementen in aantreft – denk aan een opnameknop voor een geluidsopname of bijvoorbeeld wegwijzers van Google Maps. Zo kun je snel iets regelen zonder je smartphone te hoeven ontgrendelen..

Now Brief daarentegen is veel uitgebreider. Dit is een apart onderdeel binnen One UI 7 waar veel AI-opties moeten samenkomen. Now Brief biedt op drie momenten van de dag een overzicht aan van onder meer het weer, het verkeer, je agenda-afspraken en bijvoorbeeld een Spotify-afspeellijst. Het moet je helpen de dag voor te bereiden, door te komen en erop terug te kijken. Zie dit als een soort persoonlijke dag-overzicht dus. Daarmee kan de Samsung Galaxy S25 Ultra, en later ook andere Galaxy's, dienen als een persoonlijke assistent.

©Wesley Akkerman

Dit is het thuisscherm van de Galaxy S25. Rechts van het weerbericht zie je twee widgets staan: de bovenste is een snelkoppeling naar Now Brief.

Aanpasbaar snelmenu

Een ander onderdeel dat het vermelden waard is, is het snelmenu. Daarmee doelen we op het menu dat je van boven naar beneden trek. Daarin staan allerlei opties, bijvoorbeeld voor wifi, bluetooth en andere kernonderdelen. Daar kon je al langer allerlei dingen in wijzigen, zoals bijvoorbeeld de knoppenindeling. Maar in ONe UI 7 ziet het er wel anders uit. Als je de Samsung Galaxy S25 Ultra opstart, dan heeft Samsung dit snelmenu voor je in twee delen opgedeeld. In het kader van overzicht – maar dat beteken ook dat je moet weten aan welke kant je de boel naar beneden moet trekken. Links geeft meldingen, terwijl je vanaf rechts de instellingen bekijkt.

Vind je deze tweedeling niet prettig? Je kunt gelukkig ook alles weer heel makkelijk in één overzicht bij elkaar zetten (zonder dat je daar bijvoorbeeld een aparte app als Good Lock voor hoeft te downloaden). Wanneer je dit doet, dan krijg je met een enkele swipe toegang tot zowel de notificaties als de opties. Je stelt dit met een paar simpele stappen in. Trek je snelmenu vanaf rechts naar beneden en tik op het potloodicoon aan de rechterkant. Tik nu op Vensterinstellingen (links) en tik op het volgende scherm op Samen. Tik nu op Gereed om de keuze te bevestigen. Vanaf dat moment heb je (weer) één snelmenu.

©Wesley Akkerman

Dit is het aangepaste snelmenu, dat notificaties en instellingen samenvoegt.

Overige AI-mogelijkheden

Tot slot kijken we naar de overige AI-mogelijkheden van de Samsung Galaxy S25-serie. Zo is het onder meer mogelijk Google Gemini te gebruiken. Dat doe je door de powerknop kort in te drukken: de assistent komt dan vanzelf vanaf beneden omhoog. Op moderne Galaxy's biedt Gemini ondersteuning aan voor verschillende Samsung- en Google-apps, waardoor het mogelijk is die apps aan te spreken en dingen uit te laten voeren met een stemcommando. Soms kun je zodoende twee of drie apps in één keer iets voor je laten doen, met één commando.

Op moment van schrijven lijken de mogelijkheden al redelijk uitgebreid te zijn, maar eerlijk is eerlijk: schijn bedriegt. Momenteel werken alleen de genoemde apps met deze AI-functie. Datzelfde geldt overigens voor Now Brief, als we daar nog even kort op terugkomen. Alleen de echt grote namen binnen de Google Play Store zullen direct werken met dit soort diensten. In de toekomst wordt dat aanbod uitgebreid. Nederlandse apps, zoals die van de NS bijvoorbeeld, werken hier nog niet mee. Daardoor is de waarde van dit soort AI-opties nu nog twijfelachtig.

©Wesley Akkerman

Als je op de powerknop drukt, komt Google Gemini naar boven. Zo ziet dat eruit.

▼ Volgende artikel
Wintersport voorbij? Zo houd je je skikleding fris en waterdicht
© Gorilla
Huis

Wintersport voorbij? Zo houd je je skikleding fris en waterdicht

Na een week vol sneeuwpret, frisse berglucht en indrukwekkende pistes is je skikleding niet meer zo fris. Eenmaal thuis gekomen blijft de tas met vuile was liggen voor de wasmachine. Want hoe was je eigenlijk skikleding? Als je je kleding niet goed wast en opbergt, is de kans groot dat je volgend jaar niet zo warm en droog blijft tijdens de afdaling. Onze tips helpen je om je skikleding te wassen, drogen en veilig op te bergen voor volgend jaar.

Dit artikel in het kort: ⛷️ Wacht niet te lang met je skikleding wassen. ⛷️ Bereid de kleding voor op de wasbeurt. ⛷️ Was op lage temperaturen met weinig wasmiddel en geen wasverzachter. ⛷️ Impregneer de kleding. ⛷️ Droog de kleding in een geventileerde ruimte.

Lees ook: Dit wil je weten over de wasprogramma's van je wasmachine

Was snel na je weekje wintersport

Het op de juiste wijze je skikleding wassen is belangrijk: daardoor blijft de kwaliteit van de kleding goed. Ook blijft de kleding warm en waterdicht. Veel skikleding is gemaakt van kunststoffen, zoals polyamide en polyester. Deze stoffen zijn waterafstotend, sterk en licht. De kleding is van tevoren extra behandeld om ze waterdicht te maken, waardoor sneeuw of regen niet door de kleding komt. Was je de kleding verkeerd? Dan kan de beschermende functie verloren gaan. Je zweet en vuiligheid tasten de kleding namelijk aan. Laat je skikleding na wintersport dus niet te lang voor de wasmachine liggen.

Check voordat je gaat wassen altijd het wasetiket van de kleding. Dan weet je precies hoe het kledingstuk gewassen mag worden. Lees ook: Betekenis wassymbolen: wat zijn die wasvoorschriften?

©Lyudmila

Wasmiddel en voorbereiding

Gebruik weinig wasmiddel om je skikleding te wassen. En koop een speciaal wasmiddel voor sport- en outdoorkleding om zeker te weten dat het goed is of gebruik een fijnwasmiddel. Giet er geen wasverzachter bij, want dat is niet goed voor de kleding. Laat de kleding ook niet stomen en gebruik geen bleekmiddelen.

Bereid de kleding altijd eerst voor op de wasbeurt. Leeg alle zakken, sluit alle ritsen, knopen en klittenband om schade aan de stoffen te voorkomen. Zitten er vlekken op de kleding? Behandel deze eerst. Zorg dat de kleding binnenstebuiten de wasmachine in gaat. Ook belangrijk: doe de trommel niet te vol. Er moet voldoende ruimte zijn wil de kleding schoon worden.

Wassen met de wasmachine

Nu de kleding op de juiste wijze in de wasmachine zit, is het tijd om het juiste programma aan te zetten. Kies een programma met lage temperaturen, maximaal 30 °C. Hogere temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de waterdichte coating beschadigd raakt. Zit er een speciaal programma op je wasmachine voor outdoor kleding? Kies dan dit programma. Het programma heeft een laag toerental bij het centrifugeren. Doe naast je skikleding geen andere kleding in de wasmachine.

©Oriol Roca

Waterdicht maken van de skikleding

Heb je voor deze wintersportvakantie net nieuwe kleding gekocht? Dan is de kans groot dat deze gewoon waterdicht is gebleven na de wasbeurt. Als je kleding wat ouder is, kan het zijn dat deze niet meer zo waterdicht is als voorheen. Misschien heb je tijdens het skiën of snowboarden wel gemerkt dat er wat vocht doorheen kwam. Was dan de kleding nog een keer, maar nu met een impregneermiddel. Of spuit de kleding in met een speciale waterdicht-spray.

Drogen en opbergen

Als er op het waslabel staat dat de skikleding in de droger mag, dan kun je de kleding zo laten drogen. Anders hang je de kleding op, of leg je die ergens plat neer. Dit doe je in een ruimte waar er genoeg ventilatie is. Hang de kleding niet op in de zon. Drogen op een verwarming kun je beter ook niet doen.

Het wasetiket geeft ook aan of je de kleding mag strijken, mocht je de behoefte hebben om je skibroek te strijken. Je mag de kleding dan op een lage temperatuur strijken. Omdat je de skikleding een lange tijd waarschijnlijk niet meer gebruikt, is het verstandig om de kleding goed op te bergen. Hang de kleding op aan een haakje in de kast of vouw de kleding losjes op, zodat het op een plank kan liggen. Daardoor haal je je kleding volgend jaar weer fris uit de kast, direct klaar om van de pistes te zoeven.