10 tips voor het kopen van een oplader
Het lijkt zo makkelijk, een oplader voor je smartphone, tablet of pc kopen. Maar ga je voor een complete adapter, een universele oplader of alleen een kabel? En wil je dat de kabel of oplader een usb-aansluiting heeft en zo ja, moet dit dan usb 3.0 zijn? Hoeveel apparaten wil je tegelijkertijd kunnen aansluiten en wat betekenen termen als ampère, volt en watt? Dit artikel helpt je om de beste keuze te maken.
Tip 01: Welk type?
Voor je naar de winkel gaat, moet je een aantal zaken op een rijtje zetten om zo je keuze makkelijker te maken. Allereerst is het belangrijk te weten welk soort apparaat je wilt opladen. Een smartphone of een tablet heeft vaak een lager voltage dan een laptop en ook al hebben beide apparaten dezelfde aansluiting, je kunt er niet zonder meer van uitgaan dat beide apparaten goed worden opgeladen. Vervolgens moet je kijken welke aansluiting je apparaat heeft. Lees ook: Google gaat strijd aan met alternatieve usb-c-opladers.
De meeste smartphones en tablets hebben een usb-aansluiting in de vorm van een micro-usb-connector. Aan het andere einde van de oplaadkabel vind je vaak een standaard usb-aansluiting. De andere kant van de kabel zit meestal aan een lichtnet-adapter vast. Laptops zijn een stuk ingewikkelder, aangezien bijna elke fabrikant een eigen aansluiting op zijn laptop zet. Een andere optie is een draagbare batterij in plaats van een oplader. Bij een batterij heb je onder andere te maken met het vermogen en de hoeveelheid ampère.
©PXimport
De meeste smartphones en tablets hebben een micro-usb-connector
-
Dock
In een dock kun je je smartphone of tablet neerzetten en tegelijkertijd opladen. De meeste docks hebben een micro-usb-aansluiting of een lightning-aansluiting.
©PXimport
Tip 02: Usb 3.0
In het geval van een smartphone of tablet heb je een oplader of kabel nodig met een usb-aansluiting. Tenzij je een iPhone of iPad hebt, dan heeft je mobiele apparaat een zogenaamde lightning-connector. Deze kleine platte aansluiting is alleen aanwezig op de producten van Apple. Oudere mobiele Apple-apparaten hebben nog een andere aansluiting, deze wordt aangeduid als 30pins-connector.
Als je voor een usb-oplaadkabel kiest, dan is deze in de meeste gevallen uitgerust met een micro-usb-connector aan de kant die je in je smartphone steekt en een standaard usb-A-aansluiting die je zo in een vrije poort van je pc of in een adapter voor het stopcontact steekt. Nieuwere smartphones en tablets ondersteunen echter steeds vaker usb 3.0 en op deze modellen zie je een usb-C-aansluiting. Usb 3.0 bestaat sinds een paar jaar en levert niet alleen snellere doorvoersnelheden voor het kopiëren, maar zorgt er ook voor dat je smartphone of tablet sneller kan worden opladen. Een ‘gewone’ usb-kabel ziet er aan de buitenkant vaak hetzelfde uit, maar er zit wel degelijk verschil in. In veel gevallen worden usb 3.0-aansluitingen gekenmerkt door een blauwe connector, maar dit is niet noodzakelijk. Als je wilt weten of je kabel of je connector usb 3.0 ondersteunt, moet je bij de specificaties van de kabel kijken.
©PXimport
Tip 03: Losse componenten
In de meeste gevallen zijn de oplaadkabel en de stekker die je in het stopcontact steekt twee losse componenten. Dit is ook wel zo handig, aangezien je dan zelf kunt kiezen of je een stopcontact wilt gebruiken of liever een vrije usb-poort op je pc. Als je een oplader aanschaft, krijg je meestal beide componenten, maar in enkele gevallen koop je alleen de oplader en wordt ervan uitgegaan dat je zelf over de juiste usb-kabel beschikt. Je kunt een originele oplader van de fabrikant van je smartphone kopen, maar deze zijn meestal een stuk duurder dan naamloze alternatieven. In veel gevallen is een naamloos product een goed alternatief, maar er zijn ook slechte opladers verkrijgbaar die zelfs schade aan je smartphone of tablet kunnen aanrichten doordat ze gebruik maken van kwalitatief slechtere onderdelen. Als je een oplader online koopt, kijk dan altijd even of er voor een naamloos product voldoende goede recensies zijn te vinden. In de meeste bekende winkels kun je ervan uitgaan dat er opladers van een degelijke kwaliteit verkocht worden.
©PXimport
Sneller opladen
Wil je een apparaat sneller opladen, kijk dan hoeveel ampère de usb-aansluiting heeft. Normaal is dit 1 ampère, maar sommige opladers of powerbanks bieden één of meerdere 2,4 ampère-aansluitingen.
Opladers uitwisselen tussen verschillende merken laptops? Dat doe je beter niet!
-
Tip 04: Laptops
Een laptop laad je meestal niet op via een standaard usb-kabel. Elke laptopfabrikant heeft zijn eigen systemen en elke laptop heeft ook een aparte stroomvoorziening. Ook al lijkt de aansluiting van laptop A nog zo op die van laptop B, steek nooit zomaar een oplader van het ene merk in een laptop van het andere merk. Je loopt het risico dat je je laptop vernielt of dat er kortsluiting of brand ontstaat. Ook tussen modellen van hetzelfde merk kun je niet altijd zomaar opladers uitwisselen. Kijk in elk geval in de handleiding van je laptop wat voor soort oplader je laptop nodig heeft. Voor laptops zijn universele opladers beschikbaar, maar het gebruik hiervan kan wel een risico vormen. Zo’n universele oplader moet namelijk verschillende voltages ondersteunen en het wil weleens fout gaan met de distributie van het juiste voltage naar de laptop. Kijk daarom goed naar recensies van dit soort laptop-opladers.
©PXimport
Tip 05: AC/DC
Een laptop heeft een zogenaamde AC/DC-adapter nodig. AC staat voor Alternating Current en dit betekent wisselstroom. DC staat voor Direct Current en betekent gelijkstroom. Uit je stopcontact komt wisselstroom (AC). Dit moet door de adapter worden omgevormd in gelijkstroom (DC). In Nederland en de rest van Europa bedraagt de spanning 230 volt. Vroeger was het 220 volt in Nederland en 240 volt in het Verenigd Koninkrijk, maar deze waardes zijn de laatste jaren naar elkaar toe getrokken. In landen als Japan en Amerika is dit echter 100 tot 110 volt.
Ook al zou je een passende stekker op een oplader uit één van deze landen zetten, gebruik deze niet met je Nederlandse apparatuur. Voor moderne opladers ligt het iets anders. De meeste moderne opladers ondersteunen een spanning van 100 tot 240 volt en deze kun je in alle landen van de wereld gebruiken. Op de oplader lees je vaak de term AC Input met tussen haakjes het voltage dat wordt ondersteund. Een tweede waarde die vaak op een oplader staat, is de frequentie. Dit wordt aangegeven met de eenheid Hertz (Hz). In Europa is de frequentie 50 Hz, in andere landen is dit 60 Hz. Wil je de oplader in alle landen gebruiken, dan moet de oplader beide frequenties ondersteunen.
©PXimport
Het is erg belangrijk dat je bij het opladen van een laptop exact het juiste voltage gebruikt
-
Tip 06: Volt, ampère, watt
Naast de AC Input staat er op een oplader ook een uitgangsvoltage. Dit slaat op het voltage dat de laptop nodig heeft om te kunnen functioneren. Het uitgangsvoltage is veel lager dan het ingangsvoltage en meestal een waarde tussen de 9 en 24 volt. Het is erg belangrijk dat je exact het juiste voltage gebruikt. Als je laptop 12 volt nodig heeft en je gebruikt een oplader van 9 of 15 volt, dan bestaat de kans dat je je laptop beschadigt. Misschien werkt het in eerste instantie wel, maar componenten van je laptop kunnen kapot gaan door het incorrecte voltage.
Een andere belangrijke waarde is de hoeveelheid elektrische stroom die je laptop nodig heeft. Dit heet current in het Engels en wordt aangegeven in ampère (A). Hoeveel ampère je oplader of adapter levert, is minder belangrijk dan het voltage. Het enige wat belangrijk is, is dat je oplader genoeg elektrische stroom kan bieden. Als je laptop 1,5A (oftewel 1500mA, milliampère) nodig heeft, dan heb je een oplader nodig die tenminste 1,5A levert. Dit kan echter ook een hogere waarde zijn, dus een 2A-oplader is ook prima. Op de meeste opladers staat ook het aantal watt (W) aangegeven. Het aantal watt dat de oplader of adapter levert, moet gelijk staan of hoger zijn dan het aantal watt dat de laptop nodig heeft. Heeft een laptop 60 watt nodig, dan zal een oplader van 70 watt dus ook prima werken, mits het aantal volt correct is en de oplader genoeg ampère levert.
©PXimport
Tip 07: Wereldstekkers
Naast het voltage en de elektrische stroom is de vorm van de stekker natuurlijk ook belangrijk. Als je een oplader uit Amerika bestelt, zal deze een Amerikaanse stekker hebben en niet in een Europees stopcontact passen. Als je je laptop of smartphone ook in Amerika wilt gebruiken, heb je een oplader of adapter nodig met een Amerikaanse stekker. Er zijn opladers met verschillende stekkers die je in allerlei landen kunt gebruiken, zogenoemde wereldstekkers. In de meeste gevallen ondersteunen ze in elk geval Amerika, maar de meeste kunnen bovendien ook in landen als het Verenigd Koninkrijk, Australië en Japan gebruikt worden.
©PXimport
Tip 08: Draadloos
Je hoeft je smartphone of tablet niet per se via een kabel op te laden. Sommige apparaten kunnen ook draadloos worden opgeladen. Je hebt hiervoor wel een draadloze oplader nodig en je apparaat moet draadloos opladen ondersteunen. Bij draadloos opladen gaat het om opladen via inductie. Dit wordt onder andere gebruikt bij inductie-kookplaten. Een spoel in de oplader genereert een magnetisch veld dat door een tweede spoel (in de smartphone of tablet) wordt opgenomen. Het voordeel van draadloos opladen is natuurlijk dat je geen kabel nodig hebt, maar ook dat connectoren op den duur overbodig worden.
Draadloos opladen gaat op dit moment nog wel een stuk langzamer dan opladen met een kabel. De bekendste standaard voor draadloos opladen is Qi; dit werkt op smartphones en tablets van onder andere Asus, HTC, LG, Samsung en Sony. De maximale afstand tussen het oplaadstation en het op te laden apparaat bedraagt vier centimeter en draadloze oplaadpunten worden mondjesmaat in vliegvelden en andere openbare ruimtes geïnstalleerd. Ikea heeft ook al tafels, lampen en andere producten met Qi-oplaadpunten op de markt gebracht.
©PXimport
Er zijn zelfs al tafels en lampen waarmee je draadloos je smartphone of tablet kunt opladen
-
Tip 09: Externe batterij
Een goed alternatief voor onderweg is een externe batterij, ook wel powerbank genoemd. Deze laad je op via een stopcontact en de batterij kan vervolgens onderweg je smartphone of tablet opladen. Het vermogen van een batterij wordt aangegeven in ampère-uur (Ah of mAh in het geval van milliampère). Hoe hoger het aantal ampère-uur, hoe vaker je je apparaat van één volle batterijlading kunt voorzien. Als je weet hoe groot het vermogen van de batterij van je smartphone is, kun je precies uitrekenen hoe vaak je je smartphone kunt opladen zonder dat je de externe batterij opnieuw moet opladen.
Hoe groot het vermogen van de batterij van je apparaat is, lees je in de handleiding. Een voorbeeld: de batterij van de iPhone 6S heeft een vermogen van 1715 mAh. Als je een externe batterij van 3500 mAh hebt, kun je hiermee twee keer je iPhone opladen. De meeste powerbanks zijn speciaal bedoeld voor smartphones en tablets en hebben alleen usb-poorten, maar er zijn ook speciale powerbanks voor laptops op de markt. Deze hebben vaak een veel groter vermogen en zijn daarom een stuk groter en zwaarder.
©PXimport
Tip 10: Zonne-energie
Een andere mogelijkheid is om je apparaat op te laden middels een powerbank die op zonne-energie werkt. In de meeste gevallen is zo’n powerbank alleen geschikt voor smartphones en laptops en is ie uitgerust met één of twee usb-poorten. Toch zijn er ook oplossingen voor laptops op de markt, maar dan moet je wel diep in de buidel tasten en bereid zijn om een groot en zwaar product mee te nemen. Wil je echt alles kunnen opladen, dan kun je zelfs in een draagbare generator investeren. Er zijn modellen op de markt die onder andere via ingebouwde zonnecellen binnen een paar uur kunnen worden opgeladen. Deze apparaten hebben vaak één of twee normale stopcontacten zodat je er allerlei huishoudelijke apparaten op kunt aansluiten. Houd er wel rekening mee dat je hiervoor al snel een paar honderd euro moet uitgeven.
Kooptips
We hebben uiteraard weer drie kooptips voor je uitgezocht. De opladers kosten allemaal minder dan 25 euro en zijn voor verschillende toepassingen geschikt. Aukey Quick Charge****Prijs: € 11,99 Deze oplader van Aukey is geschikt voor smartphones met een micro-usb-aansluiting. De oplader heeft een usb 3.0-poort zodat je smartphone of tablet extra snel wordt opgeladen. Als je een ander apparaat wilt opladen, dan kun je dit via een normale usb-kabel op de standaard usb-poort aansluiten. Choetech Stadium****Prijs: € 11,95 Met de Choetech Stadium laad je je Samsung Galaxy, Nokia Lumia of Google Nexus draadloos op via het gestandaardiseerde Qi-protocol. Het apparaatje is een centimeter dik en zo’n tien bij tien centimeter groot. Een micro-usb-kabel wordt meegeleverd. Wil je de Stadium op het lichtnet aansluiten, dan heb je nog een adapter voor je stopcontact nodig. TeckNet 90W****Prijs: € 23,99 Deze universele oplader van TeckNet levert 90 watt en dit is voor vrijwel alle laptops meer dan genoeg. De spanning wordt automatisch bepaald en heeft een bereik van 12 tot en met 24 volt; bij het hoogste voltage levert de lader 3,75A. Je krijgt er acht opzetstukjes bij, waardoor de TeckNet 90W dus voor veel verschillende laptops geschikt is. Kijk wel even van tevoren of jouw laptopmodel wordt ondersteund.
©PXimport