ID.nl logo
Bluesky: een interessant alternatief voor X
© Koshiro - stock.adobe.com
Huis

Bluesky: een interessant alternatief voor X

Nepnieuws, trollen, een nieuwe naam en een omstreden eigenaar. Sinds de flamboyante Tesla-baas Elon Musk X (voorheen Twitter) voor een slordige 44 miljard dollar overnam, is de microblogdienst in verval. Tegelijkertijd bloeit het relatief nieuwe platform Bluesky juist op. Steeds meer personen weten hun weg naar dit X-alternatief te vinden. Reden genoeg voor een eerste kennismaking.

Van X vertrekken? Stap over naar Bluesky! We laten je in dit artikel de ins en outs van dit alternatief zien:

  • Profiel aanmaken
  • Andere profielen volgen
  • Nieuwsmedia volgen
  • Abonneren op feeds
  • Reageren
  • 'Skeets' plaatsen

Twijfel je nog? Lees dan ook: Hét alternatief voor Twitter: aan de slag met Mastodon

Volgens webonderzoeker Similarweb daalde het internetverkeer naar Twitter.com in een jaar tijd met veertien procent. Hieruit blijkt dat een toenemend aantal mensen X de rug toekeert. Naar de exacte reden van deze ontwikkeling is het gissen, maar vermoedelijk speelt de negatieve stemming op het platform een belangrijke rol. Scheldpartijen en haattweets door veelal anonieme accounts zijn helaas aan de orde van de dag.

Elon Musk nam verder een aantal twijfelachtige maatregelen. Zo stuurde hij kort na de overname driekwart van zijn personeel de laan uit. Dat heeft tot gevolg dat er minder mankracht is om haatdragende berichten en nepnieuws te filteren. Naar verluidt verdwijnt het sociale netwerk op den duur zelfs achter een betaalmuur.

Ben je X óók zat? Probeer dan het verfrissende microblogplatform Bluesky eens uit. Je bent niet de enige, want afgelopen september passeerde deze veelbelovende dienst de grens van een miljoen gebruikers.

Wat is Bluesky?

Bluesky is een initiatief van Twitter-oprichter Jack Dorsey. Het is dan ook niet zo vreemd dat dit kersverse platform nogal op Twitter/X lijkt. Eigenlijk ontbreekt alleen het blauwe vogeltje.

Gebruikers kunnen een post van maximaal driehonderd tekens plaatsen. Zo’n post draagt de naam skeet. Naast teksten is het ook mogelijk om foto’s te delen. Gebruikers kunnen op elkaar reageren en bestaande posts opnieuw publiceren. Kortom, tot zover niets nieuws onder de zon.

Toch is er wel degelijk een belangrijk verschil. Bluesky kent namelijk een gedecentraliseerde opzet, waarbij gebruikers het sociale netwerk optioneel op een eigen server kunnen hosten. De meeste mensen gebruiken hiervoor de standaard Bluesky-server. Overigens merken reguliere gebruikers niets van de gedecentraliseerde opzet.

Uitnodigingscode

Wil je Bluesky eens uitproberen? Voor snelle toegang heb je momenteel een uitnodiging van een bestaande gebruiker nodig. Dat is natuurlijk een hindernis, maar tegelijkertijd helpt het wel om anonieme trollen op de microblogdienst te weren. Hierbij komt X tóch nog een keer van pas, want veel Bluesky-leden bieden hierop uitnodigingscodes aan. Zoek maar eens op ‘Bluesky uitnodiging’ of ‘Bluesky invite’ en stuur een welwillend persoon een privébericht. Hopelijk ontvang je van diegene een uitnodigingscode.

Als alternatief heeft Bluesky ook een wachtlijst voor nieuwe gebruikers. Vanwege de toenemende belangstelling duurt het naar verwachting lang voordat je aan de beurt bent. Toch doen? Surf in dat geval naar www.bsky.app en klik achtereenvolgens op Create a new account / Next / Join the waitlist. Je typt vervolgens je e-mailadres, waarna je bevestigt met Join Waitlist.

Aanmelden

Als je eenmaal een uitnodigingscode te pakken hebt, creëer je eenvoudig een account. Ga naar www.bsky.app en klik op Create a new account. In de volgende stap staat Bluesky (default) al als hostingserver geselecteerd. Laat dat zo en klik op Next. Plak hier de uitnodigingscode die je hopelijk hebt gekregen. Je typt verder jouw e-mailadres, bedenkt een sterk wachtwoord en vult je geboortedatum in.

Na een klik op Next bedenk je een gebruikersnaam. Ook dat werkt ongeveer hetzelfde als op X: er verschijnt voor de gebruikersnaam namelijk een apenstaartje (@). Daarnaast krijgt iedere accountnaam de extensie .bsky.social.

Hoofdscherm openen

Klik nu eerst tweemaal op Next. Er verschijnen enkele suggesties van zogeheten feeds waarop je je vrijblijvend kunt abonneren. Een feed bestaat uit een bundeling van berichten over een specifiek onderwerp. De voorgestelde suggesties zijn voor Nederlandse gebruikers niet zo interessant.

Klik wederom op Next. Je kunt eventueel accounts van diverse personen volgen, zoals werknemers van Bluesky. Ook die zijn niet bijster interessant. Via Done verschijnt het hoofdscherm van de microblogdienst. Jouw profiel is momenteel nog erg kaal. Hoog tijd om daar iets aan te doen.

Profiel en instellingen

Ben je van plan om regelmatig skeets op Bluesky te publiceren? Vul je profiel dan volledig in, zodat andere gebruikers zien wie je bent. Klik hiervoor aan de linkerkant op Profile en daarna op Edit Profile. Je kun onder meer een profielfoto en achtergrondafbeelding toevoegen. Bepaal verder onder welke naam je wilt posten. Als laatste typ je onder Description een korte beschrijving van jezelf. Sluit het venster met Save Changes.

Het loont de moeite om ook even in de instellingen te duiken. Klik vanuit het hoofdscherm aan de linkerkant op Settings. Gebruik de optie Verify My Email / Send Confirmation Email om jouw e-mailadres te verifiëren. Neem de code uit de toegezonden e-mail over en bestig met Confirm. Dankzij deze instelling kun je zo nodig het wachtwoord herstellen. Handig voor het geval je dat eens vergeet.

Pas de overige instellingen naar eigen wens aan. Zo kies je onder meer voor een lichte of donkere gebruikersomgeving. Daarnaast kun je via Moderation / Content filtering inhoud voor volwassenen al dan niet blokkeren, zoals seksuele of gewelddadige content. Maak een keuze en bevestig met Done.

Andere profielen volgen

Je creëert op Bluesky een eigen nieuwsbubbel door de juiste accounts te volgen. Misschien weet je al van een aantal (bekende) personen dat ze op de kersverse microblogdienst bivakkeren. Typ in dat geval rechtsboven die naam in het zoekveld. Er verschijnt mogelijk een lijstje met meerdere suggesties. Klik op het juiste profiel om van deze persoon alle skeets weer te geven. Wil je dit account volgen, zodat nieuwe posts vanzelf in jouw hoofdscherm voorbijkomen? Kies dan bovenaan Follow.

Hoewel Bluesky nog maar relatief kort bestaat, zijn er al flink wat bekende Nederlanders op het platform actief. Peter Pannekoek, Claudia de Breij, Luuk Ikink, Gerrit Hiemstra, Tim Knol, Dolf Jansen, Giel Beelen en Georgina Verbaan zijn slechts een kleine greep. Heb je een leuk profiel gevonden? Dan kun je ook zien welke accounts deze bewuste persoon volgt. Op die manier kom je simpel interessante profielen op het spoor.

Lees ook: Dit is Threads, de Twitter-concurrent van Meta

Nieuwsmedia volgen

Veel mensen gebruiken X om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Nagenoeg alle relevante kranten, tijdschriften en websites tweeten er dan ook massaal op los. Op Bluesky is dat momenteel nog niet zo. Weliswaar zijn bekende namen als NOS, Volkskrant, NU.nl en RTL Nieuws wel op het platform te vinden, maar dit betreffen geen officiële accounts. Toch kun je via deze onofficiële profielen wel recente nieuwsberichten volgen. De verantwoordelijke beheerder hoopt dat uitgevers van nieuwsmedia deze accounts op korte termijn overnemen.

Abonneren op feeds

Naast het volgen van accounts biedt Bluesky een tweede optie om interessante posts te tonen. Door jezelf op zogeheten feeds te abonneren, verschijnen er skeets over een bepaald onderwerp. Klik in het menu aan de linkerkant op Feeds en typ een trefwoord in het zoekveld. Zodra je op Enter drukt, verschijnt er een lijst met resultaten.

Als je bijvoorbeeld achter de feed ‘Nederlands’ op het plusteken klikt, verschijnen er Nederlandstalige posts in jouw hoofdoverzicht. Andere feeds zijn onder meer Natuurliefhebbers, Boeken NL, Tuinieren, Nieuws en Nederlandse politiek.

Reageren

Vergeleken met X is de sfeer op Bluesky veel gemoedelijker. Bovendien bevat het hoofdoverzicht geen posts van accounts die je niet volgt. Een ander pluspunt is het ontbreken van reclame. Kortom, op Bluesky verschijnen alleen skeets van accounts waarmee je zelf hebt ingestemd.

Wil je ergens op reageren? Klik dan op een post en kies onderaan Write your reply. Je typt het bericht, waarna je bevestigt met Reply. Het is ook mogelijk om een skeet van iemand anders opnieuw te publiceren. Klik hiervoor onderaan de post op het pictogram met de dubbele pijl. Daarna kies je Repost of Quote post. Met laatstgenoemde optie voeg je desgewenst een eigen opmerking aan de skeet toe.

Standaard toont het hoofdoverzicht reacties van andere (onbekende) gebruikers. Wil je die liever verbergen? Ga dan achtereenvolgens naar Settings en Home Feed Preferences. Zet daarna het schuifje onder Show Replies op No. Op deze instellingenpagina kun je ook nog reposts en geciteerde posts verbergen. Maak een keuze en bevestig met Done.

Eerste skeet plaatsen

Uiteraard is het de bedoeling dat elke Bluesky-gebruiker zijn of haar steentje aan het platform bijdraagt. Je kunt in dat kader ook zelf interessante skeets publiceren. Misschien trek je daarmee wel hordes volgers aan. Klik op New Post en tik een bericht van maximaal 300 tekens. Je kunt eventueel ook een foto toevoegen. Klik hiervoor linksonder het pop-upvenster op het pictogram en selecteer een afbeelding op je computer. Verder kun je in het bericht probleemloos emoticons en weblinks plaatsen.

Mocht iemand de behoefte voelen om pikante posts of afbeeldingen te delen, dan is het mogelijk om een waarschuwing toe te voegen. Dat kan via het uitroepteken bovenaan. Op die manier krijgen andere gebruikers niet zomaar expliciete beelden te zien. Klik rechtsboven op Post om het bericht te publiceren.

Mobiele app

Naast de webversie bestaan er ook apps voor Android en iOS voor het geval je het platform op een smartphone of tablet wilt gebruiken. Na de installatie vul je via Sign in jouw gebruikersnaam en wachtwoord in. Vervolgens verschijnt het hoofdoverzicht met skeets van accounts die je volgt. De app heeft dezelfde mogelijkheden als de webversie.

Tot slot

Vanwege de snel groeiende groep gebruikers is Bluesky een interessant alternatief voor X. Hopelijk trekt de nieuwbakken microblogdienst deze lijn door en gaan op korte termijn ook grote (media)bedrijven overstag.

Tot die tijd is er voor de ontwikkelaars nog wel wat werk aan de winkel. Zo kun je momenteel nog geen privéberichten sturen. Bovendien ontbreekt een Nederlandstalige gebruikersomgeving. Veel blogplezier!

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Zó overleef je Oud & Nieuw (zónder oliebollencoma of opgeblazen gevoel)
© Sara Winter
Gezond leven

Zó overleef je Oud & Nieuw (zónder oliebollencoma of opgeblazen gevoel)

Het is bijna zo ver: Oud & Nieuw. Het vuurwerk knalt, de champagne vloeit en de tafels staan vol met oliebollen, appelflappen en ander lekkers. Maar hoe overleef je dit feest zonder vroegtijdig in een voedselcoma te liggen? Met deze tips begin jij fris en vrolijk aan het nieuwe jaar!

Oud & Nieuw-overlevings-stappenplan:

  1. Start je dag goed
  2. De juiste volgorde maakt verschil
  3. Kleine hapjes, groot plezier
  4. Dans je fit
  5. Feestelijke drankjes zonder alcohol
  6. Zoek afleiding
  7. Vergeet niet te drinken (water!)
  8. Slim omgaan met je toetje
  9. Geniet bewust**

Lees ook: Oliebollen in de airfryer: dit moet je absoluut (niet) doen

Tip 1: Start je dag goed

Of je om 23.55 met een suikerdip op de bank belandt, hangt niet alleen af van je avond, maar van alle keuzes die je overdag maakt. Begin daarom met een stevig en gezond ontbijt. Laat de havermout of Nutella-boterham een keer staan en kies voor een hartig ontbijt. Zo blijft je bloedsuikerspiegel stabiel, heb je langer een verzadigd gevoel en voorkom je de welbekende energiedip.

Tip 2: De juiste volgorde maakt verschil

Eet je eerst vezels, daarna eiwitten en pas als laatste koolhydraten, dan blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans. Begin bijvoorbeeld met groenten zoals broccoli of salade, eet daarna vlees en sluit af met rijst of aardappelen. Zo voorkom je dat je met honger aan de oliebollen begint.

Lees ook: Calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten: hoe zit dat nou eigenlijk allemaal?

Tip 3: Kleine hapjes, groot plezier

Houd het tijdens het feest rustig en geniet bewust van wat je eet. Eet kleine porties en probeer af te wisselen met gezonde opties zoals groentesnacks met humus of vers fruit. Zo blijf je in balans en geniet je toch volop van het feest.

©petrrgoskov

Tip 4: Dans je fit

Dansen is een geweldige manier om calorieën te verbranden én plezier te hebben. Dus gooi die heupen los en dans het nieuwe jaar in! En kijk dan op 1 januari eens voor de lol bij de stappenteller op je smartwatch. Wedden dat je onwijs veel 'stappen' hebt gezet tijdens het dansen? Kijk, dat is nog eens gezond het nieuwe jaar beginnen!

Tip 5: Feestelijke drankjes zonder alcohol

Als je de hele avond wijn, bier of cocktails drinkt, kan de alcohol er ineens in kicken. Wissel daarom af met alcoholvrije versies van je favoriete drankjes. Mocktails zijn tegenwoordig helemaal in en minstens zo feestelijk uit als het origineel. Bovendien zitten er vaak veel minder calorieën: je maakt ze makkelijk met bruisend water, vers fruit en kruiden. Proost! P.S. Op zoek naar recepten? In dit boek vind je er 100!

Tip 6: Zoek afleiding

Wordt de verleiding te groot? Zoek een sociale afleiding. Klets met anderen, speel een spelletje of ga dansen – liefst zo ver mogelijk van de snacktafel vandaan 😉. Blijf niet op de bank hangen, dat maakt je alleen maar slaperig.

©Vorona | Liubomir

Tip 7: Vergeet niet te drinken (water bedoelen we!)

Tijdens de feestdagen genieten van een biertje of wijntje is heel normaal. Zorg er wel voor dat je tussendoor voldoende water of thee drinkt. Zo blijf je gehydrateerd, vul je je maag een beetje en voorkom je dat je te veel gaat snacken.

Tip 8: Slim omgaan met je toetje

Een energiedip ontstaat vaak door te veel suiker. Denk daarom goed na over het moment waarop je een dessert of oliebol eet. Direct na het avondeten kan slim zijn, omdat je lichaam nog bezig is met de vertering van je maaltijd. Een andere optie is om die appelflap pas na middernacht te nemen. Zo voorkom je dat je vlak voor het hoogtepunt van het feest in een dip raakt.

©GalakticDreamer

Tip 9: Geniet bewust

Het draait om genieten, maar met mate. Eten en drinken zijn niet het belangrijkste: het is vooral een tijd om samen te zijn en te vieren. Geniet van het gezelschap en de festiviteiten!

Dus daar heb je het: jouw ultieme gids om oud & nieuw te overleven zonder in een voedselcoma te belanden. Geniet van het feest, dans, lach en proost op een sprankelend nieuw jaar!

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Zelf oliebollen bakken of oliebollen kopen: wat is voordeliger?
© Sara Winter
Huis

Zelf oliebollen bakken of oliebollen kopen: wat is voordeliger?

De laatste dagen van het jaar brengen vaak dezelfde vraag met zich mee: bakken we zelf oliebollen of halen we ze bij de kraam? Voor veel mensen is het bakken van oliebollen een gezellige traditie. Het huis ruikt heerlijk en zelf maken is vaak een stuk voordeliger. Maar hoeveel bespaar je eigenlijk als je zelf 40 oliebollen bakt in plaats van ze te kopen?

🍪In dit artikel rekenen we uit wat voordeliger is: zelf oliebollen bakken of ze bij de kraam halen. Spoiler alert: zelf bakken is voordeliger – we laten je ook zien hoeveel je precies kunt besparen!

Lees ook: Oliebollen in de airfryer: ja of nee?


Wat betaal je bij de kraam?

Oliebollen van een kraam kosten doorgaans tussen de 1,25 euro en 1,50 euro per stuk. Voor 40 stuks betekent dat een bedrag tussen de 50 euro en 60 euro.


Zelf bakken: wat kost dat?

Zelf bakken brengt drie kostenposten met zich mee: de ingrediënten, olie en elektriciteit. Zo ziet dat eruit:

Ingrediënten

Oliebollenmix: Eén pak kost gemiddeld 1,85 euro en levert ongeveer 20 oliebollen. Voor 40 stuks heb je twee pakken nodig, samen goed voor 3,70 euro.

Rozijnen: 500 gram rozijnen is ruim voldoende en kost je 2,00 euro.

Zonnebloemolie: Een frituurpan van normaal formaat gebruikt ongeveer 4 liter olie, wat je rond de 6,00 euro kost.

Elektriciteit

De frituurpan speelt ook een rol in de kosten. Een pan met een vermogen van 2.500 watt verbruikt per uur 2,5 kWh aan stroom. Het bakken van 40 oliebollen duurt ongeveer een uur. Met een gemiddelde stroomprijs van 0,30 euro per kWh (bron: ANWB) komt dit uit op 0,75 euro.

Totaal betaal je dus 3,70 euro + 2,00 euro + 6,00 euro + 0,75 euro = 12,45 euro voor 40 zelfgebakken oliebollen.

Hoeveel bespaar je?

Vergelijk je dit met de kraam, dan bespaar je dus ongeveer tussen de 37 en 47 euro euro. Naast de lagere kosten heb je ook controle over wat je in je oliebollen stopt: meer of minder rozijnen, of misschien iets heel anders (zie kader).

Wat als de stroomprijs hoger ligt?

De kosten voor elektriciteit kunnen verschillen per contract en leverancier. Stel, de stroomprijs ligt hoger dan 0,30 euro per kWh. Dit zijn de mogelijke kosten bij verschillende prijzen:

Stroomprijs per kWh Kosten voor 1 uur (2,5 kWh)

Stroomprijs per kWhKosten voor 1 uur (2,5 kWh
0,35 euro0,88 euro
0,40 euro1,00 euro
0,45 euro1,13 euro

Zelfs met een hogere stroomprijs blijven de totale kosten voor zelf bakken aanzienlijk lager dan bij de kraam.

🍎🌰🍫🍊WAT KUN JE NOG MEER IN JE OLIEBOLLEN STOPPEN?

Rozijnen zijn de klassieker, maar je kunt eindeloos variëren met vullingen om je oliebollen extra lekker te maken: • Stukjes appel: Voor een frisse, fruitige bite. • Gehakte noten: Zoals walnoten of amandelen voor een knapperige twist. • Chocoladestukjes: Smelten heerlijk in het beslag tijdens het bakken. • Kaneel: Voor een warme, kruidige smaak. • Oranje zest: Geeft een subtiele citrusfrisse smaak. Met deze toevoegingen geef je je oliebollen een persoonlijke touch, helemaal afgestemd op jouw smaak.

Of toch naar de kraam?

Oliebollen halen bij een kraam heeft natuurlijk ook zo zijn voordelen. Je hoeft zelf niet in de keuken te staan, geen beslag te maken of met hete olie te werken. Het is simpelweg een kwestie van bestellen en genieten. Bovendien biedt de kraam vaak meer variatie qua vullingen en kun je er ook appelflappen of berlinerbollen halen. Helemaal als iedereen thuis een andere smaak heeft (5 met krenten, 5 zonder, 5 met dit, 5 met dat) is kopen in plaats van zelf bakken makkelijker. Ook als je maar een paar oliebollen nodig hebt, is naar de kraam gaan vaak handiger. En niet onbelangrijk: je huis blijft vrij van vetlucht.

©PixelBiss - stock.adobe.com

Vergelijking: kraam versus zelf bakken

KostenpostOliebollenkraamZelf bakken
Oliebollen (40 st.)50,00 euro - 60,00 euroN.v.t.
OliebollenmixN.v.t.3,70 euro
RozijnenN.v.t.2,00 euro
ZonnebloemolieN.v.t.6,00 euro
ElektriciteitN.v.t.0,75 euro
Totaal50,00 euro - 60,00 euro12,45 euro

De moeite waard?

Zelf bakken vergt iets meer tijd en voorbereiding, maar het levert een flinke besparing op. Bovendien kun je zelf bepalen wat je erin stopt: meer rozijnen, stukjes appel of een vleugje kaneel? Het enige wat je nodig hebt is een frituurpan, een beetje geduld en een goed recept. En met de besparing op 40 oliebollen houd je misschien nog wel genoeg over voor een fles champagne om het nieuwe jaar in te luiden!